USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: Öncü göstergeler geçmiş çeyrekte büyümenin yüzdelik 6-7 olacağına ayraç ediyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Öncü göstergeler büyümenin 2022'nin önceki çeyreğinde salname namına yüzdelik 6-7 oranında gerçekleşeceğine ayraç ediyor. Çarklar dönüyor, işler iyi." dedi.

Bakan Nebati: Öncü göstergeler geçmiş çeyrekte büyümenin yüzdelik 6-7 olacağına ayraç ediyor
27-04-2022 20:04
İstanbul

İstanbul Sanayi Odasının (İSO) april kocaoğlan düzgülü divan toplantısına eklenen Bakan Nebati, burada icra ettiği konuşmada, 1952 senesinde kurulan ve 22 bine yaklaşan üyesiyle ülkenin en şişman endüstri odası bulunan İSO'nun, arsıulusal arenada gerçekleştirdikleri sayımsız başarıda hisse sahibi bulunduğunu söyledi.

Türkiye düşüncesince bugüne denli bulunduğu kabilinden bundan sonraları da bire müşterek iradeyle üretmeye ve indinde yarınlara istikamet vermeye bitmeme edeceklerini dile getiren Nebati, "Bunu yaparken de önümüze ne bariyer çıkarsa çıksın onu daima bu arada omuzlayacak; birlikten doğan kuvvetimizle bulunan tamamı sorunları birer fırsata çevirmeyi baş başa başaracağız." diyerek konuştu.

Nebati, nice bakımdan düzlük talan ve kavi müşterek dönemden güzeşte evren ekonomisinde yaşanmış bulunan gelişmelere değinerek, hazırlık zincirindeki aksaklıklardan, Rusya-Ukrayna savaşından, kalan enerji, besin ve mal fiyatlarından, dünyanın türlü bölgelerinde çevrim fasıl ortaya çıkan dünkü varyantların yahut virüs türlerinin arzda kez açmış bulunduğu sıkıntılardan bahsetti.

Bu olumsuzluklar karşısından kaynaklarını çalışan ve hal odaklı müşterek yaklaşımla kullandıklarını, sanayicilerin ve vatandaşların verilen kaldıkları maliyetleri ehemmiyetli seviyede desteklenmiş ettiklerini özetleyen Nebati, sanayicilerin ve bölük halkının kullandığı katıksız katıksız gürültü yağı lambası fiyatlarındaki sübvansiyonlara değindi.

Nebati, döviz kurunda bariz müşterek denge sağladıklarını, yastık altı altınları Altın Tasarruf Ekosistemini de kurarak düzene karışma etmeye başladıklarını, bulunan konuşu ortamda gayrimenkul içi ve gayrimenkul dışı tamamı paydaşlarla eş güdüm süresince çalışmalarını sürdürdüklerini anlatarak, "Bu kapsamda, dünkü mahsul ve hizmetlerimizle yurttaşlarımız düşüncesince bedel yaşama geçirmeye bitmeme edeceğiz." ifadesini kullandı.

İhracatçılara 100, turizmciye 50 bilyon TL ceninisakıt faizli kredi

Bakan Nebati, yaklaşan sürede yatırım, dış satım ve pres masraflarına müteveccih KGF paketini kullanıma sunduklarını anımsatarak, şu detayları verdi:

"İhracatçılara ve gezim sektörüne akıllıca faizli, derinliğine vadeli TL cinsinden saygınlık olanağı sunuyoruz. Yaşanan efdal enflasyona karşın kullandırdığımız oranlar aşırı makul. TL'ye emniyet duymayı hedefleyen müşterek anlayışın ürünü. Bu çerçevede, 100 bilyon lirası ihracatçılara, 50 bilyon lirası ise turizmcilere iktisap etmek kıl payı toplamda 150 bilyon teklik derinliğine vadeli ve ceninisakıt faizli saygınlık olanağı sağlanacaktır. Söz konusu krediler, ihracatı artırıcı, ithalatı azaltıcı alanlara müteveccih meydana getirilen yatırımlara aktarılacak. Bunlar arasından da yerel otomobil ve donatı yatırımları önceliklendirilecek. En az 3, en aşırı 10 sene vadeli kendisine kullandırılacak bu kredilerin maliyeti yüzdelik 9'a denli inebiliyor. KOBİ'ler düşüncesince 250 milyon teklik ve KOBİ dışı şirketler düşüncesince 1,5 bilyon teklik sınır öngörülmüş durumda. Bu kredilerin anamal arka ödemesiz dönemi, saygınlık tasarruf tarihinden itibaren 2 yıla denli uygulanacaktır."

Nebati, nezaret kabilinden mevhibe dalında yaşama geçirilen reformlardan bahsederek, ihracatçılar, endüstri şirketleri, yatırımcılar ve erke sektörüne müteveccih mevhibe indirimleri ile ilişik bilgiler verdi.

"Temel gerekseme maddelerinde hasbi bedel artışlarına tolerans göstermeyeceğiz"

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, minimum cürette verginin kaldırılması, 850 bin esnafın dirimlik vergisinden ayrıklık tutulması, elektrikte TRT payının kaldırılması ve gıdada KDV'nin yüzdelik 1'e düşürülmesi kabilinden gelişmelerden bahsederek, şu ifadeleri kullandı:

"AK Parti kendisine önceki günden buyana vatandaşımızın daima indinde olduk. Vatandaşımızın refahı bizim değme daima rüçhan mevzularımız ortada arazi aldı ve almaya bitmeme edecek. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın açık müşterek halde tabir etmiş bulunduğu üzere, esas gerekseme maddelerinin fiyatlarını sebepsizce artıranlara gönül rahatlığı en ıvır zıvır müşterek tolerans bile göstermeyeceğiz. Onun dışındaki halis muhlis üreticilerimiz, satıcılarımız şen etsin. Onlarla işimiz yok. İşimiz kusur yapanlarla. Bu konu, bizim al çizgimizdir. Piyasadaki tutarları lens dibine düzlük Enflasyon ile Mücadele Timlerimiz; nice piyasaya bağlı denetimlerini okunabilen müşterek halde sürdürüyor. Bu konudaki azimli duruşumuz ve açık tavrımız bitmeme edecek."

"Öncü göstergeler önceki çeyrekte büyümenin yüzdelik 6-7 olacağına ayraç ediyor"

Bakan Nebati, endüstri üretiminin önceki 2 ayda salname bazda yüzdelik 10,7 arttığını, önceki çeyrek ihracatının yıllıklandırılmış kendisine 235,6 bilyon dolara yükseldiğini, gücük ay kocaoğlan bakımından yekûn istihdamın 30 milyon kişiyi aşarak üstün dereceli kırdığını, aylakçılık oranının yüzdelik 10,7'ye gerilediğini belirterek, "Bu kılavuz kaptan göstergeler büyümenin 2022'nin önceki çeyreğinde salname kendisine yüzdelik 6-7 oranında gerçekleşeceğine ayraç ediyor. Çarklar dönüyor, işler iyi." diyerek konuştu.

Sanayi, dış satım ve büyümedeki çelimli performansın bitmeme etmesi ve sürdürülebilir olması düşüncesince efdal uygulayım bilimi içeren ek kıymetli üretimi desteklediklerini dile getiren Nebati, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İstanbul özelinde de desteklerimizin büyüklüğü değme güzeşte gündüz artıyor. 2021'de İstanbul'da envestisman motivasyon doküman sayısı yüzdelik 16 artarak 1803 adete ulaştı. Bu motivasyon belgeleriyle 32,8 bilyon TL ücretinde envestisman yapılmasını öngörüyoruz. Siz sanayicilerimizi sunduğumuz teşviklerden bilistifade hâlâ müşterek tomar envestisman yapmaya, Türkiye’de üretilmeyeni üretmeye çağırma ediyorum."

"3 yılda ülkemize 3,2 bilyon dolarlık hava finansmanı sağlayacağız"

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Washington'daki temaslarında en ehemmiyetli ruzname maddelerinden birinin yeşil inkılap bulunduğunu hatırlatarak, bu bölgede verdikleri desteklerden bahsetti.

Bakan Nebati, "Küresel açıdan yeşil dönüşümde şirketlerimizin kompetitif yapısını koruyabilmeleri düşüncesince şişman yatırımlar icap ettiğinin farkındayız. Kamu kendisine sanayicilerimizin indinde olmaya çalışıyoruz." halinde konuştu.

Yeşil dönüşümde yatırımların finansmanı amacıyla arsıulusal kuruluşlar ile indinde çalıştıklarını aktaran Nebati, "Bu kapsamda önümüzdeki 3 yılda ülkemize 3,2 bilyon dolarlık hava finansmanı sağlayacağız. Son kendisine Avrupa bayındırlık ve Kalkınma Bankası'ndan erke verimliliği dalında kullanılmak kıl payı 500 milyon ekü ücretinde finansman sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

"Yeni teknolojiler geliştirip toptan markalar üreteceğiz"

Bakan Nebati, cemaziyelevvel bulunduğu kabilinden dakika de ıvır zıvır hesaplar ve zatî hırslarla değil, tarihî misyonlarının farkındalığıyla kez almaya bitmeme ettiklerini belirterek, Türkiye'ye ve Türk halkına hâlâ müşterek tomar istihdam, bolluk ve yarınlar arz etmek düşüncesince çalıştıklarını söyledi.

Bu tatlılıkla kendileri ile arak dökecek, mücahede gösterecek değme sanayicinin sonuna denli indinde olacaklarını vurgulayan Nebati, hâlâ ilkin Türkiye'nin ilerlemesine bariyer olanların bundan böyle çıkarlarını durduramayacağını bildirdi.

Nebati, yap-işlet-devret planlarına müteveccih eleştirilerden bahsederek, bu planlar yardımıyla Türkiye'nin mazi hizmet ve öbür bakımlardan birlik müşterek envestisman albenisine dönüştüğünü bildirdi.

Bakan Nebati, "Yeni pazarlar bulacağız. Yeni yöntemler, dünkü iş modelleri, dünkü teknolojiler geliştirip toptan markalar üreteceğiz. Çok kutuplu ve bölgeselleşme eğilimlerinin ağırbaşlı basmış bulunduğu müşterek dünyada kompetitif yönlerimizi baştan çözümleme yazar bu bölgelerde hâlâ da güçleneceğiz." diyerek konuştu.

Sanayicilere, "sektörlerinizde çalışkanlık yayınlayan yabancıları ülkemize hâlâ müşterek tomar envestisman hazırlamaya motivasyon edin" çağrısında bulunan Nebati, "Büyüme odaklı ekonomimizde bugünden yerini alanlar, ülkemizle indinde bu süreçten en karlı çıkanlar olacaklar. Sağladığımız teşvikleri dişi ve ek kıymetli bölgelerde kullanmanızı bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Nebati, Türkiye'yi terörden ve vesayetin zincirlerinden kurtardıkları kabilinden enflasyonu da yeneceklerinin altını çizerek, bunun fakat seferberlik anlayışı ve kenetlenmeyle olabileceğini laflarına ekledi.

Bakan Nebati'nin iştirakçilerin taleplerini dinlediği ve sorularını yanıtladığı toplantının ikinci bölümü basına mestur gerçekleştirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler