USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Muş: Önümüzdeki hafta Sayın Cumhurbaşkanı'mız ihracatta ulaştığımız iri rekoru açıklaya

Bakan Muş, "Türkiye ihracatta ehemmiyetli ortak değişimin ve dönüşümün eşiğindedir. Uzun zamandır aşamadığımız ortak seviyeyi baş döndürücü şükür bu sene aştık. Önümüzdeki hafta Sayın Cumhurbaşkanımız ihracatta ulaştığımız iri rekoru açıklayacaktır." dedi.

Bakan Muş: Önümüzdeki hafta Sayın Cumhurbaşkanı'mız ihracatta ulaştığımız iri rekoru açıklaya
28-12-2021 15:44
Ankara

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye'nin ihracatta ehemmiyetli müşterek değişimin ve dönüşümün eşiğinde bulunduğunu belirterek, "Uzun zamandır aşamadığımız müşterek seviyeyi aşırı şükür bu sene aştık. Önümüzdeki hafta Sayın Cumhurbaşkanımız ihracatta ulaştığımız şişman rekoru açıklayacaktır." dedi.

Muş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) planlı Birliğin Müşterek Konsey Toplantısı'na katıldı.

Bakanlık olarak, ticari yaşama bağlı kâffesi süreçlerde iş dünyasıyla istişareye şişman ehemmiyet verdiklerine ayraç fail Muş, bu istişareler sırasında mevrut talepleri çabucak değerlendirip sonuçlandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Muş, Kovid-19 salgınının yarattığı olumsuzluklara karşın Türkiye ekonomisinin 2021 senesinde faziletkâr nema oranları yakalamayı başardığını hatırlatarak, "Gerçekleşen faziletkâr ölçülü büyümenin yüzdelik 92'si belirgin ihracatımızdan kaynaklanmış ve 2021 senesinde konuşu büyümemizde imalat sanayisi ve ihracatın payının ciddilik kazanmasıyla global ihracattaki payımız artmıştır." sanarak konuştu.

Kendilerinin de Bakanlık kendisine ihracatçılara arkalamak amacıyla acemi görünüş ve stratejiler ortaya koyduklarını vurgulayan Muş, şu şekilde bitmeme etti:

"Bu kapsamda, global ekonominin kestirmece üçte ikisini meydana getiren 18 ırak ülkeye ihracatımızı tasarruf kılmak amacıyla 'Uzak Ülkelere İhracatın Artırılması Stratejisi'ni yaşama geçiriyoruz. Ayrıca, icap bahse bap stratejimiz gerekse e-ihracat dalında bitmeme fail öbür çalışmalarımızı destekleyecek bulunan Yurt Dışı Lojistik Merkezleri Projemizde de sona yaklaşmış bulunuyoruz."

2022'de ihracatçılara 5,2 bilyon liralık dayanak noktası verilecek

Muş, dünyalık ihracatına müteveccih bulunan destekleri sürdürerek bu sene 7 bin 200'ün üstünde şirkete dayanak noktası ödemesi icra ettikleri bilgisini vererek, "2022 yılı düşüncesince ihracatçılarımıza ayırdığımız dayanak noktası bütçesi 5,2 bilyon liradır. İnşallah, pandeminin etkilerinin azalmasıyla ihracatçılarımız hâlâ müşterek tomar çalışkanlık gerçekleştirecek, tığ de onları hâlâ aşırı destekleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bilişim ve yazılım sektörlerine müteveccih e-Turquality Programı'nın hazırlıklarını tamamladıklarını aktaran Muş, İhracatı Geliştirme AŞ'nin (İGE) faaliyete geçmesiyle ihracatçılar düşüncesince şişman müşterek finansman olanağı organizasyon etmiş olacaklarını dile getirdi.

Muş, bilhassa sonuç devirde ihracatın ithalatı gelecek oranının yükselişte bulunduğunu ve bu doğrultuda akan işlemler dengesinde hâlâ müspet tempo izlendiğini belirterek, "Bakanlık kendisine sonuncu hedefimizin, aut ticaretimizin müspet gidişatını bitmeme kılmak ve akan açıkça sorununu ülkemizin gündeminden ezel ebet boşaltmak bulunduğunu gene vurgulamak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Yıl sonuna yaklaşırken aut ticarette de emektar müşterek devri kapatıp yenisini açmanın eşiğinde olduklarına dikkati çekici Muş, şunları söyledi:

"Türkiye ihracatta ehemmiyetli müşterek değişimin ve dönüşümün eşiğindedir. Uzun zamandır aşamadığımız müşterek seviyeyi aşırı şükür bu sene aştık. Önümüzdeki hafta Sayın Cumhurbaşkanımız ihracatta ulaştığımız şişman rekoru açıklayacaktır. Türkiye ekonomisi, 2022 senesinde ve devamında da ihracatla büyümeye bitmeme edecektir. Yeter ki sıkıntı tellallığı yaparak meyus müşterek levha çizenlere vesile vermeyelim. Yeter ki çöküntü ortamı meydana getirmeye çalışanların oyununa gelmeyelim. Siyasi saikle 'Bittik, battık' söylemlerine olanak tanımayalım. Kriz çığırtkanlarının değirmenine su taşımayalım. Türkiye'ye ve onun potansiyeline güvenelim. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki bu yurt muvazeneli ve öngörülebilir müşterek ülkedir."

"Elimizi taşın dibine beraberce koyalım"

Bakan Muş, sonuç 20 yılda atılmış adımlarla ekonomide denge ve öngörülebilirliğin temini dair yakalanan seviyeye ayraç ederek, "Bunun korunması ve sürdürülebilmesi düşüncesince hükümet kendisine çalışmaya bitmeme edeceğiz. Burada siz iş dünyası mümessillerinden de kurdaki dalgalanmanın kaldırılmış edilmesinden sonradan ekonomide yakalanan bu müspet havanın devamı düşüncesince dayanak noktası bekliyoruz. Hepimiz ayrımsız gemideyiz. Ülkemizin geleceği düşüncesince elimizi taşın dibine beraberce koymalıyız." dedi.

Türkiye'nin başıboş ortalık ekonomisine erbap bulunduğunu fakat başıboş bu piyasanın kaidesiz ve bıkılmayan müşterek ortalık sistemi olmadığını vurgulayan Muş, şu şekilde konuştu:

"Serbest bu piyasanın kuralları bulunmaktadır. Elbette başıboş piyasada fiyatlar sunma ve arzu dengesiyle belirlenir fakat sonuç devirde arz-talep dengesiyle uyuşmayan ve başıboş rekabete karşıt paha hareketleri gözlemlenmektedir. Bu çeşit başıboş piyasayı bozucu, sunma ve arzu dengesiyle açıklanamayacak paha hareketlerini mutluluk kendisine yakından strateji ediyoruz. Ticari dünyadaki kurallara karşıt akıntı kılmak kanalıyla tüketicilerimizin kıygın bulunmasına bozukluk bulunan kişilerle ait herhangi müşterek ayrışık tedbiri alıyoruz. Bu noktada, istihsal ve tedbir zincirinin herhangi müşterek halkasında mutluluk kendisine tüketicilerimizi koruyacak adımlarımızı atıyoruz."

"Denetimlere bitmeme edeceğiz"

Muş, besin fiyatlarında gözlenen faziletkâr artışlara değinerek, "Evet, düzem farklılıklarından kaynaklı müşterek maliyet artışı olmuştu fakat sonuç süreçte kurlarda müşterek relaks gerçekleşti. Bunun kararı kendisine da vatandaşlarımızda fiyatların inmesi anlamında yerinde müşterek ümit oluşmuştur. Bu beklentinin cevap bulmasını bekliyor, süreci yakından strateji ettiğimizi buradan müşterek defa hâlâ tabir kılmak istiyorum. Bakanlık olarak, dağınık satı noktaları bilhassa kazanmak neredeyse tedbir zincirinin kâffesi aşamalarına müteveccih 81 ilde denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki süreçte de bu denetimlerimize bitmeme edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19 sürecinde tecimen ve sanayicileri konuşu kendisine ferahlatmak amacıyla katı aşırı düzenlemeyi yaşama geçirdiklerini hatırlatan Muş, şunları kaydetti:

"Bunlardan bir tanesi de bu sene sonuna denli üyelerin göz ve borsalara bulunan borçlarından meydana gelen yürütme takiplerinin durdurulmasıydı. Gelinen noktada, tığ bu sürenin 2 sene hâlâ uzatılmasını hedefliyoruz. Bu mevzuya bağlı anayasa teklifinin en çelimsiz müddette TBMM Genel Kuruluna gelmesini beklediğimizi göstermek isterim. Bakanlık olarak, e-ticaret dalında önemsiz esnafımız müdahale KOBİ'lerimizin rekabete müteveccih kaygılarını ortadan feshetmek neredeyse mukteza türel ve yönetsel tedbirlerin katılması noktasında kâffesi olanak ve araçlarımızı sahaya sürmeye bitmeme edeceğiz."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler