USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Kurum: 'İklim dostu' planlara 2022 içinde 37 bilyon liralık pınar aktaracağız

Kurum, İller Bankası aracılığıyla belediyelerin "iklim dostu" planlarına 2022 senesinde 37 bilyon TL pınar aktaracaklarını ve belediyelere çevreyi kirletmeyen, vatandaşın sağlığına dokunca vermeyen elektrikli ve melez motorlu anahtar bağış edeceklerini söyledi.

Bakan Kurum: 'İklim dostu' planlara 2022 içinde 37 bilyon liralık pınar aktaracağız
06-02-2022 15:34
Ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma Vizyonu" kapsamında, bakma özek ve dışarlık teşkilatı ile bağlı, alakadar ve münasebetli şirketlerin katılımıyla "Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye" temasıyla Antalya Belek'te planlı danışma toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı.

Kurum, konuşmasına Kovid-19 testleri artı çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve benzeri Emine Erdoğan'a çabuk şifalar dileyerek başladı.

Doğaya dokunurken düzgün ve hesapçı davranılması, kalkınmaya müteallik kararlarda çalışan ve en dişi yolun yeğleme edilmesi icap ettiğini tamlayan Kurum, "İşte bunun düşüncesince bizim kalkınma davamızın pusulası doğadır, ekseni çevremizdir, çevre esirgeme merkezli yeşil kalkınmadır. Bir taraftan tabiatın ehil bulunduğu hepsi güzellikleriyle muhafazası, gayrı taraftan ise doğayla arkadaş eş büyümedir. Bugün geldiğimiz noktada eksiksiz dünyamız ve türkiye acemi eş eşiktedir. Bu eşiği bırakmak kısaca hava değişikliğinin gözdağı etmiş bulunduğu dünyamızın geleceğini idare etmek düşüncesince yeşil kalkınma devrimi yegâne çare şekilde karşımızda durmaktadır." niteleyerek konuştu.

Kalkınma hedeflerini yabani eş tutum anlayışıyla değil, milletin ve tabiatın refahını sağlayacak yeşil kalkınma prensipleriyle sürdüreceklerine dikkati çekici Kurum, tetik eş çalışmanın ve eş aklın ürünü bulunan sonuç bildirgesinde anons edecekleri kararların "Yeşil kalkınma devriminin reis ülkesi Türkiye" hedefine ulama sağlamasını dilek etti.

81 ile facia er ihtar sistemleri kurulacak

Daha sonraları Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye Sonuç Bildirgesi'ni okuyan Kurum, 11 maddeden oluşan bildirgenin önceki maddesini şöyleki açıkladı:

"İklim değişikliğiyle savaşım kapsamında limonluk gazı azaltım, uzlaşma faaliyetleri, kanuncu organizasyon ve facia önleme çalışmalarımıza evleviyet vereceğiz. Son zamanlarda yaşadığımız afetler, vatanımızda yaşanmış bulunan sel, fırtına, taşma ve yangınlar dikçe etkileyen eş facia süreci yaşattı. canlarımızı kaybettik, şehirlerimiz dokunca gördü. İklim değişikliğiyle mücadelemize fariza edecek, ülkemizin en baş döndürücü gerekseme duyduğu çalışmalardan bir tanesi bulunan İklim Kanunu'na altlık oluşturacak çalışmalarımızı inşallah 6 ay içinde tamamlayacağız. Bu çerçevede gerçekte 2053 gösterimi ile beraberce İklim Kanunu'yla hepsi sektörleri alakadar emekleri yapacağız."

Yine ayrımsız hedeflerle ülkenin hâlâ parlak eş evren düşüncesince inanca şekilde gösterdiği eylemleri içeren 2030 Ulusal Katkı Beyanını da bu sene bitmeden güncelleyeceklerini tamlayan Kurum, "İklim kriziyle çalışan savaşım düşüncesince geliştireceğimiz Türkiye Ulusal İklim Portalı'yla 81 ilimizin tamamında, hepsi natürel alanlar ve site merkezlerinde hava ihtar sistemleri kuracağız. Bu sistemle muhtemel facia sahalarına yaklaşan yerlerde canlı yurttaşlarımızın dirilik ve mülk güvenliğini sağlayacağız." dedi.

Şehirlerin yeşil finansman olanakları artırılacak

Sonuç bildirgesinin ikinci maddesini, "İklim değişikliğiyle savaşım kapsamında şehirlerimize yeşil finansman imkanlarını artıracağız." niteleyerek açıklanan Kurum, bu kapsamda yapılacakları şöyleki anlattı:

"İller Bankası Genel Müdürlüğümüz tarafından 'iklim dostu' planlara 2022 yılı içinde 37 bilyon liralık pınar aktaracağız. Emlak Katılım Bankamızla vereceğimiz çelimli eş maddesel destekle de çevre dostu mesken ve vasıtaların yaygınlaşmasını bildirmek düşüncesince icap domestik yönetimlerimizi gerekse vatandaşlarımızı motivasyon edeceğiz. Belediyelerimize çevreyi kirletmeyen, susturucu gazı üretmeyen, vatandaşımızın sağlığına dokunca vermeyen elektrikli ve melez motorlu araçları bağış edeceğiz, gene bu aşamada belediyelerimize, domestik yönetimlerimize finansman desteği vereceğiz."

Kirletenden elde edilmiş gelir, parlak istihsal işleyen sanayiye motivasyon olacak

Kurum, Hava Emisyon Yönetim Portalı kapsamında 8 bin endüstri tesisinin 20 bin bacasının yük dibine alınıp, izlendiğini belirterek, "Bu sistemle kirletenden elde edilmiş gelirleri, kuracağımız Emisyon Ticaret Sisteminin de altlığı olacaktır. Elde edilen gelirleri parlak istihsal teknolojilerini kullanan endüstri tesislerine motivasyon şekilde vereceğiz." dedi.

Tarımda ve enerjide yeşil kalkınma namına yapılacak yatırımları da açıklanan Kurum, "Tarımda ve enerjide yeşil kalkınma namına yeşil meydan üreten, sürdürülebilir ekincilik işleyen yurttaşlarımız ve parlak erke yatırımı planlayan yatırımcılarımız düşüncesince 50 milyon metrekare bulak taşınmazıyla sektörlerimizi destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Yeşil yatırımcıyı beslemek namına domestik ve ulusal kurnaz site ürünlerini, millî ve arsıulusal alıcılarla buluşturan "Akıllı Şehir Dijital Expo" buluşmasını da gerçekleştireceklerini aktaran Kurum, "akıllı mahsul pazarı" şekilde nitelendirecekleri "Dijital Expo"yu 365 devir çalıştıracaklarını ve yeşil yatırımcıların iş yapmasını ve kazanmasını elde etmiş olacaklarını söyledi.

Kurum, Yenilenebilir Enerji Yatırım Portalı'nı da bu sene içinde tamamlayacaklarını duyurdu.

Depozito Yönetim Sistemi 81 il ve 972 ilçede yaygınlaştırılacak

Sonuç bildirgesinin üçüncü maddesini, "Dönüşümü ve tasarrufu asal meydan hepsi sektörlerimizde baştan kullanması bilgili kılacak döngüsel tutum modeline geçeceğiz." niteleyerek açıklanan Kurum, Döngüsel Ekonomi Ulusal Eylem Planını 2021'de çalıştıklarını ve bu sene içinde emek harcamayı paylaşacaklarını söyledi.

Kurum, tekstilden plastiğe, inşaattan imalat endüstrisine derece onlarca ayrımlı sektörde analizleri tamamlayacaklarını, döngüsel tutum eylemlerini inceden inceye gerçekleştireceklerini söyledi.

Döngüsel Ekonomi Modelinin eğer olmazsa olmazının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan "Sıfır Atık Hareketi" olduğuna dikkati çekici Kurum, "Sıfır atılan uygulamalarının hepsi sektörlerde çoğalması düşüncesince lazım desteği vermeye bitmeme edeceğiz. Böylelikle Sıfır Atık kapsamında yüzdelik 22,4'e ulaştırdığımız arka avantaj oranımızı 2022'de yüzdelik 30'a, 2023'te yüzdelik 35'e çıkaracağız. 2035 yılı düşüncesince hedeflediğimiz yüzdelik 60 arka avantaj oranıyla, ekonomimize 90 bilyon liralık ulama sağlayacak, 200 bin kardeşimize acemi istihdam piyasası oluşturmuş olacağız." dedi.

Döngüsel tutum ve Sıfır Atık Hareketi'nin eş gayrı uygulaması bulunan ve bu sene Kızılcahamam'da uçucu çalışmasını başlattıkları, baştan kullanılabilen ambalajlar düşüncesince geliştirilen Depozito Yönetim Sistemi'ni 81 il ve 972 ilçede yaygınlaştıracaklarına dikkati çekici Kurum, "Vatandaşımızın düzene mükemmel desteğini aldığımızda vatanımızda İstanbul'un salname erke tüketiminin kısaca yüzdelik 10'u derece erke tasarrufu, Türkiye'nin günce yer yağı tüketiminin dü sert petrolden artırım elde etmiş olacağız. Yine bu aksiyon planı kapsamında, yegâne kullanımlık plastiklerin kullanımını azaltıyoruz. Plastik atıkların arka dönüştürülmesi düşüncesince geliştirdiğimiz acemi eylemleri kararlılıkla yaşama geçireceğiz." ifadelerini kullandı.

Atık su ayıklama tesisleri, biyorafineri tesislerine dönüştürülecek

Atık su ayıklama tesislerini, dirimlik getiren iktisadi eş kaynağa dönüştürecek adımlar atacaklarını da vurgulayan Kurum, "Atık su ayıklama tesislerimizi, eş yeşil uygulayım bilimi ürünü bulunan biyorafineri tesislerine dönüştüreceğiz. Böylece pres maliyetlerimizi şişman miktarda düşürecek, atılan suyun baştan kullanımını da artırmış olacağız. Bunlarla da yetinmeyip, atılan sudan hidrolik enerji, ayıklama çamurundan gübre gazı elde edeceğiz ve vatandaşımızın hizmetine vereceğiz." bilgisini paylaştı.

Çevre Etiketi Sistemi, 2023'te 12 piyasaya çıkarılacak

Kurum, sonuç bildirgesinin dördüncü maddesini ise şöyleki açıkladı:

"Çevre etiketi sistemini yaygınlaştıracak, çevre dostu mahsul ve fariza sektörlerinde rakiplik gücümüzü artıracağız. Yeşil kalkınmanın eş punt bulunduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede geliştireceğimiz teknolojilerle beraberce dünyada gır sahibi eş ev bark olma uğrunda çalışmalarımızı yapacağız. Şu anda seramik, tekstil, doğruluk kağıdı, hasiyet deterjanı, gezinsel konaklama tesisleri, kozmetik ve cıncık kabilinden 7 mahsul ve fariza kolunda yürüttüğümüz Çevre Etiketi Sistemi'ni, 2023 senesinde 12 piyasaya çıkaracak ve çevre dostu sanayilerimizin rakiplik enerjisini artıracağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler