USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: Kur Korumalı TL mevduatı ıvır zıvır yatırımcıları destek olmak hakkında yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Kur Korumalı TL mevduatı ile ilgili, "Küçük yatırımcıları arkalamak karşı yapıldı." dedi.

Bakan Nebati: Kur Korumalı TL mevduatı ıvır zıvır yatırımcıları destek olmak hakkında yapıldı
29-12-2021 23:59
Ankara

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CNN Türk yayınında iktisat gündemine bağlı soruları yanıtladı.

Nebati, icra ettikleri açıklamaların birtakımı kimi değişik anlamlar boşaltmak düşüncesince cımbızlandığını tabir ederek, bunları ciddiye almadığını belirtti.
Bakan Nebati, birtakımı "cins tip" insanoğlu bulunduğunu vurgulayarak, "Şimdi bunlar toplumsal medyada iri ortak punt yakaladı. Adı aile adı bulunmayan ki bulunduğu anlaşılan değil, dilediği üzere taşlama ve kalay ediyor. Bir de bunları meraklı namına yapanlar var, cımbızlama üstünden idrak operasyonu çekiyorlar." diyerek konuştu.

Dolarda yaşanmış bulunan yükselişlerin ide donör olmadığını dile getiren Nebati, şu halde bitmeme etti:

"Dolar çağ 12,64 teklik dediniz, kılıç 18 liranın üstünden bugüne denli mevrut durumdayız. Dönem içre doların bu kökten düşüşten sonraları aşırı aceleci ortak halde salınımlarının elden dengeye gelmesi beklenemez, salınımlar fevk alçak oynayarak dengeye gelecek. Mutlu oluyoruz, salınımı görüp strateji edebiliyoruz, oyuncuların davranışlarını okuyabiliyoruz. Moralimiz bozulmadı keyfimiz yerinde. Her obje arama altında. Bunun da altını çizelim, bizlere daima şurası söylüyorlar, 'Hiçbir şeyi arama etmeyin, karışma etmeyin, ırak durun seyredin.' Bir diyar amme otoritesi ırak durup izler mi? Serbest çevre bu değil, anlaşılan kavait çerçevesindeki enformasyon ağının sağlandığı ve kavait çerçevesinde akıntı edebilme yeteneğini ortaya koymaktır. Ama çerçevesinin dışına çıktığında ve ya bazıları dilediği halde ortak dizi eylem hazırlamaya hız ettiğinde amme oraya gider. Biz de başıboş çevre şartları dışındaki eylemlerin akilane olmadığını söylüyoruz geçmiş izliyoruz, sonraları uyartı ederiz sonraları da gereğini yapıyoruz."

Nebati, salınımın dengeye gelmesinin aşırı levent boylu sürmeyeceğini belirterek, Türkiye’nin makroekonomik göstergeleriyle bağdaşmayan sentetik ortak sıkıntı estirildiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Aralık'taki açıklamalarının arkası sıra doların 18 teklik seviyelerinden 11 liraya denli gerilediğini söyledi. Nebati, "(20 Aralık’ta) Hiç kimesne ortak müdahalede bulunmadı, Merkez Bankası ne endirekt ne duraksız yoldan tek halde müdahalede bulunmadı. 'Var' diyorlarsa kanıtlasınlar." ifadelerini kullandı.

"Bu ruhsal ortak harpti"

Dolardaki yükseliş ile ilgilendiren tüketicilere aut hücum yapılacak topu topu yöntemleri kapattıklarını aktaran Nebati, "Siyasal aktörlerin, trollerin ve iktidarı sevmemeyi ülkeyi sevmemeye denli götürücü insanların köpüğü köpürterek attığı adımlar ile geliştirdiği ortak idrak operasyonudur." değerlendirmesinde bulundu.

Nebati, önemsiz yatırımcıların çarpıldığını belirterek, "Kılavuzları akilane değildi, troller, toplumsal medya, komünikasyon araçları siyasal partilerin temsilcileri AK Parti iktidarına ve Sayın Cumhurbaşkanımıza dokunca hasretmek düşüncesince köpürttükçe köpürttüler." diyerek konuştu.

Bu insanların önemsiz yatırımcıları döviz almaya heveslendirme ettiklerini vurgulayan Nebati, sonuç 3 maaş operasyonun dâhilen ortak idrak operasyonu ve ruhsal ortak savaş bulunduğunu söyledi.

Bakan Nebati, "Harpte de bazıları açısından ölen, yaralanan, hastalıklı artan şahısların ortak önemi yoktur. Küçük yatırımcı batmış, dokunca görmüş, eksiksiz varlığını yitirmiş onlar düşüncesince ortak önemi yoktur." ifadelerini kullandı.

"Vatandaşlara çağrıda bulunuyorum: 'Dava açın'"

Kur korumalı TL yatırım hesabının önemsiz yatırımcıları arkalamak düşüncesince yapıldığını tabir fail Nebati, "Zarar fail eksiksiz vatandaşlara açıkça ve kupkuru çağrıda bulunuyorum, ki ki Twitter’da, toplumsal medyada, matbuat toplantısında, kadro toplantısında size ‘Döviz gidiyor, hazırlık hakkında ve adımlarınızı atın’ diyorsa sorun açın. Bunlar sizi kusur yere yönlendirdiler. Dava açın hak de mevcut bakalım ne oluyor?" diyerek konuştu.

Çarpılan önemsiz yatırımcıya kayıpları düşüncesince yapılabilecek ortak obje olmadığını tabir fail Nebati, "Akşam şen daldırmak istiyorsanız ‘Kur korumalı TL yatırım sistemi’ne geçin." dedi.

"Biz buradan art hamle atmayacağız"

Bakan Nebati, faizin artırılmaması gerektiğine inandığını belirterek, şu halde bitmeme etti:

"Gittiğim rastgele toplantıda, iş dünyası ile güruh yaptım. Çok giranbaha 67 isim ile güruh yaptım, Türkiye’nin en ehemmiyetli markaları oradaydılar. ‘Faiz indirimi olmayacak, modelimiz de bu, altyapılarını da sunuyorum. Buna mucibince hazırlıklarınızı yapın.’ Kararlılığımızı gördüler, Cumhurbaşkanımız elhak kararlı. Ekonomi yönetimi aşırı azimli ve mükemmel ortak ahenk var. Hem maliye hem mülk politikalarında bununla birlikte kuruluşlar arası mükemmel ortak ahenk var. Çok henüz ehemmiyetli ortak yerde açıkça ortak ileti veriyorum. Türkiye Bankalar Birliği yönetimi ile güruh yapıyorum, diyorum ki, şurası köşeye edebiyat al kalemle ‘Faiz artırımı olmayacak, buyurun hal önerilerinizi.’ hususi bankalar başta aşırı teşekkürname ediyorum, oradaki mesajımızı aşırı kupkuru namına aldılar. Biz buradan art hamle atmayacağız. Atmama gerekçelerimiz de aşırı net."

"Faizini istiyorsan al, istemiyorsan alma"

Bakan Nebati, 'Kur korumalı TL yatırım sistemi'nin faize mebni ortak sistemi olup olmadığının sorulması üzerinde de şu halde konuştu:

"Bu hikaye, Türkiye’de canlı fideist bulunan olmayan, paraya bakışı değişik bulunan sıfır bu toprakların insanlarına çevrilmiş ortak çözümdür. Bunu Amerika ve ya günindi devletlerinde uygulayamazsınız elhak dolarizasyon diyerek ortak obje yok. Türk insanı faize mi olmadan dövize mi geçmiş bakar? Türk insanı geçmiş dövize bakıyor. Biz de Türk insanına denir ki mademki ki dövize bakıyorsun gel sana etkilerden arındırılmış ortak olanak vereyim. Bu nedir? Paranı faize konuk etmek istiyorsan git faize yatır, dövizde arkalamak isterim diyorsan da ABD’de ve ya Almanya’da basılmış ortak paranın bekçiliğini yapma, sana döviz döşenmemiş üstünden değer yapalım, 10 bin doların mı var? Sana 3, 6, 12 ay sonraları 10 bin dolarını güvence ediyorum. Çift güvence veriyoruz. Doları 10 liradan aldın 9 liraya düştüyse aldığın parayı da 10 bin dolarını baştan alıyorsun ortak de faize yatırdığın ve ya iştirak bankalarında kar payına yatırdığın parayla da fazlasını cebine koyuyorsun. ‘Ben sana 10 bin dolarımı veriyorum, 3 ay sonraları 10 bin dolarımı ver’ diyor. Bunun adına faizini de istiyorsan al istemiyorsan alma."

Bakan Nebati, 2022 yılına girerken aşırı az ortak akan açıkla girileceğini belirterek, "Bütçe açığı sınırların altında, evren ile karşılaştırmasında en ehemmiyetli büyümeyi meydana getiren ortak ülke, müstesna satım bitmeme ediyor, pazartesi haset ortak üstün dereceli henüz açıklanacak, uran üretimi kapasitesi büyüyor, gezim gelirlerinde ortak patlama meydana geliyor. Türkiye 2022 senesinde akan fazlaya akilane koşuyor." ifadelerini kullandı.

20 Aralık gecesine bağlı tereddüdü olup olmadığına bağlı istifham üzerinde de Nebati, "Cumhurbaşkanıma bulunan inancım sınırsız. Sayın Cumhurbaşkanımızın gelip kürsüye çıkışından hissediyorsunuz olacakları, ortak şeyler oluyor. Sözü sona eriyor çabucak telefonlara takır tukur döviz fiyatlarının düşüşü gelmeye başladı." dedi.

"Kur Korumalı TL mevduatı önemsiz yatırımcıları arkalamak üzerinde yapıldı"

Bakan Nebati, Kur Korumalı TL mevduatı ile ilgili, "Küçük yatırımcıları arkalamak üzerinde yapıldı." ifadesini kullanarak, "Kur korumalı TL mevduata katılım, çağ 51 bilyon lira. Bireysellerin döviz mevduatı 169 bilyon dolardan 162 bilyon dolara sakıt durumda." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler