USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Dönmez'den yerli gaz açıklaması! İlk fazı için tarih verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'deki sakıntı için geçmiş fazın 10 kuyudan günde tahminî 10 milyon metreküp doğalgazı taşımayı hedeflediklerini dile getirerek, “Maksimum istihsal seviyesine çıktığımızda ülkemizin ihtiyacının tahminî 3'te 1'lik y

Bakan Dönmez'den yerli gaz açıklaması! İlk fazı için tarih verdi
05-11-2021 17:36

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bursa Uludağ Üniversitesi'nde ‘Bağımsız Enerji Güçlü Türkiye' mevzulu konferansa katıldı.

Karadeniz'de mevcut doğalgaz ile ait açıklamalarda mevcut Dönmez, “Yerli doğal gazda misyonumuz belli. 2023'e gazın evvel fazını düzene vereceğiz. İlk faz için açılması planlanan kestirmece 10 kuyudan, günde kestirmece 10 milyon metreküp gaz taşımayı hedefliyoruz. İkinci fazda kalan kuyu miktarıyla beraberce karaya dökme gaz miktarı günde kestirmece 40 milyon metreküpe denli çıkacak. Maksimum istihsal seviyesine çıktığımızda ülkemizin ihtiyacının kestirmece 3'te 1'lik tarafını Karadeniz bölgesinde elde etmiş olacağız. Başka müşterek anlatım ile meskenlerin, konutların gaz ihtiyacının tamamını Sakarya gaz bölgesinden karşılar bir duruma geleceğiz. Deniz tabanında kestirmece 2 bin 200 kilometrekarelik müşterek saha içre kestirmece 40 nüsha istihsal kuyusundan mevrut doğal gazın toplanmasını ve borazan hattına aktarılmasını sağlayacak müşterek kanalizasyon kuracağız. Deniz tabanı istihsal tesisini kişmiri tesisine bağlayacak borazan hattımız 169 kilometre olacak. Şu anne kadar, lüzumlu boruların yüzdelik 50'den fazlasının üretimi tamamlandı ve yüklemeye anık durumda. İnşallah önümüzdeki senenin ortalarında Karadeniz'in tabanına boruları serip evvel deposu vuracağız” niteleyerek konuştu.

“Türkiye'nin 20-30 sene öncesine bakarsanız Türkiye'nin nereden nereye geldiğini elan elleme anlarsınız” diyen Bakan Dönmez, “O devri romantize ederek dobra göstermeye çalışanlar tehlikesiz olun ki elindeki statükoyu, gücü kaybeden, kendini rastgele devir halkın üstünde görenlerdir. Yeni müşterek zamanın arifesindeyiz. Yeni müşterek doğumun sancılarını çekiyoruz. İnanıyorum ki iri ve çelimli Türkiye amacında çektiğimiz dört başı mamur bu sıkıntıların sonu aydınlıkla noktalanacak. Siz gençler, yaşanmış bulunan rastgele şeyi zahiriyle değil batınıyla, engel arkasıyla gitmek zorundayız. Bugün burada özgür enerjiyi çelimli Türkiye'yi bahsetmek için müşterek araya geldik. Ama öncesinde hakeza müşterek girizgâhla bizleri geleceğe taşıyacak bulunan siz kıymetli üyelerimizin ne denli iri müşterek sorumluluğa cemaat olduğunuzu, ne zorluklarla karşılaşabileceğinizi anımsatmak istedim” dedi.

“Karadeniz'deki doğalgaz keşfinden milletimiz memnun”

Karada ve denizde özgür erke idealine iktiran etmek için geceli gündüzlü çalıştıklarını dile getiren Dönmez, “Karadeniz'de 540 bilyon metreküplük gaz keşfimizin milletimizi nite kıvançlı ettiğini gittiğimiz rastgele yerde görüyoruz. Akdeniz'i karış karış arıyoruz. Bizler Mavi Vatan stratejisiyle acemi müşterek görünüş ortaya koyarken, Türkiye'nin Akdeniz'de yürüttüğü mücadeleyi kötüleyen, bu gayreti ‘düşmanca ve saldırgan' şekilde niteleyen birtakım mahfiller başkalarının yerine bu süreci sabote etmek istiyor. Düşmana körpe azarlamak için özlük milletine antagonizm fail hakeza müşterek anlayış eskiden de mevcut olmuştu bugün de güçsüz hareketleriyle gene sahnedeler. Diğer taraftan yerli ve yenilenebilir enerjiye yatırımlarımız dört başı mamur hızıyla bitmeme ediyor. Yenilenebilir erke müesses güçlükle yekûn müesses güçlükle yüzdelik 53'üne ulaştı. 2020 yılı ve 2021 yılı evvel dokuz ayında devreye giren çarpıcılık istihsal santrallerinin az elan tamamının yenilenebilir erke kaynaklarından oluştu. Türkiye, 2000'li yıllarda global yenilenebilir erke istatistiklerinde ‘Diğer' başlığı içre iken, bugün cemaat olduğumuz yekûn yenilenebilir erke müesses kuvvetiyle Avrupa'da beşinci dünyada on ikinci tam yer alıyoruz. Sadece 2020 senesinde devreye aldığımız yenilenebilir erke müesses gücü 24 Avrupa ülkesinin yekûn yenilenebilir erke müesses gücünden fazladır” ifadelerini kullandı.


Enerji teknolojilerinin geliştirilmesine müteveccih sonuç yıllarda sunturlu müşterek tekâmül yaşandığını kaydeden Bakan Dönmez, “Temel hedefimiz, Türkiye'nin erke ithalatını azaltmak, elektriğimizi yerli kaynaklardan üretirken, erke teknolojilerini de yerlileştirmektir. Burada dinç kabiliyetlere iri iş düşecektir. Güneşten hidroliğe, rüzgardan jeotermale denli rastgele bölgede teknolojik dönüşümü yerli üretim, yerli insanoğlu deposu ve yerli Ar-Ge ile yapmak istiyoruz. Bir öteki ehemmiyetli başlığımız da erke verimliliği. Son 4 yılda erke verimliliğine meydana getirilen yatırımlarla 1,2 bilyon dolarlık salname artırım elde ettik. Diğer taraf sektörleri de adisyona kattığımızda toplamda 3,6 bilyon dolarlık iri müşterek ilişik bedel sağlıyor. Burada gençlerimize, sizlere iri müşterek iş düşüyor. Biz erke teknolojilerini sizler için dünyaya saha okuyacağınız, evren ile rekabete girebileceğiniz müşterek saha şekilde tanımlıyoruz. Sizlere güveniyoruz. Sizlere inanıyoruz. Bilginize, heyecanınıza, düşüncelerinize, enerjinize ihtiyacımız var. Hep beraberce Türkiye'yi zirveye taşıyoruz” halinde konuştu.

“Yarın lityum, kobalt, müvellidülma ve kalburüstü mineraller kullanılacak”

‘Gelecekte erke nite olacak' sorusunu değerlendiren Dönmez, “Enerji teknolojilerinin gelişimiyle beraberce enerjide bildiğimiz sağlam aşırı bilinçlilik çabucak değişime uğruyor. Uluslararası Enerji Ajansı tutanağına gereğince bugün ki petrol-doğalgaz ticaretlerinin yerini ferda lityum, kobalt, hidrojen, kalburüstü mineraller alabilir. Bu acemi hammadde döngüleri acemi tür müşterek jeopolitik dizge ve acemi müşterek erke düzeni getirebilir. Bu nedenle bugünü düşündüğümüz denli yarını da gitmek ve idrak etmek zorundayız. Raporda ihtimal de sunulan mesajların en önemlisi erke dönüşümünün anca kolay, derneşik olmayacağı. Net bakir temel ağırlık yönünde dü takım var. Bir gruba gereğince yenilenebilir kaynaklar rastgele şeye yeter. Ama ilkgüz ayında İngiltere'de rüzgarın az esmesi kararı fiyatlar arttı. Ya da bu sene sezon anormalitesi yüzünden HES'ler çarpıcılık üretiminde esbak yıllara gereğince müşterek tomar gösteriş alamadı. Temiz erke kaynakları da hava değişikliğinden etkileniyor. Şu anda hava değişikliği görüşmelerinin yapıldığı Glasgow'da çarpıcılık üretiminin 71'i nükleerden. Evet, müşterek maksat mevcut ama oraya gidilmesi için yapılması müstelzim aşırı bilinçlilik var” dedi.

Elektrikli otomobil vurgusu

Elektrikli arabaların gelişinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Dönmez, “Fakat elektrikli otomobiller elden kelimesiz otomobiller değil. Bunlar ayrımsız sürede tekerli çarpıcılık talebi. mesela şenlik tatillerinde meydana getirilen yolculukları düşünün. İstanbul'daki çarpıcılık talebi, 2-3 şems içre Muğla, İzmir, Antalya'ya kayıyor ve orada elden 7-10 şems kalıyor ve art dönüyor. Elektrikli otomobiller şebekeye dayanak noktası de verebilir. Bunu karşılayıcı modeller var. Fakat otomobil üreticileri için batarya ömrü elan ehemmiyetli olduğu için burada ödünleme özgülemek istemeyebilirler. Diğer taraftan gerçek ağırlık taşımacılığı karşılayıcı kamyonlar ne olacak? Uçaklar, gemiler öteki yanda. Bu sorulara topu topu evren yanıt arıyor. Alternatif yakıtlar, elektriklenme, melez sistemler ehemmiyetli bir duruma geliyor. Açıkçası bizi geleceğe götürecek teknolojilerin elden yüzdelik 50'si şu anda kendini ispatlamış durumda. Fakat üstünde çalışılması müstelzim nice erke teknolojisi var. Hidrojen bunlardan müşterek tanesi. Belki kaynaşma müşterek ötekisi olabilir. Bir öteki tarafta da dijitalleşme gitgide ehemmiyet kazanacak. Geleceğe ilişkin en ehemmiyetli senaryolardan birisi elektriğin yekûn erke tüketimindeki oranının yüzdelik 25'ten yüzdelik 50'ye çıkması. Bu depar belgesi nice kâr ve riski yanı sıra getirecek. En önemlisi elastikiyet gereksinimi olacak” niteleyerek konuştu.

Bakan Dönmez laflarına şöyleki bitmeme etti: “Esneklik ihtiyacının ihtimal en hazırlop karşılanabileceği yerlerden birisi de mahveden ama elektronik olarak. Mesela yel esmediğinde buzdolapları nısıf kuvvet modunda çalışsa ve ya ev aletlerinin arama edilebilen ayrı ayrı kuvvet modları olsa. mesela cep telefonlarındaki kuvvet ayalarını biliyorsunuz. Pil bitmeye benzeyen bunları minimum tüketecekleri noktaya çekiyoruz, monitörü kısıyoruz. Aslında müşterek erke yönetimi yapıyoruz. Bir devre telefon bizatihi yapıyor bunu. Pil belirtik müşterek oranın dibine endişe aydınlığı azaltıyor ve bunu mahsus algoritmalarla yapıyor.”

“Kripto itibar için harcanan elektrikle Afrika'da milyonlarca insanoğlunun yaşamı değişebilir”

Kripto itibar için harcanan elektrikle Afrika'da milyonlarca insanoğlunun yaşamı değişebileceğini kail Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bugün sentetik dirayet algoritmaları, aşırı doyurmak ama güvenilmez çarpıcılık tüketiyor. Aslında ev aletlerinin yerini algoritmalar da almaktadır diyebiliriz. Fakat bu algoritmaların zeki tasarlanması iri müşterek saha açabilir. Yani şebekeden mevrut sinyallere gereğince kalan ve ya mütenakıs erke tüketimi ve ya ısıtma-soğutma sistemlerinin umumi düzene dayanak noktası olması önemli. Belki erke dönüşümünün en önemlice noktası sektörünün karbonsuzlaşması. Bir dayanıklı verecek olursak hidrojenden bakir emisyonlu polat üretilmesi gibi. Çimento alanı aşırı elan enteresan zira ısı aşırı kullanılmaktadır ve proses içre kimyevi tepkimeden ötürü sürüm çıkıyor. Kimyasal üretimi, plastikler öteki nice ürününün üretilmesi için güvenilmez erke harcanıyor ve sürüm üretiliyor karşılığında. Bir tişört üretilmesi 3 bin litre su ihtiyacına itibar oluyor. 2 kilowatt bugün da çarpıcılık gerekiyor. Bu erke ve eşme tüketimini azaltacak teknolojilere aceleci ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

“Üniversiteler sürecin elan müşterek tomar içre yer alacak”

“1970'lerde vesait 100 kilometrede 20-23 litre mahrukat kullanması ile çalışıyordu. 50 yılda bu kemiyet üçte müşterek dörtte müşterek oranına denli düştü. 100 watt ile aydınlatan ampuller demincek 12 wattlara denli düştü” niteleyerek laflarına bitmeme fail Dönmez, “Son 15 yılda, Edison'dan, Tesla'dan buyana ayrımsız bulunan aydınlatmalar, çıpır teknolojisiyle ayrımsız bulunan LED sistemlere kaydı. 15 yılda 6-7 katı erke verimliliği oldu. Belki önümüzdeki çağda ısı pompaları ehemmiyetli olacak. 50 yılda erke alanı iri müşterek değiş yaşadı. Şimdi müşterek öteki istifham da şu. Sonraki 50 yılı nite hayalet ediyoruz? Sonraki 50 yıla ne hazırlıklarla, ne öngörülerle giriyoruz? İnsan kaynağımızı, bilim ve tecrübemizi ne bölgeye kanalize ediyoruz? Burada üniversitelerimiz ilkin münevver sermayenin yetiştirildiği, Ar-Ge ve inovasyon yapıldığı bilim ve uygulayım bilimi merkezleri şekilde öne çıkıyor. Önümüzdeki yıllarda üniversiteler elan müşterek tomar bu sürecin arasında yer alacaklar. O nedenle geleceği bugünden kurmak, evren ile kalifiye teknolojilerde rakiplik edebilmek ve özlük öz markalarımızı, patentlerimizi, teknolojilerimizi boşaltmak yerine üniversitelerimiz elan müşterek tomar yazık yüklenecek. Türkiye, bu süreçte gerçek müşterek bilim ve sınama birikimiyle inanırım ki bu süreçte yıldızı projektör ülkelerden birisi olacak” dedi.
Konferansın ikinci bölümü basına gizli şekilde gerçekleştirildi.

Samet Doğru - Hakan Gönül
 

İLGİLİ HABER
Bakan Dönmez: Beklentimiz önümüzdeki senenin evvel çeyreğinden sonraları fiyatların elan akla yatkın seviyeye gelmesi Bakan Dönmez: 'Beklentimiz önümüzdeki senenin evvel çeyreğinden sonraları fiyatların elan akla yatkın seviyeye gelmesi'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler