USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: "KKMH ile dövizdeki oynaklıklar ülke gündeminden çıktı"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "İnovatif yaklaşımlarla gereksinimlerin giderilmesine müteveccih icraat yürüyoruz. KKMH uygulamamız bunlardan birlikte tanesi. Bu çalgı aleti ile döviz kurundaki oynaklığı durdurmuş olduk. Dövizdeki oynaklıklar ülkenin gündeminden çıktı

Bakan Nebati:
27-04-2022 21:58

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin Nisan kocaoğlan alışılagelen toplantısına katıldı. İSO'nun alışılagelen toplantısının bu ayki anne gündemi “Katma Değerli Yenilikçi Üretim ile Küresel Değer Zincirlerinde Üst Sıralara Çıkmak İçin Yatırım, Üretim ve dışsatım Odaklı Ekonominin Türkiye İçin Önemi” oldu. Toplantının açma konuşmasını özne İSO Başkanı Erdal Bahçıvan sanayicilerin karşılaşmış olduğu sorunlardan bahsederek taleplerini dile getirdi.

Gündeme bağlı değerlendirmelerde mevcut Bakan Nebati, "Yatırımları bırakmak önceliğimizdir, envestisman özne ve istihdam oluşturana kaynaklarımızı çalışan ve doğurgan birlikte halde kullandırıyoruz" sanarak konuştu.

"Sanayicilerimizin ve yurttaşlarımızın karşılaşmış olduğu maliyetleri ehemmiyetli seviyede desteklenmiş ediyoruz"

Dünya ekonomisinin dayanıklı birlikte dönemden geçtiğini vurgulayan Bakan Nebati, "Küresel salgının etkilerinden kurtulmaya başlamışken Rusya-Ukrayna mücadelesi halleri sıkıntıya soktu. Başta mal ve besin fiyatlarında artışlara hastalık oldu. Petrol tutarları güzeşte sene averajına gereğince yüzdelik 50 arttı. Doğalgaz tutarları geçtiğimiz sene averajının 2 katına geldi. Kaynaklarımızı hal odaklı kullanmaya himmet gösteriyoruz. Sanayicilerimizin ve yurttaşlarımızın karşılaşmış olduğu maliyetleri ehemmiyetli seviyede desteklenmiş ediyoruz" dedi.

"KKMH ile dövizdeki oynaklıklar ülke gündeminden çıktı"

İnovatif çözümlerle gereksinimlerin giderilmesine müteveccih icraat yaptıklarını kail Nebati, "Ocak-Mart zamanında sanayicilerimizin kullandığı doğalgazda yüzdelik 28 desteklenmiş sağladık. Hane halkı doğalgazını terviç oranımız yüzdelik 78 oranında bitmeme ediyor. İnovatif yaklaşımlarla gereksinimlerin giderilmesine müteveccih icraat yürüyoruz. KKMH uygulamamız bunlardan birlikte tanesi. Bu çalgı aleti ile döviz kurundaki oynaklığı durdurmuş olduk. KKMH enstrümanı ile dövizdeki oynaklıklar ülkenin gündeminden çıktı. Önümüzü görerek cereyan edebiliyoruz" biçiminde konuştu.

Nebati, "Dün Devrim Arabaları'na bariyer olanlar zaman elektrikli TOGG'a bariyer olamayacaklar. Tıpkı eskiden Nuri Demirağ'a, Vecihi Hürkuş'a taraf gözle bakanların zaman evren harp stratejilerini muhavvil SİHA'larımıza bariyer olamadıkları gibi" dedi.

"Uzun vadeli sürdürülebilir konuşu neşvünema önceliklerimizdendir"

Türkiye'de geçerli iktisat modeliyle ilgilendiren de mütekellim Nebati, "Uzun vadeli konuşu neşvünema önceliklerimizdendir. Türkiye iktisat modelinde önceliğimiz yatırımı artırmaktır. Yatırımların çoğalması düşüncesince tedbirleri kabul etmek önceliğimizdir. İstihdam gerçekleştiren envestisman yapanlara devletimizin kaynaklarını kullandırtıyoruz" ifadelerini kullandı.

"İhracatçılara ve turizmcilere 150 bilyon vahdet bağan faizli saygınlık olanağı sağlanacak"

Yatırımları bırakmak hesabına kullandırılacak bağan faizli krediler sağlanacağını da kail Nebati, "İhracatçılara ve gezim sektörüne makul faizli, levent boylu vadeli TL cinsinden saygınlık olanağı sunuyoruz. Yaşanan faziletli enflasyona karşın kullandırdığımız oranlar aşırı makul. TL'ye inanma duymayı hedefleyen birlikte anlayışın ürünü. Bu çerçevede, 100 bilyon lirası ihracatçılara, 50 bilyon lirası ise turizmcilere edinmek neredeyse toplamda 150 bilyon vahdet levent boylu vadeli ve bağan faizli saygınlık olanağı sağlanacaktır. Söz konusu krediler, ihracatı artırıcı, ithalatı azaltıcı alanlara müteveccih meydana getirilen yatırımlara aktarılacak. Bunlar arasından da yerel araba ve donatı yatırımları önceliklendirilecek. En az 3, en aşırı 10 sene vadeli şekilde kullandırılacak bu kredilerin maliyeti yüzdelik 9'a derece inebiliyor. KOBİ'ler düşüncesince 250 milyon teklik ve KOBİ dışı şirketler düşüncesince 1,5 bilyon teklik sınır öngörülmüş durumda. Bu kredilerin anamal art ödemesiz dönemi, saygınlık tasarruf tarihinden itibaren 2 yıla derece uygulanacaktır" biçiminde konuştu.

"Öncü göstergeler evvel çeyrekte büyümenin yüzdelik 6-7 olacağına ayraç ediyor"

Bakan Nebati, "Sanayi üretimi evvel 2 ayda salname bazda yüzde10,7 arttı. İlk çeyrek ihracatı salname bazda 235,6 bilyon dolara yükseldi. Şubat kocaoğlan nedeni ile bütün istihdam 30 milyon kişiyi aşarak üstün dereceli kırdı. İşsizlik payı yüzdelik 10,7'ye geriledi. Bu kılavuz gemisi göstergeler büyümenin 2022'nin evvel çeyreğinde salname şekilde yüzdelik 6-7 oranında gerçekleşeceğine ayraç ediyor" açıklamasında bulundu.

Bahçıvan: "150 bilyon vahdet saygınlık dayanak paketi, makul maliyet avantajıyla iş dünyamız düşüncesince aşırı müjdeli birlikte gelişme"

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise "Sanayimizi nitelikli, sürdürülebilir, faziletli uygulayım bilimi odaklı ve ekleme altın birlikte yapıya yönlendirmek düşüncesince endüstri ile amme arasındaki eş güdümün değme zamankinden elan birlikte tomar ehemmiyet taşıdığına inanıyoruz. Sanayicimiz derin rakiplik zarfında faaliyetlerini sürdürmenin yanında toy yatırımlar yapmak ve faaliyetlerini yetiştirmek istediğinde tedricen kalan birlikte kapital ihtiyacıyla gönül rahatlığı karşıya kalıyor. Bu çerçevede geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanımız çeşidinden açıklayan 150 bilyon vahdet saygınlık dayanak paketi, yüzdelik 9'a derece düşmesi muhtemel makul maliyet avantajıyla iş dünyamız düşüncesince aşırı müjdeli birlikte evolüsyon oldu" biçiminde konuştu.

KDV indirimi talebi

Bahçıvan, "Hepimizin bilmiş olduğu neredeyse andıran sürede katı aşırı ürünün KDV oranlarında değişime gidildi. KDV düzenlemeleri bilhassa esas istihlak maddeleri edinmek neredeyse belli başlı verim gruplarında eder artışlarının mahveden gözetiminde hafiflediği aşikar. Ancak bilhassa sanayiciler açısından sonuncu verim KDV'si yüzdelik 1'e indirilirken, hammaddelerin KDV'sinin yüzdelik 18'de tutulması üreticinin üstünde elhak mevcud KDV yükünün elan da artmasına hastalık oluyor. KDV'nin sadeleştirilerek şümullü birlikte reformdan geçirilmesi icap ettiğini düşünüyoruz" dedi.

Murat Ergin - Muhammed Fırat Aksoy

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler