USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Yanık: 'Sosyal hizmetlerimizin tamamını aile odaklı bir stratejiyle yürütüyoruz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Yoğun ve azimli icraat sonucunda, aile odaklı hizmetlerimizden yararlanan evlatların oranı, 2002 senesinde yüzdelik 39 iken, zaman 2021 yılı bakımından bu miktar yüzdelik 91.5'e yükseldi” dedi.

Bakan Yanık: 'Sosyal hizmetlerimizin tamamını aile odaklı bir stratejiyle yürütüyoruz'
23-11-2021 13:49

Sivil Toplum Buluşmalarının ikincisi Maslak'ta mevcut bir otelde gerçekleştirildi. Düzenlenen organizasyona Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Musa Şahin, Strateji Geliştirme Başkanı Hasan Basri Alagöz ve Doç. Dr. Mehmet Fatih Aysan ile sert baş döndürücü çıplak maşer kuruluşundan temsilciler katıldı.

“Amacımız, evlatlarımızın dava ve beklentilerinin en serbest kapsamıyla görünür bir vaziyete gelmesini sağlayarak, önceliklerimizi akilane bir biçimde oluşturmaktır”

Burada bir mülakat özne Bakan Derya Yanık, "Çocuklar, bizim açımızdan hem ihtimamla korunması müstelzim emanetlerimiz aynı zamanda yarınlarımız anlamına geliyor. Biliyoruz ki rastgele bir çocuk, eş bulunduğu asliye haklarla dünyaya gelir. Bu hakları himaye konusunda, hemen ana babaların değil, devletin ve topluluğun da sorumlulukları vardır. Çocuklarımıza çıkarlarını tabir edecek olanak ve yerin sağlanması da gene onların en asliye haklarından birisidir. Ülkemizdeki 0-17 gözyaşı aralığında iktisap kılmak az daha kısaca 23 milyon çocuğumuz var. Bu 23 milyon çocuğumuzun gözü, kulağı ve sesi olacak bir iletişimi gelmek düşüncesince buradayız. Dolayısıyla amacımız, evlatlarımızın dava ve beklentilerinin en serbest kapsamıyla görünür bir vaziyete gelmesini sağlayarak, önceliklerimizi akilane bir biçimde oluşturmaktır” dedi.

“Korumaya alınacak evlatlarımızın aile ortamı zarfında büyümelerini önceleyen acemi bir proses başlattık”

Bakan Yanık konuşmasının devamında, "Hak ve doğruluk sürekli yaklaşımların, topluluğun dört başı mamur kesimlerini içeren etraflıca uygulamalarla fonksiyonel bir vaziyete geleceği şüphesizdir. Bakanlık olarak, yürüttüğümüz çalışmalarda bir yandan bu kapsayıcılık ilkesini öne alırken, öteki yandan bütüncüllük ilkesiyle de evlatlarımızın fiziksel, psikolojik, ahlaki gelişmelerini bir arada değerlendiriyoruz. Bu çerçevede, bebek hizmetleri dair belirlediğimiz asliye politikalarımızla birlikte, çalışmalarımız kendisince da oldukça ekspoze bir bilgilendirme gerçekleştirmek isterim. Sık kesif vurguladığım kabilinden bir hükümet politikası kendisine içtimai hizmetlerimizin tamamını aile odaklı bir stratejiyle şekillendiriyor ve yürütüyoruz. Bu bizim, çelimli nesiller ve çelimli toplumlar düşüncesince elzem gördüğümüz ilkelerimizden biri. Çocuklarımızın fiziki yönden bulunduğu derece ruhsal, ahlaki, içtimai gelişmeleri açısından da dosdoğru bir aileye eş olmasının yerini dolduracak rastgele bir yapıdan lakırtı kılmak beklenir değil. Bu sebeple, korumaya alınacak evlatlarımızın aile ortamı zarfında büyümelerini önceleyen acemi bir proses başlattık” halinde konuştu.

Korumaya alınacak çocuklarla ilgilendiren çalışmalarının detaylarını aktaran Bakan Yanık, “Temelde yaklaşımımız şu; şayet bir bebek aile boyunca büyüyebilecek durumdaysa fakat ailenin iktisadi yoksulluğu dolayısıyla çocuğun mutluluk korumasına gereksinimi var ise kasıntı bakımına gereksinimi bulunduğu ortaya çıkıyorsa kılıç denir ki ailelere ‘çocuklarınız yanınızda kalsın, kılıç iktisadi dayanak noktası sağlayalım' birincisi bu. İkincisi, zat ailesinin yanı sıra kalması akıllıca değil, o devir ikinci evrede gene çocuklarımıza aile ortamı sağlayabilmek düşüncesince esirgeyici ailelik modelini harekete geçiriyoruz. Yine kasıntı bakımına almış alıyoruz ama esirgeyici aileler eliyle evlatlarımızın bakımlarını ve o aile ortamı gereksinimlerini karşılamış oluyoruz. Bu da şayet beklenir değilse kasıntı bakımımıza almaktadır kasıntı korumamıza alıyoruz. Ama kurumlarımızın rastgele bir birisini de adeta bir aile ortamına çevirdik ve evlatlarımızın hem fiziken hem birey açıdan çıkarlarını toplumsallaşma imkanlarının tamamını kullanacak biçimde yetiştirmeleri düşüncesince de bu olanakları da sağlıyoruz. Dolayısıyla aile odaklı dediğimizde hemen ailesinin yanı sıra ve gerçekli ailesinin yanı sıra durmak kabilinden bir ısrarımız yok. Bunun anlaşılan bir ekip evreleri var. Bu nedenle korumaya alınacak evlatlarımızın aile ortamı zarfında büyümelerini önceleyen acemi bir proses başlattık. Yaptığımız dip ve azimli icraat sonucunda, aile odaklı hizmetlerimizden yararlanan evlatların oranı, 2002 senesinde yüzdelik 39 iken, bugün 2021 yılı bakımından bu miktar yüzdelik 91.5'e yükseldi. Bu payı henüz da yukarılara taşımayı hedefliyoruz. Bu hedefimizde siz değerli üyelerimizin çıplak maşer kuruluşları kendisine baş döndürücü ehemmiyetli katkılarının olduğunu, eskiden bugün ve ferda da olacağını baş döndürücü güzel biliyorum. Burada esirgeyici ailelik dair ufaklıklara dayanak noktası konusunda, direkt doğruya hizmet üreten çıplak maşer kuruluşlarımızda var. Onlara da başkaca teşekkürname kılmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Şu anda esirgeyici aile yanı sıra artan bebek sayımız bizim kasıntı bakımımızdaki çocuklarımızdan henüz fazla”

Koruyucu ailelerin yanı sıra artan bebek sayısının kurumda artan çocuklardan bir tomar bulunduğunun altını çizen Bakan Yanık, “26 binden 476 çocuğumuzu bu hizmetlerden yararlandırdık. Koruyucu aile yanı sıra artan evlatlarımızın sayısı akıbet 17 yılda 15 kattan bir tomar kalık durumda. Şu anda esirgeyici aile yanı sıra artan bebek sayımız bizim kasıntı bakımımızdaki çocuklarımızdan henüz bir tomar ve esirgeyici ailelerle lazım esirgeyici annelerle lazım esirgeyici babalarla yaptığımız toplantılarda hakkıyla gözlerim dolarak ayırt ettiğim bir şeyi öldürmek istiyorum. Koruyucu ailelerimizin yüzdelik 60'tan dahası zat dirim bilimsel evlatları bulunan aileler. Hatta beş altı kıta evladı bulunan aileler. Bunların ortada esirgeyici aile oldukları çocukla boydaş olanlar da var, çocuklarını büyütmüş, üniversiteye göndermiş esirgeyici aile bulunan aileler de var. Dolayısıyla gözyaşı ve bebek skalası birbirinden farklı. Ama rastgele bir birinde ayrıcasız şurası ayırt ettim zat dirim bilimsel evlatlarının önüne koymuşlar. Hatta ailenin merkezine koymuşlar. Ailenin dört başı mamur ihtiyaçları, doğruyu esirgeyici aile oldukları çocuğun çevresinde baştan şekillenmiş. Muazzam bir şey. İnanılır kabilinden değil. O derece güzel, DOĞRU aralarında sakat çocuklarımız var. Etkilenmemek beklenir değil. Sayı kendisine da akıbet senelerde şu anda kasıntı bakımımızdaki çocuklarımızdan henüz bir çok çok esirgeyici ailelerimizin yanında. Onlara da huzurlarınızda teşekkürname kılmak istiyorum” diye konuşmasını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler