USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Barış Pınarı Harekatı'nın sağlamış olduğu güvenlik ortamı semt halkının yüzünü güldürüyor

Türkiye'nin yıldırı örgütü YPG/PKK'ya üzerine Suriye'de 2 yıl önceki gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı, alanda sağlamış olduğu güvenlik ve abra ortamıyla, yerinden edilen semt halkını arka dönmeye isteklendirme yazar hesaplı yaşamı da canlandırdı.

Barış Pınarı Harekatı'nın sağlamış olduğu güvenlik ortamı semt halkının yüzünü güldürüyor
22-10-2021 12:25
Tel Abyad

Türkiye'nin, lodosluk sınırında oluşturulmaya çalışılmış bulunan yıldırı koridorunu namevcut etmek, alana sulh ve erinç temin etmek amacıyla Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK yıldırı örgütüne hakkında Barış Pınarı Harekatı'nı gerçekleştirmesinin üstünden 2 yıl geçti.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51'inci maddesinden meydana gelen yasal koruma hakkı kapsamında, güvenliğini gözdağı fail yıldırı örgütü YPG/PKK ilkin iktisap etmek kabilinden Suriye'nin kuzeyinde bulunan teröristleri atıl duruma temin etmek ve uç güvenliğini temin etmek düşüncesince 9 Ekim 2019'da Barış Pınarı Harekatı'nı başlattı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), harekatın önce gününün böylecene Tel Abyad'dan Fırat'ın doğusundaki topraklara antre yaparken, harekatın ikinci haset muhaliflerin oluşturduğu Suriye Milli Ordusu (SMO) öğlen vakti saatlerinde Tel Abyad'a, geceleyin ezanı saatlerinde ise Rasulayn'a girdi. Harekatın 4. gününde Rasulayn kaza merkezi, 5. gününde de Tel Abyad kaza merkezi YPG/PKK'lı teröristlerden temizlendi.

SMO askerleri, TSK'nın yardımıyla güneyde şimdi koyu yerlere ilerlemeyi başardı. Harekatın 4. gününde SMO askerleri, harekatın en mühim hedeflerinden bir tanesi bulunan M4 kişmiri zımnında ulaştı.

22 Ekim 2019'da tamamlanan harekatla, 4 bin kilometrekareden çok alana yaygın kısaca 600 iskân noktayı terörden arındırıldı.

Ticari sahn canlandı

Harekatın tamamlanmasının arkası sıra TSK ve SMO birlikleri, bölgenin güvenliğini sağlamaya ve yıldırı zımnında yerinden edilen sivillerin arka dönmesi düşüncesince lazım şartları yaşama geçirmeye odaklandı.

Hayatın normale dönmesi düşüncesince sağlık, terbiye ve işlev sahalarında da Türkiye'nin hummalı katkıları sebebiyle bölgenin nüfusu 250 bini buldu.

Barış Pınarı Harekatı bölgesindeki Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde sağlanan inanma ve muvazene ortamı rastgele dü ilçeyi harp ortamından uzaklaştırdı.

Rasulayn ve Tel Abyad'dan Türkiye'ye oluşturulan gümrük kapılarındaki ticari hareketlenme bölgenin kalkınmasında ehemmiyetli gösteriş oynuyor.

Şanlıurfa Valiliğinin lazım Suriye gerekse Türk vatandaşlarına açmış olduğu ticari izinler sebebiyle bölgedeki iktisat çarkları dönmeye başladı.

"İyi birlikte dirim sürdürmekteyim"

Terör örgütü YPG/PKK'nın Tel Abyad'ı işgali esnasında yerinden edilen Muhammed Halit, AA muhabirine, ilçenin özgürlüğe kavuşmasıyla baştan döndüğünü söyledi.

Şanlıurfa Valiliğinin verdiği ticari izinler sebebiyle ilçeye giriş-çıkış yapabildiğini tamlayan Halit, "Her çağ antre depar belgesi yapmaktayım. Kardeşim 6 yıl beli öleli. Bu okazyon sebebiyle Tel Abyad'daki kardeşimin mezarını görüşme ettim." dedi.

Operasyon sonrası Tel Abyad'dan evlendiğini tabir fail Halit, "Bir kız çocuğum oldu. Bunların bütünü bölgenin terörden kurtuluşunun sebebiyle gerçekleşti. İyi birlikte dirim sürdürmekteyim." diyerek konuştu.

"Aileme, sevdiklerime ve dükkanıma gene kavuştum"

YPG/PKK'nın kıygın etmiş olduğu sivillerden Osman Ali, ilçenin teröristlerce işgali esnasında Tel Abyad'dan 6 yıl ırak yaşadığını anlattı.

İlçenin terörden arınmasıyla mazot ürünleri dükkanını açtığını aktaran Ali, "Aileme, sevdiklerime ve dükkanıma gene kavuştum. Burada evlendim. Babamın mestur dükkanını gene açtım." ifadelerini kullandı.

Ali, mazot ürünleri dükkanını açtıktan sonradan ilçedeki besicilerden almış olduğu yoğurt, mazot ve peyniri satmaya başladığını, işlerinin elleme bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'ye teşekkür

Tel Abyad ilçesinde hamam, kafeterya ve aşevi işleten Ebu Bilal, başkaca yaz mevsimine amade olacak birlikte yüzme havuzu projesi bulunduğunu belirtti.

Barış Pınarı Harekatı dalında plan yaşama nakil dair kolaylıklar sağlandığını dile getiren Ebu Bilal, "Güven ve muvazene ortamını hissettiğim düşüncesince alanda envestisman hazırlamaya değişmeyen verdim. Bize bu düzentileme ortamını sağlayıcı Türk düzenlilik güçleri ile Suriye Milli Ordusu teşkilatlarına teşekkürname ederim." diyerek konuştu.

Ebu Bilal, sabık dü yılda görüştüğü eksiksiz yatırımcılarla karşılaştıkları en şişman engelin cazibe sorunu olduğunu, probleminin giderilmesiyle rastgele şeyin şimdi emeksiz ve hesaplı duruma geldiğini aktardı.

"Bölgedeki yatırımcılar birlikte konkur içinde"

Yatırımcılar adına Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerini terörden arındıran Türkiye hükümetine verecekli olduklarını tabir fail Ebu Bilal, arsıulusal topluma "11 senedir devam eden harbe karşın metin buradayız, yaşıyoruz" mesajını özgülemek istediklerini dile getirdi.

Ebu Bilal, "Bölgedeki yatırımcılar birlikte konkur içinde. Her sabık çağ ilçede alışılmadık elleme şeyler gözlemliyoruz. Geçen yıla nazaran bu yıl insanoğlu şimdi kalabalık ve mutlu." değerlendirmesinde bulundu.

Tel Abyad Gümrük Kapısı Müdür Yardımcısı İsmail Şemme de ilçede amme işlev binaları ve altyapıların çoğalmasıyla ticaretin şimdi çelimli olacağına ayraç etti.

Barış Pınarı Harekatı'nın başladığı tarihten beri binlerce sivilin fahri arka devir yaptığını bildiren Şemma, 23 bin 500'den çok bireyin neşe tebriği kapsamında Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerine antre yaptığına dikkati çekti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler