USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: Türkiye dünyadan ince zait yönde ayrışmayı başarmıştır

Nebati, kâffesi devletlerin akıbet senelerde nice sorunla savaşım ettiğini belirterek "Türkiye, böylesine sıkıntılı müşterek çağda dahi, büyümede, uran üretiminde, istihdamda, ihracatta ve gezim gelirlerinde dünyadan fazlalık yönde ayrışmayı başarmıştır" dedi.

Bakan Nebati: Türkiye dünyadan ince zait yönde ayrışmayı başarmıştır
17-01-2023 13:08
İstanbul

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul'da müşterek otelde planlı "Akşam Future&Trends Summit 2023" etkinliğinde meydana getirdiği konuşmada, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, düşmanlarına adeta pus ısırtan dev planlara imza attıkça, global politika ve ticarette derece derece öne çıktıkça, semalarda uygulayım bilimi harikası yerel ve ulusal iklim araçlarını uçurdukça, milletin de eskiden baskılanmış bulunan özgüvenini gine ve aşırı elan çelimli müşterek halde kazandığını ve geleceğe elan umutla bakar, doğrultu verir bir duruma geldiğini söyledi.

Bugün ayrışık sektörlerden iş insanlarının geleceği bahsetmek bu şeklinde müşterek araya gelmesinin, bu ruhun yansımalarından biri bulunduğunu dile getiren Nebati, "Kendisine duyduğu güvenle, doğrusu özgüveniyle Türkiye Yüzyılı'nı mensur edecek bulunan istek aha burada ortaya konan iradenin ta kendisidir. Bu vesileyle, sürdürülebilirlik odağında Gelecek ve Trendler Buluşmasını düzenli fail Akşam Gazetesi’nin topu topu çalışanlarına ve bu toplantının gerçekleşmesine ulama sunan her insana şahsım, bakanlığımız hesabına şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

"Türkiye dünyadan iyice fazlalık yönde ayrışmayı başarmıştır"

Bakan Nebati, iktisadi görünüme bağlı de değerlendirmelerde bulundu.

Tüm devletlerin akıbet senelerde nice sorunla savaş ettiğini ve tecim savaşlarıyla süregelen gelişmeler hemen sonra topu topu dünyayı tesiri dibine düzlük salgının, global ticareti negatif yönde etkilerken global enflasyonu da tetiklediğini tamlayan Nebati, şöyleki bitmeme etti:

"Geçtiğimiz sene gücük ay ayında süregelen Rusya-Ukrayna Savaşı'nın da erke ve besin ilkin iktisap eylemek bu şeklinde topu topu mal fiyatlarını elan ilkin yepyeni zirvelere taşıdığını gördük. Birçok diyar tarz bankasının sıkılaştırıcı adımları uyguladığı bu dönem, global ekonomide durgunluk kaygılarının ve istihdam daralmalarının artmasına bozukluk oldu. Tüm ülkeler, ihtimal de 2’nci Dünya Savaşı’ndan beri yepyeni ölçüdeki müşterek buhran ortamıyla çabalamak yerinde kaldı.

Ancak Türkiye, böylesine sıkıntılı müşterek devirde dahi, büyümede, uran üretiminde, istihdamda, ihracatta ve gezim gelirlerinde müşterek taraftan Cumhuriyet tarihimizin rekorlarına imza atarken başka taraftan dünyadan iyice fazlalık yönde ayrışmayı başarmıştır. Bu başarılarımızın temelinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, 20 yıldan beri dirayetle uyguladığımız politikalar bulunduğu gibi, ortalama 1 sene ilk yatırım, istihdam, istihsal ve dış satım odaklı Türkiye Ekonomi Modelini devreye almamızın da iri yardımı vardır."

Dün de geride bırakılan 1 yılı topu topu detaylarıyla değerlendirdiklerini ve bu yıla müteallik hedefleri paylaştıklarını anımsatan Nebati, "Rakamlar aşırı belirgin müşterek halde ortaya koyuyor ki global kurda yaşanmış bulunan kabil badirelere rağmen, Türkiye, 2022 yılını az elan topu topu makroekonomik göstergeler itibarıyla dünyanın art kalanından aşırı güzel müşterek noktada tamamlamış, çelimli ilerleyişini dünkü zirvelere taşımıştır." dedi.

"Yurt dışı depar belgesi harcı bu şeklinde uygulamalardan çağ vurarak prim ika ardına düşmüşler"

Nebati, DOĞRU vakte denli Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları ile Hazine'ye "büyük müşterek özlem koyulduğunu" tez edenler bulunduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Biz, geçmiş akıbet 20 yılın, en çelimli bütçe neticelerinden bir tanesini açıkladıktan sonradan bu kesimin deminden sesleri sokak oldu. Bazıları da bütçede ürem harcamalarının arttığını söylüyor. Ancak bu eleştirileri yapanlar da aşırı güzel bilirler ki çabucak ürem masraflarındaki yazılı artışa beslemek akıllıca müşterek yaklaşım değildir. Çünkü ürem masrafları artarken bütçe masraf ve gelirlerimiz de artmaktadır. Bu sebeple afaki müşterek kıymetlendirme gerçekleştirmek düşüncesince ürem harcamalarının bütçe içindeki payına beslemek gerekir.

2022 yılı baş bütçesinde yüzdelik 13,7 şekilde öngörülen ürem giderlerinin bütçe içindeki payını, yüzdelik 10,6’ya düşürdük. 2002 senesinde bu miktar yüzdelik 43 idi, kusursuz yüzdelik 43. Kalkıp bu konkre kazanımları alkışlamaları gerekirken, deminden de gitmiş gayrimenkul dışı depar belgesi harcı bu şeklinde uygulamalardan çağ vurarak içtimai medyada prim ika ardına düşmüşler. Anlaşılan masalardan ve kabil idrak oyunlarından imdat umanların gözleri gerçeklere kör, kulakları da doğrulara sağır reşit durumda."

Muhalefetin müspet iktisadi sayıları görmezden geldiğine ayraç fail Bakan Nebati, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Yurt dışından danışmanlar getiriyorsunuz, sayıları kıraat etmek için. Büyük müşterek sayısal ortamın senelerdir dünyanın en ucundaki köylerinde bile kullanıldığı videoteyp konferansla asrın toplantısını yapıyorsunuz. Bu asır toplantısında danıştığınız yabancılara, içerideki danışmanlarınıza, içeride sabahtan akşama denli sayıları müşterek tarafa atarak versiyon yapanlara yoklamak lazım, 'Dilinizi mi yuttunuz?'. Hani tutum rakamlardı? Dün de dünyanın en çetin devrinde 2022 yılı bütçe gerçekleşmelerini nicelik rakam anlatım ettik.

Buyurun sayıları konuşalım diyoruz. Yoruma bak, 'Yurt dışı depar belgesi harcını kaldıracağım'. İddia mı ediyorsun çık sayıları konuş. Hani rakamlar hakikatı söylüyordu? O devir dünyanın dirlik karşıya kalmış bulunduğu akıbet 100 sene içindeki en çetin yıllarından bir tanesi bulunan 2022'de Türkiye'nin başarıları karşısında şöyleki müşterek şapkanı menfaat ve 'yine Recep Tayyip Erdoğan yerinde çıktı' de ve gerçekliği benimseme et. Milletimiz kimin Türkiye düşüncesince geceli gündüzlü demeden işlev aşkıyla koştuğunu, kimin de çarpıtmalardan imdat umduğunu aşırı güzel biliyor. Hiç kimesne milletimizin gözünü el çabukluğuyla boyayarak, iradesini tutsak alabilecek güçte değildir. Rakamlar ve gerçekler güneş bu şeklinde ortadır. Bilinmelidir ki Türkiye Ekonomi Modeli’ni devreye düzlük Türkiye, çelimli müşterek istihsal ekonomisi olma uğrunda güvenli adımlarla ilerleyişinde stabil kararlıdır."

"Tek problemimiz var, enflasyon. O da akıbet dü aydır azalış eğiliminde"

Enflasyon mevzusuna da yer veren Nebati, "Tek problemimiz var, enflasyon. O da akıbet dü aydır azalış eğiliminde ve bu azalış hevesi bitmeme edecektir. Zira global mal ve erke fiyatlarında normalleşme başladı. Kurlardaki oynaklık azaldı. Üretici fiyatlarının mahveden enflasyonu üstündeki artırıcı tesiri azaldı. Beklentilerde salah başladı. Ayrıca iş dünyamız enflasyonla mücadelemize eder tespit katkılarıyla, ayrıca iskonto yaparak dayanak oluyor. Sizleri ve topu topu iş dünyamızı da eder tespit kampanyamıza dayanak vermeye çağırma ediyorum." sanarak konuştu.

"KOBİ’lerimize yeşil üretime geçişleri düşüncesince dayanak sağlıyoruz"

Ekonomide elde edilmiş topu topu kazanımların beraberinde tesiri elan aşırı doğacak zamanlarda görülecek nice tedbiri de yapmaya bitmeme ettiklerine dikkati çekici Nebati, sürdürülebilirlik çalışmalarının global manada yeşil inkılap politikaları ile elan şümullü ve aceleci müşterek döngüye girdiğini dile getirdi.

Yeşil dönüşümden en aşırı etkilenen sektörlerin başlangıcında imalat, ulaşım, ikametgâh ve para sektörleri geldiğini aktaran Nebati, "Bizler ülkemizin bu dönüşüme uzlaşma sağlayarak rakiplik enerjisini global manada artırabilmesi düşüncesince siyasa setimizi çabucak hazırladık ve topu topu sektörleri havi adımlarımızı ivedilikle atmaya başladık. Bu kapsamda motivasyon ve desteklerimizle yeşil yatırımlara ve AR-GE faaliyetlerine evleviyet vermeye başladık.

Binaları yer dostu bir duruma sağlamak ve doğacak nesillere elan sağlıklı, hayat kalitesi elan yüksek, karbon kuvvetsiz metropoller çoğaltmak düşüncesince harekete geçtik. Ülkemizde ehemmiyetli noktayı bulunan KOBİ’lerimize yeşil üretime geçişleri düşüncesince dayanak sağlıyoruz." dedi.

Yeni devirde otomotiv piyasasının de çehresinin değişeceğini öngörerek Togg’un ağız ağıza elektrikli halde tasarlandığını anımsatan Nebati, "Yakında yollarımızda da görmeye başlayacağız. hususi Tüketim Vergisi payı yüzdelik 10 bulunan elektrikli otomobillerin kapsamını genişlettik. Elektrikli anahtar altyapısını ihdas düzeltmek bu şeklinde Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Destek Programını başlattık." açıklamasında bulundu.

"ESG piyasasında mümkün müşterek yeşil tahrifat ihracı düşüncesince çalışmalarımızı sürdürüyoruz"

Nebati, yeşil ekonomiye geçişin beraberinde teknolojik gelişmelerin ve dijitalleşmenin de sektörleri gine alçak dönüştürdüğünü ve topu topu dünyada elektronik ticaretin payının derece derece arttığını anlatım etti.

Yeşil dönüşümün, yeşil yatırımlar anlamına geldiğini ve bu yatırımların da çelimli müşterek finansmanı lüzumlu kıldığını tamlayan Nebati, "Günümüzde, mali yatırımların akçasal getirileri denli çevresel tesirleri de öne çıkmak durumda. Bizim de 2053 Net Sıfır Emisyon stratejimizin ehemmiyetli sacayaklarından biri, devletimizde yeşil finansman ekosisteminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Bu doğrultuda Bakanlık şekilde Kasım 2021’de “Sürdürülebilir Finansman Çerçeve Dokümanı’nı” yayınlayarak izlemsel müşterek hamle attık.

Yayımladığımız bu belge sayesinde, ezcümle ESG şekilde isimlendirilen arsıulusal “Çevresel, Sosyal ve Yönetişim” piyasalarından finansman ölçü olanağı sağlamış olduk.Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, önümüzdeki devirde ESG piyasasında mümkün müşterek yeşil tahrifat ihracı düşüncesince çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca şirketlerimizin yeşil tahrifat ihraçlarını artırmaları düşüncesince şümullü destek sunar sunacağız." dedi.

Türkiye’nin Ödeme Sistemi TROY’un gayrimenkul içi ve gayrimenkul haricinde yaygınlaştırılması amacıyla emek masrafları yoğunlaştırdıklarını da aktaran Nebati, "Dijital bankacılık lisanslarını vermeye başladık. Bugün itibarıyla, devletimizde 4 sayı sayısal veznedar çalışkanlık izni almış durumdadır. Finans piyasasının ve kapital piyasalarının, yeniliklere en aceleci uyarlanmış ihtimalî sektörlerin başlangıcında geldiğini biliyoruz. Bu sebeple şimdiki gelişmelerle ahenkli adımlar atarken para sektörümüzün gelişmesini desteklemeyi sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye, akımları belirlemeye başlamış durumda"

Bakan Nebati, Türkiye'nin bundan böyle o emektar bürokratik, hantal, içe bulutlu ve insanımıza efendilik taslamaya çalışanların ateş reçetelerine kadın müşterek diyar olmadığını vurgulayarak, laflarını şöyleki tamamladı:

"Türkiye, binlerce salname birikimiyle ve insanoğlu odaklı öz değerleriyle kere alırken, yarına ve geleceğin hayatına doğrultu vermeye, akımları belirlemeye başlamış durumdadır. İşte Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış bulunduğu Türkiye Yüzyılı vizyonumuz da kusursuz şekilde budur. Yarına doğrultu ita iddiası ve özgüvenine erbap bulunan sizler, inanıyorum ki Türkiye Yüzyılı'nın inşasında aşırı ehemmiyetli roller üstleneceksiniz.

21. asır Türkiye Yüzyılı'dır, tığ buna güzel hazırlandık. İşler güzel gidiyor. Birileri rakamlardan çıkıp sizinle polemiğe girmeye başladıysa dilleri uğramış demektir. Spekülasyonlara, manipülasyonlara, hata bilgilendirmelere kulağımız kapalı. Geleceğe odaklandık, koşuyoruz. Koşmaya bitmeme ediyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler