USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: Transatlantik güvenliğin bölünmezliği asliye ilkemiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Dış politikamızı ulusal değerlerimiz ve çıkarlarımız, sahadaki gerçekler, olanak ve yeteneklerimiz adına özetleyebileceğim üçgen müşterek sacayak hakkında yapı ediyoruz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu: Transatlantik güvenliğin bölünmezliği asliye ilkemiz
23-12-2021 20:00
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ilkelerden ödünleme vermeden asıl müşterek yaklaşımla diplomatlık yürüttüklerini belirterek "Biz de açık müşterek coğrafyada diplomatik öncecilik üstünlüğüne ait realist müşterek aut yöntem izliyoruz. Olayların bizi yönetmesine müsaade vermeden, tepkisel değil proaktif müşterek diplomatlık anlayışımız var." dedi.

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneğince (UIK) devre içi planlı Uluslararası Güvenlik Akademisi’ndeki kapanış oturumuna katılarak görüşme önleyen Çavuşoğlu, güzeşte yılki konuşmasında toptan hale bağlı tespitler yaptığını ve buna uyarınca uyarladıkları aut yöntem adımları dirlik da bilgelik verdiğini hatırlattı.

O devirde Kovid-19'un korkutucu boyutlarda olduğunu, aşılamanın daha başlamadığını ve ışıksız müşterek tablonun bulunan bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, demin ise salgının sürdüğünü, toy varyantların herkesi bizar ettiğini fakat insanın rastgele güçlükle bulunduğu kabilinden salgınla da elbette yaşayacağını konuşmaya ve öğrenmeye başladığını söyledi.

Çavuşoğlu, güzeşte sene umumi alışkanlıkları anlatırken gerçekte bunların müşterek süredir mevcud eğilimler olduğunu, salgının bu süreçleri elden hızlandırdığını dediğini hatırlatarak "Gerçekten de toptan düzenlilik ortamındaki kırılganlık artıyor. Soğuk harp sonrası baştan iri çelim rekabeti Ukrayna, Balkanlar, Karadeniz, Tayvan, Güney Çin Denizi kabilinden ayrımlı bölgelerde gerilimleri körüklüyor. İklim değişikliği, terörizm, siber saldırılar, kesintili muhaceret ve müstevli kabilinden oranla çağdaş sınamaların tesirleri rastgele yerde hissedilir bir hale geliyor." sanarak konuştu.

Küresel sistemde dönemin akışının da hızlandığına ve toy buluşların arasının kısaldığına dikkati çekici Çavuşoğlu, defans paradigmasını muhavvil silahlı insansız iklim araçlarının (SİHA) bulunan operasyonel kapasitelerine ulaşalı 10 sene bulunduğunu hatırlattı.

Çavuşoğlu, rastgele ay toy müşterek keşifle dirlik karşıya kalındığını, Çin donanmasının büyüklüğünün ABD’yi geçtiğini ve hipersonik füzelerin defans konseptlerini değiştirdiğini belirterek şunları kaydetti:

"Her şeyin bu genişliğinde çabuk değişmiş bulunduğu müşterek ortamda arsıulusal ilişkilerde hala düzenlilik en ehemmiyetli hususlardan bir tanesi İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan arsıulusal düzen. Cep telefonlarımıza yahut iPad'lerimize güçlü biraz haftada müşterek yazılım güncellemeleri geliyorken arsıulusal sistemin 80 senedir güncellenmemiş olması özellikle BM peyda etmek az daha sistemin sorunlara hal bulmasını zorlaştırıyor. Pandeminin evvel günlerinde aşırı taraflılığa bulunan gerekseme müşterek el imdi ortaya çıkmıştı. Bu yolda, akıbet 1 yılda ağır müşterek ara kıvrım edildiğini söyleyemeyiz. Ancak gine de aşırı taraflılık ve el donanması kabilinden kavramların en azından sesletim düzeyinde imdi öne çıktığını görüyoruz. Biz de bunu hepsi konuşmalarımızda daim vurguluyoruz. Muhataplarımızın da vurguladığını görüyoruz."

Çavuşoğlu, bu dönüşümün karşısında politikaları ve ellerindeki enstrümanları daim güncellediklerine ayraç ederek bunun müşterek ek süre olmadığını, buna meraklı olduklarını ve çakılı kalıplar içre akıntı ika şanslarının olmadığını vurguladı.

Bugün Rusya ile Ukrayna ve Rusya ile NATO arasındaki rekabetin kazalı boyutlara tırmandığını kaydeden Çavuşoğlu, "Rusya’yla şümullü ilişkilerimiz var sanarak de ilkelerimizi ve Ukrayna’yla benzeyen ilişkilerimizi namevcut sayacak değiliz. Bunun kabilinden aşırı sayıda sıkıca denklemde, dönemin ruhu ve ulusal güvenliğimiz ne gerektiriyorsa onu yapıyoruz. Bu mütekait müşterek iş, fakat diplomatlık de bunun düşüncesince var." halinde konuştu.

Yeni evren düzeni ve dönüşüm

Çavuşoğlu, toy müşterek dünyanın kurulduğunu, bu toy düzenin kuruluşunu izlemekle yetinemeyeceklerini, rastgele şeyden evvela bu dönüşümün akilane okunması ve akilane teşhislerde bulunulması icap ettiğini belirterek "Dış politikamızı ulusal değerlerimiz ve çıkarlarımız, sahadaki gerçekler, olanak ve yeteneklerimiz yerine özetleyebileceğim müselles müşterek üçayak üstünde yapı ediyoruz." ifadesini kulandı.

İnsani aut politikanın ilkelere, müteşebbis aut politikanın da sahadaki gerçeklere dayandığını vurgulayan Çavuşoğlu, güzeşte hafta sonu 38 Afrika ülkesinden 16 talih ve hükûmet başkanı ile 100 bakanın İstanbul'a geldiğini hatırlattı.

Afrika ile bu çapta zirveleri aşırı az talih yahut kuruluşun gerçekleştirebildiğine ayraç fail Çavuşoğlu, "Böyle müşterek şahika yapabilmemizin temelinde de hem prensipli hem enerjik aut yöntem anlayışımız yatıyor. Bu zirvenin temasında da vurguladığımız üzere, kalkınma ve bol bolamat yöntemini Afrika’yla baş başa yürüyoruz. TİKA, THY, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Diyanet, Kızılay, Maarif Vakfı kabilinden kuruluşlarımız ve sağlam aşırı çıplak maşer kuruluşumuz Afrika’nın en ücra köşelerine genişliğinde ulaşıyor." sanarak konuştu.

Çavuşoğlu, bugün Türkiye Müteahhitler Birliği heyetini ikrar ettiğini ve faaliyetleri dirlik bilgelik aldıklarını anlatarak "Diğer iş insanlarımız da karışma bu ameliyat Afrika’nın rastgele köşesinde izler bırakıyor." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, mavera taraftan Libya, Somali, Sudan, Etiyopya, Gine, Mali kabilinden nice ülkedeki sorunlara barışçıl hal çabalarında Türkiye'nin en ehemmiyetli erkek oyuncular ortada bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin caydırıcı gücü

"İlkelerimizden ödünleme vermeden, diplomasimizi realist müşterek yaklaşımla yürütüyoruz." diyen Çavuşoğlu, burada açacak kavramlarının "diplomatik öncecilik üstünlüğü" bulunduğunu ve millî güvenliğin en ehemmiyetli teminatlarından birinin Türkiye'nin caydırıcı gücü bulunduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, caydırıcı müşterek güce eş peyda etmek düşüncesince de askeri güç, nüfus, iktisadi çelim kabilinden unsurların yanı sıra, çalışan diplomasinin de gerektiğine dikkati çekerek, "Biz de açık müşterek coğrafyada diplomatik öncecilik üstünlüğüne ait realist müşterek aut yöntem izliyoruz. Olayların bizi yönetmesine müsaade vermeden, tepkisel değil proaktif müşterek diplomatlık anlayışımız var." ifadesini kullandı.

Diplomasiye rastgele devir evleviyet verdiklerini ve vermeye bitmeme edeceklerini kaydeden Çavuşoğlu, Libya’dan ve Doğu Akdeniz ve Suriye'ye genişliğinde "önce diplomasi" dediklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, "Diplomasinin tıkandığı vaziyette da sahaya indik. Bu oturma ulusal çelim algımızı ve caydırıcılığımızı ehemmiyetli seviyede artırdı. Sadece sahamızda değil hepsi dünyada." ifadesine arazi verdi.

Bakan Çavuşoğlu, bu yılki Güvenlik Akademisi’nde ele tahsil edilen ehemmiyetli konulardan birinin de NATO'nun geleceği bulunduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, NATO'nun da müşterek inkılap geçirdiğini, kendisini toy gelişmelere uyarlanmış etmeye çalıştığını ve NATO 2030 sürecinde siyasal boyutun güçlendirilmesine odaklanıldığını dile getirdi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin de NATO'nun en iri ikinci ordusuna sahip, NATO harekat ve misyonlarına en müşterek tomar yardım sağlayıcı 5. diyar yerine bu çalışmalarda enerjik müşterek gösteriş üstlendiğini söyledi.

Yaz aylarında Madrid Zirvesi’nde ikrar edilecek Stratejik Konsept’in yazımına ehemmiyetli katkılar yaptıklarını aktaran Çavuşoğlu, NATO 2030 Uzmanlar Grubunda Emekli Büyükelçi Tacan İldem'in de fariza aldığını ve kendisinin de bu programda seslenme etmesinden sevinme duyduğunu tabir etti.

"Transatlantik güvenliğin bölünmezliği asliye ilkemiz"

Çavuşoğlu, NATO'nun Avrupa-Atlantik güvenliğinin asliye unsuru yerine kalması icap ettiğini belirterek "Bazı ülkelerce AB'nin NATO'ya ek süre yerine sunulması çabaları var. Bu pozitif ve realist değil. Transatlantik güvenliğin bölünmezliği asliye ilkemiz. En akıbet NATO Dışişleri Bakanları toplantısında buna aksan yaptık." dedi.

Türkiye'nin aut politikasının başarısında üniversitelerin ve fikir müesseselerinin katkılarının ehemmiyet taşıdığını kaydeden Çavuşoğlu, yüksekokul ile sahadaki uygulayıcılar ortada müşterek ara bulunduğunu ve günceli muhtemelen müşterek görünge içre kıraat etmek düşüncesince de kuram ile pratik, yüksekokul ile ortalık arasındaki iletişimin ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Bunun düşüncesince Bakanlık yerine aut politikada fikir zeminini bollatmak düşüncesince nüfuz harcadıklarını kaydeden Çavuşoğlu, buraya gelmeden evvela Dış Politika Danışma Kurulu üyeleriyle müşterek araya geldiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, nice merkezde fariza önleyen bu üyelerle, bu heyet çatısı altında Türk aut politikasını ayrımlı bölgelerde elbette geliştirebileceklerini, toy inisiyatifler elbette alabileceklerini ve toy açılımlar elbette yapabileceklerini konuştuklarını belirtti.

Antalya Diplomasi Forumu'na davet

İlki haziranda planlı Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) düzenlilik alıcılarla akademiyi, fikir kuruluşlarını ve çıplak camiası müşterek araya getirdiğini aktaran Çavuşoğlu, müstevli zımnında Foruma tam sayıda öğretim üyesi ve öğrenciyi çağırma edemediklerini fakat salgına karşın akıbet etap değerli müşterek toplu tartışma bulunduğunun altını çizdi.

Çavuşoğlu, ADF'nin ikincisini 11-13 Mart 2022'de yapacaklarını belirterek "Sizleri de bekliyoruz. Koordinasyon kuruluyla baş başa ayda 3-4 daire müşterek araya geliyoruz. Gelecek hafta gine müşterek araya geleceğiz. Yoğun müşterek düzentileme içerisindeyiz. Vakfımızı ihdas etmek düşüncesince akıbet kanun tasarısı üstünde de çalışmalarımızı yaptık. Yüce Meclisimiz de onaylarsa vakıf kanununu, bunu da kurumsallaştırmış olacağız." dedi.

Antalya Diplomasi Forumu'na aşırı iri müşterek talebin bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, ABD’den Singapur’a öteki ülkelerdeki vakıf, fikir kuruluşları ve en iri forumların, ADF ile teşrikimesai gerçekleştirmek düşüncesince adeta yarıştıklarını ve bundan sevinme duyduklarını tabir etti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin 253 aut temsilciliğinin üniversitelerle benzeyen çalışmaya apiko bulunduğunun altını çizdi.

Özellikle Ankara Üniversitesinin Latin ABD ve Afrika'daki üniversitelerle aşırı iri müşterek iş birliğinin bulunan olduğuna ayraç fail Çavuşoğlu, bundan sevinme duyduklarını ve desteklediklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, Stratejik Araştırmalar Merkezinin de nitelik ve fikir dünyasıyla ilişkilerin ehemmiyetli unsuru bulunduğunu vurgulayarak Uluslararası Güvenlik Akademisi kabilinden girişimlerin çalışmalarına çelim kattığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler