USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bayram izni kaldırılan Suriyeliler, fahri art dönüşe isteklendirme edilecek

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı Uluslararası Koruma Genel Müdürü Muhammet Yazıcı, Suriyelilerin bayram izni uygulamasının kaldırıldığını belirterek, "Gönüllü arka dönüş herhangi bir devir bulunduğu kadar önceliğimiz olacak." dedi.

Bayram izni kaldırılan Suriyeliler, fahri art dönüşe isteklendirme edilecek
29-04-2022 12:56
Ankara

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı Uluslararası Koruma Genel Müdürü Muhammet Selami Yazıcı, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 6458 mahdut Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu göre "uluslararası koruma" ve "geçici koruma" kapsamına tahsil edilen yabancıların "sığınmacı" namına nitelendirildiğini söyledi.

Sığınmacıların, yurttaşı oldukları devletlerde hayatlarına müteveccih tehdit, adamlık dışı iş yahut kıygı müşahede korkusu duydukları düşüncesince ülkelerinden mecburi sebeplerle hicret edebildiğini aktaran Yazıcı, Türkiye'nin, Suriye krizinde iri miktarda Beşşar Esed zulmünden kaçanlara kapılarını açmış bulunduğu derece DEAŞ ve PKK-PYD yıldırı örgütlerinin zulmünden kaçan Suriyelilere de koyun açıldığını anlatım etti.

Yazıcı, "Bu bağlamda millî ve arsıulusal hukuk, yabancıların işkenceye, adamlık dışı yada haysiyet engelleyen ukubet yahut muameleye naşir tutulacağı yahut ırkı, dini, tabiiyeti, anlaşılan indinde sosyal gruba mensubiyeti yahut siyasal görüşlerinden çevre yaşamının yahut hürriyetinin gözdağı altında bulunacağı indinde yere gönderilmesini yasaklıyor." diyerek konuştu.

Buna arsıulusal hukukta "geri irsal yasağı" denildiğini hatırlatan Yazıcı, yaşamına ve asliye insanoğlu haklarına müteveccih gözdağı dolayısıyla ülkesini vazgeçme ederek bambaşka indinde ülkeye sığınan yabancıların görüşme gayeli da olsa ülkelerine gidip dönmesinin ise iltica olgusunun doğasına karşıt bulunduğunu anlatım etti.

Böyle indinde halde ​​​​başka ülkeye sığınarak iltica elde fail indinde yabancının ülkesine dönmesi biçiminde bundan sonradan bu statüsünün sonlandırılması gerektiğine ayraç fail Yazıcı, bunun haricinde şimdiye derece bayram izni uygulamasının sürdürüldüğünü anımsattı.

"Güvenli alanların oluşturulmasıyla fahri art dönüş sağlandı"

Türkiye'nin 2016'nın başta ikinci yarısından itibaren sırayla Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarını gerçekleştirdiğini vurgulayan Yazıcı, Suriye'de açılan emniyetli alanlarda adeta indinde dirim endüstrisi oluşturulduğunu, güvenliği sağlanan alanlarda ehemmiyetli indinde strüktürel dönüşümün yaşandığını dile getirdi.

Yazıcı, amme hizmetlerinin tesisinden ticaretin artırılmasına ve sakatlık organlarının kurulmasına derece iri indinde dönüşümün Türkiye'nin danışmanlığında evcil unsurlarca gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şu detayları verdi:

"Bunun sonucunda memleketimizdeki Suriyelilerin bu yerlere bayramlarda gidip gelmelerine izin edilmiş oldu. Tabii bunun yapılmasının indinde stratejisi ve mantığı vardı. Şöyle ki başta bayram izni verilmesiyle bu bölgelerdeki yaşamın normalleşmesine bağlı adımların durumunda görülmesi, art dönüş arzusunun artırılması ve muhtemel bulunduğu sayıda indinde tomar yabancıya fahri art dönüş kolaylığı sağlanmasıydı."

"150 bine DOĞRU Suriyeli gittikleri bayram izinlerinden art dönmedi"

Bu uygulamanın Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin metinlerinde toprak aldığını ve Bosna Savaşı esnasında Avrupa ülkelerine sığınan Bosnalılara da dönüş öncesinde yurtlarını görüşme ika olanağı sağlandığını hatırlatan Yazıcı, şu şekilde bitmeme etti:

"Git-gör-gel anlat şeklindeki politikayı Ramazan ve Kurban bayramlarında 'bayram izinleri' şeklinde 2017-2021 yıllarında uyguladık ve buradan indinde akıbet elde ettik. Bu sayede 150 bine DOĞRU Suriyeli gittikleri bayram izinlerinden art dönmedi. Bununla beraberce Suriye'ye gidenlerin art geldikten sonradan gayrı mültecilere icra ettikleri bilgilendirmelerin de katkısıyla emniyetli yerlere 495 bin 625 ferdin fahri art dönüşü gerçekleştirildi. Bu yürütüm fahri art dönüş sayısının artmasına punt oldu. Gidenlerin iri miktarda art döndüğünü ve orada kalma eğiliminin azaldığını gördük. Dolayısıyla bundan sonradan bu politikamızın misyonunu tamamladığını değerlendirdik. 2022'de Sayın Bakanımız ve Başkanlığımız yapmış bulunduğu yorum sonucunda bundan sonradan bayram izni uygulamasına izin edilmedi. Tabii burada cenaze ve benzer insanca mülahazalar kapsamındaki çelimsiz sürekli gidişat gelişler ayrıklık olacaktır. Ama elbette ki bu bundan sonradan Suriye'ye dönüş ağız ağıza yasaklanmıştır anlamına gelmeyecektir."

"Gidenler art dönemeyecekler"

Muhammet Selami Yazıcı, bu uygulamanın çabucak bayram dönemindeki gidişat gelişlerle ilgilendiren bulunduğunu gücün fahri art dönüş uygulamasını öncelediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Gönüllü art dönüşlerle ilgilendiren namına aşırı ehemmiyetli icraat yürütülmektedir. Bundan ahir süreçte gidenler art dönemeyecek gücün fahri art dönüş herhangi indinde devir bulunduğu derece önceliğimiz olacak. Bundan sonradan da bu fahri art dönüşler bitmeme edecek. Onun dışındaki gidişat dönüşlere izin edilmeyecek."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler