USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Soylu: “6 milyon e-imza kullanıcısı var, yeni sistemle bu sayının artmasını bekliyoruz”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “T.C. Kimlik Kartına E-imza yükleme” lansmanına katıldı. Bakan Soylu, “2021 yılsonu bakımından Türkiye'de elektronik imza kullanıcı sayısı tahminî 6 milyondur. Bir nevi uçman çevrim namına gördüğümüz bu zamanın ardından, bu sayının

Bakan Soylu: “6 milyon e-imza kullanıcısı var, yeni sistemle bu sayının artmasını bekliyoruz”
22-04-2022 20:02

“T.C. Kimlik Kartına e-imza yükleme” lansmanı Beşiktaş'ta müşterek otelde gerçekleştirildi. Lansmana İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı. T.C. Kimlik Kartına nüfusmatikler kanalıyla e-imzanın yüklenmesini sağlayıcı uygulamanın tanıtılmış bulunduğu lansmanda, Maslak'taki müşterek kasacı ve Üsküdar'daki müşterek özlük müdürlüğüne videoteyp mülakat ile bağlanılarak sistem sınav edildi. Canlı bağlantıların arkası esna kürsüye çıkan Bakan Süleyman Soylu, sistemin 10 Ocak'tan itibaren kullanılmaya başlandığını, Türkiye genelindeki 200 noktada kayıtların alındığını söyledi. Soylu, e-imza imla sistemi sayesinde, 2021 yılı sonu bakımından 6 milyon erkek bulunan e-imza kullanıcı sayısının, artmasını hedeflediklerini söyledi.

“81 ilde 200 noktada e-imza imla işlemi gerçekleşmektedir”

Elektronik İmza Yükleme Sistemi yardımıyla hem vakitten hem de maliyetten ağır tasarruflar elde edileceğini tabir fail Bakan Soylu, “Bugün gine müşterek el hâlâ ‘sıfır mola' anlayışından hareketle ürettiğimiz ehemmiyetli müşterek hizmeti hâlâ halkoyu ile kırışmak amacıyla huzurlarınızda bulunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti etiket kartına elektronik imza sistemini imla çalışmamızı, Allah'ın izniyle tamamladık. Bu sayede elektronik imzalarımızı, yeni etiket kartlarımıza özlük ve yurttaşlık işleri müdürlükleri, özlük ve yurttaşlık işleri kioskları, bankalar, noterler ve tapu kadastro umumi müdürlüklerinden; imla olanağına kavuşmuş oluyoruz. Hali el altında 81 ilde 200 noktada e-imza imla işlemi gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında ekincilik bankamız da testlerini yaptı, inşallah pazartesi gününden itibaren Ziraat Bankası şubelerinde de e-imzanın yüklemesine başlanmış olacak. Burada e-imza ile ilgili müşterek iki ehemmiyetli hususa da dokunmak isterim. eğer kullanıcılarımız bu imla işlemini yapmak istiyorsa; kimliklerini beniz yüze belirleme etmekle mükelleftir. Böylece müracaat ve teslimat süreçlerini, güvenlikten karşılık vermeden hâlâ doğurgan şekilde işletilmesine imkanımız olacak. Yaptığımız birtakımı düzenlemelerle de ehemmiyetli müşterek artırım sağladığımız müşterek boyut da gır konusu. Daha öncesinde e-imza düşüncesince mukteza bulunan yonga ve USB dongle kabil malzemeler ediliyordu. Ancak bu yeni sistemle, yeni evlat etiket kartlarının içindeki çipi kullanacağımız için, ehemmiyetli müşterek maliyet tasarrufu sağlıyoruz. Yine bire müşterek nedenle kargo tutarının de önüne geçiyoruz. Şunun altını yemek isterim; e-imza, esasında sulanmış imza ile bire müşterek türel geçerliliğe eş ve mutlak esas eşhas yerine oluşturulur, kasıntı yerine e-imza oluşturulamaz. Peki, bunun bizlere hemen insan değişikliği yada düzenlilik noktasında mı faydası oldu, tabii ki hayır. Elektronik imza sayesinde, en önce data bütünlüğünü sağlayabiliyoruz. Veride muahharen müşterek başkalık yapıldığında da meydana getirilen bu değişikleri belirleme edebilmemiz bundan böyle hâlâ kolay. Aynı şekilde, muamelat sahibinin kimliğinin doğrulanmasını da baş döndürücü hâlâ hazırlop sağlayabiliyoruz. Buradaki sonuncu amaçlarımızın da biri de ‘inkar etme' vaziyetini ortadan kaldırmaktır. Elbette ki bu projeden beklediğimiz müşterek yarar daha, e-imzanın kullanımının yaygınlaşmasına yardım sağlamasıdır” dedi.

“6 milyon e-imza kullanıcısı var, yeni sistemle bu sayının artmasını bekliyoruz”

E-imza imla sistemi ile E-imza kullanımının artmasını hedeflediklerini tamlayan Bakan Soylu, “2021 yılsonu bakımından Türkiye'de elektronik imza kullanıcı sayısı kestirmece 6 milyondur. Bizim bu yeni sistemimizde proses bu yandan da başlamıştır. Bir nevi uçman fasıl şekilde gördüğümüz bu zamanın artından, inşallah bu lansman programından muahharen bu sayının çabucak artmasını bekliyoruz. Dolayısıyla elektronik ortamda maruz hizmetlerin kullanılması ve görev sayısının yoğunlaştırılmasını da sağlamayı umuyoruz. Bankacılık ve mal uygulamaları, kâtibiadil iş ve işlemleri, tapı ve kadastro iş ve işlemleri, belge dalavere sistemleri, afiyet alanı uygulamaları, finansal düzenlemelere bağlı uygulamalar, gümrük işlemleri uygulamaları, iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, ahbaplık uygulamaları, sigorta ekspertiz uygulamaları, ecnebi iştirakçi çalıştırma izni başvuruları; e-imza kullanma alanlarıdır ve bunlarla ilgili eksiksiz bilgileri da arkadaşlarımız, çoğunlukla kamuoyumuzla paylaşacaktır. Gerek düzenlilik gerekse görev başlıkları olsun, attığımız eksiksiz adımlar, Türkiye'nin baş döndürücü hâlâ elleme seviyelere gelmesi içindir. Yükü ve mesuliyeti ağır, müşterek coğrafyada yaşıyoruz. Güçlü olmanın müşterek yeğleme değil ıztırar bulunduğu müşterek coğrafyada yaşıyoruz” sanarak konuştu.

“3.5 milyon avrat KADES'İ indirdi”

“Sıfır Mola” anlayışıyla aralıksız demeden çalıştıklarını kail Bakan Soylu, KADES projesi ile ilgilendiren de istatistikler paylaştı. Bakan Soylu, “Sürekli, yeni müşterek çözüm, daima yeni müşterek teknolojik yetenek üretiyoruz. Aile içi ve hanıma müteveccih hızlı mücadelede ‘sıfır mola' dedik. Elektronik bilezik strateji merkezimizi devreye soktuk ve bugüne denli bin 432 olay takip edeni yaptık, halen de 535 olay çalışkan şekilde elektronik kelepçeyle izliyoruz. Uluslararası ödüllü KADES yazılımımızı ürettik. Tek dokunuşla 5 ila 8 dakika içre en yaklaşan ekip, gözdağı altındaki kadınımızın yanına gidiyor. Yaklaşık 3.5 milyon hanımımız da bu yazılımı indirdi. 198 bin kökenli suç duyurusu aldık, temelsiz yahut kökenli kâffesi ihbarlara da gittik. Bütün bunların sonucunda, avrat cinayetlerinde, yılbaşından bugüne denli sabık senenin bire müşterek zamanına gereğince yüzdelik 23 düşüş yakaladık. Özellikle 15 Temmuz evveliyat FETÖ'nün az hâlâ darmadağınık etmiş bulunduğu bu alandaki kapasiteyi baştan oluşturduk, geliştirdik ve çağ evren ölçeğinde iddialı müşterek konumdayız. Bu misalleri eksiksiz düzenlilik başlıklarımız düşüncesince çoğaltmak, detaylarını özgülemek mümkün” biçiminde konuştu.

“Kimliklerimizde İnşallah mülevven fotoğraflar kullanacağız”

Çalışmalarına bitmeme edilen yeni müşterek plan karşı da mütekellim Bakan Soylu, “Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla birlikte, İnşallah, Allah kader ederse, dünyanın en güvenlikli domestik ve ulusal pasaportu işlemleri imal edilmeye başlandı. Yani, önümüzdeki 3-4 ay içerisinde, başkalarına gerekseme duymayacağımız, bizi düzenlilik ve çiplerle müşterek bölgeye sıkıştırmayacak Darphane ile Maliye ve Hazine Bakanlığımızla birlikte, derinlemesine zamandır üstünde çalıştığımız müşterek adımı da İnşallah gerçekleştiriyoruz. Eğer becerebilirsek, kimliklerimizde, bire müşterek sürede pasaportlarda da İnşallah mülevven fotoğraf kullanacağız. Aynı sürede 2023 düşüncesince süresi sonlanmış ehliyetler ile ilgili, orada da Darphane ile baş döndürücü dobra müşterek düzentileme ortaya koyduk, kimlikleri de ehliyetlere yükleyebileceğimiz, bünyesinde ayrımlı bilgilerin de olabildiği yeni müşterek süreci ortaya koyacağız. Biz üç şeyi yapabileceğimizi ve deneyeceğimizi söylemiştik. Birincisi ehliyetlerin kimliklere yüklenmesi, bunu tamamladık. İkinci e-imzanın kimliklere yüklenmesi. Üçüncüsü az buçuk iddialı müşterek iş. Kredi kartları üstünden müşterek ifa sistemi etiket kartlarında geliştirilebilir. Dünyada bunu önleyen sağlam devletler var. Bu mevzuda ağır müşterek madun bina emek harcaması yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Şeker - Batuhan Altınbaş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler