USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bayramov: '3+3 platformuna ilk destek veren ülkelerden biri de İran oldu'

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile gerçekleştirdiği görüşmede, "Azerbaycan ve Türkiye liderlerinin girişimiyle açılan 3+3 platformuna ilk destek veren ülkelerden biri de İran oldu. Yakın gelecekte bu platformun müspet n

Bayramov: '3+3 platformuna ilk destek veren ülkelerden biri de İran oldu'
22-12-2021 23:35

Kamil Nadirli

BAKÜ (İHA) -

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'un daveti üstüne Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, temaslarını sürdürüyor. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile gerçekleştirdiği görüşmenin arkası sıra eş matbuat toplantısına katıldı.

“Azerbaycan ve İran ortada kazançlı ve tecim ilgiler ehemmiyetli bir yere sahip”
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, “2021 yılının ilk 10 ayında çapraz tecim cirosunda yüzdelik 23,6 çoğalma oldu. İran'da acemi hükümet kurulduktan sonradan bulunan olan planlara arttırma namına acemi planlar kendisince sonuçlar elde ettik ve onların icrasına başlanılıyor. misal namına Aşkabat'ta Cumhurbaşkanlarının meydana getirdiği toplantıda Türkmenistan gazının İran üstünden Azerbaycan'a nakledilmesi ve 2022 Ocak ayından itibaren bunun icrasına başlanılacak” niteleyerek konuştu.

"İran kabilinden Azerbaycan'ın zamanı zaferi desteklenmiştir"
İran ve Azerbaycan ortada ilişkilerin herhangi bir dü devletlerin tarla bütünlüğünü, egemenliği ve dokunulmazlığı ilkeleri esasında kurulduğunu tamlayan Bayramov, ”Geçmiş Ermenistan-Azerbaycan ihtilafı çağında ve geçtiğimiz sene 2. Karabağ Savaşı çağında İran kabilinden en yukarı ölçüde olmakla İran Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve bambaşka kuruluşlar kabilinden Azerbaycan'ın tarla bütünlüğü ve egemenliği kapsamında işgale akıbet verilmesi gerektiği çağrısında bulunularak Azerbaycan'ın zamanı zaferi desteklenmiştir ve buna kusursuz politik namına destek verilmiştir” dedi.

“3+3 platformunu destekleyen ilk ülkelerden biri İran oldu”
Bayramov, "Azerbaycan ve Türkiye liderlerinin girişimiyle açılan 3+3 platformuna ilk destek veren ülkelerden biri de Rusya ve İran oldu. Dışişleri Bakan Yardımcılarının ilk toplantısı 10 Aralık'ta Moskova'da yapıldı. Yakın gelecekte bu platformun müspet neticelerini göreceğimizi düşünüyoruz. Bu semt düşüncesince aşırı ehemmiyetli bir platform” niteleyerek konuştu. "Zengezur koridorunun açılması hoppadak Azerbaycan ve Ermenistan düşüncesince değil, ayrımsız sürede bölgedeki gayri ülkeler düşüncesince de acemi fırsatlar oluşturmaktadır" diyen Bayramov, "İran'ın bu projeye katkıda bulunan ülkelerden biri olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Mayın temizlemede iş birliği
İran'ın mayın temizlemede bulunan tecrübesiyle ait görüşmelerin yapıldığını tamlayan Bayramov, “İran'ın mayın tasfiye alanındaki deneyimini dikkate alarak ait İran ajansı ile ANAMA arasındaki teşrikimesai fırsatlarını da görüştük. İran bu mevzuda aşırı varlıklı bir deneyime cemaat olması ile ait bizlere bilgelik verdi. Görüşmeler ve icraat bitmeme ediyor. Biliyorsunuz ki 10 bin kilometrekare az daha dünyada en bir tomar mayınla kirletilmiş tarla olabilir. Burada şişman yardıma gerekseme var ve bu da gizil ortaklaşa iş olabilir” dedi.

"Yeni İran hükümetinin önceliği Azerbaycan ile ilişkileri en yukarı kurda geliştirmektir"
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise Azerbaycan ve İran ortada ayrışık fikirlerin ele alındığını ve ilişkilerin çabucak gelişmeye bitmeme edeceğini belirterek, “Azerbaycan'ı topraklarının kurtuluşundan ötürü kutlama kartı ediyorum. Yeni İran hükümetinin önceliği Azerbaycan ile ilişkileri en yukarı kurda geliştirmektir” dedi. İran mevki ve hususi şirketleri, işgalden kurtarılan Karabağ'ın restorasyonu ile ait planlara katılmaya uyanıklık duyduklarını anlatım fail Abdullahiyan, İran şirketlerinin tekliflerini değerlendirildiğini bu projelerden birinin ileriki haftalarda yaşama geçirilmesinin planlandığını vurguladı. Abdullahiyan, İran'da kurulan acemi hükümetin İran, Azerbaycan, Türkiye ve Rusya ortada flaşör ilişkileri yetiştirmek istediğini dile getirerek başkaca 3+3 formatında toplantılar düzenlendiğini kaydetti. Bölge dışından müdahaleye ister olmadığını vurgulayan Abdullahiyan, “Bölge dışındaki ülkelerden kaderimizi çizmelerini ve sorunlarımızı çözmelerini istememize ister yok. Bizim sahamızda noktayı olamaz. Bölge devletleri problemi halletmek düşüncesince kifayetli iradeye sahiptir” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler