USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Balyoz'da kumpas' davasında karar

Beraat kararıyla sonuçlanan "Balyoz planı" davasında yargılanan birtakımı sanıklara düzen kurulduğu iddiasına bağlı davada, mevkuf Mehmet Baransu 13 yıl, Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur ise 3 sene 4'er ay hapisle cezalandırıldı.

'Balyoz'da kumpas' davasında karar
04-03-2022 16:03
İstanbul

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki 39'uncu duruşmaya mevkuf maznun Mehmet Baransu katıldı.

Diğer sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'u ise avukatlarının temessül etmiş bulunduğu duruşmada, karışan namına da tekaüt Kurmay Albay Suat Aytın ile tekaüt Orgeneral Çetin Doğan'ı temsilen avukat Hüseyin Ersöz müheyya bulundu.

Duruşmada, firari maznun Tuncay Opçin kendisince çıkartılan soruşturma kararının hâlâ yürütüm edilmediği belirtildi.

Baransu ve avukatı yargıevi kapısı kapısı salonunu vazgeçme etti

Savunma karşılayıcı Mehmet Baransu, Balyoz davasında değişmeyen sağlayan bilge ve savcılarla alakalı iddianamenin dosyaya getirilmesini istediklerini ve bunun namına getirilmesini beklediklerini belirtti. "O dosyanın gelmesi esası ilgilendiriyor." ifadesini kullanan Baransu, "AYM sonucuna uyulmuyorsa güçlü en azından Yargıtay dosyasının getirilmesi gerek." dedi.

Müdahillerin bu sorun ve mahkemeyi kullandıklarını öne devam eden Baransu, "7 yılım hukuksuzca çalındı. Kanun diyor ki 'Ağır cezada 7 yıldan aşkın tutamazsın.' Ben 7 senedir tutukluyum. Sizin toplanıp beni hemen boşaltma etmeniz gerekiyordu. Bu hukuksuzlukları türel duruma getirmemek düşüncesince defans yapmayacağım. Bu evrede ne sonucu verirseniz verin ilgilenmiyorum." niteleyerek konuştu.

Ara değişmeyen gerçekleştiren mahkeme, dosyaya ulama sağlamayacağı sebebi öne sürülerek kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini reddetti.

Baransu'nun avukatı Çiğdem Koç da "Duruşmada kalmamızın mantığı yok, siz yargılamanızı zat kendinize yapın. Hukuksuzluğa eş olmayacağız." niteleyerek yargıevi kapısı kapısı salonunu vazgeçme etti. Mehmet Baransu da salondan ayrıldı.

Mahkeme heyeti başkanı kararını açıklayacağını belirterek, taraflara sonuç diyeceklerini sordu.

Yasemin Çongar ve Ahmet Altan'ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, "Egemen Harekat Planı tek yerde yayınlanmadı. Yayınlandığını gösterir tek tutanak bu dosyanın zarfında yok. Tam da bilakis AYM'nin yayınlanmadığına bağlı bağlayıcı sonucu var. Müvekkillerimin üzerinde ertelenmiş suçun kanuncu unsurları oluşmadığından beraatlarına değişmeyen verilmesini arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Karar

Kararını açıklanan yargıevi kapısı kapısı heyeti, mevkuf maznun Mehmet Baransu'nun "devletin güvenliğine bağlı duyurulmayan kalması müstelzim detayları gerçekleştirme etme" suçundan 6 sene ve "devletin güvenliğine ve siyasi yararlarına bağlı duyurulmayan kalması müstelzim bilgilerini açıklama" suçundan da 7 sene peyda etmek neredeyse bütün 13 sene hapisle cezalandırılmasına değişmeyen verdi.

Bu cezalarda rastgele müşterek takdiri iskonto uygulanmadığını kaydeden heyet, Baransu kendisince "devletin güvenliğine bağlı duyurulmayan kalması müstelzim ağız ağıza namevcut edilmesi yahut yıkma edilmesi" suçundan ehliyetli tutanak olmadığı sebebi öne sürülerek beraat, "silahlı yıldırı örgütüne organ olmak" suçundan ise Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde mahkumiyetine değişmeyen verildiği sebebi öne sürülerek davanın reddi anlamında egemenlik kurdu.

Mahkeme heyeti, öteki sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'u da "devletin güvenliğine bağlı duyurulmayan kalması müstelzim bilgilerini gerçekleştirme etme" suçundan 3 sene 4'er ay hapisle cezalandırdı.

Sanıklar Altan, Çongar ve Oğur'un "devletin güvenliğine bağlı duyurulmayan kalması müstelzim ağız ağıza namevcut edilmesi yahut yıkma edilmesi" ile "devletin güvenliğine ve siyasi yararlarına bağlı duyurulmayan kalması müstelzim bilgilerini açıklama" suçlarından ise ehliyetli ve değişmez tutanak olmadığı sebebi öne sürülerek beraatlerini kararlaştıran heyet, firari Tuncay Opçin meselesi için dosyanın ise ayrılarak bambaşka müşterek esasa kaydedilmesine hükmetti.

Mütalaadan

Duruşma savcısı çeşidinden 2 Haziran 2021'de açıklanan mütalaada, Mehmet Baransu'nun muhabir ve edip namına çalışmış bulunduğu Taraf gazetesini kullanarak Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) faaliyetlerini yürüttüğü anlatılıyordu.

Mütalaada, Baransu'nun FETÖ'nün hiyerarşik yapılanmasına engelleme olarak, örgüte alakalı süreklilik, gam ve sıklık müstelzim hisse senedi ve faaliyetlerde mevcut peyda etmek kanalıyla FETÖ üyesi bulunduğu kaydediliyordu.

Sanık Tuncay Opçin ve maznun Mehmet Baransu'nun beraberce cereyan ederek Ergenekon ve Balyoz planı davalarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına müteveccih operasyonların zemininin hazırlanması ve halkoyu oluşturulmasına müteveccih FETÖ'nün matbuat ayağını oluşturdukları anlatım edilen mütalaada, dosyadaki delillere layıkıyla Tuncay Opçin'in FETÖ'nün çalışan ve ehemmiyetli görevler ödeme fail tutumlu özellikte ehemmiyetli müşterek üyesi bulunduğu aktarılıyordu.

Ceza istemleri

Sanıklar Altan, Çongar ve Oğur'un FETÖ'ye organ olmamakla beraberce işledikleri taksirat anlamında FETÖ'nün amaçlarına misyon ettikleri tamlanan mütalaada, kendisince soruşturma sonucu mevcut firari Opçin'in dosyasının ayrılması isteniyordu.

Mütalaada, mevkuf maznun Mehmet Baransu hakkında, şimdi önceki FETÖ kapsamında "silahlı yıldırı örgütüne organ olmak" suçundan Mersin Ağır Ceza Mahkemesince mahkumiyet sonucu verildiğinden, bu kabahat anlamında davanın reddine değişmeyen verilmesi arzu ediliyordu.

Esas meselesi için mütalaada, Baransu'nun müteselsil biçimde "devletin güvenliğine yahut iç yahut aut siyasi yararlarına bağlı doküman yahut vesikaları azda olsa yahut ağız ağıza namevcut etmek" suçundan 12 yıldan 18 yıla, "devletin güvenliği yahut iç yahut aut siyasi faydaları bakımından özelliği bakımından duyurulmayan kalması müstelzim detayları gerçekleştirme etmek" suçundan 4,5 yıldan 12 yıla ve "devletin güvenliğine ve siyasi yararlarına bağlı detayları açıklama" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla denli peyda etmek neredeyse 24 yıldan 45 yıla denli hapsi isteniyordu.

Mütalaada, sanıklar Ahmet Hüsrev Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'un "devletin güvenliğine ve siyasi yararlarına bağlı detayları açıklama" suçundan 7 sene altışar aydan 15'er yıla denli hapisle cezalandırılmaları arzu ediliyordu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler