USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BDDK'den faizsiz bankacılık hakkında bilgilendirmelere bağlı düzenleme

BDDK'nin dakika yürürlüğe giren tebliği ile katılım, kalkınma ve envestisman bankalarının müşterileri ve kamuoyunu faizsiz bankacılık prensip ve standartları kapsamında bilgilendirmelerine bağlı kökler ve esaslar belirlendi.

BDDK'den faizsiz bankacılık hakkında bilgilendirmelere bağlı düzenleme
30-11-2021 09:55
30-11-2021 09:55
İstanbul

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) hazırlanmakta olan Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartları Kapsamında Müşterilerin ve Kamuoyunun Bilgilendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Toplam 4 bölümden oluşan bildirme ile katılım, kalkınma ve envestisman bankalarının, müşterileri ve kamuoyunu faizsiz bankacılık prensip ve standartları kapsamında bilgilendirmelerine bağlı kökler ve esasların düzenlenmesi amaçlanıyor.

Buna göre, bankalar, faizsiz bankacılık prensip ve standartları ile verim ve hizmetlerinin işleyişleri ve dayandıkları akdin getirmiş olduğu doğruluk ve yükümlülükler üstüne kullanmakta olanları açık, açık ve anlaşılabilir birlikte biçimde bilgilendirmekle işyar olacak.

Bu kapsamda bilgilendirme yükümlülüğünün namına getirildiğine değgin banka kabilinden alıcıya bilgilendirme formu verilecek. Bilgilendirmenin banka ile alıcı ortada değme birlikte verim yahut işlev çeşidine bağlı önceki kavil kurulmadan ilkin yapılması ise mecburi olacak. Söz konusu bilgilendirme; sözlü, kayıtlı veya açıktan haberleşme araçlarının kullanılması kanalıyla gerçekleştirilebilecek.

Öte yandan, verim ve işlev kabul etme sürecine değgin meydana getirilen bilgilendirmenin etkinliği ve yeterliliği kendisince bilim edinmek, az ve yanlışları tashih etmek amacıyla örnekleme yöntemiyle yılda minimum birlikte el alıcı anketi yapılması mecburi olacak. Anketlerde, müşterinin namına maruz verim yahut hizmetlere bağlı faizsiz bankacılık prensip ve standartları mevzusundaki farkındalık ve sevinme seviyesi ölçülecek.

Kamuoyunun bilgilendirilmesi

Tebliğde, bankaların kurumsal genel ağ sitesi üstünden de faizsiz bankacılık prensip ve standartları ile verim ve hizmetlerinin işleyişlerine değgin kamuoyunu açık, açık ve anlaşılabilir birlikte biçimde bilgilendirmesi mecburi kılındı. Bu yükümlülüğü namına gelmek neredeyse bankaların, bilim prosedür altyapısını oluşturması, tam kurda yönetimsel ve beceri tedbirleri alması gerekecek.

Bu kapsamda bankalarca, "faizsiz bankacılık verim ve hizmetlerinin mahiyeti ve prosedür süreçleri", "faizsiz bankacılık işlemlerine makbul akitler çerçevesinde banka verim ve hizmetlerinin dayanağını meydana getiren akdin yahut akitlerin türü, tarafların ilişik akit yahut akitler çerçevesindeki konumu, hakları ve yükümlülükleri", "ürün ve hizmetlere bağlı faizsiz bankacılık prensip ve standartları", "danışma komitesinin banka salname çalışkanlık tutanağı kapsamında toprak verdiği; fasıl içi faaliyetleri ve banka faaliyetlerinin faizsiz bankacılık prensip ve standartlarına uygunluğuna bağlı değerlendirmeler" ile "danışma komitesi ve üyelerine bağlı propagandist bilgiler" ile alakalı bilgilere kurumsal genel ağ sitesi üstünden toprak verilecek.

Ayrıca bankalar, faizsiz bankacılık prensip ve standartlarına makul sıfır varlık, yükümlülük, dirimsel ve giderlerinin tanımı ve mahiyeti, miktarı, ne biçimde artırım edilmiş olduğu hususlarında kurumsal genel ağ sitesi vasıtası ile kamuoyunu bilgilendirecek.

Faizsiz Bankacılık Danışma Komitesi Başkanı ülke içi beledi olacak

BDDK, Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartlarına Uyuma İlişkin Tebliğ'de de düzenlemeye gitti.

Düzenleme ile Faizsiz Bankacılık Danışma Komitesi'nin bildirme hükümleri kapsamında maruz görevleri derneşik biçimde namına getirmesi düşüncesince üyeleri arasından seçeceği başkanın ülke ortamında beledi olması mecburi kılındı. Danışma komitesinin istiklaline bağlı hükümlerin baştan ele alındığı tebliğde, tahsil edilen kararların izleyen senenin hanuman sonuna denli istişare kuruluna raporlanması şartı getirildi.

Öte yandan, meydana getirilen fark ile emektar tebliğde toprak meydan "bankanın genel ağ sitesinde istişare komitesi ve üyelerine bağlı bilgilere toprak verilir" hükmü yürürlükten kaldırıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler