USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Pakdemirli: Türkiye'nin besin stokları yeterli

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin besin stoklarının tam bulunduğunu belirterek, "Türkiye'de kimesne bireşimli yerine yahut yersiz müşterek yere besin stoklarıyla ait montaj hazırlamaya kalkmasın." dedi.

Bakan Pakdemirli: Türkiye'nin besin stokları yeterli
19-11-2021 18:35
Osmaniye

Bakan Pakdemirli, Osmaniye'de Valiliği görüşme etti, itibar defterini imzaladı ve Vali Erdinç Yılmaz ile basına mestur görüştü.

Belediye Başkanı Kadir Kara ile de basına mestur mülaki Pakdemirli, arkası esna AK Parti Osmaniye İl Başkanı Seydi Gülsoy'u görüşme etti, partililerle ortak araya geldi.

Daha sonraları kentteki ortak dernek salonunda planlı Sektör Buluşması Toplantısı'na eklenmiş bulunan Pakdemirli, tarım, endüstri ve gezim kenti Osmaniye'nin, Çukurova'nın velut topraklarında hakkını verici nadir şehirlerden bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin 81 ilini dolaştıklarını özetleyen Pakdemirli, problemleri ya aceleten çözdüklerini yahut pınar ve mevzuata dayananları Ankara'da çözmeye gittiklerini aktardı.

Pakdemirli, dünkü tip koronavirüs (Kovid-19) zımnında dünyada nice düzenin değiştiğini vurgulayarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Gıda piyasalarıyla ilişik fiyatlarda aşırı ağırbaşlı dalgalanmalar var. Bunlar katıksız ki şu anda dikici ve müstahsil lehine gözükmekle bu arada gitgide de aleyhe dönebilecek bağlam buradan ortaya çıkabilir. O manada katıksız ki tığ çiftçi-üretici kesimi olarak, değme devir önümüzü değerlendirmek istiyoruz. Önünüzü değerlendirmek bizim düşüncesince hâlâ önemli. Yüksek fiyatta satmaktan hâlâ aşırı önümüzü değerlendirmek sonuç adım ehemmiyetli ve ehemmiyetli olmalı diyerek düşünüyorum. Pandeminin indinde ortak de bu yıl susuzluk ve hava değişikliği buna eklendi. Belki Osmaniye kuraklıktan ortak tomar etkilenmedi fakat Türkiye'nin ciharıyek tarafı ilkin Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu kesimleri kuraklıktan bu yıl aşırı ağırbaşlı ortak biçimde etkilendi. İster istemez hem aşırı ağırbaşlı ortak belirsizliği, ekincilik orman piyasası şekilde kumanda etmek yerinde kaldık. Pandemiyle ilgili kuraklığın getirmiş bulunduğu randıman azlığı, bildirme azlığı ve katıksız ki seller ve yangınlarla da uğraşmak yerinde kaldık."

"Türkiye'nin besin stokları yeterli"

Bakan Pakdemirli, hava değişikliği zımnında 2050'de yüzdelik 10-25 zirai istihsal kaybı olacağını tabir etti.

Emtia fiyatlarındaki artışa yer veren Pakdemirli, gübreden nice ürüne genişliğinde aşırı ağırbaşlı artışlarla erinç karşıya olunduğunu, bununla ilişik ellerindeki dört başı mamur tedbirleri aldıklarını ve almaya bitmeme edeceklerini belirtti.

Pakdemirli, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Şunun altını çizerek beyan buyurmak istiyorum. Türkiye'nin besin stokları yeterli. Yani Türkiye'de kimesne bireşimli şekilde yahut boş ortak yere besin stoklarıyla ilgili çatı hazırlamaya kalkmasın. Geçen hafta içinde şekerle ilişik ahacık neymiş ortak bildirme sorunu varmış denli nice bap yapılmaya çalışıldı. Bugün bakımından kâffesi diyabet hastalığı fabrikaları, arzına bitmeme etmekte, sektörümüz arzına bitmeme etmekte. Sektörümüzde bildirme dahası var. Hatta bu bildirme fazlasının ehemmiyetli ortak bölümü da dış satım oluyor. Yani buradan Allah'a şükür pandeminin kökeninden buyana Türkiye çelimli istihsal altyapısı ve gıda, sanayi, perişan ve geri hizmet sektörleriyle bu arada tek iş yaşamadı, bundan sonraları inşallah tüketicimize tek iş yaşatmıyor olacağız. Elbette besin fiyatlarıyla ilgili ağırbaşlı ortak artma var. Bu artışın anne ve asliye nedenlerinden ortak tanesi gayrimenkul dışı fiyatlarında aşırı ağırbaşlı ortak tırmanış olması. Birkaç misline fırlayan, çıkan fiyatlar var. Tüm hayattaki kaslı devletler de karışma kazanmak kıl payı besin fiyatlarındaki artış, kâffesi dünyanın anne gündemine güçlenmiş durumda. Biz bununla ilişik besin komitelerinde hem endamsız hem itidalli bununla birlikte levent boylu vadede tedbirlerin hepsini hükümetimizin içinde konuşuyoruz. Bu mevzuyla ilgili meydana getirilen aşırı bilinçlilik var, hâlâ önümüzde yapılacak aşırı bilinçlilik de var."

Yem fiyatlarındaki artışa da yer veren Pakdemirli, şöyleki konuştu:

"Bunu ortak nebze de olsun ilkin besicimizi koruyabilmek özgü da Toprak Mahsulleri Ofisi şekilde hile kaba maddelerin satışına orak ayı ayında başladık. Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı sektörüne makul pahalı hile kaba maddesi teminine başladık. Un, yem, endüstri makul pahalı bunları veriyoruz, un ve hile sanayine. Buğday, darı ve rüşvet bu üç ürünü hem sanayiye bununla birlikte müstahsil ve besiciye hazırlık ediyoruz, makul fiyatlardan veriyoruz. Şu anne genişliğinde 3,7 milyon titrem hububatı bildirme ettik. Maliyetlerde de minimum 2-3 bilyon vahdet maliyetin önüne esbak olduk."

"Ürünler banko hasat çağında adalet etmiş bulunduğu kıymeti alacak"

Pakdemirli, hasat ortak zamanlar müstahsil dostu siyaset izlediklerini vurgulayan Pakdemirli, konuşmasına şöyleki bitmeme etti:

"Ürünler banko hasat çağında adalet etmiş bulunduğu kıymeti alacak. Bugüne genişliğinde çiftçimizin maliyet ve adanmış tutarları açısından ortak sorunu olmadığını biliyoruz fakat bundan sonrasıyla ilişik endişeleriniz bulunduğunu da biliyoruz ve bu endişeleri de aşırı düzen bağı ve ağırbaşlı strateji ediyoruz. Bu endişelerden çiftçimiz haklıdır fakat bugüne genişliğinde ne Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde sizlere yalan verip tek devir sözümüzü adına getirmediğimiz bulunmadığı denli bundan sonraları da inşallah gine hasat zamanından evvela akilane ve müstahsil dostu politikalarla üreticimizin kalan maliyetlerini karşılayacağız. Bunun da ötesinde, ehemmiyetli karlar yapabilecek fiyatlarla önünüze geliyor olacağız."

"Türkiye bundan sonraları değme bölgede daima değme şeyin birincisine imza atan ortak ülke"

Pakdemirli, 20-25 yıl içinde gıdaya ihtiyacın yüzdelik 60, suya ihtiyacın da yüzdelik 15 artacağına dikkati çekerek, suyun hâlâ velut kullanılması, gıdanın da hâlâ velut üretilmesi icap ettiğinin altını çizdi.

Son 19 yılda 613 baraj yaptıkları, bunun 80 yılda meydana getirilen baraj sayısının 2,5 sert bulunduğu bilgisini verici Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Son 3 yılda da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde mükemmel 72 baraj tamamlayıp su ve sulama tesisleriyle ilgili 1000 organizasyon tamamladık, 41 bilyon teklik envestisman yaptık. 2021 DSİ bütçemiz 18 milyardı, 2022 bütçemiz 25 bilyon teklik bunun da üstünde inşallah bütçe dışı kalemlerden hâlâ ortak tomar ortak envestisman hazırlamaya gidiyor olacağız. Geçen hafta sonu Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'nı açtık. Türkiye'nin incisi, dünyanın da birincisi. Türkiye bundan sonraları değme bölgede daima değme şeyin birincisine imza atan ortak ülke. Türkiye 80'lerden itibaren ilkin sonuç 20 senede bundan sonraları filhakika değme mevzuda iddialı ve değme mevzuda işin en iyisine, en yenisine, en büyüğüne imza atan ortak şehir oldu. Bakın barajın en büyüğünün açılışını yaptık, havalimanlarının en büyüğü bizde, köprülerin en uzunu, en büyükleri bizde, alt, fevk geçitler... Gerçekten Türkiye aşırı ağırbaşlı ortak imar devriminin altından kalktı."

"Geleceğe müteveccih suyla ilgili ağırbaşlı tedbirler aldık"

Suya layıkıyla ekincilik yapılması icap ettiğinin altını çizen Pakdemirli, aykırı barajlarıyla ilişik bitirdikleri emek harcamaları anlattı, geleceğe müteveccih suyla ilgili ağırbaşlı tedbirler aldıklarını tabir etti.

Pakdemirli, 2002 öncesinde Türkiye'de zirai dayanaklık buyurmak hesabına aşırı ortak bilinçlilik olmadığını anlatarak, "Bir taraftan da karışma alımları yapılıyordu. 2002 daha sonra karışma alımlarının bırakma edilmiş bulunduğu yahut aşırı azaldığı fakat desteklerin aşırı arttığı dünyayı ilkin AK Parti'nin hükümetleri çağında gördük fakat Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hem zirai desteklerin arttığı bununla birlikte doğru, aklık ve müstahsil dostu karışma alımlarını baş başa yaşadığımız ortak devre girdik." dedi.

Destek artırılınca üretimin arttığını, akilane karışma alımlarının, akilane fiyatla alımın da çiftçinin emeğinin boşa gitmemesini sağladığını dile getiren Pakdemirli, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Elbette ortak taraftan dayanaklık buyurmak artarken, ortak taraftan karışma alımları olacak fakat ortak taraftan da hasıla artarken lazım istemez süspansiyonlu ekincilik kredilerini de arttırmanız gerekiyor. Buralarda da desteklerimiz bitmeme ediyor. Amerika'da bulunan dünkü ortak dizge hâlâ var, sigorta. Sigorta katıksız TARSİM tamamımız biliyoruz, önemli. TARSİM'in ötesinde TARSİM'in gine çalışmış bulunduğu ortak dirimlik esirgeme sigortası. Bugün bakımından çiftçimiz ektiği, biçtiği günden itibaren satacağı güne kadarki zamanını tahminleyip satacağı günde de müteaddit paraya satacağını bilmesi gerekiyor. Eğer bunu bilirse çiftçimiz ortak kere aşırı hâlâ üretimini yapar. Bu dirimlik esirgeme sigortasıyla ilişik emek vermeyi Bakan olunca dirimlik gelmez başlattım, şu an uçucu emek vermek Konya ilinde bitmeme ediyor. 2023 senesinde inşallah bunu Türkiye'nin ciharıyek bölümüne yayacağız."

ABD'deki ekincilik sigortalarının yüzdelik 85'inden fazlasının dirimlik esirgeme sigortası halinde yapıldığını özetleyen Pakdemirli, "Destek denli karışma alımları denli bunun da aşırı ortak tomar ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyoruz. Bir strüktürel düzeltme önerimiz de kontratlı üretimi Türkiye'de yayıyor olmamız lazım. Henüz nebati üretimde kontratlı istihsal Türkiye'de yüzdelik 5, fakat Batılı devletlerde bu yüzdelik 85'lere varıyor. Bu da çiftçimize finansman imkanı, enflasyona erinç aşırı ağırbaşlı ortak tedbir, kısaca eder dalgalanmasını önlediği düşüncesince ve zayiatı azaltıyor. Çiftçimiz finansmana ulaşıyor, fiyatını, karını sabitliyor. Bunu takanak sanayici, perakendeci düşüncesince nereden alacağını biliyor. Sözleşmeli üretimle ilişik kanun tasarımız hazır, Meclis'te de bu mevzuda arkadaşlarımız çalışmaya bitmeme ediyorlar." ifadelerini kullandı.

"Bu yıl sonuç 19 senenin en erdemli artışlarını verdik"

Tarımsal destek sunar üzerine bilgelik verici Pakdemirli, "Bu yıl sonuç 19 senenin en erdemli artışlarını verdik. Buğdayda yüzdelik 36, arpada yüzdelik 37, nohutta yüzdelik 21, mercimekte yüzdelik 30, al mercimekte yüzdelik 40 gibi." dedi.

Buğdayda tona 2 bin 250 teklik verdikleri fiyatın, evren fiyatlarının üstünde bulunduğunu aktaran Pakdemirli, şunları tabir etti:

"Piyasaların bu genişliğinde tırmanacağını da bilmiyorduk. Hakikaten demin ego bakıyorum partiler ağızlarına dolamışlar, hem CHP bununla birlikte İYİ Parti. Ağızlarında şu var, 'İşte siz çiftçiye güzel eder vermediniz'. İyi eder verdik, aşırı güzel eder verdik. Bir de tığ bunu ortak baz şekilde veriyoruz. Yani bunun altında etraf olursa tığ hepsini girer alırız diyerek ortak eder verdik ve mayıs ayında verdiğimiz fiyatı teşrinisani ayındaki fiyatla oranlamak ilkin hakeza koyu ortak pandemi yaşadığımız ve evren çapında aşırı ağırbaşlı sorunlar yaşadığımız çağda maatteessüf cahillikten mavera ortak bilinçlilik değil. Maalesef yahut biçimsiz kuvve fakat tığ değme devir üreticimizi kıvançlı edecek tutarları açıkladık ve verdik, bundan sonraları da vermeye bitmeme edeceğiz."

Pakdemirli, Türkiye'de huzur kere 2020'de ekilen bölgelerin arttığını anlatarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bunun manası çiftçimiz üretime küsmemiş. Aksine hâlâ da ortak tomar istihsal yapmak düşüncesince efor sarfiyat ediyor. Bunun düşüncesince de ağırbaşlı ortak güdeleme içerisinde. Biz de değme devir çiftçimizin bu alın terine dayanaklık buyurmak olma gayreti içerisindeyiz. 2020'de 370 bin dekar bölgeyi üretime kazandırdık, bunun manası 52 bin ayak topu sahası. Nadas alanlarını 2 milyon dekar düzlük azalttık. Tarım dışına çıkan alanları sonuç üç yılda 10 büküm azalttık, yıllık 14 bin hektara düştü. Bu 2002'ye genişliğinde yıllık 120 bin hektar civarındaydı. 10 büküm dun düştü. Büyük ovaları koruyoruz."

"107,6 milyon teklik terviç ödemesine bugün bakımından başlıyoruz"

Pakdemirli, 2020'de mecmu nebati üretimin Cumhuriyet tarihinin rekoru bulunduğunu ve 126 milyon titrem gerçekleştiğini dile getirdi.

AR-GE çalışmalarıyla 19 yılda averaj şekilde buğdayda yüzdelik 41, diyabet hastalığı pancarında yüzdelik 54, ayçiçeğinde yüzdelik 84, mısırda yüzdelik 124 randıman artışı yaşandığını özetleyen Pakdemirli, efsanevi sayısı artışının yanı esna karkas et ve mazot denli ürünlerde de verimlilikte artma bulunduğunu belirtti.

Pakdemirli, ekincilik dalının sonuç 12 çeyrektir okunabilen büyüdüğünü vurgulayarak, çiftçiye ödenecek desteklerle ilişik şunları kaydetti:

"19 Kasım 2021 tarihinde ödenecek destekler, Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteği kapsamında 1421 üreticimize 54,5 milyon lira, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamında 292 yatırımcıya 52,2 milyon teklik ve Sertifikalı Tohum Üretimi desteği kapsamında 7 üreticiye kısaca 843 bin teklik kazanmak kıl payı mecmu 107,6 milyon teklik terviç ödemesine bugün bakımından başlıyoruz."

Pakdemirli, Osmaniye'ye sonuç 19 yılda 2,5 bilyon teklik dayanaklık buyurmak verdiklerini belirterek, nebati üretim, hayvancılık, ormancılık ve başka bölgelerde sunulacak destekleri anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler