USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bayram tatilinde trafik güvenliğini kompozit takımlar sağlayacak

İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine gönderilen trafik tedbirleri genelgesi kapsamında, kolluk ve jandarma personelinden oluşturulacak katışık ekipler, 29 Nisan-9 Mayıs'ta emniyetli trafik ortamının sağlanması şartıyla fariza yapacak.

Bayram tatilinde trafik güvenliğini kompozit takımlar sağlayacak
26-04-2022 11:35
Ankara

İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine gönderilen trafik tedbirleri genelgesine göre, manşet ve jandarma personelinden oluşturulacak kompozit ekipler, 29 Nisan-9 Mayıs'ta sakıncasız bir trafik ortamının sağlanması, kalımsız ve yaralanmalı trafik kazalarının azaltılması düşüncesince çalışacak.

AA muhabirinin almış bulunduğu bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile 3 Şubat 2021'de yürürlüğe giren Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı doğrultusunda İçişleri Bakanlığınca hazırlanmakta bulunan trafikte sefa tedbirleri mevzulu genelge, 81 il valiliğine gönderildi.

Genelge ile trafik kazalarından kaynaklı dirilik kayıplarının yüzdelik 50 oranında azaltılması, karayollarında kâffesi sefer kullanıcıları düşüncesince derneşik ve sakıncasız bir trafik ortamının sağlanması, kalımsız ve yaralanmalı trafik kazalarının azaltılarak dirilik kayıplarının önlenmesi, sürücülerin trafik kaide ihlal davranışlarının en örgen indirilmesi, trafik denetimlerinin rastgele devir ve rastgele yerde etkin, daima ve derin bir halde kararlılıkla yürütülmesi hedefleniyor.

Özellikle kentler arası karaca yollarında ve site içi anne güzergahlarda yapılacak denetimlerin, takım ve piyade yerine görünür yapılması ve belkili olduğunca trafik denetimine çevrilmiş çalışkanlık gösterilmesinin akıbet adım ehemmiyetli bulunduğu vurgulanan genelgeye göre, alınacak tedbirler 29 Nisan-9 Mayıs 2022 tarihlerinde uygulanacak.

Bayramınız kemerli olsun

Trafikte itimat kemeri kullanımını yaygınlaştırmak ve anahtar içinde itimat kemeri kullanımının önemini vurgulamak amacıyla "Bayramınız Kemerli Olsun" mottosunun yanı esna "Trafikte Her Yıl Daha İyiye", "Kemerim Hep Aklımda", "Yayalar Kırmızı Çizgimiz", "Yol Ver Hayata" ve "Bi Hareketine Bakar Hayat" çarpıcı sözleri da kullanılacak.

Bayram tatili boyunca Emniyet ve Jandarma trafik personeline trafiğin tanzimi ve denetimi haricinde görev
verilmeyecek. Gerek görülmesi şeklinde öteki birimlerin resmi araçlarından da yararlanılacak.

Trafik ekiplerinin, bilhassa kazaların derin bulunduğu vebal güzergahlarında, "Algılanan Yakalanma Riski Duygusu"nun geliştirilmesine müteveccih "görünür" olmaları sağlanacak. Trafik güvenliği açısından ilerleyiş halindeyken takım araçlarının bayır lambaları belirgin olacak.

Kaza istatistiklerinden de yararlanarak, karayolunda kazaya faktör bulunan ihlallerin gerçekleştiği bölgeler ve "kara noktalar" ile ilişik hususi planlama yapılacak.

Denetimlerde, sürücü/yolculara hürmet ve suhulet kuralları çerçevesinde bilgilendirme yapılacak ve işlemlerin en endamsız müddette tamamlanması sağlanacak.

Sürücüler ile beniz yüze enformasyon kurulacak

Sadece ihlal fail taşıtlar değil, öteki anahtar sürücüleri de durdurularak, "durdurulma sebepleri ile gayret yapmamaları, araçta ön ve art koltuklarda itimat kemeri takmaları, cep telefonuyla mülakat yapmamaları, meslek ve piyade geçitleri ile çat antre ve depar belgesi noktalarından sabık yahut devredilmek neredeyse olanlara durarak sefer vermeleri gerektiği, sığır şeridi istimal ve yaklaşan izleme kurallarına tebaiyet etmeleri, kavşaklara yaklaşırken yavaşlamaları ve rastgele 2 saatte 10 dakika koyuverme verilerek özen ve konsantrasyonlarının dağılmaması" hikayelerinde bilgilendirme yapılacak.

Özellikle otoban ve talih karaca yollarında istirahat tesisleri ile sıvıyakıt istasyonlarının kenarlarında sağlıklı şeritte yahut bankette namünasip halde bekleme, ağırbaşlı taşıtların namünasip sığır şeridi kullanımı, kazalı sığır şeridi değiştirme, yaklaşan takip, karaca yolu üstünde mecburi vaziyetler haricinde duraklama/park ika kabil ihlallerin önlenmesine müteveccih tedbirler en yukarı ölçüde alınarak günce yerine izleme edilecek. Bu alanlarda otopark yapılmasına banko cevaz verilmeyecek.

Dinlenme tesisleri ve sefer kenarlarında verim satışı meydana getirilen sahaların önlerinde ve banket/emniyet şeritlerinde vakfe yapma/park ika ile sefer kenarı tezgahlarına bilgelik yazılarının karaca yolu kenarlarında, ayraç levhalarında ve karaca yolu hudut çizgisinin içinde (50 metre) bulundurulmasına cevaz verilmeyecek.

Trafik çalışanının mazeret/senelik izinleri, rolü aksatmayacak halde planlanacak ve ekiplere sıvıyakıt kısıtlaması yapılmayacak.

- Sürücüler hayat düşüncesince endamsız molalar verecek

Sürücü ve yolcularda trafik bilinci oluşturularak trafik kurallarına inkıyat alışkanlıklarının geliştirilmesi düşüncesince "Yaşam İçin Kısa Bir Mola" sloganıyla açılan ve "Yaşam Tüneli Projesi" yerine ifade edilen bilgilendirme çadırlarında, piyade önceliği/güvenliği ilkin edinmek neredeyse cep telefonu, gayret ve itimat kemeri kullanması hikayelerinde bilgelik verilecek.

Önceden hazırlanmakta bulunan piyade güvenliği mevzulu filmler, eğitimlerde gösterilerek en çok sayıda sefer kullanıcısına ulaşılması sağlanacak.

Terminallerde kalın düzen denetim

Yoğunluk halleri izleme edilerek gerektiğinde terminal ve boşluk istasyonlara kuvvetlendirme personel
görevlendirilecek.

66 yaşından gündüz düzlük (Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca belirlenen kriterlere akıllıca olanlarda 69 yaşından gündüz almamış olanlar) ve 26 yaşından önemsiz şoförlerin otobüs kullanmalarına cevaz verilmeyecek.

Terminal ve cevaz maruz bölgeler haricinde kentler arası otobüslerin kalkışlarına cevaz edilmeyecek.

Terminallere giriş/çıkış fail eksiksiz otobüs ve sürücüleri ile takografları (hızölçer) denetlenecek. Yolcu eklemek yahut düşürmek amacıyla girilen kaymakamlık terminallerinde, otogar departman amirliği bulunmasa dahi, görevlendirilecek personel yahut takım çeşidinden kontroller sağlanacak.

Otobüslerde itimat kemeri kullanımına değgin denetimlere ciddiyet verilerek, yolcuların "otobüslerin karıştığı trafik kazalarında vasıtaların devrilmesi ve araçtan hariç savrulmalarının önlenmesi amacıyla itimat kemeri kullanmaları" gerektiği hatırlatılacak. Otobüs sürücüleri ise "taşıt kullanırken el telefonu ile konuşmamaları" dair uyarılacak.

Polis ve jandarma kompozit ekip

İhtiyaç duyulduğunda, manşet ve jandarma trafik ekiplerince nezdinde denetimler gerçekleştirilecek. Jandarma trafik vebal bölgelerinde, anahtar trafiğinin ve kazaların yoğunlaştığı güzergahlarda da kompozit takımlar eliyle kaide ihlallerinin en örgen indirilmesi ve bu sayede kalımsız kazaların önlenmesi düşüncesince denetimler artırılacak.

Bayram boyunca helikopterler ile drone ve İHA çeşidi iklim taşıtlarıyla açıktan meydana getirilen trafik denetimleri, kompozit takımlar eliyle vebal sahası gözetilmeksizin kâffesi ili kapsayacak halde gerçekleştirilecek.

Yol emek harcaması meydana getirilen yerlerde trafik akışını etkilemeyecek halde aranjman ve ima yapılacak.

Trafiğin derin bulunduğu saatlerle günün önceki ışıklarının sürücüler üstünde yarattığı tembellik ile sakatlık riskinin şimdi çok arttığı 05.00-07.00 saatlerinde, şoförler anahtar dışına çağırma edilerek arama ve bilgilendirme sağlanacak.

Otobüslerde, çıplak personel görevlendirilmesine bitmeme edilecek.

Uykusuzluk ve iğbirar belirtileri tanıdık sürücülerin, denetleme noktalarında ve anahtar haricinde dinlenmeleri sağlanacak ve yolculara da bu mevzuda bilgelik verilecek.

Mevsimlik ekincilik işçilerini haiz karaca yolu araçlarının, 24.00-06.00 saatlerinde kentler arası seyahat yapmalarına cevaz verilmeyecek. Tarımsal faaliyetlerin derin yerine yapıldığı alanlarda karaca yolu üstünde tarımsal zirai araçlar, traktörler, biçerdöverlerin namünasip yerine trafikte seyretmeleri engellenecek.

Trafiğin yoğunlaştığı güzergahlarda ister görülmesi şeklinde trafik ünite amirlerinin emri ile ağırbaşlı tonajlı taşıtlar ve ekincilik araçları, trafik yoğunluğu sona erinceye genişliğinde akıllıca yerlerde muvakkat yerine bekletilecek.

Takograf ihlalleri, sigorta ve araştırma araştırmaları titizce yapılarak, trafik birimlerine gönderilen "Sayısal Takograf Denetim Kartları" güzergahtaki ekiplere zimmetlenerek takometre denetimlerinde kullanılacak.

Motosiklet ve motorlu çiftteker denetimleri sıklaştırılacak

Gerek ferdî gerekse lokanta ve market kabil işletmelerin, müşterilerine kuryeler eliyle hizmetlerini
arttırmalarına değgin yerine motor ve motorlu bisikletlerin trafikte şimdi çok arazi almış bulunduğu noktalarda denetleme yapılacak.

Kontrollerde, motor sürücülerinin sığır şeridi ve enerji ihlali, piyade yolu üstünde çıkma, dar yönde anahtar kullanması kabil kaide ihlalleri ile tescil plakasız, çoban belgesiz ve kasksız yerine anahtar kullanıp kullanmadıkları denetlenecek.

Modifiye edilmiş vasıtalar ile namünasip susturucu ve enerji donanımları mevcut araçlara müteveccih güvenlik ekipleriyle baş başa denetleme yapılacak ve belirleme edilen vasıtalar trafikten men edilerek muayeneye irsal edilecek.

Alkol ve narkotik tesirinde anahtar kullananlara müteveccih denetimlere ciddiyet verilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler