USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Başkan Biden'ın evvel senesinde ABD global sistemde hâlâ da nötr duruma geldi

ABD Başkanı Joe Biden'ın, ülkesini global diplomatlık sahnesine baştan getirme vaadiyle görevinin önceki senesinde izlediği aut politika, Washington'ı global sistemde şişman seviyede ruhsuz müşterek oyuncu durumuna getirdi.

Başkan Biden'ın evvel senesinde ABD global sistemde hâlâ da nötr duruma geldi
19-01-2022 12:03
Washington DC

Beyaz Saray'da beraberinde numara yılını kaplamak az daha bulunan Demokrat lider, iç politikada yer aldığı az daha aut politikada da şişman seviyede tökezledi.

ABD Başkanı Biden'ın evvel senesinde iç yöntem karnesinde 'kırık notlar' var

ABD kuma ve müttefiklerinin Washington yönetimine bulunan itimatı ehemmiyetli seviyede azalırken Amerikan kamuoyunun da Biden'ın aut politikasına bulunan desteği şişman miktarda düştü.

Quinnipiac Üniversitesi kabilinden meydana getirilen beraberinde ankette, umumi yerine Biden'ın başkanlığına müteveccih el desteğindeki düşüşün bitmeme etmiş yer aldığı ortaya çıktı, aut politikada halkoyu desteğinin kalmadığı görüldü.

Ankete katılanların yalnızca yüzdelik 34'ü, Biden'ın aut politikadaki performansını beğendiğini söylerken yüzdelik 54’ü ise Biden'ın aut politikada izlediği rotayı onaylamadığını belirtti.

ABD bazısı firmaların üyeliğine döndü fakat ABD "geri gelemedi"

Temel argümanı, eskiden Başkan Donald Trump'ın ittifaklara, anlaşmalara ve ABD'nin global cümle içerisindeki diplomatik konumuna dokunca verdiği anlamında bulunan Biden, selefinin çekilmiş yer aldığı geçim ve arsıulusal örgütlere dönmeyi ve ülkeyi baştan global diplomatlık sahnesine çıkarmayı hedefledi.

Dış politikasını "Amerika arka geldi" sloganı üzerinde düz yazı fail Biden, Trump'ın çekilmiş yer aldığı Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altındaki kuruluşlara arka döndü fakat vadettiği az daha Amerikan diplomasisi bu kurumlarda emektar gücüne kavuşamadı.

ABD'nin anadan görme müttefikleriyle ilişkilerini baştan şimdi çelimli bir duruma getireceğini ve selefinin çekilmiş yer aldığı arsıulusal anlaşmalara döneceğini vadeden Biden, Paris İklim Anlaşması'na dönebildi fakat Trans Pasifik Ticaret Ortaklığı (TPP) ile İran çekirdeksel anlaşmasına ise dönemedi.

ABD lideri, değme platformda arsıulusal topluma "kurallara alakalı evren düzenini" bitirmek talip Çin az daha güçlere gönül rahatlığı beraberce cereyan edilmesi icap ettiğini altını çizdi ve ülkesinin aut politikasında insanoğlu haklarının ehemmiyetli beraberinde kıstas olacağını ati sürdü.

Yönetim, bu bağlamda insanoğlu hakları ihlallerine müdahil ecnebi bireylere gönül rahatlığı ara sınav yasağı getiren bazısı tensikat yapmış oldu ve Çin'in Uygurlara müteveccih muamelelerine gönül rahatlığı bazısı müeyyide ve kanuncu tensikat getirdi. Ancak Biden, insanoğlu hakları ve kurallara alakalı arsıulusal dek dair beklediği etkiyi göremedi.

Biden, global demokratlık zirvesi düzenleyeceğini açıkladığında, bu zirvenin şişman dayanak noktası toplayacağı bekleniyordu.

9-10 Aralık’ta planlı Demokrasi Zirvesi, global halkoyu oluşturamazken çağırma edilen bazısı devletler dair şişman eleştiriler aldı.

Biden'ın insanoğlu haklarına alakalı aut yöntem vaadinin en şişman tetikleyicisi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Demokratların, Trump'a bu cinayette görevi mevcut Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a müteveccih hamle atmamasına gönül rahatlığı yönelttiği eleştirilerdi.

Yönetim, Kaşıkçı cinayetine bağlı ABD istihbaratının raporunu yayımladı ve raporda açık açık cinayetin Muhammed bin Selman kabilinden emredildiği tabir edilmesine karşın ABD Dışişleri Bakanlığı, bin Selman haricinde 16 Suudi Arabistan yetkilisine ABD'ye antre yasağı getirmekten öteye geçecek beraberinde hamle atamadı.

Rusya ile görüşmeler verimsiz kaldı

Biden yönetimi, 2021 yılının semere aylarına denli Rusya'ya gönül rahatlığı tonunu şimdi okşayıcı tuttu.

Hatta yönetim, emektar ABD Başkanı Barack Obama devrinde yenilenen ve 2021’de süresi dolan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşmasını (New START) 5 Şubat 2021'de 5 sene şimdi uzatılması düşüncesince Rusya ile anlaşmaya vardı. Ancak New START Anlaşması dair elde edilmiş ivme bitmeme ettirilemedi ve dü ülke, ABD'nin Trump devrinde çekilmiş yer aldığı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Antlaşmasına arka bitirmek düşüncesince acemi beraberinde hamle atamadı.

Rusya’nın 1 Kasım 2021'den itibaren Ukrayna sınırına DOĞRU yerlere askeri tahaşşüt meydana getirmiş yer aldığı belirtilince ABD'nin Rusya'ya gönül rahatlığı tonu değişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'da ikinci beraberinde karışma girişiminin ikrar edilemeyeceğini ve hakeza beraberinde vaziyette Moskova’ya ciddi bedeller ödetileceğini açıkladı.

Rusya, ABD'den mevrut bu açıklamaları dayanıklı dikkate almadı ve bitmiş bölgelerine yığınakları artırdı.

Rus ordusunun bu senenin evvel aylarında Ukrayna'ya duhul planları meydana getirmiş yer aldığı tez ediliyordu.

ABD istihbaratı sabık hafta Moskova'nın Ukrayna'da yanıltma operasyonları ayarlamak az daha ülkenin doğusuna birlikler yerleştirdiğini tez etti.

Joe Biden yönetimi, ilkin Avrupa'da kazanmak az daha nice lehçe müttefiki ile Rusya'ya verilecek yanıtları görüştü.

Rusya'nın Ukrayna'ya beklenir beraberinde askeri harekatına ABD'nin askeri beraberinde yanıt vermesi beklenmiyor.

Tüm bu görüşmelerde Rusya'ya getirilecek konuşu yaptırımların konuşulmuş yer aldığı açıklansa da Moskova'ya getirilecek yaptırımlar dair da müttefikler ortada beraberinde düşün birliğinin bulunmadığı konuşuluyor.

ABD ile Rusya ortada 10 Ocak'ta Stratejik İstikrar Diyalog toplantısı düzenlendi, 12 Ocak'ta NATO-Rusya Konseyi toplantısı ve 13 Ocak'ta ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı toplantısı yapılmış oldu fakat bu toplantılarda da bölgedeki gerilimin diplomatik yollarla çözümü dair rastgele beraberinde konkre inkişaf kaydedilemedi.

Rusya, ABD ve Avrupa'ya Doğu Avrupa'daki izlemsel silahların çekilmesi ve Ukrayna’nın NATO'ya alınmaması düşüncesince geçim teklifinde bulunuyor.

İran, Biden'ın diplomasiye verdiği önceliği suiistimal ediyor

Joe Biden'ın diplomasiye evleviyet vererek ABD'yi kuvvetsiz bir duruma getirmiş yer aldığı beraberinde bambaşka aut yöntem konusu ise İran çekirdeksel programı oldu.

Başkanlık tarzı sürecinde verdiği vaatlerden biri, Trump'ın çekilmiş yer aldığı İran çekirdeksel anlaşmasına bitirmek bulunan Biden, 20 Ocak 2021’de göreve geldikten elden sonraları Dışişlerine bu mevzuda emek vermek yapılması emirini verdi.

ABD ve İran diplomatları ortada vasıtalı görüşmeler 8 Nisan'da Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı.

Önce Avrupalı yetkililerin, şimdi sonraları ise ABD yetkililerinin de katılmış yer aldığı görüşmelerin 8'inci turu bitmeme ediyor fakat daha semere gücenmiş değil.

Biden yönetimi, İran'ın çekirdeksel programından vazgeçmesi yerinde yaptırımları kaldırmaya başlayacağını tabir ediyor fakat Tahran, topu topu yaptırımlar kaldırılmadan anlaşmaya rastgele beraberinde halde dönmemekte ısrar ediyor.

Diplomatik görüşmeleri vesile isteyerek beraberinde yandan çekirdeksel programına sezdirmeden bitmeme etmiş yer aldığı ati sürülen İran, öteki yandan bölgedeki ABD üslerine saldırılarını sürdürdü.

Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği tesisleri karışma kazanmak az daha ABD'nin Irak ve Suriye'deki nice üssü yüz kere İran destekli güçlerin füze ve dron saldırılarına verilen kaldı.

Joe Biden yönetimi, diplomatik görüşmeleri tehlikeye atmamak düşüncesince haftalarca bu saldırıların faillerini ve bunların gerisinde İran'ın bulunduğunu açıklamaktan kaçındı.

Çin'in yükselişine gönül rahatlığı Biden'ın attığı adımlar çıtırbom kaldı

Görevinin evvel senesinde masasındaki en nazik aut yöntem mevzularından bir tanesi de "Çin'in önlenemez yükselişi" bulunan Biden, askeri ve diplomatik nice hesabı Çin ile savaş politikasına uyarınca yaptı.

Biden'ın, Çin'i durdurmaya müteveccih atabildiği en konkre hamle ise Japonya, Avusturalya ve Hindistan'ın karışma yer aldığı Dörtlü Güvenlik Diyalogu (QUAD) anlaşmasını baştan harlatmak ve İngiltere'yle beraberce Avusturalya'nın çekirdeksel tahtelbahir programına müteveccih meydana getirilen müselles asayiş teşrikimesai AUKUS anlaşması oldu.

ABD'nin Pasifik'te Çin'i kuşatmanın beraberinde parçası yerine imzaladığı AUKUS anlaşması, Biden’ın ittifaklara ehemmiyet verdiği söylemiyle çelişen beraberinde noktaya çıktı.

Avustralya, Fransa ile bitmeme fail tahtelbahir programını maliyetleri esbabımucibe göstererek feshetti; İngiltere ve ABD ile acemi AUKUS anlaşmasını yaptı.

Çin ile savaş düşüncesince bölgedeki cephesini takviye fail Biden, böylecene Avrupa’daki ittifaklarında inanma problemine kez açtı.

Yönetim, Tayvan'a müteveccih desteğini değme platformda gine etse de Çin'in Tayvan'a müteveccih askeri tavırlarını artırmasına gönül rahatlığı konkre beraberinde hamle atamadı.

ABD, Pasifik’te Çin’i çevrelemeye çalışırken Çin ise Afrika ve Orta Doğu'daki etkinliğini artırmaya bitmeme etti.

Pekin'in ABD üssünün bulunmuş yer aldığı Cibuti'den sonraları Atlantik Okyanusu kıyılarında arazi meydan Ekvator Ginesi'nde bahir üssü düz yazı ika niyetinde yer aldığı ortaya çıktı.

Aynı zamanda, semere günlerde Suudi Arabistan'ın Çin ile teşrikimesai ortamında kişi balistik füzesini üretmeye başladığı iddiaları da Washington'un anadan görme ittifaklara müteveccih vurgusunu sarsmış durumda.

Biden'ın izlediği politikadan çevre Washington'a itimatı zedelenen nice ülkenin, Çin ile katılma kurmaya başlaması dikkati çekiyor.

Tarihi fiyasko: Afganistan'dan çekme süreci

Joe Biden'ın başkanlığını zamanı beraberinde devre kılacak en nazik evolüsyon ise ABD ordusunun Afganistan'dan çekilmesi ve 20 salname işgalin semere bulması oldu.

Biden, 14 Nisan 2021'de, selefi Donald Trump'ın Taliban ile 29 Şubat 2019'da meydana getirmiş yer aldığı anlaşmayı esbabımucibe göstererek 11 Eylül saldırılarının sene dönümüne denli ABD'nin Afganistan’daki topu topu askerlerini çekilmesi emirini verdi.

ABD ordusu Ağustos 2021'in başlarına denli çekilmenin şişman beraberinde yönünü tamamladı.

Taliban, hükûmet merkezi Kabil'e yavaş yavaş yaklaşırken Biden "Kabil’in düşmesinin mübrem olmadığını" ve Vietnam’daki çekme sürecine benzeşim görüntülerin ortaya çıkmayacağını söyledi. Ancak ne ABD istihbaratı ne de ABD Dışişleri Bakanlığı, Afgan ordusunun 11 çağ ortamında dağılmasını öngörebildi ve Taliban 14 Ağustos'ta Afganistan'ın başkenti Kabil’i ele geçirdi.

Taliban'dan kaçan Afganlar, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na akış etti. ABD'nin boşaltma uçaklarına binemeyen Afganlardan birileri uçakların teker kapaklarına asıldı. Uçakların kalkmasıyla sığınmacılardan bazılarının tayyare tekerleklerinden sukut anları objektiflere takıldı.

ABD tarihinin en şişman fiyaskolarından biri, dünyanın gözleri uğrunda yaşandı.

Afganistan'da 26 Ağustos'ta, ABD askerlerinin dip bulunmuş yer aldığı Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın kapılarından birine bombalı atak düzenlendi. Saldırıda onlarca Afgan ve 13 ABD askeri öldü.

ABD ordusu ise 29 Ağustos'ta bahis konusu havalimanına atak düzenleyeceği iddiasıyla beraberinde vasıtaya iklim saldırısı düzenledi.

ABD ordusu ve yönetimi, atak hazırlığındaki beraberinde DEAŞ aracını erek aldığını, araçtaki sekunder patlamaların da araçtaki patlayıcılar bulunduğunu tez etti.

Çok çelimsiz beraberinde müddet sonraları istihbaratın ağız ağıza hata yer aldığı ve saldırıda 7 çocuğun yanı esna 10 sivilin öldürülmüş yer aldığı ortaya çıktı.

ABD yönetimi, 31 Ağustos'ta, geride yüzlerce ABD vatandaşını, milyonlarca dolarlık takım ve silahı ve binlerce ABD ile çalışmış Afgan’ı geride bırakarak çekme dönemini tamamladı.

Filistin dair Trump’ın politikalarının şişman beraberinde yönünü bitmeme ettirdi

Biden'ın masasında görevinin evvel senesinde düşkünlük konusu bulunan aut yöntem başlıklarından bir tanesi de yönetimin Filistin’e müteveccih alacağı tavırdı.

Biden yönetimi Filistin'e müteveccih askıya tahsil edilen bazısı yardımları baştan başlattı ve İsrail'in gayrikanuni iskân girişimlerine gönül rahatlığı baskı fakat umumi açıdan Trump yönetiminin politikalarını sürdürdü.

Kudüs'e taşınan ABD Büyükelçiliği gine Tel Aviv’e taşınmazken bu sene açılması beklenir ve Doğu Küdüs'te Filistin halkına fariza verecek ABD Başkonsolosluğu da daha açılmadı.

Diğer yandan ABD yönetimi, Filistin ile rastgele beraberinde sulh anlaşması imzalanmadan Arap devletleri ile İsrail arasındaki normalleşme sürecine de dayanak noktası vermeye bitmeme etti.

Joe Biden'ın görevinin evvel senesinde izlediği aut yöntem hem içeride bununla beraber dışarıda beklenir desteği bulamadı ve şişman seviyede kuvvetsiz yerine nitelendirildi.

Rusya ve Çin ile jeopolitik çelim rekabetini müeyyide diplomasisi üstünden bitmeme ettiren Biden, ABD’nin dü güce gönül rahatlığı da lehçe üstünlüğü kilo vermesine bozukluk oldu.

İran'ı masaya getiremeyen Biden'ın diplomasiyi önceleyen aut politikası, ABD'yi global sistemde şimdi da kuvvetsiz beraberinde oyuncu durumuna getirdi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler