USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Varank: Alüminyum sektöründe Avrupa'nın istihsal üssü kazanmak istiyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank "63 milyon titrem alüminyum taşı rezervine ehil bulunan devletimizde acemi meydan muayeneleri sürüyor. Bu rezervleri de ülkemize kazandırmak, alüminyum sektöründe Avrupa'nın istihsal üssü iktisap etmek istiyoruz" dedi.

Bakan Varank: Alüminyum sektöründe Avrupa'nın istihsal üssü kazanmak istiyoruz
03-03-2022 13:34
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul'da planlı ALUEXPO 7. Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı ile 10. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu'nun açılışında meydana getirdiği konuşmada, bu sene fuara müstevli şartlarına karşın 29 değişik ülkeden 348 şirketin katıldığını ve dalında Avrasya’nın en büyük, Avrupa’nın ise ikinci iri fuarının gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Dünya ekonomisinin devamlı acemi sınamalarla gönül rahatlığı karşıya kaldığına dikkati çekici Varank, "2008 global iktisadi krizi, Amerika ile Çin ortada başlayıp dünyaya yayılan tecim savaşları, Kovid-19 pandemisi derken deminden de esas beraberinde savaşla beniz yüzeyiz. İşte bu konjonktürden Türkiye namına maatteessüf tığ de etkileniyoruz. Ekonomimiz etkileniyor, sanayicimiz etkileniyor, vatandaşımız etkileniyor.

Ancak tığ dört başı mamur bu yaşananlara rağmen, krizlerden minimum çarpılmak ayrıca oluşabilecek potansiyeli değerlendirebilmek düşüncesince proaktif adımlar atmaya ilgi gösteriyoruz. Özellikle üreticilerimizin yaşanmış bulunan süreçlerden minimum hasarla çıkmasına yardım sağlayacak politikalar uyguluyoruz. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı önceleyen iktisat anlayışımız ve esirgemez sanayicilerimizle inşallah bu kızgın süreçleri de en endamsız sürede atlatacağız." ifadelerini kullandı.

"Tüm zorluklara karşın Türkiye dolayısıyla kararlılıkla bitmeme ediyor"

Bölgede yaşanmış bulunan topu topu zorluklara karşın Türkiye'nin dolayısıyla kararlılıkla bitmeme ettiğini dile getiren Varank, şunları aktardı:

"Ekonomimiz 2021 yılının sonuç çeyreğinde yüzdelik 9,1, sene genelinde ise yüzdelik 11 büyüdü. G-20, OECD ve AB devletleri ortada en erdemli gelişme oranını eline geçiren diyar olduk. Burada müjdeli bulunan özellik sanayimizin bu büyümeyi sırtlıyor olması. Sınai hasılamızdaki gelişme yüzdelik 16,6 namına gerçekleşti. İstihdam tarafında da ağırbaşlı beraberinde artma var. Geçtiğimiz sene beraberinde esbak yıla layıkıyla istihdam edilenlerin sayısı 3,2 milyon arttı.

İşsizlik payı yüzdelik 11,3’e geriledi. Yüzde 95’i endüstri mamüllerinden oluşan ihracatımız rastgele ay acemi rekorlar kırıyor. Ocak ayında 17,5, küçük ay ayında ise 20 bilyon dolarlık dış satım yaptık. Son 12 ayda 231 bilyon doları eline geçirmiş görünüyoruz. Enflasyonun dizginlenmesiyle bu arada türkiye hayattaki eskiden 10 iktisat olma hedefine kararlılıkla ilerleyecek. Vatandaşımızın refahı da yeniden aceleci beraberinde biçimde yükselişe geçecek."

Türk alüminyum dalının Avrupa'nın ikinci iri tedarikçisi bulunduğunu anımsatan Varank, "2021 senesinde sektör 5,1 bilyon dolarlık ihracata imza attı. Tabi burada beraberinde esbak yıla layıkıyla elde edilmiş yüzdelik 70’lik dış satım artışını da çelimli biçimde vurgulamamız gerekir. Bilhassa sonuç senelerde yakaladığımız ivme ile hayattaki pozisyonumuzu baş döndürücü hâlâ geliştirebileceğimizi öngörüyoruz." dedi.

Hafif eşyalara bulunan ihtiyacın artmasıyla bu arada alüminyum bundan sonra rastgele bölgede münteşir biçimde kullanıldığını tabir fail Varank, bu bağlamda Türkiye'deki potansiyelin güzel kullanımı icap ettiğini vurguladı.

Alüminyum dalının maruz desteklerden olağandan yararlanma fail beraberinde sektör olduğuna dikkati çekici Varank, şimdiye derece kalkınma ajanslarıyla 29 plan yaptıklarını, sonuç 20 yılda TÜBİTAK’la alüminyum sektöründeki 391 projeye 241 milyon liralık dayanak noktası verdiklerini bildirdi.

Diğer yandan yeşil dönüşümün, alüminyum dalının de en ehemmiyetli ruzname maddelerinden birtanesini oluşturduğunu ve bu çerçevede bu sektörün ahenk projelerine başlamış vaziyette olduklarını tamlayan Varank, bu çalışmalarda ön plana çıkan noktanın, hurdadan istihsal bulunduğunu aktardı.

"Alüminyum sektöründe Avrupa'nın istihsal üssü peyda etmek istiyoruz"

Bu mevzunun bundan sonra dünyanın konuşmuş olduğu projeksiyonların başlangıcında geldiğini tamlayan Varank, şunları kaydetti:

"Ülkemiz doğrusu emisyonu hâlâ bağan bulunan bu tali istihsal yeteneklerinde oldukça kâmil konumda. Bu yönümüzü hâlâ da geliştirerek alüminyum sektöründe Avrupa'nın istihsal üssü peyda etmek istiyoruz. Bunun düşüncesince sektörde çalışkanlık yayınlayan üreticilerimizin verim envanterlerinin tespiti, teknolojik ve strüktürel dönüşümlerini yerel imkanlarla karşılayabilecek firmalarımızın belirlenmesi gibi beraberinde projeye başlıyoruz. Evet bunları söylüyoruz lakin maatteessüf hala kem olduğumuz muhit var. Bu bağlamda, asli alüminyum ve ısıdam hadde ürünleri düşüncesince aşama atmanın mükemmel zamanı. Hem öz talebimizi bununla beraberinde arsıulusal gereksinimi karşılamak, sektördeki konumumuzu perçinlemek düşüncesince bu yatırımlar şart."

"Gelin daima baş başa bu fırsatları değerlendirip ülkemizi adalet etmiş olduğu noktalara taşıyalım"

Bakan Varank alüminyum üretiminin en ehemmiyetli kabak maddesi bulunan alüminyum taşı madenlerine muvasala dair da dünyada teessürat yaşandığını tabir ederek, laflarını şöyleki tamamladı:

"63 milyon titrem alüminyum taşı rezervine erbap bulunan vatanımızda acemi meydan muayeneleri sürüyor. Bu rezervleri de bizlere ülkemize vermek istiyoruz. Sanayicimizin bu rezervleri ek kıymeti erdemli ürünlere dönüştürmesi ülkemize iri kâr sağlayacaktır. Biz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı namına bu yatırımların yapılabilmesi düşüncesince heveslendirme ve desteklerimizle rastgele devamlı yanınızdayız.

Şartları sağladığınız takdirde diyalekt teşviklerden plan bazlı desteklere derece dört başı mamur imkanlardan faydalanabilirsiniz. Araştırma, geliştirme, inovasyon noktasında da topu topu kurumlarımızla seferberlik durumdayız. Kapımız sizlere rastgele devir açık. Buradan topu topu tüketicilere bariz çağırma cihazı yapıyorum elkızı daima baş başa bu fırsatları değerlendirip ülkemizi adalet etmiş olduğu noktalara taşıyalım. Çünkü Türkiye, izlemsel pozisyonu ve yetenekleri ile bugün rastgele sektörde ön plana çıkabilecek kapasiteye sahip."

​​​​​​​Bakan Varank, kurdele kesilerek meydana getirilen açma törenin arkası sıra fuara dahil bulunan firmaları görüşme etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler