USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Batuhan Bağıban: 'Yapay zeka ile inşaat maliyetlerini azaltmak mümkün'

Gürbağ Group Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Bağıban, sentetik zeka, robotlar, Internet of Things (IoT), endişe sistemler kabilinden teknolojilerin inşaat sektöründe nice dinamiği değiştirecek özelliklere cemaat bulunduğunu tabir etti.

Batuhan Bağıban: 'Yapay zeka ile inşaat maliyetlerini azaltmak mümkün'
01-12-2021 10:00

Yapay zeka, robotlar, Internet of Things (IoT), düşünce sistemler denli teknolojilerin inşaat sektöründe nice dinamiği değiştirecek özelliklere erbap bulunduğunu tabir fail Gürbağ Group Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Bağıban, “Yapay zekanın inşaat sektöründeki tasarruf alanları düşünülenin tersine hâlâ fazlasıdır ve enine boyuna geniştir. Bu alanlardan birisi de yükselen inşaat maliyetleridir. Bir esbak yıla layıkıyla tahminî yüzdelik 45 küsurat inşaat maliyetleri dolayısıyla maliyet tasarrufu sağlayacak teknolojilerin planlara entegrasyonu hâlâ birlikte tomar ehemmiyet kazanmıştır” dedi.

İnşaat sektöründeki doğacak projeksiyonları yahut tahminleri bireşimli zekanın kesim düşüncesince önemini ortaya koymaktadır. Reports and Data çeşidinden gösterilen birlikte raporda bireşimli zekanın 2026 senesinde inşaat sektöründeki alışveriş payının tahminî 4,5 bilyon dolar olabileceği tabir edilmiştir. Rapora layıkıyla bireşimli dirayet ve araba öğrenmesi, nitelik kontrol, iş çizelgeleme, hastalıkların ortaya çıkarılması ve takibi, düzenlilik yönetimi, pınar kullanması ve dizayn yönetiminde hâlâ canlı kendisine kullanılacaktır. Accenture çeşidinden gösterilen bambaşka birlikte tutanağa layıkıyla ise 2035 yılına derece bireşimli zekânın firmaların karını tahminî yüzdelik 70 artırabileceği belirtilmiştir.

Yapay dirayet inşaat sektörünün rastgele durumunda kullanılıyor
Teknolojik gelişmeler inşaat sektöründe levent boylu zamandır ehemmiyetli birlikte yere sahip. Yapay zekanın da bire birlikte biçimde inşaat sektöründe hassaten maliyet azaltma dair müspet tesirleri bulunduğunu tabir fail Batuhan Bağıban, “Yapay dirayet inşaat sektöründe sert aşırı bölgede kullanılıyor. Kullanım sektörünün hâlâ da genişleyeceğinden on paralık şek yok. Maliyetlerin kontrolünden hâlâ doğurucu tasarımlara, risklerin azaltılmasından plan planlanmasına derece sert aşırı bölgede bireşimli dirayet kullanılıyor. Bunlar haricinde mütebaki bölgelerde da bireşimli dirayet kullanılıyor. Bu manada gelecekte tamamı bölgelerde bireşimli zekânın hâlâ kesif kullanılması kaçınılmaz” biçiminde konuştu.

“Yükselen maliyetleri azaltmak mümkün”
Bağıban, bireşimli zekânın maliyetlere artı tesiri dair ise, “Bir etraflı kendisine düşünüldüğünde birlikte binanın yahut binanın maliyeti bireşimli zekâ, robotlar, Internet of Things (IoT) denli teknolojiler yardımıyla yüzdelik 20-25 oranında düşürebilmektedir. Ancak bu teknolojilerden yararlanabilmek düşüncesince iri oranda veriye erbap olunması gerektiği de unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

“En dobra dizayn en çelimsiz müddette ve en emin biçimde imtihan edilebilir”
İnşaat sektöründe makbul bireşimli zekâ, en birlikte tomar planlama ve dizayn düşüncesince kullanılmaktadır. Bu hali Bağıban, “İnşaat sektöründe makbul bireşimli zekanın kullanımında yüzdelik 50'den birlikte tomar paya erbap planlama ve dizayn ile doğurucu dizayn imkânı enine boyuna mümkün bir duruma geliyor. Bu sayede en dobra seçeneği bilmek düşüncesince nice modelin değişik varyasyonları denenebilir ve bireşimli dirayet en güvenli, en çabuk ve en makul inşaat projeleri düşüncesince ayrışık tercihler sunabilir“ biçiminde açıkladı.

Proje yönetiminin etkinliği düşüncesince birlikte şans
Bir projede en aşırı zorlanılan mevzunun tasar gerçekleştirmek bulunduğunu ve kalburüstü birlikte plan yönetiminin gene bireşimli zeka ile hâlâ bedava bir duruma gelebildiğini aktaran Bağıban, “Eldeki verilere layıkıyla projede muhtemel hataları kestirim edebiliyor yahut muhtemel gecikmeleri öngörülebilir bir duruma getiriyor. Bu sayede kaynakların en dişi biçimde kullanılması mümkün oluyor. Böylece kalite, güvenlik, devir ve maliyet mevzularındaki riskler hâlâ öngörülebilir bir duruma geliyor” dedi.

Maliyetleri kestirim ederek mütenasip değer masraf imkânı
Bağıban, maliyetlerin hesaplanması noktasında bireşimli zekanın olanaklarını şöyle açıkladı:
“Maliyetlerin kestirim edilmesi bireşimli dirayet ile mümkün bir duruma gelmektedir. Bu da projeye başlamadan ilk yahut plan sırasında tahminlerin hâlâ dosdoğru yapılmasına imkân sağlıyor. Ayrıca, gereç tahmini yaparak gereksinimlerin belirlenmesine imkân tanıyor. Bu hem lojistiğin hâlâ bedava optimize edilmesine imkân sağlamaktadır bununla birlikte israfı önlüyor.”

Riskleri azaltarak istenmeyen biçimsiz vakaları engelliyor
Mali mevzularda sağlamış olduğu faydaların yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği dair da bireşimli zekanın sert aşırı kâr sağladığını tabir fail Bağıban, “Örneğin dronelar, kameralar ve IoT cihazlarıyla bütünleşmiş bulunan YZ, kask takmayan birlikte mensubu belirleme edebiliyor ve bu mevzuyu raporlayabiliyor” niteleyerek iş sağlığı ve güvenliği mevzusuna ilgi çekti.

Tamamlanan planların verimliliği bireşimli dirayet ile mümkün
Sadece plan sırasında değil sürdürülebilir birlikte bireşimli dirayet kullanması olması icap ettiğini vurgulayan Bağıban, “Sadece inşaat sırasında değil, yapılış süreci yapılmasından sonraları da bireşimli dirayet yeğleme edilmelidir. Akıllı çatı konseptine imkân tanıdıkları bulunan YZ, erke yönetimi ilkin kazanmak az daha asliye çatı operasyonlarında maliyetlerin kontrolünü sağlayabilmektedir” biçiminde konuştu.

"Gelecek projeksiyonunda nice punt bizleri bekliyor"
Teknolojiyi dobra kullanmak, planlara entegrasyonunu iletmek ve geleceği üzerine dobra birlikte öngörüye erbap olmak, gümrahlık artışı ve maliyetlerde azalış sağlayacaktır. Kimi kaynaklar bireşimli zekânın öteki sektörlerdeki denli dişi kullanılmadığını tabir etmektedir. “Gelecek projeksiyonlarında, data analizi, hazine el işi yahut bilgisayarlı rüyet denli yöntemlerle inşaat sektöründe bireşimli zekânın hâlâ birlikte tomar kullanılacağı enine boyuna aşikâr” diyen Bağıban, “Örneğin strüktürel kusurların başlangıçta ayırt edilmesi düşüncesince bilgisayarlı görme, hazine el işi ve analizi kullanılabilir. Başka birlikte kalıp ise plan riskleri, inşa edilebilirlik yahut strüktürel balans denli mevzularda bulunan verilerin analizi ile elde edilmiş bilgilerin hâlâ birlikte tomar kullanılabileceğidir” açıklamasında bulundu.

Bağıban, “Sağlık ve deva sektöründe makbul yöntemlerin inşaat sahası düşüncesince kullanılması gelecekte projeleri hâlâ dişi ve en makul değerli bir duruma getirebilecektir. Dijital dönüşüme fut uyduranlar, doğacak düşüncesince en çelimli olanlar ortada yerini alacaktır. Dönüşüme huzur çıkanlar yahut direnenler ise maliyetler ve fırsatları kaçırmaları dolayısıyla çöküşe mahkum olacaktır” niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler