USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Balkanların kış turizm rotası Bosna Hersek, Türk turistleri bekliyor

Balkanlarda kış turizm sezonunu önce açan yerlerden olan, paha açısından cazip, 1984 Kış Olimpiyat Oyunları'na da ev sahipliği özne Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna, kış sporlarını dost Türk turistleri bekliyor.

Balkanların kış turizm rotası Bosna Hersek, Türk turistleri bekliyor
04-01-2022 14:35
Saraybosna

Balkanlarda Slovenya, Hırvatistan, Karadağ ve Sırbistan'ın komşusu Bosna Hersek, pozisyonu ve akla yatkın fiyatlarıyla kış turizminin ehemmiyetli merkezleri ortada arazi alıyor. Türkiye kamuoyunda Başçarşı ve Türk mutfağına benzeyen yemekleriyle aşina başşehir Saraybosna, kış turizmi ile de inhisar etmek istiyor.

Ülkede 1984 senesinde planlı Kış Olimpiyat Oyunları düşüncesince meydana getirilen tesisler, modernize edilerek turistlerin kullanımına sunuluyor.

Bölge, kasılma yöresinde meydana getirilen toy otel ve konaklama alanları, yekûn uzunluğu 40 kilometreyi bulan ski pistleri ve akla yatkın maliyetiyle bitişik ülkelerden kayakseverlerin merakını çekiyor.

İstanbul'dan tahminî 1,5 saatlik uçuşla ulaşılabilen Saraybosna, kış turizmini dost Türklerin merakını elan birlikte tomar çekmeyi hedefliyor.

1984 Kış Olimpiyatları'nın ev sahibi

Saraybosna Kantonu'ndaki tesisler, 1984 senesinde planlı Kış Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yaptı.

Bjelasnica, İgman ve Trebevic dağlarındaki tesisler, oyunlardan sonradan kış turizmi düşüncesince değerlendiriliyor. Yenilenen ve geliştirilen tesisler, Avrupa'nın nice yerinden mevrut turistlere dörtköşe birlikte dinlence olanağı sunuyor.

Yarış kızağı pisti ayağa kaldırılacak

1984 Saraybosna Kış Olimpiyatları esnasında makbul konkur kızağı pisti, 1992'de süregelen harp zımnında ruhsuz vaziyette kaldı.

Trebevic Dağı'ndaki dünyanın en yalman ve en hızlısı şekilde aşina pist, bugünlerde grafiti karşılayıcı çoluk çocuk ve natür yürüyüşü yapanların özen odağı durumunda.

Hem karayolu aynı zamanda Saraybosna'nın merkezindeki teleferik ile kolaylıkla erişilen pistin, baştan işler hale getirilerek turizmin hizmetine sunulması düşüncesince icraat gerçekleştiriliyor.

Savaşın izleri

Saraybosna, 1992 ile 1995 ortada yaşanmış bulunan ve iri birlikte Boşnak soykırımına oyunluk bulunan savaşın izlerini taşıyor.

Başkentin merkezinde ve yöresinde nice binada mermi izleri, biçimsiz hatıraları deli dolu sübvansiyon yerine hala korunuyor. Şehrin sokaklarında yoğun pıtrak bombalamalar zımnında yaşamını kaybedenlerin unutulmaması yerine içki izlerinin resmedildiği "Bosna Gülleri" arazi alıyor.

Savaş esnasında şehre yiyecek, tıbbi materyal ve giysi girişinin sağlandığı "Bosna Umut Tüneli", zamanın güç şartlarını gözler önüne seriyor.

Hem site merkezindeki aynı zamanda dağlardaki şehitlikler de Müslümanların mücadelesini yansıtıyor.

İzzetbegoviç'in kabri ve Kovaçi Şehitliği

Saraybosna'ya revan turistler, Bosna Hersek'in geçmiş Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrinin de bulunmuş olduğu Kovaçi Şehitliği'ni görüşme ediyor.

Hayatı süresince Müslüman Boşnakların dini ve ulusal bilincini uyarmak düşüncesince uğraş fail ve bilgili kişiliğiyle de maruf İzzetbegoviç, peşinde "Doğu ve Batı Arasında İslam", "İslam Deklarasyonu", "Özgürlüğe Kaçışım", "Tarihe Tanıklığım" ve "Köle Olmayacağız" kabil asar bıraktı.

Müslüman Boşnakların ülkedeki gayrı halklarla denktaş sayılması düşüncesince çaylaklık yıllarından itibaren uğraş fail İzzetbegoviç, Sırp ve Hırvatların Bosna Hersek'i aralarında kırışmak benzeri 1990'larda başlatmış olduğu saldırılarda da ülkesinin bağımsızlığını korumayı başardı.

Tanıdık lezzetler özen görüyor

1500'lü seneler öncesinde temelleri atık Saraybosna, tahminî 400 sene Osmanlı hakimiyetinde kaldı.

II. Bayezid'in kızı Selçuk Sultan'ın oğlu bulunan Gazi Hüsrev'in liva bayı şekilde atanmasının arkası sıra 1400'lü yılların böylecene temelleri atık Saraybosna, çelimsiz müddette Avrupa'nın ehemmiyetli tecim merkezlerinden birisi oldu.

Osmanlı hakimiyetinde tahminî 400 sene artan Saraybosna, mutfağında cevapi (köfte), Boşnak böreği, Boşnak kahvesi ve tatlılarıyla Türk damak tadına seslenme ediyor. Başçarşı'daki el sanatları kısmı de Türk kültüründen izler taşıyor.

Köylerde börek keyfi

Saraybosna'nın köyleri, turistler düşüncesince konaklama ve Boşnak böreği hazzı sunuyor.

Başkentin yöresinde ekincilik ve hayvancılıkla geçimini sağlayıcı köylüler, sağlık kalemlerine turizmi de ekliyor.

Evlerini muhtelif acenteler ve genel ağ siteleri üstünden konaklamaya açan köylüler, başkaca anadan görme yöntemlerle odun sobalarında pişirilen börekleri turistlere sunuyor.

İsteğe layıkıyla kaymaklı yahut kaymaksız şekilde da servis edilen Boşnak böreği, hamurun kağıt kıvamına gelene derece açılması ve yufkanın kenarlarına yerleştirilen materyal ile tirbuşon durumuna getirilerek tepsilere yerleştirilmesinin arkası sıra odun ateşinde pişiriliyor.

Musinovic: Türkiye'den mevrut gezmen sayılarında artma görüyoruz

Bjelasnica ve İgman Dağları Kayak Merkezleri Müdürü Adis Musinovic, Türk gazetecilerin alanı ziyareti sonrası icra ettiği açıklamada, "Son 4-5 yılda ilkin boşluk dinlence birlikte zamanlar Türkiye'den mevrut gezmen sayılarında artma görüyoruz. Burada birlikte dü projede etkin Türk şirketleri de ha ve onların tavsiyeleri dair de Türkiye'den gelenleri gördük." diyerek konuştu.

"Fiyatlar noktasında bölgenin en akla yatkın ski merkeziyiz." diyen Musinovic, "Balkanlarda sezonu açan geçmiş ski merkezi olduk. Kayak pistlerine giderken makbul erişim araçlarına binebilmek düşüncesince tahsil edilen eke bulunan 'ski pass' tutarı 18 ekü ve eksiksiz ski ekibi 10 avroya kiralanabiliyor." bilgisini verdi.

Bjelasnica Kayak Merkezi'nin 1984 Olimpiyatları düşüncesince mücehhez birlikte spor merkezi bulunduğunu tamlayan Musinovic, "Buradaki ski pistlerimiz elan aşırı meraklı yarışmalar düşüncesince mücehhez pistlerdir. Toplamda bu ski merkezinde 40 kilometrelik pistimiz mevcuttur. Son uygulayım bilimi ile yapılmış teleferiklerimiz var, başkaca burada kar istihsal noktasında sonuç teknolojileri kullanıyoruz. Bu sebeple kış ski sezonumuz az buçuk elan derinliğine sürüyor." ifadelerini kullandı.

Musinovic, "Bjelasnica ve İgman ski merkezlerinin en ehemmiyetli özelliklerinden biri, site merkezine sağlıksız saat, havalimanına 20 zaman uzaklıkta olmaları. Şu anda 1200 m. rakımda bulunuyoruz. Kayak merkezinin baş noktasıdır. Bjelasnica'nın zirvesine derece teleferiklerimiz çıkıyor. Zirvenin rakımı da 1900 metredir." değerlendirmesinde bulundu.

Bjelasnica Kayak Merkezi'nin çevresinde aşırı ehemmiyetli konutlar mensur edildiğini kaydeden Musinovic, "Bu sebeple çabucak kış değil yaz turizmi de burada yaygındır. Bjelasnica, Avrupa'nın en ehemmiyetli ski merkezlerinden biridir. " halinde konuştu.

Kış aylarında elan aşırı bitişik ülkelerden turistlerin geldiğini tabir fail Musinovic, yazları ise Orta Doğu'dan aşırı gezmen geldiğini belirtti.

Visit Sarajevo Turizm ve Yenilikçi Proje Geliştirme Kıdemli Danışmanı Faruk Caluk ise "Destinasyon şekilde sakıncasız gezi lisansına sahibiz ve pandemi kurallarına uyuyoruz." diyerek konuştu.

Türkiye ve Bosna Hersek vatandaşları ortada koparılamaz bağlar bulunduğunu dile getiren Caluk, dü dünya arasındaki turizm bağlarını da pekiştirmek istediklerini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler