USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Karaismailoğlu: Demir yolu yatırımları yüzdelik 50'nin hakkında çıkacak

Bakan Adil Karaismailoğlu, "Kara alternatifleri yatırımları ehemmiyetli birlikte seviyeye geldi, artık sert yolu ağırlıklı birlikte envestisman sürecine girdik. Demir yolu yatırımları yüzdelik 50'nin hakkında çıkacak." dedi.

Bakan Karaismailoğlu: Demir yolu yatırımları yüzdelik 50'nin hakkında çıkacak
08-01-2022 02:16
Antalya

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya Belek Turizm Merkezi'nde planlı AK Parti Ankara İl Teşkilatı'nın "İstişare Kampı"nda meydana getirdiği konuşmada, 2002 öncesinde Türkiye'de akıbet basamak kem eriştirme ve enfrastrüktür boşluğu olduğunu, 6 bin kilometre bulunan ayrılmış sefer ağını ve akıbet basamak kalitesiz, emniyetli sıfır sefer ağını aceleci adına belli birlikte seviyeye boşaltmak istediklerini söyledi.

Türkiye düşüncesince ehemmiyetli hedeflerinin bulunduğunu özetleyen Karaismailoğlu, "Dünyanın en mütekâmil ekonomileri arasına girecek birlikte Türkiye'yi hedeflediğimiz düşüncesince bu altyapıyı çelimsiz müddette yapmamız gerekiyordu. Kısa müddette bu genişliğinde iri altyapıyı meydana getirecek paramız da yoktu. Az parayla azami yarar sağlamamız gerekiyordu. İyi planlama gerçekleştirmek düşüncesince ülkenin eksikliklerini gereksinimlerini hedeflerini ortaya atmak gerekiyordu. Hızlıca bunlar ortaya konuldu, ülkenin planlaması yapıldı. Özellikle kara yolu altyapısı düşüncesince planlamalar yapıldı." diyerek konuştu.

Bakanlık adına ehemmiyetli sorumluluklarının olduğuna dikkati çekici Karaismailoğlu, hayatın, hayatımızın bulunduğu rastgele yerde olduklarını, hayatımızın yaşamın olabilmesi düşüncesince altyapılarının, yatırımlarının o alanda olması icap ettiğini aktardı.

Ulaştırma altyapılarının tamamının kaliteli, emniyetli ve aceleci muvasala düşüncesince çelimli enfrastrüktür icap ettiğinin altını çizen Karaismailoğlu, "İnsan, ağırlık ve data taşıyoruz. En çelimsiz sürede, en aceleci ve emniyetli halde kıymetlendirmek istediği notaya götürmekle sorumluyuz. Bunu muktedir olmak düşüncesince de çelimli altyapıya erbap olmamız gerekiyordu. O sebepten master planlar çerçevesinde altyapılarımızı planladık ve işe koyulduk." dedi.

Türkiye'nin dört saatlik uçuşta dünyanın merkezinde birlikte konumda, 67 ülkeye, 1,7 bilyon kişiye ve 38 trilyon diğer berrak ulusal hasılanın bulunduğu birlikte coğrafyanın kusursuz ortasında bulunduğunu tamlayan Karaismailoğlu, coğrafi konumun avantajlarını fırsata yöneltmek icap ettiğini vurguladı.

"Dünya tecim kütlesinin yüzdelik 90'ı çokluk eliyle yapılıyor"

Karaismailoğlu, Türkiye'nin Avrasya'nın ve dünyanın mazi hizmet koridorlarının ortasında bulunduğunu hatırlatarak, Çin'den Avrupa, Afrika ve Uzak Doğu'ya aşırı ağırbaşlı ticari çabukluk bulunduğunu belirtti.

Dünya tecim kütlesinin yüzdelik 90'ının çokluk eliyle yapıldığını bildiren Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"2020 Mart ayından sonradan müstevli dolayısıyla aşırı safahat geçirdik. Salgın periyodunun sona ermesi, 2019'daki o iri hareketliliğe ulaşmamız düşüncesince beklentimiz var. Kötü, ölçülü ve güzel senaryolar adına icraat planlayarak, mücehhez olmaya çalışıyoruz. Türkiye aşırı ehemmiyetli miktarda dayanak noktası verdi. Bu desteğin karşılıklarını görüyoruz, ticaretteki ihracattaki bu artışla birlikte. Dünyada müstevli süreci ve sonrası düşüncesince iri planlamalar var, strateji ediyoruz. Sadece Amerika'da 2 trilyon dolarlık enfrastrüktür yatırımı amacı koyuldu. İki kaybolma yılı kazanç için. Bu dü yıla kılıç kaybolma diyemeyeceğiz. 2020'de 2019'dan yüzdelik 50 elan birlikte tomar envestisman yaptık. Çünkü müstevli kapsamında hepsi tedbirlerimizi aldık ve güçlü, iri Türkiye'nin, vatanını, milletini dost milletimizle etkin insanımızla bu süreci güzel halde atlatmaya çalışıyoruz. 2019'da 60 bilyon teklik envestisman karşıcı Bakanlığımız, 2020'de salgının negatif etkilerine karşın 83 bilyon teklik envestisman yaptı. O sebepten rastgele çağ birlikte yerde açma yapıyoruz."

Bakan Karaismailoğlu, akıbet 20 senedir 1,6 trilyon dolarlık yatırıma başladıklarını ve bunun da 1 trilyon 144 bilyon dolarını tamamladıklarını belirterek, art kalanının da bitmeme fail planlar bulunduğunu anlatım etti.

Son 20 yılda elan aşırı kara yolu ağırlıklı yatırımların yapıldığını aktaran Karaismailoğlu, "Son 19 senedir yatırımlarımızın yüzdelik 65'i kara yolu yatırımlarıydı. Kara yöntemleri yatırımları ehemmiyetli birlikte seviyeye geldi, bundan sonradan çıpa yolu ağırlıklı birlikte envestisman sürecine girdik. Demir yolu yatırımları yüzdelik 50'nin üstüne çıkacak. Kara yöntemleri yatırımları az buçuk elan aşağıya inecek fakat kara yolu yatırımları tek devir bitmez. Kara yolu, çıpa yolu derken iklim amacında da aşırı ehemmiyetli altyapımızı tamamladık. Çünkü iklim şeklini halkın yolu karşıcı birlikte Türkiye var. 2002 sene evveliyat benim ortamında uçaklara gökteki birlikte cisimdi fakat şu anda halkın yolu oldu." ifadelerini kullandı.

Hızlı trenlerde bundan sonradan hem geçici hem ağırlık taşınacak

Yüksek aceleci katar yatırımlarına da yer veren Karaismailoğlu, İstanbul, Eskişehir, Ankara, Konya aceleci trenlerinin tamamlandığını, aceleci trende erte da Konya'yı Karaman'a uzatarak, 100 kilometrelik aceleci katar hattını işletmeye almış olacaklarını söyledi.

Artık bundan ahir aceleci katar hatlarında hem geçici bununla beraber ağırlık taşıyacaklarını vurgulayan Karaismailoğlu, bundan ahir inşası bitmeme fail aceleci katar hatlarında ağırlık adına mazi hizmet manada ülkeye iri katkılar sağlayacaklarını belirtti.

Dünyanın şu anda 12 bilyon titrem bulunan evren tecim kütlesinin de 2030'da 25 bilyon tona çıkacağını aktaran Karaismailoğlu, "Bizim de evren ticaretindeki 25 bilyon tonluk mazi hizmet harekete mücehhez olmamız, planlarımızı ona uyarınca yapmamız gerekiyor. Özellikle Karadeniz'e kıyısı bulunan devletler limanlarına envestisman yapmaktalar. Biz de bu doğacak hedefleri doğrultusunda limanlarımızı büyütüyoruz, acemi limanlar yapıyoruz." dedi.

Karadeniz'deki mazi hizmet hareketliliğinde İstanbul Boğazı'nın önemine ayraç fail Karaismailoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"İstanbul boğazından yılda 40 bin sefine geçiyor. Dünyadaki 12 bilyon titrem mazi hizmet akıntı 25 bilyon tona çıktığında bu yükler, hareketlilikler nite sağlanacak. Burada salname 40 bin yöresinde bulunan sefine sayısı ince artacaktır. Bugün fark Marmara denizinde günlerce beklemeler var. Çünkü İstanbul Boğazı akıbet basamak riskli birlikte boğazdır. Güvenli geçişin salname hemen 25 bin gemiyi kaldırabilecek vaziyettedir. Bakanlığımızın sorumluluğunda bulunan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü kabilinden dehşet tedbirler alınarak, dehşet kılavuz gemilerle kaptanlarla 40 bine andıran gemiyi geçirmeye çalışıyorlar. Gemi sayısı düşüyor deniyor fakat ağırlık miktarı ince arttı. Çünkü geçmişteki üç sefine az elan birlikte gemiye dönüştü. Gemi boyutları belli standarda oturdu bundan sonradan sefine rakamları artmaya başlayacak. Bugün fark İstanbul boğazında, Marmara denizinde yüzlerce sefine bekliyor. Yarın aynı arttıkça bekleme süreleri de artacak. Yüzlerce sefine binlerce gemiye dönüşecek. Çünkü Marmara denizi ve İstanbul boğazı bu yükü kaldıracak halde değil. Kanal İstanbul ağız ağıza bu ihtiyaçtan doğma seçenek birlikte su yoludur."

Türkiye'deki gidiş geliş hareketliliğinin yüzdelik 170 artmasına karşın gidiş geliş kazalarında yüzdelik 82 eksilme bulunduğunu tamlayan Karaismailoğlu, ayrılmış yollar, konforu artırılmış metodlar yardımıyla bunun başarıldığını anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler