USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakanlar Kurum ve Soylu, Elazığ'da 'İl Değerlendirme Toplantısı'na katıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum,"Vatandaşlarımızın kentsel dönüşümün kesinlikle olacağıyla ait beklentileri vardı. Ona da çağ yapmış olduğumuz istişarelerde değişmeyen vermiş olduk." dedi.

Bakanlar Kurum ve Soylu, Elazığ'da 'İl Değerlendirme Toplantısı'na katıldı
26-04-2022 21:18
Elazığ

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşların kentsel dönüşümün ne olacağıyla ek beklentileri bulunduğunu belirterek, "Ona da ahit yapmış olduğumuz istişarelerde değişmeyen vermiş olduk. Ve bu çerçevede hane tutarları AFAD ile adalet sahipliği vermiş olduğumuz yurttaşlarımızın aldığı hane fiyatlarına andıran bedeller olacak. Ödemeleri Eylül 2022 bakımından başlamış olacak ve faizsiz 18 sene denk taksitli ifa gerçekleştiriyor olacaklar." dedi.

Elazığ'a mevrut Bakan Kurum ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Valilikte planlı "İl Değerlendirme Toplantısı"na katıldı.

Basına bağlı kaynaklanan toplantının peşi sıra gazetecilere izah önleyen Bakan Kurum, 24 Ocak 2020'de Elazığ'da meydana mevrut Sivrice ilçesi merkezli depremde 41 bireyin yaşamını kaybettiğini anımsattı.

"Türkiye şekilde kanun boğulmuştuk." diyen Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla Bakan Soylu ve gayrı ek bakanlarla Elazığlı vatandaşların yaralarını kavuşturmak düşüncesince harekete geçtiklerini belirtti.

"Elazığ ve Malatya'da toplamda 36 bin hane yapıldı"

Kurum, çöküntü alanlarında, mahallelerde, sokaklarda vatandaşlarla ortak arada olduklarını dile getirerek, "Onlara laflar vermiştik. Allah razı olsun etraflı kardeşlerimiz bizlere inandılar, güvendiler. Biz de bundan evvela bulunduğu kabilinden gene onların emeklerini, beklentilerini, düşlerini boşa çıkartmadık. 24 bin 900 hane inşası planlandı. Elazığ ve Malatya'da toplamda 36 bin hane yapılarak Cumhuriyet tarihinin en iri zelzele dönüşümlerini hem Elazığ'da bununla beraber Malatya'da yaptık. Elazığ'da ehemmiyetli ortak zelzele dönüşümünü gerçekleştirdik. Belirlenmiş sakıntı bölgelerde da toy peyk kentlerin yapımını yapmış olduk. Bu çerçevede kestirmece 18 bin konutumuzu tasdik ettik. Etaplar şeklinde tasdik sürecimiz bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm

Kentsel dönüşüme bağlı de bilgelik verici Kurum, "Vatandaşlarımızın kentsel dönüşümün ne olacağıyla ek beklentileri vardı. Ona da ahit yapmış olduğumuz istişarelerde değişmeyen vermiş olduk. Ve bu çerçevede hane tutarları AFAD ile adalet sahipliği vermiş olduğumuz yurttaşlarımızın aldığı hane fiyatlarına andıran bedeller olacak. Ödemeleri Eylül 2022 bakımından başlamış olacak ve faizsiz 18 sene denk taksitli ifa gerçekleştiriyor olacaklar." sanarak konuştu.

Bunun kentsel dönüşümde, zelzele dönüşümünde vatandaşların kıygın olmaması alegori atık ortak hamle olduğuna ayraç fail Kurum, "Hak sahibi olamayanlar, ikinci evi olanlar kabilinden sorunlar vardı. O günkü istişarelerimizde Bakanımızla, milletvekillerimizle hakeza ortak çözümü bulmuştuk. Bu çerçevede de iri ortak dönüşümü gerçekleştirmiş olduk." şeklinde konuştu.

Kurum, değme kıyamet sahasına grup şeklinde gittiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Allah'a şükür göz boncuğu afetin altında Türkiye Cumhuriyeti Devleti kalmamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın emri çerçevesinde, vatandaşlarımızla el birliği ruhu, şuuru içinde bu emekleri yürüttük. Allah'ın izniyle artık da ayrımsız tatlı çalışacağız. Elazığ'a, Malatya'ya geldiğimizde, Antalya'ya, Giresun'a, Kastamonu'ya gittiğimizde öz memleketimize gitmiş kabilinden hissediyoruz. Burada aylarca, günlerce kaldık. Sağ olsunlar onlar da bizi bağırlarına bastılar. 24 Ocak'ta çektiğimiz acının, hüznün alegori mutluluğa daim beraberce tanık olacağız inşallah. Hep beraberce bu ramazan akşamında iftar zamanı vakti ve ailelerimize görüşme düzenleyeceğiz."

Bakan Kurum, depremde yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına, Elazığ'a, Malatya'ya başsağlığı diledi.

"Devletimiz etraflı kuvvetiyle tamamı kurumlarıyla el birliğiyle çalıştı"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Elazığ ve Malatya depreminden sonraları seller, yangınlar, depremler ve çığ kabilinden yekdiğeri peşine mevrut afetlerle ülkenin aşırı iri ortak sınavdan geçtiğini, iri acıların yaşandığını anlatım etti.

Bu süreçlerden sonraları vatandaşın beklentisinin devletin kendilerine el uzatması bulunduğunu tamlayan Soylu, "Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu irade, bizlere verdiği emirler ve tamamı arkadaşlarımıza değme meseleyi strateji ika dair ortaya koyduğu duyarlılık bizlere ayrı ortak çelim verdi." dedi.

"Özellikle afette değme meselenin kendine ek oluşturulabilecek değişik ortak çözümü lakırtı konusu. Ama Allah'a şükürler olsun devletimiz etraflı kuvvetiyle tamamı kurumlarıyla değme probleminin üstesinden neşet etmek düşüncesince el birliğiyle çalıştı. Sorunu yıkamak durumuna getirmeyi değil çözmeye etkin ortak kavrayış ortaya koydu." diyen Soylu, tamamların konutların tasdik edildiğini, gayrı konutlarla ek de süreçlerin bitmeme ettiğini aktardı.

Soylu, "Burada biricik ortak proses düşünüldü o da vatandaşımızın devlete bulunan güveninin sarsılmamasına müteveccih hamle ortaya koymak. Hem kıyamet eskiden bununla beraber afetten ahir süreçlerde Elazığlı ve Malatyalı hemşehrilerimiz doğrusu kışın ortasında aşırı tekaüt eyyam geçirdiler. Ama el birliğiyle bu atlatıldı. O zorluğun atlatılması gayrı dirlik karşıya kaldığımız afetlerde de bizlere belletici oldu. Vatandaşımızın götürümlü davranışı, devletin tamamı müesseselerinin el birliğiyle ortaya koyduğu proses bizlere ağırbaşlı ortak öğreticilik ortaya koydu." sanarak konuştu.

Afetlerin biberli tecrübeleri olduğuna ayraç fail Soylu, "Ama afetlerin şu halde ortak kararı da var; şehirler, enfrastrüktür yenileniyor. Binalar da altyapılarıyla düzeltilmiş oluyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, yukarı tesisat diyebileceğimiz ortak hane inşası ve modeliyle dirlik karşıya"

Soylu, ortak hafta evvela de İzmir'de olduklarını belirterek, şu halde konuştu:

"Bir kıyamet konutu prototipi mevcut Türkiye’de. Renksiz, en minimal kuvvetli ortak kıyamet konutu prototipinden Türkiye, az daha mutedil yukarı tesisat diyebileceğimiz ortak hane inşası ve modeliyle dirlik karşıya. Bu da Türkiye’nin geldiği seviyenin nerede bulunduğunu göstermektedir."

Cumhurbaşkanının Elazığ düşüncesince verdiği emri Malatya düşüncesince de verdiğini dile getiren Soylu, şu halde bitmeme etti:

"Vatandaşımıza çağcıl ve dayanıklı konutları yapacağız. Köyde de kentte de. O çağcıl konutlar ehemmiyetli ortak halde bundan sonrası düşüncesince de dayanıklı dokuma edecek. Hem köyde yapılanlar bununla beraber kırsalda ve site de yapılanlar şehirlere ortak de cibilliyet kazandırıyor. 'Bir afetten çevre kıyamet konutu yapıldı, bu meseleyi tamamlayalım, kıyamet evlerini bitirelim' kabilinden ortak kavrayış ortaya konulmadı. Vatandaşımıza uygun konutlar o şehre de ortak karakter, mimarlık anlatma da kazandırıyor. Bu mevzuda çaba yayınlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan belediyemize, ulama verici her insana şükranlarımızı anlatım ediyoruz. Çünkü o günleri hatırlıyoruz. Bugünleri de görüyoruz. O güneş vatandaşımızı avunan ederken bugünün olabileceğini düşünüyorduk. Ama vatandaşımız o biberli içeresinde ortak ümitsizlikle dirlik karşıyaydı. Allah'a hamdolsun milletimize utangaç olmadık. Diğer tamamı kurumlarımızla el birliğiyle çalışıldı ve ehemmiyetli ortak noktaya gelindi. Eğer hakeza olmasaydı milletimize utangaç olurduk. Bu ülkemizin gelişmişlik düzeyinin ortak yansımasıdır. Ülkemizle alım çalım duyuyoruz."

Soylu, bu çalışmalara ulama sunan, hata meydan beraberce alım çalım duyduklarını anlatım ederek, eksikler mevcut ise onları da gidermeyi namus borcu bildiklerini aktardı.

Depremzedelere eski olsun dileklerini ileten Soylu, yaşamını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, tamamı vatandaşlara dimdik ortak dirim diledi.

Toplantıya, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çatak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Vali Ömer Toraman, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, AK Parti milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balık, Zülfü Tolga Ağar, Zülfü Demirbağ, şirketler ile siyasal partilerin temsilcileri katıldı.

Bakanlar Kurum ve Soylu, toplantının peşi sıra Sürsürü, Mustafa Paşa ve Rüstem Paşa mahallerini görüşme ederek, konutları tasdik edilen vatandaşlarla görüştü.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler