USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Dönmez: TANAP'ın kapasitesini dü katına derece açık açık tezyit sonucu çıktı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Şu anda TANAP yılda 16 bilyon metreküp doğal taş yağı lambası lambası taşıyor. İnşallah bu kapasiteyi çelimsiz müddet süresince dü katına, şu demek oluyor ki 32 bilyon metreküpe çıkarmış olacağız." dedi.

Bakan Dönmez: TANAP'ın kapasitesini dü katına derece açık açık tezyit sonucu çıktı
06-10-2022 18:02
İstanbul

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) kapasitesinin Türkiye ve Azerbaycan arasındaki görüşmeler sonucunda dü katına çıkarılmasına değişmeyen verildiğini belirterek "Şu anda TANAP yılda 16 bilyon metreküp yel yağı lambası yağı taşıyor. İnşallah bu kapasiteyi endamsız müddet içre dü katına, kısaca 32 bilyon metreküpe çıkarmış olacağız." dedi.

Dönmez, Türkiye-Azerbaycan II. Enerji Forumu sonra icra ettiği matbuat açıklamasında, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki planların erke güvenliğine yardım yaptığını dile getirdi. İki ülkenin cumhurbaşkanlarının görüşmelerinde ilkin erke güvenliğinin ehemmiyetli ruzname maddelerinden bir tanesi bulunduğunu dile getiren Dönmez, şöyleki konuştu:

"Sayın Bakan (Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov) ile de görüştük. TANAP borazan hattı kapasitesini dü katına derece açık açık çoğaltma sonucu çıktı. Şu anda TANAP yılda 16 bilyon metreküp yel yağı lambası yağı taşıyor. Bunun 10 bilyon metreküplük bölümü Avrupa'ya, 6 bilyon metreküpü Türkiye'ye geliyor. İnşallah bu kapasiteyi endamsız müddet içre dü katına, kısaca 32 bilyon metreküpe çıkarmış olacağız. Şüphesiz bu sığa artışından Türkiye de yararlanma edecek, bire müşterek sürede Avrupa'nın erke sunma güvenliğine yardım sağlayacak."

BOTAŞ ve SOCAR'ın kuma firması faaliyetlerine başlayacak

Dönmez, toplu tartışma kapsamında icra ettiği konuşmada ise güzeşte sene Bakü'de planlı evvel toplantısının dü iklim arasındaki toy teşrikimesai alanlarını gösterdiğini ve diyaloğun artarak ilerlemesine okazyon bulunduğunu söyledi. Bugünkü derinti kapsamında belirlenen toy hedefler doğrultusunda çalışmaya bitmeme edileceğini anlatım fail Dönmez, "Tüm bu süreçte, ülkelerimizin çelimli politik iradesinin yanı sıra, şirketlerimizin mücahede ve kabiliyetlerinin de tesiri büyük. Bu noktada, SOCAR'ın Türkiye'deki en iri ecnebi yatırımcı olmasından duyduğumuz memnuniyeti dile iletmek isterim. SOCAR'ın vatanımızda gerçekleştirdiği faaliyetlere verdiği çelimli dayanak ve teşvikin müşterek benzerinin Azerbaycan'da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) de verilmesi temennisini bu vesileyle müşterek el henüz dile iletmek isterim." niteleyerek konuştu.

Dönmez, dü ülkenin hidrokarbür dalında iş birliğinin yenilenebilir erke bölgesine da taşınmasıyla bulunan ilişkilerin toy müşterek ivme kazanacağını aktardı.

Türkiye'de erke dönüşümünün berk temellere dayanan, öngörülebilir ve uygulanabilir müşterek tarz haritasıyla gerçekleşmesini hedeflediklerini dile getiren Dönmez, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Önemli hidrokarbür kaynaklarına eş müşterek iklim bulunan Azerbaycan'ın da erke dönüşümü düşüncesince benzeri hedefleri bulunduğunu biliyoruz. Her etabında desteğimizi çelimli halde gösterdiğimiz Vatan Muharebesi ile işgalden kurtarılan alanlarda yaşama geçirilmesi planlanan 'Yeşil Enerji' konseptinin uygulanmasında icap amme icap hususi sektörümüz kendisine rastgele devir Azerbaycan'ın yanı sıra olmayı sürdüreceğiz. Ülkelerimiz ortada yaşama geçirilen ve yaşama geçirilmesi muhtemel projeler, rastgele seferinde bizleri henüz doğacak taşıyacak toy fırsatlar yaratıyor. Yakın zamanda, erke sektörümüzdeki iş birliğini henüz da ileriye taşıyacak hükümetler arası anlaşmaya imza atmayı planlıyoruz. Yine baş döndürücü andıran müşterek sürede BOTAŞ ve SOCAR’ın kurduğu kuma firmanın faaliyetlerine başlamasıyla ilişkilerimizi henüz da ileriye giymek düşüncesince ehemmiyetli müşterek aşama atmış olacağız."

Dönmez, hususi kesim temsilcilerine de rastgele dü ülkenin yararına planlar ortaya koymaları ve dü iklim arasındaki kardeşliği güçlendirmeleri çağrısında bulundu.

Türkiye'den Nahçıvan'a tabii yel yağı lambası yağı tedariki sağlanacak

Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ise konuşmasında, enerjide çelimli Azerbaycan-Türkiye iş birliğinin zamanı müşterek lüzum bulunduğunu belirterek "Bu iş birliği, lehçe ve Avrupa ölçeğinde güvenli, sürdürülebilir erke arzının garantörüdür." dedi.

Şahbazov, Azerbaycan'ın Türkiye'deki sermayesinin 21 bilyon dolara ulaştığını bildirdi.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projelerinin sunma güvenliğinin simgesi durumuna geldiğine ayraç fail Şahbazov, şu detayları paylaştı:

"Azerbaycan ve Türkiye, Avrupa ülkelerinin katılım kurmaya çalışmış olduğu erke güvenliğinin daim sağlanmasında izlemsel çıkarları bulunan devletler durumuna geldi. TANAP, Türkiye'yi tabii yel yağı lambası yağı arzının ehemmiyetli müşterek halkası durumuna getirmiştir ve yel yağı lambası yağı ihtiyacının ehemmiyetli müşterek bölümünü karşılıyor. Türkiye'ye Temmuz 2018'den Ekim 2022'ye derece TANAP ile 18 bilyon metreküp tabii yel yağı lambası yağı tedbir edildi. Bu senenin 9 ayında Türkiye'ye vasıl 6,1 bilyon metreküp tabii gazın 4,2 bilyon metreküpü TANAP kabilinden karşılandı. 2023'e derece Türkiye'ye yel yağı lambası yağı ihracatımız 9,3 bilyon metreküpe ulaşacak. TANAP ve TAP'ı arttırma planlarımız var. 2027'ye derece Avrupa'ya tabii yel yağı lambası yağı arzını ikiye katlayarak erke güvenliğini ihya ve arzı çeşitlendirme misyonumuzu yenilemeyi amaçlıyoruz.

Şahbazov, şu anda dü ülkenin kuma gündemindeki konulardan birinin de Türkiye'den Nahçıvan'a tabii yel yağı lambası yağı tedarikinin sağlanması bulunduğunu aktararak Iğdır'dan Nahçıvan'a salname 500 milyon metreküp tabii yel yağı lambası yağı taşıyacak borazan hattı ile ait süreçlerin tamamlanmasını ve tabii yel yağı lambası yağı hattının yapımını sabırsızlıkla beklediklerini anlatım etti.

İş donanmasında hidrokarbür planlarına yenilenebilir erke projeleri eklenecek

Ayrıca, Nahçıvan'dan Türkiye'ye cazibe enerjisi ihracatı, 100 megavat yel ve 150 megavat bina devir enerjisi planlarında teşrikimesai potansiyellerinin değerlendirildiğini dile getiren Şahbazov, şunları kaydetti:

"Bu bağlamda Azerbaycan, ortakları düşüncesince inanılır müşterek 'yeşil enerji' deposu olmaya hazırlanıyor. Bu amaçla, Hazar Denizi'nin 157 gigavatlık yel potansiyelinin kullanması da karışma iktisap etmek üzere, iri ölçekli istihsal tesislerinin, 'yeşil enerji' koridorunun ve gayrı dış satım yollarının oluşturulması dair iri ölçekli icraat yapılıyor."

Forumun arkası sıra bakanlar Türkiye-Azerbaycan Enerji Forumu protokolünü imzaladı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler