USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Soylu, Batı Karadeniz'deki selin bilançosunu açıkladı: '4,2 milyar TL'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Batı Karadeniz'de yaşanmış olan sel felaketiyle ilgili, “Selin şu anne denli yaptığımız hesaplamalar çerçevesindeki maliyeti 4.2 milyar. Yani gene ehemmiyetli müşterek maliyetle karşılaştığımızı anlatım buyurmak isterim" dedi.

Bakan Soylu, Batı Karadeniz'deki selin bilançosunu açıkladı: '4,2 milyar TL'
03-07-2022 08:03

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu'daki incelemelerinin peşi sıra helikopterle Bartın'a akıntı etti. Burada Afet Koordinasyon Merkezi'nde güruh oluşturan Bakan Soylu, güruh sonrası Valilikte matbuat açıklaması yaptı. Sel nedeniyle 8 bin 193 personelin fariza aldığını özetleyen Bakan Süleyman Soylu, hasar belirleme çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Selin meydana getirilen hesaplamalar çerçevesindeki maliyetinin 4,2 milyar TL bulunduğunu açıklanan Bakan Soylu, şu halde dedi:
"Batı Karadeniz'de meydana gelen sel münasebetiyle 8 bin 193 personel çalıştı ve hala bitmeme ediyor. 2 bin 220 anahtar bunu da domestik başta mevcud illerin kişi araçları ayrımsız sürede Türkiye'nin nice yerinden, nice büyüklenme ve kuruluşundan buraya gelen, buralara mevrut katosundan iş makinesine kadar, kamyonundan su tankerine kadar, JBS'sinden ortak tarafta vidanjörüne kadar, su incizap araçlarına derece elden yalnızca bütünü şu anda bu çalışmalarına bitmeme ediyor. Ve gene 6 helikopter sonsuz kendisine çalıştı. İnsanlı irfan uçağı şu anne derece da mecmu 56 milyon 863 bin teklik mal akça kendisine gönderildi. Evi su basan yurttaşlarımıza 3 bin teklik kısaca rastgele ortak hasar tespiti yapmadan, gene rastgele ortak hasar tespiti yapmadan ofis su basan yurttaşlarımıza da nakdi kendisine 5'er bin teklik elden yalnızca değme yerde verildi. Tabii apayrı ortak bilgiyi şimdi sunma etmem gerekir. O da şu anne derece karayollarında 128 kilometre derece yolların bozulmuş olduğu veya ağız ağıza hasarlandığı bilgisi var. İl hususi yönetim kısaca Karayolları haricinde Valilikler kabilinden onların uhdesinde bulunan 566 kilometrelik bu Batı Karadeniz afetinde ortak biçim tespiti hasarlanmış. Yaklaşık 80 güreşçi köprüsü mevcut kısaca küçük hasarlılar haricinde ve 391 delik var. Şu anne derece hesaplayabildiğimiz bin 80 ev ortak dokunca tespiti. 516'da işyerinde ortak dokunca tespiti 35'te ortak araçta hasar tespiti oluştu. Ama hala hasar ve dokunca tespitimiz bitmeme etmektedir. Çünkü ekincilik hasarları da var. Tarım zararlarının da ortak kısmı ortalamasını söyleyebilirim şu anda yüzdelik 65-70 yöresinde ortak bölümünü fakat belirleme edildi o da huzur tespitler. Şu anne derece toplam bu selin şu anne derece yaptığımız hesaplamalar çerçevesindeki maliyeti 4.2 milyar kısaca gene ehemmiyetli ortak maliyetle karşılaştığımızı tabir kılmak isterim. Bunlarda dayalı büyüklenme ve kuruluşlarımızın kişi bütçelerinde oluşturduğu icraat bunun dışında. Onun düşüncesince mecmu hasar 4.2 milyar vahdet şu anne derece yaptığımız ki bunun az buçuk şimdi artabileceğini değerlendirebiliyoruz."

"Barajlar 100 milyon titrem su tuttu"

Bartın'daki barajların 100 milyon titrem su tuttuğunu özetleyen Bakan Süleyman Soylu, "Öncelikle dört başı mamur büyüklenme ve kuruluşlara teşekkürname ediyoruz. Afetlerle dayalı şimdi evvela aldığımız tedbirler şimdi evvela meydana getirilen yatırımlar tabii ki 24 saatte hususuyla hele birileri 2-3 saatte 300 kilogramın üstünde m2'ye sakıt ortak yağmurda şimdi şişman ortak felaketle erinç karşıya kalabilirdik. Ürkütücü ve filhakika erinç karşıya kaldığımız felaketin hepimizin omuzlarında, omuzlarını çökertebileceği ortak afetle erinç karşıya kalabilirdik fakat icap facia önceleri meydana getirilen hazırlıklar icap meydana getirilen barajlar Bartın'dan dayanıklı vereyim 3 baraj mecmu ki bir tanesi daha faaliyete geçmemesine karşın 100 milyon titrem su tuttu. Yani mevrut yağmurları ortak vesileyle yukarı ortak kotta tutmayı başardı. Eğer onlar mevrut olsaydı ki bugün gittiğim Kastamonu Bozkurt'ta da şimdi evvela aldığımız tedbirler alınmamış olsaydı Şunun altını çizerek söylüyorum bu yağmurlar 11 Ağustos'tan az yağmurlar değildi. Zaman aralığı kendisine da şimdi namüsait ortak sürede gerçekleşmiş kısaca bunlar. Onun düşüncesince burada filhakika ıslah emek harcamaları diyerek nitelendirdiğimiz afette barajdan karayollarına kadar, DSİ'nin icra ettiği eserlere derece nice çalışmanın ne derece ciddi bulunduğunu ve bunları okunabilen bitmeme kılmak durumunda olduğumuzu ortak kat şimdi tabir kılmak isterim" dedi.

"Afet eskiden kamunun umum araçları AFAD'ındır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a haset gününe sonsuz bilim sunma ettiklerini ve talimatlarını aldıklarını özetleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, facia tarihi kamunun umum araçlarının AFAD'ın olduğuna nazarıitibar çekti. Bazılarının bazı belediyelere ilişik vasıtaların Bartın'a gelmesine karşın bekletildiği yönündeki iddialarını hatırlatan Bakan Soylu, laflarına şu halde bitmeme etti:

"Günü gününe Sayın Cumhurbaşkanımıza ego ve dostlarım öbür Bakan arkadaşlarımız mevcut apayrı bölgedeler, sonsuz bilim sunma ettik, talimatlarını aldık. Bu bilgiler çerçevesinde bunu bitmeme ettiriyoruz. Dönem fasıl bu tip afetlerde şu tip tartışmalar oluyor. İşte kılıç buraya anahtar yolladık aracımızı durduruyorlar. İşte çalıştırmıyorlar. Bir duruluk tabir edeyim. AFAD afette dört başı mamur amme araçlarının sahibidir. Altını çizerek söylüyorum. Ve bu vasıtaların tek birisini kılıç cebimizden ödeyerek almıyoruz ferdi olarak. Bazı belediyeler ego aracımı gönderdim diyor ya. Yani yüzlerce şehremaneti mevcut aracını yolluyor sesini çıkarmıyor. Bunu ortak adamlık ve komşuluk ve ortak amme yararı kendisine değerlendiriyor. Ve bu ortak amme yararıdır. Bu vesait bizim kişisel malımız değil. Bu vesait milletin malıdır. Ve kılıç gene söylüyorum facia eskiden kamunun umum araçları AFAD'ındır. AFAD kurumunundur. Ve istediği hususi teşebbüslerin araçlarını da alabilme yeteneğine kanunen hakkı lakırtı konusudur. Bunu yaptığımız yıllarda olmaktadır. Onun düşüncesince milletin vergileriyle münfail bu araçlarla dayalı namevcut Bartın'a geldi, bekletildi kıl payı çalışanlarında moralini bozabilecek ortak değerlendirmeyi yalnızca ve yalnızca ıvır zıvır işlerle çalışır edinmek kendisine görüyoruz. Bu akıllıcasına değildir. Biz buna bakmayız da fakat kamuoyunu ışıklandırmak kıl payı ortak görevimizde lakırtı konusudur. Arkadaşlarımız burada derin ortak düzentileme ortaya koydular. Elbette görevimizi yapacağız hazırlamaya da daim beraberce bitmeme edeceğiz. Türkiye'nin neresinden gelirse gelsin, ne kurumundan gelirse gelsin her insanın başımızın üstünde noktayı var. Herkesi irsal etmekle görevliyiz değme yere. Görevimiz o. Eksik yapmışsak az yapmışızdır. O eksikliğin maliyetini üzerimize almaya da tabii kabulüz. Onun düşüncesince bu mevzularda başta facia zamanlarında ortak ekip değerlendirmeler yapmanın aşırı akla yatkın olmadığının altını ortak kat şimdi yemek istiyorum."

"Marmaris'teki afeti ortak yurttaş çıkardı"

Türkiye'nin facia bölgesi bulunduğunun altını çizen Bakan Süleyman Soylu, Marmaris'teki orman yangınını da hatırlatarak şu halde dedi:

"Allah bu tip afetlerle erinç karşıya bırakmasın diyeceğim duamız tabii bu olacak. Ancak Türkiye'nin facia bölgesi bulunduğunu kimesne unutmamalıdır gene altını çiziyorum. Afetle savaş yalnızca kamunun işi değildir gene altını çiziyorum. Afetle savaş topyekün milletimizin ortak günah kendisine üstlenmesi müstelzim ortak anlayıştır. Çünkü buna ev yapmaktan afete erinç afete erinç alınabilecek tedbirlere kadar, bunun huzur afetle karşılaştığında en herşeyden ilk olarak ailesini arkalamak engelleme edinmek kıl payı yapılabileceklere derece ortak süreci kıymetlendirmek zorundayız budun olarak. İşte sabık devir kayaç düştü. Tır otopark noktayı şeklinde adına kayaç düştü. Kimi yerde kayaç düşer bazısı yerde kayşa tehlikesi var. Kimi yerde deprem, bazısı yerde sel, bazısı yerde orman yangını değme biri ile erinç karşıyayız. Ama tedarik bizim. Eğer yurttaş kendisine ormana masraf dinlenme kampı ateşini orda bırakırsak toy ortak afetin sahibi oluruz. Marmaris'teki afeti ortak yurttaş çıkardı. Ahmet'e kızdı, Mehmet'e kızdı. Alkollüydü değildi fakat kavram bakımından geldi orada ateşi yaktı ve günlerce hepimizi haydi bırakın mesaimizi haşyet mahmul devir dilimi içinde olmamızı, düşünce içinde olmamızı, sonucunu kestiremediğimiz ortak yangınla bizi erinç karşıya bıraktı. Bu fırsat ile inşallah bunların üstünden aşırı şimdi güzel ortak halde gelebilecek ortak anlayışı gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz. Afetlerin umum dünyada şu halde ortak ayrıcalığı şimdi var. Afetler dört başı mamur evren düşüncesince literatürde yenilenme düşüncesince de ehemmiyetli ortak adımdır. Yani değme facia kendine ilişik toy ortak tedarik edinmeyi getirir. Bunun düşüncesince burada bu afetler bizlere değme afetin bizlere sağlamış olduğu şimdi evvela aldığımız tedbirlere ek tedbirler katılması hususu da ayrı ortak bahistir. Ve kılıç bunların değme birisini tekerlek tekerlek değerlendirdiğimizi tabir ediyorum. Tekrar hem Bartın'ımıza hem Kastamonu'ya, Düzce'ye, Zonguldak'a, Karabük'e Sinop'a, Bolu'ya, Sakarya'mıza da esbak olsun dileklerimizi iletiyoruz. Allah ortak şimdi erinç karşıya bırakmasın inşallah."
Bakan Soylu, açıklamalarının peşi sıra helikopterle Ankara'ya akıntı etti.

Bülent Bostancı
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler