USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Soylu: “Kadına yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bizim bu mevzuda tavrımız nettir. Kadına yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz” dedi.

Bakan Soylu: “Kadına yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz”
16-03-2022 23:08

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu Başkanı Öznur Çalık ve komite üyelerini Bakanlık biçim binasındaki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (GAMER) güruh salonunda benimseme etti. Komisyon Başkanı Öznur Çalık, hazırladıkları tutanağı Bakan Soylu'ya sunma etti. Burada bir görüşme oluşturan Bakan Soylu, familya içi ve hanıma yönelik hızlı mücadelede ağırbaşlı güç içinde olduklarının altını çizerek, “İçişleri Bakanlığı olarak; familya içi ve hanıma yönelik hızlı uğraş konusunda, hakkıyla ağırbaşlı ve içten bir güç içindeyiz, akıbet evre ehemmiyetli adımlar attık” dedi.

“2022 yılı 1 Mart itibarı ile 9 bin 500 edinmek kabil toplanmış 357 bin pedagoji bilimi verildi”

İçişleri Bakanlığında familya ve hanıma gönül rahatlığı hızlı uğraş dalında etkin personellere maruz eğitimlerin istatistiklerini paylaşan Bakan Soylu, “Kadına ve familya içi hızlı uğraş kapsamında yaşama geçirdiğimiz adımları, esasen kıyamet yönetimindeki modelimize benzeşim şekilde, ‘olay önceleri önleme', ‘olay hatırat müdahale' ve ‘olay sonrası' yerine üç sacayak mevcut bir izleme doğrultusunda yürütüyoruz. Olay önceleri önleme ve fenomen hatırat müdahalede Bakanlığımız baş döndürücü çelimli ve müspet art dönüşler sağlayıcı adımlar atmışken, fenomen sonrası süreçlerde de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızla değinme ve iş birliğini baş başa gerçekleştirdik. İçişleri Bakanlığı çeşidinden hanıma yönelik hızlı uğraş kapsamında değme manşet biriminde eğitilmiş personelin görevlendirilmesine bağlı kurumsal kapasitenin arttırılmasına yönelik olarak; familya içi ve hanıma gönül rahatlığı hızlı uğraş dalında etkin personelimize; 2018 senesinde 59 bin, 2019 senesinde 40 bin, 2020 senesinde 153 bin 500, 2021 senesinde 95 bin, 2022 yılı 1 Mart itibarı ile 9 bin 500 edinmek kabil toplanmış 357 bin pedagoji bilimi verildi” diye konuştu.

“Kadına yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz”

Kadına gönül rahatlığı şiddetin öteki güvenlik vakalarına kıyasla şimdi karmakarışık bir yapısı bulunduğunu tamlayan Bakan Soylu, bu mevzuda sert baş döndürücü hamle altığını ve bunları şimdi da ileriye götürmenin gayreti içinde olduklarını vurgulayarak, “Kadına gönül rahatlığı şiddet, değişik dinamiklerden beslenen, kendine özgü nitelikleri olan, öteki güvenlik vakalarına uyarınca şimdi karmakarışık bir yapısı olan, uzmanlığa şimdi bir tomar gerekseme duyan bir konudur. Özellikle işin sebeplerine çevrik çalışmalar, tespitler, başkaca önemli. Bizim bu mevzuda tavrımız nettir: hanıma yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz. Bildiğiniz gibi; adap saikiyle işlenen cinayetin hafifletici sebep yerine görülmesi anlayışını Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu hassasiyetle kaldırdık. Yine bire bir iyilikle şimdi sert baş döndürücü hamle atıldı, inşallah bunları şimdi da ileriye götürmenin gayreti içindeyiz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye'de 20 yılda hanıma hızlı mücadelede baş döndürücü ehemmiyetli adımlar atıldı”

Yaptığı konuşmada Bakan Soylu'ya hanıma şiddete yönelik meydana getirdiği icraat düşüncesince teşekkürname fail TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu Başkanı Öznur Çalık, “Türkiye'de 20 yılda kadının statüsünün güçlendirilmesi, değişmeyen mekanizmalarında toprak alması ve hanıma hızlı mücadelede baş döndürücü ehemmiyetli adımlar atıldı. Başta Anayasa edinmek kabil eskiden yaptığımız çalışmalarla kayıtlı metinlerimiz ve yasalı metinlerimizin baş döndürücü çelimli bulunduğunun bir el şimdi altını yemek isterim” cümlelerine toprak verdi.

Komisyonun İçişleri Bakanı Soylu'ya sunma etmiş yer aldığı rapor

Raporda, 17 anne dolambaç altında 42 belirleme ve 547 öneriye toprak verildi. Kadına şiddetin sebeplerinin hepsi yönleriyle araştırılarak katılması müstelzim tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'nun hazırladığı 912 sayfalık raporda mesail belirleme edilerek, hal önerileri sıralandı. Meclis Başkanlığına maruz raporda hanıma şiddetin maşer vicdanında koyu yaralara hastalık yer aldığı belirtildi. Raporda, global çapta değme üç hanımdan birinin eş-akrabalık birlikteliği mevcut veya yok rical çeşidinden fiziksel, psikolojik, eşeysel ve hesaplı açılardan şiddete maruz kalmış yer aldığı bilgisine toprak verildi. Kadına şiddetin sadece ahbaplık ve manşet tedbirleriyle çözülemeyeceği, baş döndürücü boyutlu, karmakarışık vakıa bulunan bu şiddet türüyle mücadelenin baş döndürücü taraflı yaklaşım ve disiplinler arası çalışmayla hususi stratejiler geliştirilmesini mecburi kıldığı vurgulandı. Kadına yönelik şiddet görüntülerinden en baş döndürücü huzursuz olunan izlence türlerine bakılınca önceki tam dizilerin bulunmuş yer aldığı tamlanan raporda, dizilerde hanıma şiddet mevzusunun işleniş halinde ağırbaşlı açılım değişikliğine gidilmesi istendi.

Raporda toprak meydan kimi tavsiyeler şöyle:
“Toplumda ve şiddet mağdurlarında, hızlı mücadelede açılan mekanizmalar ve tedarik kararlarının ‘mağdur düşüncesince yeteri kadar dulda sağlamayacağı' algısının oluşması engellenmeli. Hukuk fakültelerinde öğrencilerin mevzuya bağlı uzmanlaşmalarına yardım bildirmek ve farkındalıklarını tasarruf etmek düşüncesince Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, uygulaması ve avrat hakları dersi müfredata konulmalı. Muhtarlara avrat eş vesile eşitliği, hanıma hızlı ve er yaşta evliliklerle uğraş hikayelerinde eğitimler verilmeli. 7 devir 24 zaman görev sunan ayrı bir ‘Acil Şiddet Hattı' kurulmalı. Kadınlara ilgilendiren cep telefonlarına acemi kurulacak bulunan Acil Şiddet Hattı ve KADES ilkin edinmek kabil müracaat mekanizmaları gönül rahatlığı bilgilendirici SMS'ler gönderilmeli. Cinsel töhmet mağdurlarına yönelik yurt genelinde ehliyetli kurda görev sağlayan ‘Kadın İzlem Merkezleri' oluşturulmalı.”

Huzeyfe Tarık Yaman - İbrahim Çakmak

Huzeyfe Tarık Yaman - İbrahim Çakmak
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler