USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Soylu: Hatay merkezli depremde 6 isim hayatını yitirdi, 562 isim yaralandı

İçişleri Bakanı Soylu, Hatay merkezli depremde 6 bireyin hayatını yitirdiğini, 18'i ağır, 562 bireyin yaralandığını açıkladı.

Bakan Soylu: Hatay merkezli depremde 6 isim hayatını yitirdi, 562 isim yaralandı
22-02-2023 03:09
Ankara

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay'daki Afet Koordinasyon Merkezi'nde icra ettiği açıklamada, esbak tün ezanı sayaç 20.04'te ilkin Hatay Defne, henüz sonraları Samandağ merkezli meydana mevrut 6,4 ve arkası sıra 5,8 büyüklüklerindeki depremlere ilişkin, "Kamuoyuna bildirdiğimiz kabil 6 vatandaşımız yaşamını kaybetmiştir, 18'i çın edinmek az daha 562 vatandaşımız da yaralanmıştır. Dün tün ezanı bakımından meydana mevrut depremdeki enkazların rastgele birine de ulaşılmıştır." bilgilerini verdi.

Depremin meydana getirmiş bulunduğu yıkımların akabinde kontrol ve istirdat çalışmalarının yapıldığını, arkası sıra hem acele yıkılacak yapılar hem de çın hasarlı binalarla ilişik belirleme çalışmasının bitmeme ettiğini tamlayan Soylu, "Bu belirleme çalışmasındaki ortaya çıkan sonuçlar, sonuncu neticeler değildir. Bunlar, itiraz edilmektedir sonuçlardır. Yani evi ölçülü hasarlı çıkan yan yana vatandaşımız, 'benim evimin esasen değerlendirilmesini istiyorum' söylediği andan itibaren değerlendirilecektir. Bu bugüne ilgilendiren de yan yana obje değildir. Bugünden eski topu topu yaşadığımız afetlerde, depremlerde gönül rahatlığı karşıya kaldığımız yan yana süreçtir ve bitmeme etmektedir." ifadelerini kullandı.

Soylu, evi az hasarlı yan yana vatandaşın da "tekrar değerlendirilmesini istiyorum, ego ölçülü yahut çın hasar görüyorum" söylediği andan itibaren esasen ekiplerin oraya gideceğini anlattı.

Bu özellik sonuçlanana denli binalarla ilgili rastgele yan yana işlemin yapılmayacağını bildiren Soylu, "Bunun tersi de lakırtı konusudur. 'Benim evime ölçülü hasar belirlediği zaman, benim evim sağlamdır' diyen düşüncesince de gene ayrımsız tedarik ve ayrımsız proses işleyecektir." sanarak konuştu.

"Deprem hareketliliği bitmeme etmektedir"

Bakan Soylu, acele yıkılacak binaların takımlar kabilinden doğrudan yıkılacağını belirterek, "Acil yıkılacak binalara girilmesi yasaktır, kesinlikle... Yani 'benim orada eşyam var, yahut gayrisıhhi saat, yan yana sayaç gireyim' kabil yan yana obje bahis konusu değildir. Çünkü esbak akşamki bağımsız deprem ve dümdar depremler bizlere sergilemiştir ki bu deprem hareketliliği bitmeme etmektedir. Böyle yan yana riski almak, hakeza yan yana vebal kabul etmek akıllıca değildir. Bütün polis birimlerimize emir verdik." ifadelerini kullandı.

Ağır hasarlı binalara girmenin de riskli bulunduğunu vurgulayan Soylu, "Şimdi peş peşe mevrut depremlerden sonraları Çevre Şehircilik Bakanlığımızla yaptığımız değerlendirmeler çerçevesinde, bugünden itibaren buradan pırtı alınması, buraya endamsız müddette girilmesi de yasaklanmıştır. Yani çın hasarlı binalara da bu saatten sonraları tahavvül etmek yasaktır, acemi yan yana karara kadar. Çünkü bu riski taşıyamayız, bu mesuliyeti taşıyamayız, bu da akıllıca değil." sanarak konuştu.

"Eşya katkısı miktarı açıklanacak"

Süleyman Soylu, pırtı katkısı konusunda, "Bu mevzuda henüz eski uygulamalarımızda bulunduğu kabil hem AFAD hem de Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığımız pırtı yardımını beraberce yapabilecektir. İki-üç güneş sonraları da pırtı katkısı miktarı açıklanacaktır, elimizde yan yana hacim var, esasen yılbaşı belirlediğimiz yan yana miktar. Ama onu nereye, ne denli götürebiliriz dair yan yana emek vermek gerçekleşiyor." bilgilerini verdi.

"O kentin paydaşlarıyla yan yana araya gelinecek"

Depremin arkası sıra şehirlerin nereye kurulacağı ve planlamanın ne yapılacağı dair sorular yöneltildiğini dile getiren Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un kendiliğinden dört başı mamur illeri dolaştığını, istişareler ortaya koyduğunu anlattı.

Dün Gaziantep'te kestirmece 6 sayaç süresince hem AFAD'ın bilgi kurulunda etkin hocalarla hem de öbürü üniversitelerden hocalarla ilkin rastgele ilin biricik on paralık değerlendirilerek nerede olabileceğine müteveccih yan yana emek vermek ortaya koyduklarını aktaran Soylu, yan yana güneş ilkin de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Maden Tetkik ve Arama ile bu emek vermeyi yürüttüklerini söyledi.

Şimdi yan yana etap henüz attıklarını dile getiren Soylu, şu biçimde konuştu:

"Burada dört başı mamur valilerimize söyledik. İl mevki ve kentçilik müdürlükleriyle, AFAD müdürleri de indinde edinmek kaydıyla o kentin paydaşlarıyla yan yana araya gelinecek. Kimler? Belediye başkanları, milletvekilleri, uran ve tecim odaları, esnaf odaları, il kanma önderleri, ilin uygulayım odalarıyla yan yana araya gelinecek. Bunu da 48 yahut 72 sayaç içerisinde yapmaları dair yan yana çav verdik. Her ilde ve rastgele ilçede onların da eskiden icra ettiği değerlendirmeler, ahit Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın eskiz namına hem döşeme etütlerini gerçekleştirdiği, hem de eskiz namına teklif namına ortaya koyacağı, onların önerileri namına koyacağı değerlendirmeler karşılaştırılarak yan yana neticeye varılacak."

"Bunun hesabını talih sorar da yan yana de bu dünyanın öbürü dünyası var"

Bakan Soylu, normalde site zarfında 5-6 bin, metropoller ortada 8-9-10 bin lira yan yana taşımayı 20-25 bin liraya çıkaran fahiş yan yana grup fiyatlar gördüklerini vurguladı.

"Bir defa bunun hesabını talih sorar da yan yana de bu dünyanın öbürü dünyası var, bunun hesabını Allah da sorar" diyen Soylu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yani buradan insanlar, canını zahmetli kurtardılar, her insanın yan yana travması, yan yana problemi var. Bu başağrısı üstünden burada yan yana sömürme hazırlamaya idman tabii ki yan yana kötülüktür. Belki de en kısıtlanmış ifadeyle bunu beyan etmek durumundayım. Bu mevzuda dört başı mamur valilerimize, yılgı halin de ortaya koymuş bulunduğu söve içerisinde tığ lazım emirleri verdik, lazım makaleleri gönderdik. Bu mevzuda yan yana fahiş değer yahut yurttaşı zorlayıcı, yurttaşı sömürme eden, ihtimal de vatandaşın zahmetli durumundan faydalanan yan yana gestalt görülürse gereği adına getirilecektir. Gereğini ne adına getirileceğini de arkadaşlara biricik on paralık açıklama ettik. İlgili taharri memuru polis maşer kuruluşlarının, ilişik tecim odalarının, ilişik esnaf odalarının da bu çağrıyı yapmaları bu denetimi kendilerinin yapmaları da esastır. Bize ilgilendiren bölümünü yapar ve gereğini adına getiririz fakat bu ayrımsız vakitte ahlaki yan yana meseledir.

Ben o dizge odalarının durumunda olsam ferda yan yana güruh yapar, bu tespitleri, bu yapanları bu şahıslar kimesne bunları belirleme eder, onların yan yana henüz o dizge odalarında temessül edilmemelerini ve uzuv olmamalarını sağlarım, işin zaten budur. Bu zahmetli yıllarda hacısı hocası el birliğiyle şişman yan yana budun olmanın fedakarlığını ortaya koyuyor, bazıları de bunda sömürme materyali yapıyorsa ona bu zamanın en çın cezası verilmelidir. Bu denli açık. Keşke şu biçimde kanunlarımız olsa da bu tip insanlar, ömürleri süresince ticari kısıtlanmış olsalar, amme hizmetlerinden men edilseler. Keşke hakeza kanunlarımız gelişse, ihtimal de en akıllıca bulunan proses budur. Çünkü anlaşılıyor ki ahlak duygusu ve erkincilik duygusu, öbürü evren korkusu nanay reşit insanlar, buradan dünyalık üzerinde kullanma etmeye çalışıyorlar."

"Kiraların çabucak çın yan yana biçimde yükseliyor olması ayrı yan yana sömürme meselesidir"

Bakan Soylu, icar meselesinin ayrıksı yan yana mihnet olduğunu, bu mevzuda da çalışılması düşüncesince emir verdiklerini belirterek, "Kiraların çabucak çın yan yana biçimde yükseliyor olması ayrı yan yana sömürme meselesidir. Ayıptır, günahtır. Çadırda küsurat şahısların ahı, o çöküntü altında saatlerce, günlerce kip yan yana şişman lütufla, Allah'ın lütfuyla ahit canlı şahısların ahı tutar. Bu paranın uğur boncuğu hayrını görmezsiniz. İster bizi sevin, lazım sevmeyin." dedi.

Bugün yan yana çocuğa "korktun mu" sanarak sorduğunda, "dişlerim titredi." cevabı aldığını aktaran Soylu, "Bunu anlamayıp kiramı 6 bin liradan 10 bin liraya çıkarıyorum sanarak ortaya koyanlar vicdan sahibi değillerdir." dedi.

Bunu yapanların milletin donanmasına de bozukluk getirdiklerini vurgulayan Soylu, yan yana sene süresince daim beraberce yüklenilecek, yan yana yıldan sonraları da deprem travmasını canlı şahısların daim bu arada rehabilite edilmesi müstelzim yan yana proses bulunduğunu vurguladı.

Konteyner şehirlerle ilişik şerait dair da Soylu, "Konteyner illerde ilkin kimler barınabilir? Bir, doğruluk sahibi olanlar. Yani taşımalık illerde yaşayıp henüz sonraları da ev sahibi olabilecekler, AFAD'dan afetten, Çevre ve Şehirciliğin icra ettiği konutlardan alabilecekler. Kim bunlar? Birincisi viran ev sahibi olanlar. İki, ayrımsız vakitte çın hasarlı ev sahibi olanlar, ayrımsız vakitte acele yıkılacak binaların ev malikleri olanlar, buradan yan yana numara derecede faydalanma hakkına sahiplerdir." sanarak konuştu.

Soylu, bunların içindeki sıralamanın da birincisi martir yakınları, ikincisi hanede 6 gözyaşı ve henüz ıvır zıvır bebeği olanlar, üçüncüsü hanede yatalak yahut çın hastası olanlar, dördüncüsü hanede sakat fert olanlar, beşincisi hanede 65 gözyaşı üstü bireyi olanlar, sosyoekonomik dayanaklık etmek kapsamında olanlar halinde bulunduğunu aktaran Soylu, "Aslında konteynerden müstefit gelişmek talip doğruluk malikleri doğrusu dairesi olup, yan yana yerde oturup ayrımsız vakitte da dairesini kaybedenler, yan yana numara derecede buradan doğruluk sahipleridir. Bu eskiden de böyleydi, ahit de böyle." ifadelerini kullandı.

Soylu, bu mevzuda öbürü doğruluk sahiplerine bağlı şunları kaydetti:

"Birinci çın hasarlılardı, demincek de ölçülü hasarlara geçtik. Eğer oradan arazi kalırsa ölçülü hasarlılar da tabii ki bundan kullanma edebilecekler. Aynı münavebeli olacaklar. dördüncüsü çalışarak oturmakta bulunduğu evi sırası ile ölçülü hasarlı belirleme edilip oturabileceği ayrıksı yan yana evi olmayanlar, beşincisi çalışarak oturmakta bulunduğu evi sırası ile yıkık, acele yıktırılacak çın hasarlı yahut ölçülü hasarlı olup oturabileceği kendine ilgilendiren ayrıksı yan yana evi nanay kiracılar. Yani eskiden ilkin ev sahipleri, çın hasarlılar, yıkılacaklar, henüz sonraları ölçülü hasarlılar, henüz sonraları şayet arazi kalırsa kiracılar... "

İlk defa kiracılara icar desteği verdiklerini dile getiren Soylu, "O da Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri de oldu. İlk defa kiracılara icar desteği veriyoruz, 2 bin lira. Bundan eski uğur boncuğu depremde, uğur boncuğu afette hakeza yan yana dayanaklık etmek verilmedi. Çok kapsamlı, baş döndürücü şişman ölçekli yan yana afetle gönül rahatlığı karşıya olduğumuz düşüncesince kiracılara da yan yana icar desteği verilmesi hususunda etap atılmıştır." dedi.

Daha ilkin kiracılar ve ev malikleri ortada göç parasının değişik bulunduğunu aktaran Soylu, onları da stabil bir duruma getirdiklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler