USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Muş'tan 'milli para' vurgusu

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri Ekonomi ve Ticaret Konferansı'nda meydana getirdiği konuşmada ”Dış ticaretimizde milli nukut dair firmalarımızın elan korkusuz davranabilmeleri için, emniyet artırıcı adımları atmalıyız. Ekonomilerimiz üstünde döviz

Bakan Muş'tan 'milli para' vurgusu
11-11-2021 14:00
Türk devletlerinin bağımsızlığının 30. sene dönümü vesilesiyle gerçekleşen ve ülkeler arası işbirliklerinin kurulması, güçlendirilmesi amacıyla planlı Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri Ticaret Konferansı Beşiktaş'ta bulunan müşterek otelde gerçekleştirildi. Konferansa, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov, Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanı Aset Irgaliyev, Kırgız Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniyar Amangeldiyev, Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Yatırımlar ve Dış Ticaret Bakanı Sardor Umurzakov, Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak ve delege ülkelerden dayanıklı aşırı casus katıldı.

“Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerin güçlendirilmesi, Türkiye'nin sürekli gösterimi olmuştur”

Programda müşterek mülakat eden Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ”Ekonomilerimiz üstünde döviz baskısını düşürmek düşüncesince kuma geleceğimizde milli paraların payını artırmalıyız. Hepinizin bilmiş olduğu üzere, Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri ortada kadim zamanı ve kültürel bağlara yaslanan aşırı çelimli ilgiler bulunmaktadır. Bizlerin amacı, rastgele bölgede cemaat olduğumuz bu güzel ilişkilerin konuşu ve ticari bölgede elan da derinleştirilmesidir. İşte bulunan ilişkilerimizin değerlendirileceği bu konferansın; Türk dünyasının istikbaline müteveccih kuma müşterek zevahir belirlenmesine yardım sağlamasını umuyorum. 1991 yılı, Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını baştan kazanarak, evren ülkeler sahnesinde esasen arazi almaları zımnında müşterek dönüm noktası olmuştur. Bağımsızlığın doğrudan peşi sıra milli etiket ve büyüklük müesseselerinin nesir periyodunu başarıyla bitiren Türk Cumhuriyetleri; çelimli müşterek halde kültürel, sosyal ve konuşu yapılarını bünye etmişlerdir. Nitekim Türkiye, ari Türk Cumhuriyetlerinin birer birer gün sahnesine çıkışlarını şişman müşterek heyecanla karşılamış; bu suretle karındaş devletlerin bağımsızlıklarını civar tanıdığı bulunan memleket olmuştur.

Bütün bu süreçlerde kardeşlerini katiyen bekâr bırakmayan Türkiye, elan çelimli büyüklük ve memleket olma mücadelesinde topu topu imkanlarıyla dünkü Türk Cumhuriyetlerinin indinde arazi almıştır. Kardeşlerimizin bağımsızlığı sonrası Türkiye kendisine temennimiz; dünkü kurulan karındaş devletlerin semt ve evren ile bir araya gelmesi ve ülkemizle rastgele bölgede çelimli ilgiler bünye etmeleri olmuştur. Kuşkusuz kuma dil, din, tarih, akıl ve kültüre cemaat olmamız, düet ve diyalekt ilişkilerin kuvvetlenmesine mefruşat hazırlamıştır. Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerin güçlendirilmesi, Türkiye'nin sürekli gösterimi olmuştur” ifadelerini kullandı.

“Hedefimiz büyük, fakat bu maksata ulaşacak inancımız da tamdır”

Uluslararası bölgede ortaklık çalışmalarının bitmeme ettiğinin altını çizen Bakan Muş, ”Türkiye olarak, Türk Cumhuriyetleri ile birlikte, geride bıraktığımız 30 sene süresince kuma müşterek doğacak nesir etmeye müteveccih nice emek vermek yaptık. Bu doğrultuda lazım adımları kararlılıkla attık; atmaya da bitmeme edeceğiz. Sadece düet ilişkilerimizi geliştirmekle kalmadık, ayrımsız sürede Türk Konseyi ve Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı kabilinden nice kurumu da yaşama geçirdik. Yine, Dünya Ticaret Örgütü ilkin peyda etmek neredeyse nice arsıulusal kuruluşta çelimli müşterek ortaklık ortamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölgemizin ve halklarımızın refahını yükseltmek ve doğacak kuşaklarımıza alım çalım duyabileceğimiz müşterek kalıt bırakabilmek düşüncesince on paralık işkilsiz atılacak elan aşırı adımımız var. Zira tığ beraberce olup dal omuza verirsek Dünya sahnesinde Türk ülkeleri kendisine elan çelimli halde var oluruz.

Bugünkü toplantılarda, Türk dünyasının şişman ide adamı İsmail Gaspıralı'nın söylediği gibi, 'dilde, fikirde, ahacık birlik' düsturu ile bu geleceği nesir etmenin adımlarını hızlandıracağız. Keza tığ biliyoruz ki Türk dünyası Yusuf Akçura'dan Cengiz Aytmatov'a, Hoca Ahmet Yesevi'den Yunus Emre'ye denli dayanıklı aşırı şişman düşünücü ile Dünya evveliyatına damgasını vurmuştur. İşte bizleri eskiden birbirimize bağlayan bu çelimli bağ, Türk dünyası kendisine hepimizi geleceğe bağlı kuma müşterek zevahir geliştirmeye isteklendirme etmektedir. Ortak doğacak vizyonumuzun temelinde; malların, hizmetlerin, iş insanlarının ve sermayenin elan emeksiz dolaşımına olanak verici tümleşik müşterek altyapının yaşama geçirilmesi arazi almaktadır. Bu gösterimi yaşama buyurmak düşüncesince özveren davranmamız icap ettiğinin bilincindeyiz. Hedefimiz büyük, fakat bu maksata ulaşacak inancımız da tamdır” diyerek konuştu.

“Ticaret yollarındaki konumumuzla şişman müşterek potansiyele sahibiz”

Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye'nin dönemsel tecim kütlesi verilerini paylaşan Bakan Muş, ”Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri kendisine evren ile tecim hacmimiz 1992 senesinde 55 bilyon dolar iken 2020 senesinde tahminî 10 büküm artışla 545 bilyon dolar olmuştur.1992 senesinde dünyaya yekûn 23,5 bilyon dolar ihracatımız varken, bu bedel 2020 senesinde tahminî 11 katına erişmiştir. Altı Türk Devleti olarak, gailesiz ağırlıklı 160 milyonluk nüfus, 1 trilyon doları aşan milli gelir, cemaat olunan tabii kaynaklar, tecim yollarındaki konumumuzla şişman müşterek potansiyele sahibiz. Bu potansiyeli yaşama buyurmak düşüncesince kabadayı adımlar atmalıyız.

Mal ve fariza ticaretimizi yetiştirmek ve hedeflerimize iktiran etmek düşüncesince ticaretimizin önündeki engelleri kaldırmalı, ticaretimizi elan da serbestleştirmeli ve işbirliğimizi geliştirmeliyiz. Amacımız karındaş ülkeler ortada etkileşimi artırmak, topu topu kardeşlerimizle ticareti kolaylaştırmak, birbirini bitiren ekonomilerimizin sunmuş olduğu fırsatlarla devim bilimi müşterek tecim sahası oluşturmaktır. Gelişmiş ve büyümekte bulunan ekonomilerde hizmetler dalının ağırlığı, ekincilik ve uran sektörünü geçmektedir. Hizmetler, önümüzdeki çağda aut ticaretin en ehemmiyetli ayaklarından bir tanesi olmaya bitmeme edecektir. Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri'nin dünyaya fariza ihracatı 2019 senesinde 79,3 bilyon dolar kendisine gerçekleşmiş iken; 2020'de ortaya çıkan pandemi şartları zımnında bu numara 44,2 bilyon dolara gerilemiştir.

Öte yandan, pandemi periyodunun ışıldak yıldızı e-ticaret olmuş; global e-ticaret kütlesi 2020 senesinde 4,2 triyon dolara ulaşmıştır. Bu dünkü çağda arzumuz, karındaş Türk Cumhuriyetleriyle fariza ticareti ve e-ticaret alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve bu dünkü zamanın lazım kıldığı yasalı altyapıyı tehirsiz oluşturulmasıdır” dedi.

“Gelin, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile sağladığımız imkanı daim bu arada geliştirelim”

Her bölgede işbirliklerini güçlendirmeleri gerektiğine vurgu eden Bakan Muş, ”Karşılıklı yatırımların artırılması kuma gayemiz olmalı; envestisman ortamını geliştirmeye odaklanmalı; ve lazım topu topu adımları müşterek an geçmiş atmalıyız. Doğu-Batı ekseninde eriştirme güzergahları ile bölgemizin etkinliği artmış; toplu eriştirme ve nakliyat imkânlarını geliştirmemiz vazgeçilmez bir duruma gelmiştir. Amacımız taşımaların kotalarla sınırlandırılmadığı, malların serbestçe taşındığı, maliyetlerin akla yatkın seviyelere indirildiği, gümrük işlemlerinin basitleştirildiği ve hızlandırıldığı, malların dolaşımının önündeki engellerin kaldırıldığı kuma müşterek geri fariza altyapısı bünye etmektir. Sadece karayolunda değil demiryolunda da işbirliğimizi güçlendirebileceğimiz alanlar mevcut. Gelin, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile sağladığımız imkanı daim bu arada geliştirelim. Türk tarihinde ehemmiyetli müşterek noktayı bulunan İpek Yolu'nu kuma çabamızla canlandıralım ve birbirimize elan da yakınlaşalım” ifadelerini kullandı.

“Ekonomilerimiz üstünde döviz baskısını düşürmek düşüncesince kuma geleceğimizde milli paraların payını artırmalıyız”

Yükselen döviz döşenmemiş baskısının azaltılması düşüncesince milli paraların payının artırılması icap ettiğini tamlayan Bakan Muş,” Dış ticaretimizde milli nukut dair firmalarımızın elan kabadayı davranabilmeleri için, güvenlik artırıcı adımları atmalıyız. Ekonomilerimiz üstünde döviz baskısını düşürmek düşüncesince kuma geleceğimizde milli paraların payını artırmalıyız. Diğer taraftan, akıbet çağda global ekonomiyi etkileyen ehemmiyetli eğilimlerden bir tanesi de yeşil dönüşümdür. Türkiye, adamlık düşüncesince kuma zılgıt bulunan hava değişikliğiyle savaş dair saat kaybetmeden Türk Konseyi içerisinde de yeşil dönüşüme uzlaşma düşüncesince kuma icraat hazırlamaya hazırdır. Dile getirmiş olduğum dört başı mamur bu hususlar, Türk dünyası ortamında şümullü işbirliğini derinleştirecek ve sosyal refahı artıracak, diyalekt ve global barışa balans kazandıracak; elhasıl kuma doğacak vizyonumuzun gerçekleşmesini bünye edecektir” diyerek konuştu.

Murat Horoz - Gülşah Kahveci
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler