USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BDDK, bankalar düşüncesince yeşil finans yol haritasını belirledi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), "Yeşil Mutabakat Eylem Planı" kapsamında bankalar düşüncesince yeşil finans yol haritasını belirledi.

BDDK, bankalar düşüncesince yeşil finans yol haritasını belirledi
27-12-2021 15:04
İstanbul

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun, "Yeşil Mutabakat Eylem Planı" kapsamında hazırladığı "2022-2025 Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı" BDDK'nin umumi ağ sitesinde yayımlandı.

Buna göre, 16 Temmuz 2021 günlü Resmi Gazete'de piyasaya çıkan 2021/15 mahdut Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile duyurulan "Yeşil Mutabakat Eylem Planı"nın "3.2.5. Sürdürülebilir Bankacılığın Geliştirilebilmesine Yönelik Bir Yol Haritasının Belirlenmesi" eylemine değgin namına hazırlanmakta bulunan "Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı", Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 24 Aralık 2021 gün ve 9999 mahdut sonucu ile bildirme edildi.

Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı kapsamında şunlar amaçlanıyor:

"Paris İklim Anlaşması kapsamında ülkemizce maruz taahhütlerin ve anons edilen yazı ve politikaların sansasyonel biçimde yaşama geçirilebilmesinde iklimle irtibatlı riziko ve fırsatları çalışan biçimde yönetebilen ve sürdürülebilir envestisman ve planlar düşüncesince lüzumlu finansmanı akla yatkın şartlarda sağlayabilen birlikte finans sahasının kasılma edilmesine, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve 55'e Uyum Paketi layıkıyla sınırda karbon düzenlemesi mekanizmasının parasal yükümlülükler doğurmaya başlamış olacağı ve türkiye konuşu ve parasal sistemi düşüncesince ehemmiyetli birlikte intikal zamanı bulunan 2026 yılından evvela bankacılık sektörümüzün lüzumlu adaptasyonu sağlamasına, hassaten bankacılık sahası peyda etmek neredeyse parasal sistemin derece derece henüz aşkın maruz kalmaya başladığı abuhava değişikliğine değgin fiziki riskler ile ceninisakıt karbon ekonomisine geçişe değgin intikal risklerinin ölçülmesi, çözümleme edilmesi ve yönetilmesine müteveccih aksiyonlara arsa mevdu olup 'sürdürülebilirlik' başlığı altında toptan envestisman stratejilerinde arsa meydan çevresel, içtimai ve yönetişimsel ölçütlerin bankacılık sektörümüz çeşidinden henüz aşkın dikkate katılması ve bu sayede emlak dışı yeşil finans piyasalarından henüz aşkın faydalanılması amaçlanmaktadır."

"2022-2025 Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı" metnine file:///C:/Users/aa/Downloads/kurumHakkinda_0005_0028.pdf bağlanak adresinden ulaşılabiliyor.

"Karbon salımının aceleci birlikte biçimde azaltılması gereklidir"

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı'na değgin icra ettiği değerlendirmede, dünyanın abuhava değişikliğine değgin ağırbaşlı birlikte yıldırma altında olduğunun bundan sonra inkar edilemez birlikte doğruluk bulunduğunu belirtti.

Bu durumun etkilerini gelişigüzel sabık güneş henüz kalın tanıdık baş döndürücü abuhava olayları, iri orman yangınları ve arsa kayması yahut baskın kadar abuhava ile ilgilendiren katıksız afetlerden de hissettiklerini aktaran Akben, abuhava değişimini durdurmaya müteveccih politikaların toptan bazda akilane birlikte biçimde belirlenmesinin ve aceleci birlikte biçimde uygulanmasının iri önemi bulunduğunu vurguladı.

Bu noktada en ehemmiyetli mevzunun toptan ısınmanın en ehemmiyetli nedeni bulunan karbon salımının azaltılması bulunduğunu tamlayan Akben, şunları kaydetti:

"Mevcut istihsal süreçlerinin bozukluk bulunduğu emisyonun ve hassaten de karbon salımının aceleci birlikte biçimde azaltılması gereklidir. Paris İklim Anlaşması ile elden çabucak topu topu evren devletleri karbon emisyonlarını önümüzdeki kestirmece 30 salname süreçte sıfırlamayı üstenme etmiş durumdadır. Bu enine boyuna iddialı, yaşama atlatılmasında nice güçlükler mevcut fakat mecburi birlikte konuşu transformasyon periyodunu anlatım etmektedir. Diğer taraftan, 2019 senesinde piyasaya çıkan Avrupa Yeşil Mutabakatı ve bu metnin tamamlayıcısı bulunan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, AB üyesi devletlere ve bu devletlerde aut tecim eden öteki devletlere henüz er zamanlarda türlü önlemler edinmeyi mecburi duruma getirmektedir."

"Yeşil finansman faaliyetlerine müteveccih gayretler gelişigüzel sabık güneş artmaktadır"

Mehmet Ali Akben, topu topu dünyada yeşil finansman faaliyetlerine müteveccih çabaların gelişigüzel sabık güneş arttığını, bunun geçmiş sebebinin yeşil transformasyon yatırımları düşüncesince ağırbaşlı birlikte finansman kaynağına gerekseme duyulması bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'de yeşil dönüşümün umumi stratejisi ve adımlarının Temmuz 2021'de piyasaya çıkan "Yeşil Mutabakat Eylem Planı" ile belirlendiğini aktaran Akben, "Söz konusu Eylem Planı'nda Kurumumuza da Sürdürülebilir Bankacılık Strateji Belgesi'nin hazırlanması rolü verilmiştir. Bu belgenin bel kemiği amacı, önümüzdeki zamanlarda Türk bankacılık sahasının sürdürülebilir birlikte bankacılık altyapısı kurması düşüncesince müstelzim umumi 2 izleme ve politikaların belirlenmesidir. Bu bağlamda, izleme belgesinin hazırlanmasında ilgilendiren taraflarla, hassaten de Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği üyesi bankalarla yaklaşan teşrikimesai yapılarak kesim temsilcilerinin katkısının alınmasına ehemmiyet verilmiştir." ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir Bankacılık Strateji Belgesi'nde ilk evvela sürdürülebilir bankacılık altyapısının kurulmasına odaklanıldığını, arsıulusal ölçün ve çalışmalar çerçevesinde bankaların sürdürülebilirlik faaliyetlerinde asal alacakları kökler ve esaslara değgin yaklaşımlara arsa verildiğini bildiren Akben, şunları kaydetti:

"Diğer birlikte deyişle, geçmiş namına beklenen sürdürülebilir bankacılık kodifikasyon çerçevesinin stratejisi belirlenmektedir. İkinci olarak, Strateji Belgesi'nde sürdürülebilirlik risklerinin yönetilmesine değgin umumi yaklaşımlar ortaya konulmaktadır. Bunun düşüncesince dokümanda Türk bankacılık sektörünün, fiziki riskler, intikal riskleri ve haysiyet riskleri namına sınıflandırılan 'iklimle irtibatlı parasal risklerinin' sayısallaştırılması, ölçülmesi ve analizi düşüncesince bel kemiği ilkeler belirlenmektedir. Strateji Belgesi'nde ortaya konulmuş bulunan politikalar, sürdürülebilir bankacılık faaliyetlerinin piyasanın parasal sağlamlığını da koruyarak geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu kapsamda atılacak adımların sahici piyasanın yeşil dönüşümü düşüncesince arsıulusal piyasalardan akla yatkın değerli eşme sağlanmasına da ulama sunmasını beklemekteyiz. Bu itibarla, Sürdürülebilir Bankacılık Strateji Belgesi'nin türkiye ekonomisinin gelişimine, bankacılık sektörümüze ve abuhava krizi ile savaş sürecine hayır birlikte sağlıklı olmasını dilek ediyor, güzel olmasını diliyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler