USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Dönmez: 'Rüzgar ekip enerji biçeceğiz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yel enerjisinin gelişigüzel güzeşte çağ artarak enerji alanının esas unsurlarından bir tanesi olmaya bitmeme edeceğini aktararak, “Tabiri caizse ‘Rüzgar ekip enerji biçeceğiz.' ‘Bizim enerjimiz bizlere yeter' diyoruz. Yeter ki ina

Bakan Dönmez: 'Rüzgar ekip enerji biçeceğiz'
15-12-2021 17:38

10. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nde (TÜREK) Türkiye'nin en doğusunda arazi meydan ve Türkiye'nin yel enerjisindeki yerleşmiş enerjisini 10 bin megavata ulaştıran Bağlama Rüzgar Enerji Santrali'nin resmi açılışı yapıldı. Ankara'da birlikte otelde Türkiye Enerji Birliği çeşidinden planlı kongreye ve santralin açılışına dahil bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kongreye dahil bulunan kesim temsilcilerine teşekkürname ederek, TÜREK'in Türkiye'nin yel enerjisi zamanı düşüncesince denek taşı durumunda bulunduğunu kaydetti. Bakan Dönmez, Türkiye'nin yel yerleşmiş gücünde Avrupa'da sekizinci, dünyada ise 13. olgun bulunduğunu belirterek, 10 bin 500 megavata vasıl yel enerjisi yerleşmiş gücü ile bulunan cazibe tüketiminin yüzdelik 10'unun rüzgardan karşılandığını dile getirdi. Dönmez, “Özellikle bu sene yel öylesine çelimli esti ki günce üretimde biraz kere bütün tüketimin yüzdelik 20'leri aşan dünkü rekorlar kırdık” dedi.

Rüzgar enerjisi sahasının Covid-19 salgınında yatırımlarına açıklık vermediğine aksan karşıcı Bakan Dönmez, “Ocak 2019'da 7 bin 591 megavat bulunan yerleşmiş gücümüz 2 sene içerisinde tahminî 3 bin megavat henüz artarak, çağ 10 bin 500 megavatın üstüne çıktı” niteleyerek konuştu.

“Yaklaşık 15 bin isim yel enerjisi sektöründe istihdam ediliyor”

Bakan Dönmez, yel enerjisinde en ehemmiyetli hedeflerden birinin tüketicilere ilgilendiren ekipmanların domestik imkanlarla üretilmesi bulunduğunu anlatım ederek, “Şu anda vatanımızda yel sektöründe çalışkanlık yayınlayan 16 domestik üreticimiz bulunuyor. Rotor kanadı, türbin kulesi, bağlanak elemanları ve izolasyon üreteci parçaları kabilinden sağlam baş döndürücü takım bundan böyle vatanımızda üretiliyor. Yaklaşık 15 bin isim yel enerjisi sektöründe istihdam ediliyor” dedi.
Bakan Dönmez, bu piyasanın yüzdelik 65 mertebesinde domestik istihsal oranıyla enerji teknolojilerinin yerlileşmesinde başı çekici sektörlerden bulunduğunu söyledi.

“6 kıtada 45 ülkeye yel enerjisi ekipmanı ihraç fail firmalarımızın cirolarının yüzdelik 70-80'lik bölümü buradan geliyor”

Bakan Dönmez, Türkiye'nin şu anda 6 kıtada 45 ülkeye yel enerjisi ekipmanı ihraç etmiş olduğu bilgisini vererek, “Firmalarımızın cirolarının yüzdelik 70-80'lik bölümü dış satım gelirlerinden oluşuyor” dedi.
Dönmez, Türkiye'nin yel enerjisi ekipmanı ihracındaki gücünün ve potansiyelinin enine boyuna ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, “Çünkü yel enerjisi ekipmanları karmaşık birlikte teknolojiye ehil ve ek altın dış satım kalemimiz içerisinde de ehemmiyetli birlikte kalemi oluşturuyor. Özellikle büyümeye ve ihracata mebni dünkü hesaplı modelimiz içerisinde genel anlamda yenilenebilir enerji teknolojileri, özelde de yel enerjisi teknolojileri ehemmiyetli birlikte arazi tutacak” niteleyerek konuştu.

“2000'li senelerde yenilebilir enerjide Türkiye öteki ülkeyken, şu an ölçüm ediliyor”

Bakan Dönmez, 2000'li senelerde hazırlanmakta bulunan toptan yenilenebilir enerji istatistiklerinde Türkiye'nin “diğer ülkeler” başlığı altında arazi almasına rağmen çağ gelişigüzel birlikte yenilebilir enerji kaynağında Türkiye'nin gösterdiği performansın ölçüm edildiğini dile getirdi. Bakan Dönmez, yenilebilir enerjiye gelişigüzel zamankinden henüz ayrımlı ve henüz iri birlikte günah içre baktıklarını söyleyerek, evren çapında hava değişikliğiyle savaş edilen bu zamanda sürdürülebilir doğacak yapımı düşüncesince karbon kuvvetsiz enerji kaynaklarına henüz birlikte tomar ehemmiyet ve bedel verdiklerini aktardı.

“Türkiye'nin rüzgarını yelkenimize doldurarak, üreten Türkiye hikayemize kusursuz tarz bitmeme edeceğiz”

Yenilebilir enerji yerleşmiş gücünün bütün yerleşmiş kuvvet ortada yüzdelik 54'e yükseldiğini anlatım fail Bakan Dönmez, şunları söyledi:

“Ülkemizin ciharıyek tarafındaki yatırım, adım ve desteklerimizle çıtamızı gelişigüzel devir henüz da yükseğe çıkaracağız. Türkiye'nin rüzgarını yelkenimize doldurarak, üreten Türkiye hikayemize kusursuz tarz bitmeme edeceğiz. Enerji sektörümüz sürdürülebilir, rekabetçi, doğayla tümleşik ve uygulayım bilimi devamlı birlikte istihsal anlayışına akla yatkın aceleci birlikte halde ilerliyor.”

“Rüzgar ekip enerji biçeceğiz”

Bakan Dönmez, yel enerjisinin gelişigüzel sabık devir artarak enerji sahasının asliye unsurların bir tanesi olmaya bitmeme edeceğini aktararak, “Tabiri caizse ‘Rüzgar ekip enerji biçeceğiz.' ‘Bizim enerjimiz bizlere yeter' diyoruz. Yeter ki inanalım ve bu doğrultuda hız gösterelim” dedi.

Konuşmaların arkası sıra Bakan Dönmez, Türkiye'nin en doğusunda arazi meydan Bağlama Rüzgar Enerji Santrali'nin açılışını gerçekleştirmek düşüncesince Van'ın Gevaş ilçesine aktif bağlanak yaptı. Bakan Dönmez, Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, TÜREB Başkanı Arıcan ve TBMM Komisyon Başkanı Altunyaldız, yel enerjisinin yerleşmiş enerjisini 10 bin megavata ulaştıran santralin butonuna basarak açılışını yaptı. Bölgede bulunan Fiba Yenilenebilir Enerji'nin Genel Müdürü Koray Kıymaz ise 5 ay önceki faaliyete sabık ve çağ resmi açılışı meydana getirilen santralin Türk halkı düşüncesince yararlı olmasını diledi.

Kongreye Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Ebru Arıcan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da konferansçı yerine katıldı. Açılışın arkası sıra TÜREB Başkanı Arıcan, Bakan Dönmez'e ve Altunyaldız'a onurluk ikram etti. Kongre, dolgun hatırat fotoğrafı çekilmesi ile sonuç buldu.

Mustafa Cenik - Bayram Türüdü
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler