USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Koca: “Sağlık çalışanını yaralama, ağır suç sayılacak”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileriyle ortak araya geldi. Bakan Koca, keyif çalışanlarına hızlı ilgili, “Kasten yaralama suçu, ukubet yargılaması itibarıyla bundan sonra aşırı elan ağır ortak suç olacak” dedi.

Bakan Koca: “Sağlık çalışanını yaralama, ağır suç sayılacak”
27-04-2022 18:32

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aydın programı çerçevesinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'ne (ADÜ) geldi. Burada ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir ile mülaki Bakan Koca, darülfünun dirlik bilgelik aldıktan sonraları Tıp Fakültesi öğrencileri ile planlı görüşmede ortak araya geldi.

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'yı ağırlamaktan çevre sevinme duyduklarını tabir ederek, “ADÜ'de Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca'yı ağırlamaktan ve hepsi kuvvet koşullara rağmak fedakârlık ile çalışan afiyet ordumuzun toy neferleri ile sizleri ortak araya getirmekten iri ortak mevki duyuyoruz. Türkiye şekilde milletimizin dirilik güvenliği ve halkımızın virüsten korunması noktasında dünyaya dayanıklı olacak icraat ve başarılar ile gururlandık. Bakanımız özellikle edinmek neredeyse hepsi afiyet neferlerimiz ile alım çalım duyuyoruz” dedi.

“Sorunlarla şahsen ilgileneceğim”

Sağlık Bakanı Koca, Tıp Fakültesi öğrencileri buluşmasında konuşmasına rahmetli Başbakan Adnan Menderes'ten bahsederek başladı. “Bu ziyaretle, Tıp Fakültesi buluşmaları serisinin ortak yenisini hâlâ gerçekleştiriyorum” diyen Bakan Koca, “Bugün, 30 yılda kazanılmış bulunduğu mükemmeliyet sebebiyle, ülkedeki yüzlerce tıbbiyelinin gönlünün bulunduğu yerdeyim. Profesör Ayhan Aköz hocamız, dekanlık vazifesini kısaca ortak ay ilk üstlendi. Kendisi, camiada şöhretli Acil Tıp hocasıdır. Biliyorsunuz, meslek, giderek kişiliğin ortak bileşeni olur. Fakültemizde görmüş bulunduğu sorunlara ortak acilci tutumuyla eğildiğini düşünüyorum. Sağlık Bakanlığı şekilde tığ de namına verebileceğimiz desteği vermeye hazırız. Buraya gelmeden ilk yaptırdığım araştırmada, asistanlarımızın nöbetlerde kullanılacak olan tatil odalarına gereksinimi bulunduğunu öğrendim. Maaşlardaki yetersizliklerin sefer açmış bulunduğu neticelerden bir tanesi olarak, ilmî aktivitelerden mahrum kalma problemi da dile getirildi. Yenidoğan servisi çıtırbom kalmış bulunduğu için, parasız sevkinin mübrem olması asistanlarımızın şikayetleri arasında. Sevki, kendine yakıştıramayan bu mesleksel alım çalım bence alkışlanmaya değerdir. Problemle şahsen ilgileneceğim” açıklamasında bulundu.

Öğrencilerden beklentisini söyledi

Bakan Koca, tababet fakültesi öğrencilerinden beklentisini tabir ederek, “Sözümün bu noktasında öğrencilerimizden muhik ortak beklentimi dile bildirmek isterim. Önümüzdeki TUS'larda aşama hazırlamaya sözlü birçok kişiyiz? Aydın Adnan Menderes Tıp Fakültesi mezunlarının TUS'taki muvaffakiyet oranının şu ankinden hâlâ faziletli olmasını, bu fakülteye aşama kazandırılmasını bekliyorum” sanarak konuştu.

“Bakanlığımızın hızlı savaşı dayanıklı bilinmiyor”

Sağlık Bakanlığının, gelişigüzel hız vakası özelinde ortak tane hiç verdiği mücadelenin aldığı kadar bilinmediğini açıklanan Bakan Koca, “Şiddet davaları avukatlarımızca izleme edilmektedir. Mağdur arkadaşlarımıza lazım desteği vermeye çalışıyoruz. Değindiğim il güzel yapı, ortak icra vekili yardımcımın koordinasyonunda bana bağlıdır. Sağlıkta hız olaylarının bulunan türel süreçleri yadırganmakta, bunlara ağıt verilememektedir. Süreçlerin hak duygumuzu istiğna etmediği aşırı doğrudur. Fakat bu değerlendirmelerde bilgelik eksikliğine alakalı günah payları da var. Mevcut yasalar, olayların ehemmiyetli ortak kısmında, maalesef, kaza personelleri düşüncesince tutukluluğu muhtemel kılmıyor. Biz isteriz ki, yasanın hükmü vicdanımızın verdiği hükümle bire ortak olsun. Aynı değilse, kanun suçun ciddiyetinin arkasında kalık ve eskimişse o devir onu tahrifat iradesine gerekseme vardır. Arkadaşlar, istek ortaya konmuştur. Kürsüdeki kaza çalışanının uğrunda duran yasa, izlemsel eyyam zarfında değişmiş olacak. Hakim ve savcılara, verdikleri tedhişçi kararlar haysiyetiyle teşekkürü aşırı görmemeliyiz. Şiddete teşebbüsü azaltacak güçteki kararları muhtemel olduğunca yaymalı, duyurmalıyız. Sosyal komünikasyon ortamı ve öteki yığın yazışma araçları bu amaçla çarpıcı ortak biçimde kullanılmalıdır.

“Denizli'deki hız vakasına sunulan ukubet camiada aldığı kadar madde edilmedi”

“Denizli Pamukkale Tıp Fakültesi Hastanesinde 15 Ocakta yaşanan, dü araştırma görevlisi hekimi erek düzlük hız vakasının failine sabık ay sunulan 8 yıl 5 ay dam cezası, delik ürkütücü bulunmasına rağmak camiada aldığı kadar madde edilmemiştir” niteleyerek laflarına bitmeme fail Bakan Koca, “Sağlıkta hız suçunu ‘Bir an kendimi kaybettim' sözüyle açıklayacağını zannedenlere bulunan türel koşullarda da söylenecek ortak şeyler var. Maalesef komünikasyon ortamı düşüncesince suç cazip, ukubet dikkat çeken değil. Maalesef hız suçlarının ele alınış çeşidi suça motivasyon edici. Yasal organizasyon yürürlüğe girdiğinde sizlerden ortaklık istem ediyorum. Umarım toy suç işlenmez. İşlenirse, bilerek yaralama suçunda durdurma olacak. O tutuklamaları duymayan kalmamalı. O gelişmeleri tamamımız paylaşmalıyız” dedi.

“Şiddet suçlarına dirlik ehemmiyetli ortak etap atıldı”

Şiddet suçlarına dirlik iri ortak etap atıldığını açıklanan Bakan Koca, “TBMM Adalet Komisyonundan ortak organizasyon geçti. Kasten yaralama suçu Katalog Suçları çerçevesine alınıyor. Bu ne demektir? Kasten yaralama suçu, ukubet yargılaması itibarıyla bundan sonraları aşırı hâlâ ağır ortak suç olacak. Suçun, Katalog Suçlarına alınması, alıkonulma düşüncesince tam faktör dokuma edecek. Zihninizde canlansın sanarak dayanıklı veriyorum. Sağlık çalışanını yaralama suçu; artık, bilerek öldürme, işkence, intihara manipülasyon kadar aşırı ağır suçlarla bire ortak iç kulak altında toplanıyor. Buna ek olarak; el ortada “kravat indirimi” denen güzel çözüm indirimi kalkıyor. Suç, amme hizmetinin zorla izin verilmediği öteki hız suçlarından ayrılarak, ukubet artırılıyor. Bu ülkenin hekiminin, araştırma görevlisi hekiminin, bilirkişi hekiminin, anlaşma kaygısı duymasına ne ortak doktor ne de icra vekili şekilde gönlüm razıdır. Cumhurbaşkanımız, aylık özellikle edinmek neredeyse kişi haklarının iyileştirilmesi dair iradesini bildirme etmiştir. Tüm mevzularda kararlılığını ortaya koymuştur. Çalışma ortamı sorunları bağlamında yamak personel eksikliği öne çıkan başlıklardan. Çözüm düşüncesince vakte gerekseme var. Nöbet sorunu, üstesinden tümden gelebileceğimiz ortak dava değil, çözümü vakte yayılacak. Fakat 36 saatlik keşik insancasına olmaktan uzaktır. Çok ağır ortak yük. Çabalarıma tanıksınız. Çalışma süresini en aşırı 24 saatle hudutlandırmak istiyoruz. Nöbetler düşüncesince de hakkaniyetli ecir düzenlemesine gidilmesini amaçlıyoruz. Daha geçmiş buluşmalarımızda da söyledim. Ben bugün Sağlık Bakanıyım. Ama yaşadığım sürece meslektaşınızım. Size dirlik ödevlerimi biliyorum. Buradan Ankara'ya, Bakanlık binasına toy ödevlerle döneceğimden güvenli olun” sanarak konuştu.

Onur Durmuş - Murat Uçkaç

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler