USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Yanık: “Kooperatifçilik sistemi hanımefendilerin ekonomik yönden kalkınmasını destekliyor”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, New York'ta Birleşmiş Milletler 66'ncı Kadının Statüsü Komisyonu Türkiye Yan Etkinliği: “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi” mevzulu çevrimiçi adına planlı toplantıda, “Kooperatifçilik sistemi hanımefendilerin e

Bakan Yanık: “Kooperatifçilik sistemi hanımefendilerin ekonomik yönden kalkınmasını destekliyor”
17-03-2022 21:55

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ABD'nin New York kentinde Birleşmiş Milletler 66'ncı Kadının Statüsü Komisyonu Türkiye Yan Etkinliği: “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi” mevzulu çevrimiçi adına planlı toplantıya katıldı. Bakan Yanık meydana getirdiği konuşmada, bu yılki komisyonun 66. Oturumunun rüçhan temasının "iklim değişikliği, yer ve kıyamet riskini kısıntı politikaları ve programları bağlamında kadın-erkek eşitliği sağlanması ve hepsi kadın ve kız evlatlarının güçlendirilmesi" bulunduğunu kaydederek, çağımız koşullarının menfez uğrunda bulundurulduğunda, rüçhan anne madde başlığının akıllıca birlikte değişmeyen olduğuna içten inandığını anlatım etti.

İklim değişikliği etkilerinin bazısı münteşir sonuçlarının evren üstünde elan belirgin sinyaller verdiğine nazarıitibar çekici Bakan Yanık, “İklim değişikliği, hayattaki ekonomik ve içtimai eşitsizliklerin nedenlerinden birisi adına ortaya çıkmaktadır. Sadece uygulayım birlikte madde değil, bire birlikte sürede akıbet aşama içtimai birlikte konudur” dedi. Kooperatiflerin, bayanların kaynaklara ve ekonomik fırsatlara erişimini artırarak Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) yardım sağladığına içten inandığını vurgulayan Yanık, bahis konusu aktiflik ile bayanların temsilini ve liderliğini pekitmek düşüncesince çelimli birlikte taşıt tanıdık kooperatiflere nazarıitibar çekmeyi amaçladıklarını bildirdi.

“Türkiye'de 8 milyonun üstünde birleşke ortağı bulunuyor”

Dünyada 1 milyardan aşkın insanoğlunun muhtelif devletlerde bulunan 3 milyon kooperatifin üyesi bulunduğunun bilgisini sağlayan Bakan Yanık, “Kooperatifler evren çapında 280 milyon insana istihdam sağlamakta. Bu miktar devim bilimi nüfusun tahminî yüzdelik 10'una karşılama ediyor. Türkiye'de tahminî 85 bin birleşke ve 8 milyonun üstünde birleşke ortağı bulunuyor. Her sabık çağ kalan ve global adına ek bedel üretene bu sistem, bayanların ekonomik yönden kalkınmasını desteklemektedir” dedi.

Türkiye'de kadın kooperatifleri hususunda farkındalık peydahlamak düşüncesince muhtelif programlar yürüttüklerini de özetleyen Bakan Yanık, “Bu mevzuda sorunlara nazarıitibar çekiyor, hal üretmeye çalışıyoruz. İlgili taraflarla çelimli işbirlikleri geliştiriyoruz. 11'inci Kalkınma Planımız doğrultusunda eğitim, girişimcilik ve müşavirlik sahalarında kooperatifleri destekliyoruz. Bu kapsamda ‘Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü'nü imzaladık. Bu tören düzeni Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı teşrikimesai ile 2018 senesinde yürürlüğe girdi” dedi.

“Kadın Kooperatifleri Çalışma Grupları oluşturuldu”

Bakan Yanık, başkaca 81 ilde “Kadın Kooperatifleri Çalışma Grupları” oluşturarak salname çalışkanlık planlarını hazırladıklarını, muhtelif çalıştaylar ve seminerler düzenleyerek deneyimlerini paylaştıklarının bilgisini verdi. Kadın kooperatiflerine adanmış dair destek olduklarını tamlayan Bakan Yanık, “Bugüne genişliğinde 81 ilde meydana gelen 825 çalıştay, terbiye ve bilgilendirme toplantıları ile toplanmış 40 bin insana ulaştık. Bu çerçevede toplamda 378 görüşme gerçekleştirdik ve neticede 525 toy birleşke kuruldu” dedi.

Bakan Yanık, kadın kooperatiflerini desteklemek, kadın kooperatifleri arasındaki iletişimi geliştirmek, yerli yönetimleri bilinçlendirmek ve güzel uygulamaları yaygınlaştırmak üzere 10 skor lehçe güruh gerçekleştirerek 3 bin 522 insana ulaştıklarını kaydetti. Türkiye'de 702 kadın kooperatifinin 12 bin üyesi bulunduğuna nazarıitibar çekici Bakan Yanık, yenilenen kanun ile kooperatiflerin, tekâmül planları ve protokollerinin ötesinde strüktürel birlikte değiş ve tekâmül imkanına eş bulunduğunu aktardı.

Kooperatifler ile ilişik 26 Ekim 2021'de toy birlikte kanunun yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bakan Yanık, “Bu düzenlemeye gereğince kadın kooperatifleri düşüncesince yapı ve pres evrelerinde ödenen tescil ve anons harçları ile tecim odasına ödenen eşya harçları kaldırıldı” dedi.

5 bin hanıma terbiye verilecek

Kadın kooperatiflerine bağlı toy birlikte projeye başladıklarını tamlayan Bakan Yanık, “Kooperatifler Yoluyla Kadının Güçlenmesi Projesi, kadın kooperatiflerinin yaşamış olduğu sorunlara hal getirecek ve ileriye çevrilmiş projeksiyonlar sunacak. Projemiz ilkokul anne unsurdan oluşacak. Öncelikle birleşke ihdas yahut kuma olma potansiyeline eş 5 bin kadın ve 3 bin adama müteveccih kanuncu düzenlemeler, kurumsal destek mekanizmaları, güzel icraat ve bayanların güçlendirilmesi kabil mevzularda eğitimler vermeyi planlıyoruz. Kooperatif ortağı bulunan bayanların gereksinimleri menfez uğrunda bulundurularak, süreli adına kooperatifçilik hukuku, hata ve yükümlülükler, içtimai güvenlik, muhasebe, markalaşma, e-ticaret kabil bölgelerde mahsul ihya desteği sağlayacağız. Kurumsal yetenek ihya amacımız doğrultusunda ilişik amme gurur ve kuruluşları, üniversiteler ve STK mümessillerinden oluşan şahıslara kooperatifler dair eğitimler vereceğiz” dedi.

Bilimsel ve uygulayım icraat eşliğinde Türkiye'deki kadın kooperatiflerinin sayısı ve emek vermek alanlarının haritasını da çıkaracaklarını kaydeden Bakan Yanık, “Bu emek harcamadan yola çıkarak güzel icraat ve yenilikçi alanlar üstüne tetkikat yapacağız. Bu araştırı ile dünyada mahsul geliştirme, adanmış ve pazarlama, markalaşma ve işbirlikleri ihdas kabil gereksinimlerin karşılanmasına müteveccih çalışmaların elbette yürütüldüğünü inceleyeceğiz. Bu çeşit ihtiyaçlar, ilkin kadın kooperatiflerinde kapital eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle öz kadın kooperatifi ekosistem modelimizi geliştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Kadın kooperatifleri arasındaki işbirliğini kolaylaştırmak düşüncesince web portalı oluşturulacak

Projenin birlikte öbür ehemmiyetli hedefinin şirketler arası eş güdüm ve işbirliğini yetiştirmek bulunduğunu tamlayan Bakan Yanık, “Bu bilinçle ilişik amme kurumları, yerli yönetimler, üniversiteler, çıplak maşer kuruluşları, hususi dal ve kadın kooperatiflerini birlikte araya getirerek yerli hissedar toplantıları düzenleyeceğiz. Ayrıca plan kapsamında bulunan kadın kooperatifleri arasındaki işbirliğini kolaylaştırmak düşüncesince birlikte web portalı kurmayı planlıyoruz” dedi.

Bakan Yanık, kalan besin güvenliği ihtiyacı, yer kirliliği ve hava değişimleri ile akıbet 20 yılda ortaya çıkan ekonomik krizler ve istihdam sorunları ve hepsi dünyayı tesiri dibine düzlük Covid-19 pandemisi kabil önde mevrut nice mevzunun baştan ele katılması icap ettiğini anlatım etti.

Bakan Yanık, Türkiye adına kadının statüsünün yükseltilmesi, kadının yaşamın rastgele sahasına devim bilimi katılımının sağlanması ve haklara, kaynaklara ve fırsatlara denk erişiminin sağlanmasına müteveccih çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.

Öte taraftan 66'ncı Kadının Statüsü Komisyonu Türkiye Yan Etkinliği: Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi” toplantısına İtalya Fırsat Eşitliği ve Aileden Sorumlu Sayın Bakanı Elena Bonetti, Endonezya Girişimcilikten Sorumlu Sayın Bakan Yardımcısı SitiAziza, Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Kurumu (UN WOMEN) Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El Yassir, Avrupa Sanayi ve Hizmet Kooperatifleri Konfederasyonu (CECOP) Sayın Genel Sekreteri Diana Dovgan, TOBB Kadın Girişimciler Konseyi Değerli Başkanı Nurten Öztürk, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) İşletmeler Departmanında Program Yöneticisi, Simel Eşim ve FAO'nun Seçkin Baş Bilimcisi Ismahane Elouafi katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler