USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Pakdemirli’den fiyat artışları hakkında açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, besin fiyatlarındaki artışın çözümü düşüncesince strüktürel değişikler icap ettiğini belirterek, “Yapısal namına en ehemmiyetli değişim işlemi kontratlı üretimde görüyorum” dedi.

Bakan Pakdemirli’den fiyat artışları hakkında açıklama
22-10-2021 14:09

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, müşterek saf görüşme ve temaslarda mevcut olmak az daha Çorum'a geldi. İlk kendisine Çorum Valiliğini görüşme fail Bakan Pakdemirli, kol temsilcileriyle müşterek araya geldi. Pakdemirli, görüşmede gündeme bağlı açıklamalarda bulundu. Dünya ve Türkiye'nin pandemi ile boğuştuğuna özen çekici Pakdemirli, “Bu süreçte tarımı ve gıdayı etkileyen müşterek güruh ilke var. Dünyada mal tutarları artıyor. Ülkeler yığılım hazırlamaya başladı. Dış tecim tedbirleri getirildi. Tüm dünyada belirsizliği yönetmekten mevrut endişeden ötürü fiyatlandırma yapısı akıbet basamak yukarıya gitmiş durumda. Bu gestalt çiftçimizin, üreticimizin, tüketicimizin aleyhine oluyor. Biz burada herkes gayretimizle üretecimizin sürdürülebilir kendisine üretimde kalması noktasında gayretimizi sürdürüyoruz. Pandemi bundan sonradan bizlere müşterek obje emrediyor. Eskiden yaptığımız kabilinden işimizi bitmeme ettirmememiz icap ettiğini tabir ediyor. Bir verim üretiyorsak bunun ayrımlı ürünlerini aramamız gerekiyor. Dönüm başı, hektar başı verimlilikleri artırmamız gerekiyor. Son 20 yılda mamüllerin dekar başına yüzdelik 40 seviyesinde müşterek artış var. Mısırda yüzdelik 112'lere vasıl müşterek artışımız var. Bunların bütünü AR-GE ve uygulayım bilimi ile oluyor. Pandemiden sonradan dört başı mamur mevzuları gözden geçirmemiz gerekiyor” dedi.

“Son 50 yılda sel, yağışsızlık kabilinden afetlerin sayısı 5 büküm arttı”

İklim değişikliği ile önümüzdeki 15-20 yılda zirai üretimde yüzdelik 15 ila 20 zayi yaşanacağının kestirim edildiğini tabir fail Bakan Pakdemirli, “Küresel istinas ve hava değişikliği kapımızda. Eskiden yaptığımız işleri yapmamamız lazım. Son 50 yılda sel, yağışsızlık kabilinden afetlerin sayısı 5 büküm arttı. İklim değişikliği de önümüzdeki 15-20 yılda zirai üretimde yüzdelik 15 ila 20 zayi olacağını gösteriyor. Kuraklığı daim baş başa yaşadık. Çorum'daki ekincilik alanları kuraklıktan etkilendi. Kuraklıkla ilgili tedbirler aldık. Hububat ve baklagillerde dekar başına 100 TL'ye vasıl destek, borçların ertelenmesi kabilinden ek tedbirler aldık. Bu sene 40 bin dekarın üstünde müşterek meydan sigortalandı. Kuraklığı bundan sonradan muvakkat kendisine düşünmemiz gerekiyor. Sigortaya az buçuk hâlâ yönlenmemiz gerekiyor. 2020'de kuraklıkta mevki desteğini yüzdelik 60'dan 70'e çıkardık. Hasar ifa rakamlarını da yüzdelik 80'lere çıkardık” niteleyerek konuştu.

“Pandemi ve global belirsizliklerden ötürü mal fiyatlarında artış var”

Pandemi ve global belirsizliklerden ötürü mal fiyatlarında artış bulunduğunu özetleyen Pakdemirli, “Petrol fiyatlarında artış var. Doğal doğal doğal gürültü yağı lambası fiyatlarında artış var. Demir polat fiyatlarında artış var. Belki yüzdelik 100 ve 200'lere vasıl fiyat artışlar var. Çiftçimizle, üreticimizle bunları konuşacağız. Bugün bakımından mal fiyatlarındaki artış bugüne genişliğinde çiftçimizi ve üretecimizi etkilememiş olsa da bundan sonradan maliyetler açısından etkileyecek. Burada alacağımız en ehemmiyetli tedarik şu akıbet 3 senedir tığ tek devir çiftçimizin alın terini yerde bırakmadık, huzur terini boşa akıtmadık. Hep akilane fiyat politikaları, akilane alıntı politikaları ve akilane piyasalar oluşmasını sağlayarak hem hububatta hem bakliyatta akilane fiyatlara kavuşması gayreti arasında olduk. Bunu da genellikle başardık diyebilirim. Küresel hesaplı müşterek dalgalanmanın bulunduğu pandemi devrinde çiftçimizi üzmeden, moralini bozmadan üretimde kalmasını, üretimin arasında kalmasının gayreti arasında olduk. Hem müstahsil hem mahveden açısından besin fiyat artışlarının çözümü düşüncesince strüktürel çalışmaların yapılması gerekiyor. Son basamak kalan fiyatlar mutfaktaki enflasyonun da müşterek biçimde hem dirimlik yönünde bununla beraber bunların sabitlenmesi yönünde icraat yapılması gerekiyor. Fiyat artışları hakkında onlarca emek vermek yaptık. Dünyadaki fiyat artışları devletimizde asgari yansımıştır. Bunda artırılan üretim, akilane alıntı politikaları ve akilane aut tecim politikası ile fiyat artışlarının asgari ölçüde olması gayreti arasında olduk. Bunda da güzel olduk” biçiminde konuştu.

“Çiftçimizin hâlâ konforlu olması düşüncesince seneler itibarıyla çabuk müşterek biçimde kontratlı üretime geçmesi lazım”

“Çiftçimizin hâlâ konforlu olması düşüncesince seneler bakımından çabuk müşterek biçimde kontratlı üretime geçmesi lazım” diyen Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Gıda fiyatlarındaki artışla ilgili de bunun çözümü strüktürel değişikler. Bugün çelimsiz vadeli analizör ortaya koyuyoruz. Ancak strüktürel kendisine en ehemmiyetli değişim yapmak kontratlı üretimde görüyorum. Sözleşmeli istihsal Türkiye'nin de bilmiş bulunduğu mahsus ürünlerinde süresince bulunduğu aha diyabet hastalığı pancarı olsun müşterek iki kıta hâlâ ürünümüz var. Bu ürünlerde müşterek deneyimimiz var. Gelişmiş devletlerde yüzdelik 80-85 oranında kontratlı istihsal bulunduğunu görüyoruz. Bizde bu miktar yüzdelik 5 seviyesinde. Bizim çiftçimiz, üreticimiz ektiği ürünün birçok liraya satacağını bilmiyor. Harman dönemine genişliğinde müşterek tez oynuyor. Çiftçimizin hâlâ konforlu olması düşüncesince seneler sebebi ile çabuk müşterek biçimde kontratlı üretime geçmesi lazım. Türkiye bu bölgede geç kalmıştır. Ana ihtilaf partisi önderi çıkıyor. Bazı açıklamalarda bulunuyor. Taban fiyatlarıyla ilgili falan. Çözüm aya fiyatlarında değil. Türkiye bundan sonradan başıboş ortalık ekonomisinden geriye dönemez. Türkiye hariç çekicilik ve ihracata açık. Bu işleri aya fiyatıyla yürütemezsiniz. Bu işleri kontratlı üretimde yaparsanız. Mesele üreticinin sekli üretimde kalması, güçlü olması ile bunu fakat kontratlı üretimle yaparsınız. Sözleşmeli üretimle ilgili kanuncu mevzuat eksiğimiz var. Bunun tamamlanması lazım. Bunu mecliste görüyoruz. Bunu büyülü hezen kendisine algılamamamız lazım. Sözleşmeli üretimi mecmu istihsal içindeki payını artırmamız lazım. Bu devir alır bunu müşterek an ilk devreye koymamız lazım. Özellikle strüktürel kendisine değişikliğin en başlangıcında kontratlı istihsal geliyor.”

Muhammed Muttalip Yalçın - Tugay Göktürk
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler