USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Başarılı kadınlar akıllara en çok 'sinema' kategorisinde geldi

İlham donör muvaffakiyet hikâyelerinin hanımefendilerin güçlenmesindeki önemini vurgulamak düşüncesince 180 binden fazla bireyin katılımıyla planlı Supradyn Hafıza Testi enteresan neticeler verdi. Hafıza Testi'nin verilerine göre, akıllara en baş döndürücü sinema kategorisind

Başarılı kadınlar akıllara en çok 'sinema' kategorisinde geldi
07-02-2022 10:42

Türkiye Voleybol Federasyonu ve Türkiye Basketbol Federasyonu anlaşmalarıyla uçan top ve basketbolun sponsoru bulunan Supradyn, Hafıza Testi uygulamasını kadın sporcuların başarılarının koca sporculara nazaran gündemde hâlâ az veya hâlâ endamsız mütemadi arazi bulmuş bulunduğu içgörüsü hesabına yaşama geçirdi. Online namına gerçekleştirdiği ‘Hafıza Testi' ile kadının başarısının sosyal hafızadaki görünmezliğini ortaya koydu. Dijital mecralar üstünden 180 bin 415 ferdin yanıtladığı ve altı değişik kategoride önce akla mevrut ismin sorulmuş bulunduğu Hafıza Testi'nde rastgele 10 insandan 4'ünün yanıtlarında kadınlar tek arazi almadı. Bu içgörüye kadın voleybolundaki sponsorluğu yardımıyla vasıl marka, hanımefendilerin arazi almış bulunduğu gayrı meraklı bölgelerde da durumun hakeza olup olmadığını imtihan eylemek ve canlı birlikte halde farkındalık peyda etmek düşüncesince harekete geçti. Marka, Hafıza Testi emek harcaması ile hanımefendilerin sosyal ve hesaplı yaşamda giderek güçlenmesi düşüncesince hanımefendilerin ehliyetsiz temsilinin önündeki engellere özen döşemek ve esin donör muvaffakiyet hikâyelerini hâlâ görünür kılmanın, hâlâ baş döndürücü kişiye ulaştırmanın ve toplumda kalımlı konuşulurluk ve tanınırlık oluşturmanın önemine özen çekmeyi hedefliyor.

En baş döndürücü ‘Sinema' kategorisi akla kalburüstü hanımları getiriyor

Hafıza Testi'nin verilerine layıkıyla akıllara en baş döndürücü sinema kategorisinde birlikte kadın oyuncunun adı geldi. Testte minimum kadın adının hatırlandığı kategorilerden birisi ise nice kalburüstü kadın sporcuya karşın müzekker birlikte düzlük namına öne çıkan spor dalıydı. Katılımcıların yüzdelik 87'si politika, iş, spor, sinema, literatür ve bilgelik dallarında en fazla 2 kadın adı hatırlayabildi. Toplumsal eşey eşitliği açısından ehemmiyetli birlikte problemi gündeme getiren Hafıza Testi, hanımefendilerin çalışkanlık gösterdikleri branşlarda anımsama oranlarının düşüklüğünü kâffesi çarpıcılığıyla ortaya koydu.

Kadınların başarıları dair kâffesi dünyada birlikte amnezi gır konusu

Supradyn Hafıza Testi'nin neticelerini çözümleme fail Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve BAUEQUAL Eşitlik ve Kapsayıcılık Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Pınar Melis Yelsalı Parmaksız, sonuçların canlı fakat beklendik bulunduğunu tabir ederken bunun sosyal hafızamızın ön yargılarının birlikte yansıması bulunduğunu söyleyerek, “Sorulduğunda 10 insandan 4'ünün aklına değişik branşlarda kadın adı gelmiyor. Toplumsal eşey eşitliğine akıl açısından baktığımızda, Hafıza Testi kadın başarısı dair sosyal amneziyi cezaevi önüne koyuyor. Sonuçların çabucak iletişim araçları görünürlüğünün azlığı yahut çokluğuyla açıklanamayacağı görülüyor” dedi.

Prof. Dr. Parmaksız, laflarını şöyleki sürdürdü: "Toplumsal hayatın katı baş döndürücü sahasında hâlâ birlikte eşey uçurumu bulunduğunu ve hanımefendilerin bilim, sanat, spor, siyasa kabil katı baş döndürücü bölgede ehliyetsiz asimilasyon edildiğini anlatmak gerekiyor. Yetersiz asimilasyon birlikte boyutuyla hanımefendilerin bilim, sanat, spor, siyasa kabil bölgelerde yeteri kadar ve stabil birlikte halde mevcut bulunmadığı anlamına geliyor, apayrı birlikte boyutuyla bu bölgelerde ve katı baş döndürücü apayrı bölgede muvaffakiyet gösterseler de hanımefendilerin baş döndürücü hâlâ az görünür olduğu, apayrı birlikte ifadeyle hanımefendilerin başarılarının bâtın bulunduğu anlamına geliyor. Bu açıdan spor birlikte toplumda hükümran bulunan kadınlık ve yiğitlik hâllerini idrak eylemek düşüncesince kontak lens rolü görüyor. Özellikle uçan top branşında iri başarılarla sabık ve kadın sporu açısından erdemli iletişim araçları görünürlüğü bulunan birlikte sezonun arkası sıra bile, sorulduğunda akla önce namına koca sporcular geliyor, zira kadın sporlarına ve kadın sporculara belli birlikte spor etkinliğinin gerçekleştiği süreyle kısıtlanmış namına arazi veriliyor. Spor sahasında hanımlara arazi verilmeyişi dışlayıcı ve ayrımcı birlikte mesajı da anne akımlaştırırken, sporun beylere bağlanmış birlikte düzlük bulunduğu mitini besliyor.”

Bu durumun sporda bulunduğu denli camianın geneli açısından da eşey eşitsizliğinin sürmesine etken bulunduğunu tabir fail Prof. Dr. Parmaksız, “Sanatta, politikada ve gayrı bölgelerde da hanımlara ve beylere atfedilen roller, hanımefendilerin hususi alana, adamların ise kamusal bölgeye bağlanmış namına görülmeleriyle ve bunun birlikte kararı namına müzekker pratiklerle şekillenen bölgelerde hanımefendilerin ehliyetsiz temsiline kere açan strüktürel faktörlerle ilgili. Kadınlar kişi kariyerlerine ayırabildiği müddet açısından da gayri müsavi birlikte ortamda rakiplik ediyor. Zaman kullanması istatistiklerine bakılınca lazım ücretli birlikte ahacık çalışıyor isterse çalışmıyor olsun, kadınlar ev içi sorumluklara beylere nispeten 3 kat hâlâ fazla devir ayırıyor. Bu durum; hanımefendilerin hâlâ hile edilmektedir kariyerler veya kariyer hedefleri seçmelerine kere açıyor. Öte taraftan hanımefendilerin çıkarlarını özdeşleştirebilecekleri, sahalarında kalburüstü hanımefendilerin varlığı ve desteğinden mahrum olmaları kariyerle bağlanmış kararlarında canlı oluyor” biçiminde konuştu.

Konu ile bağlanmış namına Bayer Tüketici Sağlığı Pazarlama Direktörü Pınar Saltat, “Supradyn ile Türkiye Voleybol Federasyonu ve Türkiye Basketbol Federasyonu ile imzaladığımız anlaşmalarla uçan top ve basketbolun Yaşam Enerjisi Sponsoru olmanın mutluluğunu ve sporcularımızın elde etmiş bulunduğu başarılara eş olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu iyi başarıların ne iri fedakârlıklarla elde edildiğini biliyoruz ve hikâyelerinin de hâlâ görünür birlikte şekilde, hâlâ baş döndürücü kişiye ulaşmasını, topluma büyüklük ve esin vermesini istiyoruz. Ancak uçan top alanındaki sponsorluğumuz bizlere hanımefendilerin başarılarının koca sporcularınki denli görünür olması düşüncesince hâlâ fazla savaşım etmesi icap ettiğini gösterdi. Başarılarıyla kâffesi dünyaca maruf ve evren listesinde 4'üncü namına arazi düzlük kadın ulusal uçan top takımımız Filenin Sultanları dâhilik tam ölçüde görünürlüğe ehil değil ne efsus ki. Marka namına çabucak onların başarılarını strateji yazar kibirlenmek değil, iri fedakârlıklarla elde ettikleri zaferlerin görünür olmasını da bildirmek istiyoruz. Çünkü hanımefendilerin hikâyelerinin görünürlüğü apayrı hanımlara da esin olabilir, onları harekete geçirebilir. Bu nedenle, bu mevzunun altını hoşur çizgilerle çizmek, sosyal eşey eşitliği mevzusuna özen döşemek ve farkındalık peyda etmek düşüncesince Hafıza Testi'ni oluşturduk. Toplumsal eşey eşitliğine akıl açısından bakarak, başarıların görünürlüğündeki adaletsizliğe özen döşemek ve bu alandaki sosyal farkındalığı hâlâ da bırakmak istiyoruz” diyerek konuştu.

Yıllardır ehemmiyetli başarılar elde fail Milli Voleybolcu Eda Erdem, “Hem ulusal takımımızdaki aynı zamanda savaşım ettiğim ligdeki sponsorlukları zımnında bellik ile etraflıca süredir birlikte araya geliyoruz. Hafıza Testi'nin duyurulması düşüncesince bana intikal ettiklerinde kendimin ve kol arkadaşlarımın da yakından tanımış bulunduğu birlikte soruna özen çekmesi hasebiyle dil birliğiyle içeri edinmek istedim. Biz sporcular namına yaptıklarımızdan hâlâ fazlasını istemiyoruz. Sadece arak dökerek ve iri mücadeleler ederek elde ettiğimiz başarıların hem medyada hâlâ baş döndürücü görünmesini aynı zamanda şahısların aklında hâlâ kalımlı olmasını, apayrı hanımlara esin olmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler