USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Kirişci: Planlı istihsal yapmamız lazım

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Planlı istihsal yapmamız lazım, buradan hareketle de değme ayrışık atıf ve idarenin bakanlığımız kabilinden yürütülmüş olduğu ortak düzentileme sürecine girdik. 'İstediğimi ekerim, dikerim' dönemi kapanacak." dedi.

Bakan Kirişci: Planlı istihsal yapmamız lazım
13-11-2022 16:06
Edirne

Edirne Ticaret Borsasında tarım alanı temsilcileriyle müşterek araya mevrut Bakan Kirişci, göreve geldiği günden beri düzenledikleri kesim temsilcileriyle buluşmalarının 29.'sunu Edirne'de yapmaktan bahtiyar bulunduğunu belirterek, "Sizlere fariza kılmak boynumuzun borcu." ifadesini kullandı.

İklim değişikliği, Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının, besin bildirme güvenliğinin önemini müşterek el hâlâ gösterdiğini tabir fail Kirişci, harp zımnında tamamı dünyanın besin sorunu çekmiş bulunduğu müşterek çağda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde imzalanan hububat sevkiyatı anlaşmasının önemini vurguladı.

Sevkiyatın başlamasıyla tamamı dünyanın şen müşterek dem aldığını, 20 yıldan beri iktidarda olduklarını ve bundan sonraları iyiyi değil hâlâ iyiyi gerçekleştirmek düşüncesince çalıştıklarını dile getiren Bakan Kirişci, Türkiye topraklarının sınırsız, dizginsiz ve her insanın kol dikeceği müşterek düzlük olmadığını söyledi.

Kirişci, şu biçimde bitmeme etti:

"Böyle müşterek Türkiye toprağı bahis konusu değil, tığ müşterek Latin ABD ülkesi değiliz Nüfusumuz çabucak artmaya bitmeme ediyor. Bizim çocukluklarında sofralarımızda tükettiğimiz ürünler ile bugünküleri kıyas edelim, paralellik mevcut mı? Çeşitler ve alışkanlıklar değişmiş, zenginlik seviyesi yükselmiş. Dışarda tüketen müşterek maşer biçimine gelmişiz. Bir yandan da ülkemizi görüşme fail gezmen sayısı da rastgele güzeşte güneş arıyor. Her bakımdan kendimizi alıştırmak zorundayız. Topraklarımız, istediğimizi, istediğimiz derece üretime makul değilse, nüfusumuz artıyorsa, ülkeye doğacak bulunan gezmen sayısı da artmaya bitmeme ediyorsa, dış satım da olsun istiyorsak, bizim düzenlenen istihsal yapmamız lazım. Buradan hareketle de rastgele çeşitli irsal ve idarenin bakanlığımız kabilinden yürütülmüş bulunduğu müşterek emek vermek sürecine girdik. Tarlanız mevcut 'istediğimi ekerim, dikerim' dönemi kapanacak. Biz bu topraklarda toprağın ekolojisine, iklimin yapısına, endüstri ve endüstriye ve oradaki şahısların bazısı alışkanlıklarına gereğince ilk teşrin yapılmasını istiyoruz. Önceliğimiz 'un, yağ, şeker' diyoruz. Un düşüncesince hububata, yağ düşüncesince besili tohumlara, şeker hastalığı hastalığı düşüncesince de şeker hastalığı hastalığı pancarına atıfta bulunuyoruz. Hayvansal mahsulat de bizim düşüncesince önemli. Et, süt, yumurta, büyükbaş, küçükbaş, kanatlı, hepsinde düzenlenen müşterek üretime geçeceği,z dijitalleşmeyi sağlayacağız."

Tarımda dijitalleşme

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) e-Devlet üstünden başvuruların 1 Ekim’de başladığını anımsatan Kirişci, uygulamanın başladığı günden beri 800 bine benzeyen ÇKS vesikası oluşturulduğunu tabir etti.

Zaman düzlük müşterek uygulamanın bundan sonraları matlup yerden 2 dakikada halledilebilecek müşterek bir hale geldiğini aktaran Kirişci, şunları kaydetti:

"Bu belgeyi alalım dediğimizde 100 lira müşterek masrafımız olsa, 800 bin isim 80 milyon lirayı şu an cebine koydu, susturucu emisyonu yok, yer kirliliği yok, zamanımızı dobra kullanıyoruz, bulunduğumuz noktayı vazgeçme etmiyoruz, öteki yandan da bu işle çalışır bulunan aralarında mühendis, baytar bulunan 15 bin amme görevlisi vardı. İlkokul mezunu birinin yapacağı işleri bunlara yaptırıyorduk sonraları da 'bu mühendisler, bu veterinerler keşki bizim tarlaya gelseler, ahıra gelseler bizlere bildiklerini anlatsalar...' Hem doküman düzenleyecek, bununla birlikte gidecek bildiklerini anlatacak, bu beklenir değildi fakat demin bu 15 bin çalışanımız bu piyasanın gereksinim duyan know how'u bilgiyi, minval göstericiliği gerçekleştirecek."

Tarımda dijitalleşmeyi önemsediklerine ayraç fail Kirişci, senenin böylelikle "Tarım Cebimde" uygulamasını da yaşama geçireceklerini duyurdu.

Uygulamada da planlama dahilinde çiftçinin ekebileceği ürünleri görebileceğinin altını çizen Kirişci, kontratlı istihsal ve Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi'nden de gır etti.

Desteklemelerde de toy müşterek uygulamaya geçileceğini duyuran Kirişci, "Kiralıyoruz fakat dünyalık sahibinin şahıs namına yatmış bulunduğu düşüncesince bu paraları bizlere vermiyor. 'Sadece ÇKS'yi esasi düzlük bugünkü sübvansiyon uygulamasında bunun adına bakanlığın öteki kayıtları da esasi alınır diyerek, esasi üreteni doğrulamak yönünde da bu adımı atmış olacağız." dedi.

Kent Tarımı Projesi

Kirişci, şehir tarımının körpe ürüne erişim, istihdam, zenginlik ve çevreye hâlâ duygun müşterek mekanizma olduğuna dikkati çekerek, mühim mamüllerin üretilmediği, üretilmesinde yarar görülmeyen alanları, aya yer sıfır sahaların şehir tarımı düşüncesince kullanılacağını duyurdu.

Bakan Kirişci, "Özellikle sergen ömrü çelimsiz bulunduğu düşüncesince meal ve sebzede, açıkta yetiştiriciliğin yanı sıra sarık altı yetiştiriciliği müdahale bunların gereksinimi olabilecek erke kaynaklarının, jeotermalden, güneşten, yel enerjisinden sağlanabildiği uygulamalarla seraları birleştireceğiz. İstanbul'un göveri ihtiyacını 800 kilometrelik Antalya'dan değil de 250 kilometre uzaklıktaki Edirne'den tedbir edeceğiz. Lojistik maliyetlerini, karbon kadem izini düşüreceksiniz, ürünün tazeliği dair avantajlı olacaksınız, en önemlisi istihdama hastalık olacak." değerlendirmesini yaptı.

Tarım müşavirlikleri kurulacak

Kirişci, tarladan sofraya, zincir içinde rastgele müşterek kademeyi güvence dibine almak, bunu emniyetli besin adına dobra müşterek zemine raspalamak istediklerini, denetimi de tarım müşavirlerine çoğaltmak istediklerini bildirdi.

Yasa değişikliği müstelzim mevzuyla ait düzenlemeyi TBMM'nin takdirine sunacaklarını tabir fail Kirişci, "Yeminli müşavirlik, finansal danışmanlık üzere ekincilik mühendislerini, baytar hekimlerini, besin mühendislerini ve su ürünleri mühendislerini yetkilendirerek denetimleri onlara yaptıracağız. Böylelikle Bakanlığımızın 5996 mahdut yasaya gereğince korumakla yükümlü bulunduğu sert baş döndürücü iş ve işlemi de bundan sonraları bu manzume gruplarına vermiş olacağız. Bunun hem hâlâ çabuk ve birinci sınıf meal vereceğine ve manzume insanlarının şahıs mesleklerine erbap çıkmaları adına da baş döndürücü ehemmiyetli olacağına içten inanıyorum." sanarak konuştu.

Vahit Kirişci, Edirne'ye meal 20 yılda 19,9 bilyon lira zirai dayanaklık kılmak verildiğini, envestisman yapıldığını tabir ederek desteklemelerin ayrıntılarını anlattı.

Bakan Kirişçi, Edirne'nin nüfusuna gereğince icra ettiği üretimi Türkiye'de sağlam yayınlanan vilayetler arasına getirdiğini vurguladı, sulamayla ait planlanan yatırımlar kendisince bilgelik verdi.

Diğer konuşmacılar

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık da şehir ekonomisinde başat bu piyasanın tarım bulunduğunu söyledi.

Kırbıyık, 1 metrekare tarım piyasasının bile gereksiz bırakılmadığı, zirai hasılanın şehir ölçeğine gereğince baş döndürücü faziletli bulunduğu Edirne'de sulama imkanlarının artmasıyla bu katkının hâlâ da artacağına inandığını belirtti.

TBMM Tarım Komisyon Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç da Edirne'nin zirai üretimde baş döndürücü altın bulunduğunu vurguladı.

TBMM Kadın - Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise şehrin velut topraklara erbap ve canlı teknolojiyi dobra kullanan çiftçileriyle iklim tarım ekonomisine iri katkılar sunduğunu söyledi.

Aksal, meal 20 yılda iri sulama planlarına imza atıldığını bunların üretime ehemmiyetli katkılar sunduğunu, sulamanın artırılması yerinde üretimin hâlâ da artacağını kaydetti.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan, göz ve borsa başkanları ve üreticilerin katılmış bulunduğu güruh hâlâ sonraları basına gizli biçimde gerçekleşti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler