USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Belarus'ta hafta sonu anayasa değişikliği referandumuna gidilecek

Belarus'un Ankara Büyükelçisi Viktor Rybak, "Belarus'ta anayasa değişikliği, insanoğlu adalet ve özgürlüklerinin genişletilmesine yardım sağlayacak." dedi.

Belarus'ta hafta sonu anayasa değişikliği referandumuna gidilecek
24-02-2022 13:26
Ankara

Belarus'un Ankara Büyükelçisi Viktor Rybak, ülkesinde 27 Şubat'ta referandumla yapılacak anayasa değişikliğinin insanoğlu doğruluk ve özgürlüklerinin genişletilmesine yardım sağlayacağını söyledi.

Rybak, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, 27 Şubat'ta Belarus’ta anayasa değişikliği referandumuna gidileceğini bildirdi.

Söz konusu anayasa değişikliği ve eklemelerin birlikte ıztırar ve son zamanların ihtiyaçı bulunduğunu tamlayan Rybak, "Belarus'ta bu karara evrimsel birlikte halde gelindi, 2020’de sokaklara çıkan muhalifler istediği düşüncesince değil." dedi.

Belarus haricinde bulunan bu mukabil çevrelerin referandumu bozmaya çalıştığına dikkati çekici Rybak, bu kesimlerin arzularının Belarus halkının ve devletinin millî çıkarları ile değil, ecnebi hamilerinin iradesiyle belirlendiğine ayraç etti.

Rybak, "Görünüşe mucibince tadilat huzur konuşanlar demincek bu değişikliklere huzur çıkıyor." ifadelerini kullandı.

2016'dan bu yana anayasa değişikliği gündemde

Belarus Cumhuriyeti'nde bulunan anayasanın 1994'te benimseme edildiğini anımsatan Rybak, 1996 ve 2004 yıllarında anayasanın referandum ile dü el iyileştirildiğini belirtti.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun 2016’da bulunan anayasanın etkinliğinin ve düzenlenme olasılığının çözümleme edilmesini gündeme getirdiğini dile getiren Rybak, bu süreçte yönetime mukabil olanlardan bu mevzuda tek aksülamel gelmediğini anlatım etti.

Geçen sene teklifleri yetiştirmek ve bunları dünya çapında cedelleşmek gibi birlikte anayasa komisyonu oluşturulduğu özetleyen Rybak, eskiz çalışmasında katı baş döndürücü yurttaş inisiyatifinin de arazi aldığını, komisyonun çalışmalarını güzeşte sene ilkgüz kocaoğlan böylecene tamamladığını aktardı.

Batı’nın ülkesindeki anayasa değişikliği ile ilişik referandumdan hoşlanmamasının olağanüstü olmadığını kail Büyükelçi Rybak, bire birlikte Batı’nın elan esbak referandum ve intihap kampanyalarını da elan başlamadan sonucunu almak istemediğini hatırlattı.

Rybak, "Mevcut referandum Batı'nın Belarus'taki anayasal düzeni değiştirme, elan filhakika tahrip ve namevcut ika senaryosuna uymuyor." yorumunu yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Belarus’taki referandumdan endişelendiğine müteveccih açıklamalarını hatırlatan Rybak, “Belarus'ta referandumu burun kıvırılan dünya liderleri öz ülkelerindeki halkın talebine kulak versinler, bambaşka ülkelerle ilişik açıklamalarla dikkatlerini bambaşka yöne çekmeye çalışmasınlar." dedi.

Güncellenen tasarıda vatandaşların mevcud degaje doğruluk ve özgürlüklerinin garanti dibine alındığını, bunun devletin en erdemli amacı bulunduğunu dile getiren Rybak, "Belarus’ta anayasa değişikliği insanoğlu doğruluk ve özgürlüklerinin genişletilmesine yardım sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Belarus'ta gelişen politik sistemin seneler süresince ülkenin kalkınmasını, aut zorluklara ve tehditlere huzur çalışan mücadelesini başarıyla sağladığını vurgulayan Rybak, şunları dile getirdi:

"Bugün, alanda benzer yepyeni birlikte halde büyüyen jeopolitik arbede bağlamında, Belarus’un politik sistemini modernleştirmenin, devleti korumanın ve egemenliği güçlendirmenin önemini anlıyoruz."

En erdemli anabolizma organı Belarus Halk Meclisi oluyor

Anayasa değişikliği ile Belarus Halk Meclisi’nin ülkedeki demokrasinin en erdemli temsili organı olacağını tamlayan Rybak, bu meclisin tamamı hükümet kurumları, evcil yönetimler ve sivil polis polis camianın mümessillerinden oluşacağını anlatım etti.

Büyükelçi Viktor Rybak, “Belarus'taki anayasa reformu, parlamento, hükümet ve evcil makamların yetkilerinin güçlendirilmesiyle ancak baştan dağıtılmasını cins kılacaktır. Bütün bunlar kusursuz namına politik sistemdeki demokrasiyi ve demokratik hakları elan da güçlendirmeyi amaçlıyor." niteleyerek konuştu.

Cumhurbaşkanlığı makamı ile ilişik anayasa değişikliğinde yapılacak düzenlemeleri de aktaran Rybak, cumhurbaşkanlığı adaylarının yaşlarının 40’a yükseltileceğini, birlikte ferdin en birlikte tomar dü fasıl cumhur reisi olabilmesine müteveccih sınırlama geleceğini bildirdi.

Ülkede 27 Şubat’ta anayasa değişikliği düşüncesince yapılacak referandumda "Belarus Cumhuriyeti’nin anayasa değişikliği ve eklemelerini benimseme ediyor musunuz?" sorusunun sorulacağını bildiren Büyükelçi Rybak, referandumu 100’den birlikte tomar arsıulusal gözlemcinin izleyeceğini de laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler