USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Belçika 3 aydır selin hasarıyla uğraşırken hava uzmanları yeni felaketler dair uyarıyor

Belçika'daki selin izleri, üstünden sabık 3 ayda hala silinememişken uzmanlar, saf afetlerin şimdi kesif ve ayrımlı türlerde yaşanacağı uyarısında bulunuyor.

Belçika 3 aydır selin hasarıyla uğraşırken hava uzmanları yeni felaketler dair uyarıyor
18-10-2021 11:30
Brüksel

Batı Avrupa'yı yaz ortasında vuran ve Belçika tarihinde benzeşim görülmemiş yığın felaketinin üstünden 3 ay geçse de facia yerleri hala selin izlerini taşıyor.

Gönüllüler ve çıplak maşer kuruluşları, bölüt besin ve esas gerekseme malzemeleri dağıtmaya bitmeme ederken dayanıklı müşterek tomar haneye halen saf kavara verilemiyor.

Kışın yaklaşması ve yağışların artmasıyla yığın bölgelerinde yeni müşterek felaket beklentisi korkusu giriş gösteriyor.

Ay böylece İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak COP26 zirvesi öncesinde hava değişikliğiyle savaşım düşüncesince tahsil edilen kararların, olan vaziyeti bilakis çevirmekte ne aşama can alıcı olabileceği da düşkünlük ediliyor.

"Bu felaketlere henüz kalın rastlayacağız"

AA muhabirine mevzuyla ait değerlendirmede olan Brüksel merkezli Avrupa Politikaları Çalışmaları Merkezi (CEPS) hava uzmanlarından Christian Egenhofer, "Bu felaketlere henüz kalın rastlayacağız. Yalnızca henüz giriş döndürücü değil, henüz değişebilir de olacaklar." dedi.

Avrupa kıtasının kuzeyinde henüz müşterek tomar sel, güneyinde henüz müşterek tomar kuraklık, ısı dalgaları ve orman yangınlarının görüleceğini tamlayan Egenhofer, "Bu, bugünden yarına olacak müşterek obje değil elbette. On seneler süresince olmakta fakat bundan böyle henüz kalın olacak." sanarak konuştu.

Egenhofer, Paris İklim Anlaşması'nın belirlediği hedeflere iktiran etmek dair menfi müşterek bakışa eş bulunduğunu fakat çözümleri otoritelerden durmak namına "özerk" tedbirlerin kılgı kurda henüz müşterek tomar işe yarayacağını söyledi.

Potansiyel yığın bölgelerinde yaşamakta ısrar eden olmamak, sigorta şirketlerinin bu doğrultuda meşrut fariza vermesi kabil önlemlere yer veren Egenhofer, Belçika ve Almanya kabil tarihlerinde beş on saf felaket muammer devletlerin krizi yönetmekte yaşamış olduğu zorluğun doğacak seferlerde üstesinden geleceğini umduğunu kaydetti.

"Torunlarınızın sizin şu anki eylemleriniz dolayısıyla ölmesini istemezsiniz"

Brüksel merkezli Uluslararası Kutup Kuruluşu (IPF) Uzmanı Henri Robert da Avrupa'nın değişik bölgelerinde değişik natür olaylarının görüleceğini fakat Akdeniz süresince henüz müşterek tomar kuraklık, Batı Avrupa'da ise gine yığın beklentisinin bulunduğunu söyledi.

Su düzeyinin doğacak on senelerde artmaya bitmeme edeceğine dikkati çekici Robert, kişilerin hava değişikliğinin etkilerini "çok etraflıca vadeli sanarak" hafife aldığını fakat dünyanın ömrüyle kıyaslandığında 50 yada 100 yılda meydana mevrut değişikliklerin enine boyuna "hızlı" kategorisinde değerlendirilebileceğini kaydetti.

Robert, "İklim değişikliği ile ait şu an gördüğümüz şey, dram etkilerinin hızlanmış olması. Mevcut eylemlerimizin tesirinin 50 sene sonraları görülebilecek olması, bizi 'nasıl olsa cansız olacağız' düşüncesine itmemeli. Torunlarınızın sizin şu anki eylemleriniz dolayısıyla ölmesini istemezsiniz." ifadelerini kullandı.

"Daha az muvasala kullanmalı, henüz az tüketmeliyiz"

Daha az yer yağı ve kömür kullanarak emisyonları düşürmek gerektiğine ayraç fail Robert, "Kısacası henüz az muvasala kullanmalı, henüz az tüketmeliyiz." dedi.

Robert, şöyleki bitmeme etti:

"Büyükanne ve babalarımızın yaşamlarına art dönmeliyiz. Onların da arabaları, evlerinde ısıtıcıları, kışın giysi sert giysileri ayrıca çamaşır makineleri caba vardı fakat demincek tükettiğimizin 6'da bir tanesi genişliğinde tüketiyorlardı."

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) Taraflar Konferanslarında seneler süresince tahsil edilen kararların şimdiye genişliğinde konkre müşterek tesirinin olmadığına yer veren Robert, Glasgow zirvesinde kendisinin de bulunacağını fakat umutlarının sınırlanmış bulunduğunu kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler