USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Belarus'un Türkiye'deki depremzedelere yardımları sürüyor

Belarus devleti ve halkının Türkiye'deki deprem mağdurlarına dayanak noktası düşüncesince başlatmış olduğu kampanyalar bitmeme ederken Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi Mustafa Özcan, "Belarusluların kalpten mevrut el birliği ruhunu katiyen unutmayacağını" söyledi.

Belarus'un Türkiye'deki depremzedelere yardımları sürüyor
18-02-2023 16:09
Ankara

Türkiye'nin Minsk Büyükelçiliğinden edinilen bilgiye göre, tarz üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri bulunan ve toplanmış 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin arkası esna 8 Belarus iklim yolu firması Belavia uçağı, deprem bölgelerine acele gerekseme ağırlıklı yardım taşırken bu yardımların ilerleyici günlerde 15 tonu aşması ve 6 kere elan yapması bekleniyor.

Depremlerin arkası esna Türkiye'ye önceki yardım elini uzatan ülkelerden bir tanesi bulunan Belarus, Acil Durumlar Bakanlığı koordinasyonunda deprem sahasına çadır, battaniye, çare kabil acele gerekseme malzemelerini içeren insanca yardımları haiz tahminî 30 titrem yardım materyali gönderdi. Yardım malzemeleri, Gaziantep'e dü kere oluşturan askeri kargo uçağı ile deprem sahasına nakledildi.

Belarus'un resmi düzeydeki yardımlarının indinde Belaruslular da Türkiye'deki deprem felaketi nedeniyle taziyelerini arz etmek ve korumak düşüncesince Türkiye'nin Minsk Büyükelçiliği kabilinden başlatılan yardım kampanyasına dikkat gösterdi.

Ülkedeki Türk firmaları ve Türk vatandaşları kabilinden bağışlanan çadır, hab tulumu, battaniye, gıda, hıfzıssıhha malzemeleri ve gayrı rüçhan ihtiyaçlardan oluşan 10 tonun üstünde yardım, Belavia'nın geçici uçaklarıyla, kargo olanakları azami kurda kullanılarak İstanbul’a, buradan da deprem bölgelerine ulaştırıldı.

İleriki günlerde Belarus'un Türkiye'deki depremzedeler düşüncesince meydana getirdiği yardımların 15 tonu aşması ve 6 kere elan yapılması öngörülüyor.

Minsk Camisi yardım derç piyasası oldu

Türkiye'nin Minsk Büyükelçiliğinin indinde Minsk Camisi de yardım derç piyasası adına belirlendi. Belarus Müslüman topluluğu ve Belarus'taki Azerbaycan diasporası, yardım faaliyetlerine ehemmiyetli yardım sağladı.

Deprem sahasına ulaştırılacak nakdi bağışlar düşüncesince ise Türkiye'nin Minsk Büyükelçiliğince Belarus'ta birlikte AFAD hesabı açıldı. Ayrıca, Belaruslu yardım kuruluşu "Laskovie Kirilya" (Şefkatli Kanatlar) Belarus'ta Turkcell iştiraki Life firması, MTS ve A1 GSM operatörleriyle işbirliğiyle nakdi yardım kampanyası başlattı.

Türkiye'deki SMS kampanyalarının birlikte benzeşim bulunan USSD sistemi üstünden *222*52# koduna kontrol yapılarak birleşen bağışlar "Laskovie Kirilya" aracılığıyla Türkiye'nin Minsk Büyükelçiliği AFAD nakdi armağan yerine aktarılacak ve Türkiye'ye ulaştırılacak.

Belarus'tan mevrut bilirkişi kontrol istirdat kadrosu 6 kişiyi kurtardı

Öte taraftan Belarus'un alanda görevlendirdiği bilirkişi kontrol istirdat personeli, hususi eğitilmiş köpek, hekim ve donatı içeren 64 yabanlık kadrosu "ZUBR", Belarus Savunma Bakanlığına ilgili birlikte askeri uçakla 8 Şubat’ta yola çıktı.

Arama çalışmalarına çalışan dahil bulunan Belaruslu ekip, deprem alanında 6 kişiyi enkazdan sağlıklı çıkardı, yaşamını kaybeden onlarca vatandaşın bulunmasını sağladı.

Öte yandan, Belaruslu kontrol istirdat ekipleri depremin 198'inci saatinde Kahramanmaraş’ta dü kardeşi enkazdan sağlıklı çıkaran gruplardan biriydi.

"Bu kalpten mevrut el birliği ruhunu katiyen unutmayacağım"

Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi Mustafa Özcan, AA muhabirine meydana getirdiği yazılmış açıklamada, Belarus'un Türk yurttaş sayısının baş döndürücü az, Türk çıplak maşer örgütlerinin olmadığı birlikte yurt bulunduğunu belirterek bunun indinde 2020'den buyana ciddi yaptırımlarla boğuştuğunu söyledi.

Bu bir hale rağmen, temaslar sonra Belarus'un çabucak elinden mevrut katkısı yaptığını kaydeden Özcan, "(Belarus) Deneyimli kontrol istirdat kadrosunu önceki fırsatta gönderdi. Çadır, düğün malzemeleri, hab tulumu, battaniye ve çare kabil Belarus talih kurumlarınca gerçekleştirme edilen rüçhan gereksinimlerimizi da Belarus Savunma Bakanlığının tahsis etmiş olduğu iri kargo uçakları ile ülkemize gönderebildik. Belarus'taki birtakımı kurumsal şirketlerimizin ve Belarusluların ayni bağışlarını ise gine birlikte talih firması bulunan Belavia, tek yiyecek koşmadan, katı baş döndürücü seferle memlekete ulaştırdı. Bu süreçte birlikte dediğimizi dü etmediler." ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Özcan, Belarusluların dinlence düşüncesince rüçhan adına Türkiye'yi yeğleme ettiklerini ve sevdiklerini bildiğini belirterek deprem sonrasındaki dayanışmanın, beklentilerinin üstünde gerçekleştiğini vurguladı.

"Her kesimden insanlar, öğrenciler, felaketin önceki saatlerinden itibaren Büyükelçiliğimizi çiçeklerle donatarak taziyelerini ilettiler, elbette yardım edebileceklerini sordular. Bu, kalpten mevrut el birliği ruhunu katiyen unutmayacağım." ifadesini kullanan Özcan, mavera taraftan Belarus'un, Türkiye'deki orman yangınlarında da en baş döndürücü dayanak noktası sağlayan ülkelerden bulunduğunu hatırlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler