USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BES'te 2022 böylelikle 500 bilyon TL görüntü büyüklüğü hedefleniyor

TSB Başkanı Benli, "Devlet katkısının yüzdelik 30’a yükseltilmesinin ana babaları, evlatları düşüncesince artırım etmeye hâlâ da özendireceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, 2022'de 1 milyon çocuğun düzene girmesi en iri hedeflerimizden birisi." dedi.

BES'te 2022 böylelikle 500 bilyon TL görüntü büyüklüğü hedefleniyor
06-01-2022 11:29
Istanbul

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, "Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS) ile beraberce sağlanan prosedür kolaylığı ve görüntü evreninin genişlemesi, 18 gözyaşı altındaki ilginin artarak bitmeme etmesi, bire yanında sürede birtakımı vakıf, kasa ve cemiyet kabilinden kuruluşlardaki birikimlerin BES’e aktarımı, büyüklük yardımı oranının yüzdelik 30’a yükseltilmesi kabilinden gelişmeler ile beraberce 2022 sonu bakımından tahminî 500 bilyon TL görüntü ebatlarına ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.

Benli, sigorta dalının 2021 değerlendirmesi ve 2022 beklentilerine değgin AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 2021'in; müstevli ve katıksız afetlerin, nedeniyle da sigortanın hem erler hem ticari işletmeler hem de büyüklük açısından ne denli iri ehemmiyet taşıdığının aşırı açık biçimde ortaya çıkmış bulunduğu yanında sene bulunduğunu belirtti.

Sektör namına sigortalılık oranlarının efdal olmasını ve bugünkünden aşırı şimdi yanında tomar kayıt üstlenmeyi istediklerini tabir fail Benli, OECD vatanlarında bu cins felaketlerin yüzdelik 40 ila yüzdelik 50’sinin yükünü sigorta dalının üstlendiğini, Türkiye'de bu oranın şu an düşüncesince hemen yüzdelik 3 bulunduğunu söyledi.

Benli, prim üretimine bakılınca 2020 yılını tahminî 83 bilyon TL ile kapattıklarını aktararak, "2021 yılı bitim teşrin kocaoğlan bakımından 89,6 bilyon TL prim üretimi gerçekleştirdik. Hayat dışı prim üretimi yüzdelik 24,4 artışla 74 bilyon liraya, avlu prim üretimi yüzdelik 18,2 artışla 16 bilyon liraya ulaştı." dedi.

2021'in 11 maaş verileri ışığında, avlu dışı branşlarda en aşırı faiz sağlayıcı geçmiş 5 branşa yer veren Benli, yüzdelik 45 ile nakliyat, yüzdelik 41 ile umumi sorumluluk, yüzdelik 32 ile umumi zararlar, yüzdelik 31 ile yağız araçları ve yüzdelik 27 ile coşkunluk ve katıksız afetlerin faiz gösterdiğini kaydetti.

Benli, ferdî emniyet hacmindeki değişimin avlu sigortalarındaki prim üretiminde en ehemmiyetli etkenlerden birisi bulunduğunu vurgulayarak, 2021'in 11 ayında mahveden kredilerinin yanında esbak senenin bire yanında zamanına layıkıyla yüzdelik 13 artarken, avlu grubu sigortalar dalında brüt yazılan primlerin de yanında esbak senenin bire yanında zamanına layıkıyla yüzdelik 13 yükseldiğini bildirdi.

"Devlet katkısının yanı esna görüntü getirileri de adisyona katıldığında BES rakipsiz"

Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) tarafında ise Emeklilik Gözetim Merkezi'nin açıklamış bulunduğu 17 Aralık 2021 verilerine göre, 2021'in gene itibaren BES ve Otomatik Katılım Sistemi'ndeki (OKS) elçi sayısının yüzdelik 5 artarak 13,3 milyona, büyüklük yardımı müdahale toplanmış görüntü büyüklüğünün ise yüzdelik 60 artarak 273 bilyon TL'ye ulaştığını, yaşanmış bulunan bu müspet trende fonların kalburüstü performansının ehemmiyetli katkıda bulunduğunu söyledi.

18 gözyaşı altının düzene müdahale edilmesi, BEFAS ve dijitalleşmenin artışına değgin mevzuat değişikliklerinin elçi sayısı ve görüntü büyüklüğündeki müspet tesiri üzerine, 2022 yılına yüzdelik 30 büyüklük yardımı teşviki ile girmenin yerinde gururunu yaşadıklarını tabir fail Benli, büyüklük katkısındaki 5 puanlık artışın 273 bilyon TL’ye vasıl görüntü büyüklüğünü şimdi da üst taşımasını beklediklerini aktardı.

Benli, bundan böyle iştirakçilerin büyüklük yardımı adalet edişlerini kaybetmemek düşüncesince yanında kat şimdi düşüneceklerini, büyüklük katkısının yanı esna görüntü getirileri de adisyona katıldığında BES’in rakipsiz bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"BEFAS ile beraberce sağlanan prosedür kolaylığı ve görüntü evreninin genişlemesi, 18 gözyaşı altındaki ilginin artarak bitmeme etmesi, bire yanında sürede birtakımı vakıf, kasa ve cemiyet kabilinden kuruluşlardaki birikimlerin BES’e aktarımı, büyüklük yardımı oranının yüzdelik 30’a yükseltilmesi kabilinden gelişmeler ile beraberce 2022 sonu bakımından tahminî 500 bilyon TL görüntü ebatlarına ulaşmayı hedefliyoruz. Diğer yandan, Otomatik Katılım Sistemi'nde 2017 yılından bu yana, tahminî 4 senevi endamsız yanında sürede, 6,2 milyon katılımcının sistemde deneyim yapması sağlanmış olup, önümüzdeki fasıl acemi işe girişler ve kendiliğinden katılımda tasarrufu alımlı bir duruma getirecek düzenlemelerin yaşama geçirilmesiyle beraberce iri yanında ivme kaydedebiliriz.

18 gözyaşı altının düzene müdahale bulunmasına olanak sağlanması ile beraberce yurttaşlarımızın düzene bulunan talebi sevinme vericidir. 7 ay kabilinden endamsız yanında devir diliminde, en sonuç açıklayan 17 Aralık 2021 günlü EGM verilerine göre, 153 bini hayli 18 gözyaşı altındaki çocuğumuzun düzene girmesi ile büyüklük yardımı müdahale tahminî 325 milyon TL görüntü ebatlarına ulaşıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış bulunduğu büyüklük katkısının yüzdelik 30’a yükseltilmesinin ana babaları, evlatları düşüncesince artırım etmeye şimdi da özendireceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, 2022'de 1 milyon çocuğun düzene girmesi en iri hedeflerimizden birisi."

"Araç değer artışlarının oto sigortalarında poliçe talebini artırdı"

TSB Başkanı Benli, sağlığın ve afiyet sigortalarının öneminin Kovid-19 salgınında yanında kat şimdi ortaya çıktığını, güzeşte sene 2020'nin geçmiş 11 ayına göre, toplanmış afiyet sigortalı sayısında yüzdelik 24, mütemmim afiyet sigortası özelinde ise sigortalı sayısında yüzdelik 34 artım gerçekleştiğini, vatandaşların afiyet sigortalarına ilgisinin gelişigüzel güzeşte devir arttığını bildirdi.

Son devirde taşıt bedellerinin artışı ile beraberce kasko sigortası yaptıran vatandaşların sayısında da ehemmiyetli yanında artışın hücre çarptığını tabir fail Benli, bitim teşrin sonu verilerine bakıldığında, 2020 senesinde 6,3 milyon bulunan yürürlükteki kasko poliçe adedinin tahminî yüzdelik 15 artarak 7,3 milyon tam sayı geçtiğini kaydetti.

İhtiyari finansal sorum dalında yürürlükteki poliçe adetlerinin yüzdelik 20 artım göstererek 1 milyon adede yaklaştığını tamlayan Benli, "Araç değer artışlarının oto sigortalarında poliçe talebini artırdığı açık açık görülmektedir." dedi.

"4 milyon motosikletin tahminî yüzdelik 65’inin trafik sigortası bulunmamaktadır"

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de tescil edilmiş taşıt sayısının tahminî 25 milyon bulunduğunu bildiren Benli, bu vasıtaların yüzdelik 54'ünün otomobil, yüzdelik 16’sının kamyonet, yüzdelik 15’inin motosiklet, yüzdelik 8’inin ise traktörden oluştuğunu anlattı.

Benli, trafik sigortasında tamamı taşıt grupları müdahale sigortalılık oranının yüzdelik 81 dolayında seyrettiğini tabir ederek, "Yürürlükteki poliçe adedine bakıldığında, 2020'nin bitim teşrin sonu verilerine layıkıyla 19 milyon sayı trafik sigortası poliçesi varken, 2021'in bitim teşrin sonu bakımından yürürlükteki poliçe tam sayı yüzdelik 6,5 artarak 20,4 milyon adede ulaşmıştır." dedi.

Türkiye'de sigortasızlık açısından en efdal orana eş taşıt grubunu motosikletlerin oluşturduğuna ayraç fail Benli, "Yaklaşık 4 milyon motosikletin yüzdelik 65’inin trafik sigortası bulunmamaktadır. Bunu yüzdelik 41 payı ile traktörler strateji etmektedir. Tescilli 2 milyon sayı traktör varken bunların tahminî 820 bini sigortasızdır. Söz konusu taşıt türlerinde de sigortalılık paylarını bırakmak yanında başka ehemmiyetli hedefimizdir." dedi.

"DASK’ın kuruluşundan buyana sigortalılara icra ettiği ifa toplamı 900 milyon TL"

Atilla Benli, 2020 senesinde Elazığ, Malatya ve İzmir'de yaşanmış bulunan depremleri anımsatarak, bu depremler sonrası DASK poliçesi satışlarında yüzdelik 13,5 artım gerçekleştiğini, 2018 senesinde 8,8 milyon konutun hareket sigortası bulunurken, 2021 senesinde gündeş sigortalı ikametgâh sayısının 10,5 milyona ulaştığını bildirdi.

DASK’ın kuruluşundan buyana sigortalılara icra ettiği ifa toplamının 900 milyon TL bulunduğunu tamlayan Benli, "Elazığ depremi düşüncesince sigortalılara 300 milyon TL ifa yapıldı. 2020'nin teşrinievvel ayında yaşanmış bulunan İzmir depreminin arkası esna meydana getirilen toplanmış 340 milyon TL değerindeki ifa ise yanında depreme değgin namına meydana gelen en efdal ifa olmuştur." dedi.

"Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda 2021'de 214 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi"

Tarım sigortaları sisteminin 15 senedir çalışkanlık gösterdiğini hatırlatan Benli, bu müddet içerisinde, sistemin Avrupa ülkelerinin birçoğunu geride bıraktığını, kapsamının genişlediğini ve sigortalılık oranının nebati üretimde yüzdelik 20 bulunduğu menfez önüne alındığında güzel yanında başarım gösterdiğini kaydetti.

Benli, 15 salname fasıl içinde sigortalılara 9,7 bilyon TL hasar ödemesi yapıldığını belirterek, bahis konusu 15 salname fasıl böylelikle avlu dışı sigortalarda hisse meydan ekincilik dalının 5 bilyon TL prim üretimi ile 2021 yılı bitim teşrin ayında toplanmış prim üretimi içinde payını yüzdelik 7,5’e çıkardığını bildirdi.

Atilla Benli, laflarını şöyleki sürdürdü:

"TARSİM çeşidinden muteber Devlet Destekli Tarım Sigortası ile üreticilerin hayvanları, seraları, bigünah kovanlarını ve en önemlisi nebati ürünlere değgin riskleri ehemmiyetli seviyede karşılanmaya çalışılmaktadır. Devlet Destekli Tarım Sigortalarında 7 ayrımlı branşta tamamı zirai üretimi kapsayacak biçimde minimum yüzdelik 50 edinmek üzere, birtakımı branşlarda yüzdelik 70’lere çıkan oranlarda büyüklük desteği sağlanmaktadır. 2021 senesinde 115 bilyon TL zirai varlık, 26 milyon dekar meydan ve 13 milyon efsanevi sigortalanmıştır. 2,3 milyon sayı poliçe imal edilen bu sürede 2,4 bilyon TL hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir. Yeni uygulanmakta bulunan Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda 2021 yılı içinde 214 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, yetiştirici ve yetiştiricilerin kalan tamamı risklere gönül rahatlığı hasarlarının karşılanma oranlarının artırılması neredeyse acemi sigorta ürünleri sunulmaktadır. Bunların en yenisi buğday ürününde anlaşılan yanında alanda uçman namına uygulanmasına başlanan Gelir Koruma Sigortası'dır."

"Sağlık sigortacılığı gelişimini bitmeme ettirecek"

TSB Başkanı Benli, Kovid-19 tecrübesi ile beraberce dijitalleşmenin de çabucak arttığı bu dönemde, afiyet işlev sağlayıcılarının tele afiyet uygulamalarına şimdi yanında tomar ciddilik vereceklerinin, bu hizmetlere alakanın de artacağının kestirim edildiğini, bu kapsamda afiyet sigortacılığının gelişimini bitmeme ettireceğini beklediklerini kaydetti.

Salgın devri ile mütebeddil etraf koşullarını akıllıcasına kıymetlendirmek ve firmaların bu koşullara uzlaşma sağlamasının yöneticilerin üzerinde ek sorumluluklar yüklediğini tamlayan Benli, "Bunun etkisiyle başta mütekâmil devletlerde idareci günah sigortasına müteveccih aylı ödence talepleri ile karşılaşılmasının kararında bu ürüne değgin alakanın vatanımızda de artmasını beklemekteyiz. Bu çerçevede idareci günah sigortası umumi şartlarının SEDDK çeşidinden 2022 senesinde yayımlanmasını beklemekteyiz." niteleyerek konuştu.

Benli, trafik sigortası tarafında ise aracısız tazmin sistemi kabilinden sigortalıların/hak sahiplerinin ödence kabul etme periyodunu hızlandıracak ve sigorta algısına zait yardım sağlayacak planların de gündemlerinde toprak aldığını bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler