USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BES dünkü reformlarla henüz avantajlı ve elastik duruma geliyor

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nda meydana getirilen değişikliklerle, hem iştirakçilerin Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devamlılığını sağlayacak aynı zamanda düzene toy girişleri motivasyon edecek ehemmiyetli yenilikler getirildi.

BES dünkü reformlarla henüz avantajlı ve elastik duruma geliyor
13-01-2022 10:29
İstanbul

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca (SEDDK), Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nda meydana getirilen değişikliklerle, hem iştirakçilerin Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devamlılığını sağlayacak hem de düzene dünkü girişleri isteklendirme edecek ehemmiyetli yeniliklerin getirilmiş bulunduğu bildirildi.

SEDDK'den meydana getirilen açıklamaya göre, 4632 izlemsel Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda meydana getirilen tebeddülat TBMM’de ikrar edildi.

Söz konusu Kanun'un düzeltilmiş edilmesiyle hem iştirakçilerin sistemde devamlılığını sağlayacak hem de düzene dünkü girişleri isteklendirme edecek ehemmiyetli yenilikler getirildi.

2003 senesinde uygulanmaya başlanan ve 2013 senesinde getirilen büyüklük yardımı uygulaması ile baş başa cazibesi kalan BES, 2021 yılı sonunda, 13,3 milyon katılımcıya ve kestirmece 250 bilyon görüntü ebatlarına ulaştı.

Unvanında “katılım” ibaresi sabık faizsiz fonların da yeğleme edilebildiği sistemde, bu çeşit fonların payı da yüzdelik 23’e başarmış vaziyette bulunuyor. Bu kapsamda BES, Türkiye'de tabana yayılan ehemmiyetli bir artırım ara bulucu ve amme emeklilik sisteminin tamamlayıcısı olmaya bitmeme ediyor.

Vatandaşların geçmiş günden bu yana iri uyanıklık gösterdiği BES, 19'uncu yılına dünkü uygulamalarla giriyor. Sistemin geliştirilmesi ve henüz açık delege kitlelerine ulaşabilmesi düşüncesince SEDDK çeşidinden öbür paydaşlarla baş başa ıslahat durumunda dünkü planlar yaşama geçiriliyor.

Devlet yardımı oranının yüzdelik 30’a yükseltilmesi

BES’e girişin isteklendirme edilmesine müteveccih ise 3 ehemmiyetli teceddüt geliyor. Yeni Kanun düzenlemesi neticesinde, kâffesi BES katılımcılarını sevindiren en ehemmiyetli yeniliklerin başlangıcında büyüklük yardımı oranının yüzdelik 25’ten yüzdelik 30’a yükseltilmesi geliyor.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle baş başa hem bulunan iştirakçilerin hem de düzene dünkü girecek iştirakçilerin ödeyeceği yardım payları yüzdelik 25 adına yüzdelik 30’luk büyüklük katkısından faydalanmaya başlayacak. Böylece, devletin BES’e verdiği dayanak noktası bir kat henüz vurgulanmış oldu.

Yıllık büyüklük yardımı limitini aşan yardım payları düşüncesince müteakip senelerde büyüklük yardımı alınabilecek

Katılımcıların bir takvim yılı içre brüt minimum sevap ücretinin salname toplamına derece icra ettiği ödemeler büyüklük yardımı alabiliyor. 2022 yılı düşüncesince brüt minimum sevap ücretinin salname toplamı 60 bin 48 TL bulunduğu düşüncesince bu tutarı aşan ödemeler büyüklük yardımı alamıyordu.

Getirilen dünkü aranjman ile birlikte, bundan böyle bu katılımcılar ödeyecekleri yardım paylarının salname brüt minimum tutarı aşan bölümü düşüncesince de izlem fail senelerde büyüklük yardımı alabilecek.

Bu sayede, iştirakçilerin büyüklük katkısından müstefit olmak düşüncesince birikimlerini yıllara bölüp erteleyerek yatırmasına ister kalmıyor ve düzene şişko ifa yapmanın cazibesi artırılıyor.

45 yaşından kostak de arzu etmesi şeklinde OKS’ye girebilecek

Yeni Kanun değişikliği ile getirilen ehemmiyetli yeniliklerden bir gayr ise Otomatik Katılım Sistemi’ne (OKS) eklenmek istemesine karşın giremeyen mensupları ilgilendiriyor.

Eski mevzuata göre, 45 yaşını aşan ve OKS’ye müdahale sıfır çalışanlar özlük rızalarıyla bile düzene giremiyordu. Çalışanlardan mevrut koyu arzu ile bu kısıt kaldırılarak, 45 yaşını aşan çalışanların da arzu etmeleri halinde, OKS’ye katılmalarına imkân tanınıyor.

Böylelikle, gözyaşı kısıtlaması olmadan kâffesi çalışanlar, kendiliğinden ortaklık sisteminin avantajlarından faydalanabilecek.

Kısmen ifa ikrar etme olanağı ile delege akçe ihtiyacını sistemden çıkmadan karşılayabilecek

Katılımcıların sistemde devamlılığını sağlayacak 2 ehemmiyetli teceddüt de bölümsel ifa ikrar etme ve temlik imkanlarının getirilmesi oldu.

Katılımcıların eğitim, evlilik, ikametgâh alımı neredeyse yaşamın ehemmiyetli evrelerinde oluşan akçe gereksinimleri dolayısıyla sistemden mecburen depar belgesi bitirdikleri ve tasarruflarını bu gereksinimlerini istikbal etmek doğrultusunda kullandıkları gözlemlendi.

Uygulama bilgileri SEDDK çeşidinden belirlenecek bulunan dünkü düzenlemeye göre, katılımcılar akçe ihtiyacını istikbal etmek neredeyse sistemden büyümek mecburiyetinde kalmadan birikiminin yüzdelik 50’sine derece bulunan tutarı çekebilme olanağına eş olacak.

Bu sayede, iştirakçilerin sistemden mecburen er çıkarak kıygınlık yaşamalarını önleyecek bir yürütüm devreye sokulmuş olacak. Bu katılımcılara, başkaca muhtemelen koşullar dahilinde, alacakları birikimin yüzdelik 25’ine derece hesabındaki büyüklük yardımı da verilebilecek.

Böylece, 18 yaşından küçüklerin de düzene müdahale olabileceğine müteallik 2021 yılı içre yaşama geçirilen tensikat ile baş başa BES, iştirakçilerin dirim süresince hayatlarının rastgele evresindeki deneyim ihtiyacını karşılayan bir düzene dönüşüyor.

BES birikimlerinin temlik edilebilmesi imkanı

Katılımcıların, aceleci akçe gereksinimleri düşüncesince BES sözleşmelerini ağız ağıza sonlandırması ve kâffesi haklarını kaybetmesinden meydana gelen mağduriyetlerinin giderilmesine müteveccih namına getirilen bir öbür ehemmiyetli yürütüm ise BES sözleşmelerinden kaynaklı alacağın temlik edilmesi yoluyla bankalara güvence namına gösterilebilmesine imkân tanınması oluyor.

Bu yürütüm ile SEDDK çeşidinden bilgileri belirlenecek ölçün süreçler ve bankalar ile emeklilik şirketleri ortada kurulacak bütünleşme sayesinde, avantajlı koşullarla ve aceleci bir halde BES sözleşmelerinden ayrılmaksızın şahısların makul koşullarla finansmana erişebilmesine olanak sağlanmış olacak.

Kısmen ifa ikrar etme olanağı ile BES sözleşmelerine bağlı temlik olanağı getiren uygulamaların, bilgileri ve yürütüm çeşidi endamsız müddette SEDDK çeşidinden ast düzenlemelerle belirlenecek.

Diğer diyar uygulamalarına nazaran aşırı henüz avantajlı ve elastik bir emeklilik sistemi bulunan BES, bire bir vakitte vatandaşlara emekliliğin yanı esna hayatlarının rastgele dönemindeki deneyim gereksinimlerini karşılayacak bir artırım havuzuna dönüşüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler