USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: Türkiye Ekonomi Modeli yunak paraya hakkında aracısız yatırımı çekecek hususi birlikte model

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'ne bağlı "Bu, hamam paraya erinç aracısız yatırımı çekecek hususi müşterek model. Sıcak paradan çoğalma aracısız envestisman düşüncesince gelinmesini istiyoruz." dedi.

Bakan Nebati: Türkiye Ekonomi Modeli yunak paraya hakkında aracısız yatırımı çekecek hususi birlikte model
23-12-2021 23:04
Ankara

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, NTV yayınında iktisat gündemine bağlı soruları yanıtladı.

Gelişmiş ve büyümekte bulunan devletlerde yaşanmış bulunan konuşu sorunlara dikkati çekici Nebati, "Biz, bizlere öğretilmiş şeyleri yapmaktan ricat döneminin geldiğine inanıyoruz." niteleyerek konuştu.

Nebati, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2002 yılından beri söylemlerinde birlikte farklılık olmadığını, söylemlerindeki dozun başta 2013'ten sonradan yaşanmış bulunan gelişmelerle yükseldiğini tabir ederek şu değerlendirmede bulundu:

"2013 yılına geldiğimizde hemen Gezi vakaları yok, bunun öncesinde Türkiye'de faizin ve enflasyonun düştüğü, yegâne haneye geldiği ortamda birlikte sorunla dirlik karşıya kaldığımızı görüyoruz. Bu dava ne? Yüksek çoğalma düşüncesince faziletkâr akan açık. Cari açığın esas sebebi de hamam mal yada belirgin borçlanma. Biz 2013'te 400 bilyon dolara DOĞRU borçlanmışız. 2013'ten beri borçluluk şu anda 445 bilyon dolar seviyesinde. Aslında 8 senedir bununla ait birlikte uğraş sürdürülüyor fakat öğretilmiş yönlendirmeler ortamında arka adımlar hücum etmek mecburiyetinde kalınıyor. Gerek 2013'te, lazım 17-25 Aralık, 15 Temmuz, 2018'deki aşırı belirgin saldırılar, 2019'da döviz kullanılarak meydana getirilen saldırılar, dört başı mamur bunlar bazısı değişikliklere etken oldu."

Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin faziletkâr ihracata dayalı, akan açığı azaltıcı ve bol bolamat düzeyinin camianın tamamına yansıtıldığı birlikte manken bulunduğu bilgisini vererek "Bu manken ortamında birlikte faziletkâr uygulayım bilimi üssü peyda etmek istiyoruz. Büyük uran bölgeleriyle hemen Türkiye'nin değil, DOĞRU çevresinin gereksinimlerini karşılayan birlikte üs peyda etmek istiyoruz. Orta dirimlik tuzağını aşmamızın yegâne yolunun da bu bulunduğunu biliyoruz." ifadesini kullandı.

"Sıcak parayla üzerimizde birlikte aldatmaca oynanmasının şeklini kapatıyoruz"

Bakan Nebati, hamam paranın başta büyümekte bulunan devletlerin esas sorunlarından bir tanesi olduğuna ayraç ederek bunun ne devir geldiğinin ve gittiğinin mahsus olmadığını, giderken yapacağı tahribatların öngörülemediğini söyledi.

Sıcak paranın devletlerin ekonomisini sarsacak yıldırma noktasına denli dönüşebildiğini dile getiren Nebati, bu aşamada Türkiye Ekonomi Modeli'nin ehemmiyet taşıdığını anlattı.

Nebati şöyleki konuştu:

"Bu, hamam paraya dirlik direkt yatırımı çekecek hususi birlikte model. Sıcak paradan artma direkt envestisman düşüncesince gelinmesini istiyoruz. Bunun düşüncesince de teşviklerde bulunuyoruz. 2021 yılının sabık ayına denli Türkiye'nin almış bulunduğu direkt envestisman 12,7 bilyon dolar. Dünyanın en sıkkın bulunduğu birlikte devirde Türkiye direkt yatırımı artarak almaya bitmeme ediyor. Türkiye'nin sabık sene toy kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınında almış bulunduğu tedbirler. Bu başarılarıyla müdellel oldu. Sıcak para, Türkiye'de bundan böyle kendisinin isteyebileceği biçimde doğrultu bulabileceği birlikte endüstrisi da kaybetti. Özellikle 2018, 10 Ağustos ve arkası sıra atılmış twitler ve 2019'daki dü aşırı ehemmiyetli saldırı, tamamı bu saldırılarda geçer esas anahtar hamam paraydı. Bununla arzu ettiğiniz biçimde manipüle edebiliyorsunuz ve iklim iktidarlarını da yıldırma edebilecek boyutlara gelinebiliyor. Sizi birlikte kıskaca alıyor. Dolayısıyla kılıç hamam parayla bizim üzerimizden birlikte aldatmaca oynanmasının, üzerimizde egemenliğini ayrımlı birlikte biçimde kullanabileceğinin şeklini kapatıyoruz."

"Yüksek nema söylemi esasta birlikte öğretilmiş yanlıştır"

Nebati, sonuç 3 ayda birlikte türbülansın yaşandığını belirterek "3 günde Türkiye'nin dört başı mamur ortamını kılıç dışarıdaki hamam paranın gelişiyle yada faziletkâr faizle gerçekleştirmedik. Bir gecede sayın Cumhurbaşkanı'mızın adeta birlikte manifestoyla ortaya koymuş bulunduğu hal önerileri ve tedbirler paketiyle, zat imkanlarımızla bu duruma getirdik. Düne denli 'Yüksek nema bu işin kesme çözümüdür.' diyenlere de adeta tokat üzere birlikte karşılık oldu. Yüksek nema söylemi esasta birlikte öğretilmiş yanlıştır." dedi.

Faizi artırmanın emlak dışından hamam parayı çekmesi eyitmek bulunduğunu vurgulayan Nebati şunları kaydetti:

"Faizi artırmak, emlak dışından gelip hamam paranın sizin değerlerinizi alıp götürmesidir. Makroekonomik göstergelerde birlikte problemin bulunmadığı birlikte yerde döviz fiyatlarında birlikte artma yaşıyorsanız, bu içerideki psikolojinin ayrımlı birlikte biçimde yönlendirilmesi ve başta de muhalefetin bu konudaki müzahir beyanlarından kaynaklandı. Şimdi onun da karşılığı kalmadı."

"Olumlu sonuçlarını, çabuk değişim işlemi yaza kalmadan göreceğiz"

Türkiye Ekonomi Modeli'ne bağlı "Olumlu sonuçlarını, çabuk değişim işlemi yaza kalmadan göreceğiz." diyen Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Döviz kurlarıyla ait pazartesi akşamına denli spekülasyon, yönlendirme vardı. Şimdi köpük gidiyor. Optimal noktaya kendisi ulaşacaktır." biçiminde konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Kur korumalı TL mevduatına intikal sabahleyin bakımından 10 bilyon liraydı, öğleden sonradan bu katlanarak gitti." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler