USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreterliği vazifesini Ömüraliyev devralacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreterliği görevine liderlerin onayıyla Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev'in geleceğini bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu: Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreterliği vazifesini Ömüraliyev devralacak
10-11-2022 14:08
Ankara/Semerkant

Bakan Çavuşoğlu, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi Hazırlık Toplantısı’nda konuştu.

İki ay ilkin Şanghay İşbirliği Teşkilatı Toplantısı düşüncesince de Özbekistan'da bulunduğunu anımsatan Çavuşoğlu, İstanbul'daki toplantında alanda yaşanmış bulunan gelişimleri daima baş başa ele aldıklarını, çetince müşterek dönemden geçildiğini, DOĞRU istişarelerin sürdürülmesi ve menfaatlerini şoklara dayanabilen kılacak ölçülü ve derinliğine vadeli stratejiler geliştirilmesi icap ettiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Yalnız taşla engel olmaz, bekâr fidan orman olmaz." atasözüne atıfta bulunarak, şu şekilde bitmeme etti:

"İstanbul Zirvesi'nde onama ettiğimiz Türk dünyası 2040 Vizyon belgesi, derinliğine önel düşüncesince ehemmiyetli müşterek aşama oldu. Bunun geçmiş 5 salname yürütüm kılavuzu bulunan izlem belgesini sonuncu bir duruma bildirmek fasıl başkanlığımızın önceliklerinden birisiydi. Bunların yaşama geçirilmesini temin etmek her insanın eş görevi. Bu geçerli durum müşterek taraftan da önümüze fırsatlar çıkarıyor. Tarih rotasını düzeltiyor. Asya baştan öne çıkıyor.

Aramızdaki linkleri ve iblağ koridorlarını geliştirmemiz müşterek zorunluluk. Bu hedef, hem manzara belgesinin hem izlem belgesinin ehemmiyetli müşterek unsuru. Yarın onama edilecek ticaretin kolaylaştırılması izlem belgesi, basitleştirilmiş gümrük koridoru ve arsıulusal şişko ağırlık taşımacılığı anlaşmaları sevinme verici."

Azerbaycan-Kazakistan-Özbekistan'la üçgen süreçlerine ehemmiyet verdiklerini ve bunları bitmeme ettireceklerini vurgulayan Çavuşoğlu, Türk Konseyinin Türk Devletleri Teşkilatına kurumsal dönüşümünün vizyoner adımlar atmayı gerektirdiğini, fasıl başkanlıkları esnasında bu mevzuda ehemmiyetli icraat yapıldığını anlatım etti.

Çavuşoğlu, yarınki doruk ile kurumsal inkılap vizyoner adımlarını ehemmiyetli müşterek noktaya getireceklerine ayraç ederek, "Nahçıvan Anlaşması'nda ayrım karşıcı protokolün liderlerimizce kabulü ile türel altyapıyı tamamlamış olacağız. Protokolün teşkilatımıza kimlerin teleskop olabileceğine müteallik hükmüne arkadaşlarımız cemaziyelevvel çalıştı." diyerek konuştu.

Türk Yatırım Fonunun kurulması kararının Türkiye'nin fasıl başkanlığındaki ehemmiyetli adımlarından bir tanesi olduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, bu mevzuda ev sahipliği hazırlamaya müheyya olduklarını, bu manada onama edilirse Bişkek'te de güçlendirilmiş müşterek şubesinin açılmasını İstanbul'da öneri ettiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, "Varlık dümen firması modeli, hem hazine kaynaklarının hâlâ çalışan idaresi aynı zamanda arsıulusal pınar mizan itibarıyla en akıllıca intihap olacaktır." dedi.

"Her devir destekçisi olacağımızı bildirmek isterim"

Çavuşoğlu, TDT Sekretaryasının bugünlere gelinmesinde baş döndürücü ehemmiyetli katkıları bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Genel Sekreter Baghdad Amreyev ve kadrosunu kutlama kartı ediyorum aynı zamanda kendilerine huzurlarınızda teşekkürname ediyorum. Yeni Genel Sekreterimiz Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev rolü ferda liderlerimiz onayıyla devralacak, namına de başarılar arzuluyorum ve gelişigüzel devir destekçisi olacağımızı buradan bildirmek isterim."

AK Parti Genel Başkanvekili ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım'ın verdiği öneriler düşüncesince de teşekkürname fail Çavuşoğlu, Yıldırım'ın geçirdiği ilçe dolayısıyla aralarında olamadığını söyledi.

Çavuşoğlu, konukseverliğinden ötürü Özbekistan'a teşekkürlerini iletti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler