USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Belarus-Polonya sınırındaki bekleyiş 'Almanya’da yaşama' umuduyla sürüyor

Belarus-Polonya sınırından Avrupa’ya geçmeyi amaçlayan göçmenler, Almanya’da geçinme umuduyla sınır bölgesindeki bekleyişlerini sürdürüyor.

Belarus-Polonya sınırındaki bekleyiş 'Almanya’da yaşama' umuduyla sürüyor
21-11-2021 14:49
GRODNO

Belarus'un Grodno şehrindeki Bruzgi sınır bölgesindeki insanların iri çoğunluğu Irak’ın kuzeyinden geliyor.

Vize alarak Belarus’a gelen, Avrupa’ya muhaceret arayışıyla bu ülkeden de Polonya'ya geçmeye etkin kişiler, kendileri düşüncesince ayrılan geri hizmet merkezindeki bağlı bölgede beklerken ümitlerini de kaybetmiyor.

Çok sayıda bebek ve kadının aralarında bulunmuş olduğu 2 bin civarındaki kişi, ülkelerindeki ağır koşullardan ötürü elan güzel birlikte ömür düşüncesince başta Almanya’ya gitme üzere yurtlarını vazgeçme etmiş durumda.

Polonya’nın sınırlarını açarak Almanya’nın menfaatlerini onama etmesini gözleyen bu kalabalık, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in meydana getirdiği telefon görüşmeleri sonra dikkatlerini AB’den doğacak haberlere çevirdi.

Lukaşenko, Merkel’e Polonya üstünden birlikte aralık açarak sınır boyundaki 2 bin civarındaki göçmenin Almanya’ya gönderilmesi mevzusundaki düzenek önerisinde bulunmuştu. Merkel’in bu öneriyi Avrupa Birliği (AB) ile görüşeceği belirtilmişti.

Göçmenlerin öne sürülen nedeni Irak’ta ömür koşullarının ağır olması

AA muhabirine mütekellim Irak Türkmenlerinden Mehmet, Kerkük’ten geldiğini ve Almanya’ya kullanmak istediğini belirterek “Irak’ta bizlere birlikte obje vermeyecekler. Hakkımız namevcut orada. O nedenden dolayı buraya geldik.” dedi.

Mehmet, Irak’ın kuzeyinde Türkmenlerin ellerinden haklarının alındığına özen çekti.

Almanya’da idman istediğini özetleyen Mehmet, “Orada iş var, orada çalışırız.” diyerek konuştu.

Irak’tan mevrut 13 yaşındaki Fırat, Belarus-Polonya sınırına, Almanya’ya gitme hedefiyle geldiklerini söyledi.

Fırat, Irak’ta hayata devam etmenin zor, eğitimin de çirkin bulunduğunu belirterek “Ben büyüyünce ne olacağım diyerek düşününce korkuyorum Irak’ta. Buraya Almanya’ya kullanmak düşüncesince geldim. Hedefim büyüyünce hekim olmak. Irak’ta bizim hakkımızı yiyorlar.” diyerek konuştu.

Polonya sınırına yaklaşan ormanlık bölgede 20 çağ beklediklerini hatırlatan Fırat, “Irak’a kullanmak istemiyoruz. Biz Almanya’ya kullanmak istiyoruz. Okumak istiyoruz, birlikte yerimiz olsun istiyoruz.” dedi.

Irak'ın kuzeyinden mevrut Royal Abdulvahid Ahmed, Almanya’ya yahut Avrupa ülkelerinden birine kullanmak istediğini belirterek “Çünkü benim ülkemde avlu yok.“ dedi.

Ahmed, 10 çağ ormanda sınır uzunlukta yaşadığını anlatım ederek kendileri düşüncesince ayrılan bağlı bölgede uyuyabildiğini dile getirdi.

Göçmenlerden Iraklı Süleyman da Belarus-Polonya sınırında Almanya’ya kullanmak düşüncesince beklediklerini anlatım ederek “Çalışmak için, güzel birlikte gelecek, güzel birlikte iş düşüncesince Almanya’ya kullanmak istiyoruz. Benim eksiksiz ümidim bu.” diyerek konuştu.

Ülkesinde güzel birlikte doğacak göremediğini özetleyen Süleyman, sınırdaki bekleyişleri sırasında rastgele birlikte planı olmadığını, geleceklerini Almanya ve Avrupa’nın bildiğini anlatım etti.

Süleyman, Avrupa’nın kendilerine iane etmesi biçiminde güzel birlikte geleceğe, ümide ve hayale cemaat olacağını dile getirdi.

Irak’tan Belarus’a gelmiş olarak Avrupa’ya kullanmak talip Muhammed de Irak’ta hayatta olmak düşüncesince yeteri derece dünyalık kazanamadıklarını anlattı. Muhammed, “Orada maruz 300-400 dinarla ailemizi geçindiremiyoruz. Sekiz kişiyiz ve kirada kaldığımız düşüncesince götürüm edemedik.“ dedi.

Suriye’nin Humus şehrinden mevrut Yusuf Maruf da Almanya’ya kullanmak istediğini belirterek "Suriye’de evimiz yok. Orada avlu kötü. Benim Almanya’ya gitmem lazım. Ardından akrabalarım Almanya’ya gidecek. Çünkü Suriye’de avlu yok." diyerek konuştu.

Belarus-Polonya sınırında 8 Kasım’dan buyana Avrupa’ya muhaceret arayışıyla çoğunluğu Irak ve Suriye'den gelmiş olarak Belarus üstünden Polonya’ya geçmeye etkin kişiler, ormanlık bölgede kişi kurmuş oldukları kampta ve sınır uğrunda bekleyişini sürdürüyordu.

Bir müddet evvel bu şahıslar sınır uzunlukta kurmuş oldukları kampı ağız ağıza boşaltarak Belarus hükümetinin bölgedeki hazırladığı bağlı bölgeye geçmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler