USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Son derece medeni bir görüşme oldu'

Antalya'da planlı müselles sulh zirvesinin arkası sıra açıklamalarda mevcut Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Biz zaman bu toplantıda kolaylaştırıcı gösteriş üstlendik. Türkiye kendisine başta insancasına boyutun önceliğine uyanıklık çektik. Her çağ katabolizma a

Bakan Çavuşoğlu: 'Son derece medeni bir görüşme oldu'
10-03-2022 16:22
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katılımıyla Antalya'da planlı üçgen sulh zirvesi sona erdi. Toplantı ondan sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, değişik salonlarda bire bir anda kameraların karşısına geçti. Daha sonradan ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu.

“Savaşın ortasında küsurat sivillerin bir an evvela kurtartılması icap ettiğini söyledik”

Bakan Çavuşoğlu açıklamasında, “Sorunların diplomatlık yolu ile çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu cins savaşların galibinin olmayacağının bilincindeyiz. Bu harp bitmeme etmesi yerinde kaybedenin en bilhassa tertemiz siviller olacağını vurguluyoruz. Bu savaştan semt devletleri bilhassa iktisap etmek kabilinden hepsi dokunca görmüş oldu ve dokunca görür. Bu önsezi ile 24 Şubat'ta Rusya'nın saldırısı başladıktan sonradan da problemlerin diplomatlık yolu ile çözüme ulaşması düşüncesince çabaladık. Bu süreçte herhangi bir dü yan ile derin temaslarımız oldu. Tarafların devletimizde bütünleşmesi düşüncesince davette bulundum. Her dü tarafın da bildirme etmesi ile bu güruh gerçekleşti. Bu toplantının Antalya Diplomasi Formu kapsamında gerçekleştirilmesi de manalı oldu. İki tarafta Türkiye'nin toplantının bulunmasını bilhassa istedi. Biz zaman bu görüşmede kolaylaştırıcı gösteriş üstlendik. Türkiye namına bilhassa insancasına boyutun önceliğine uyanıklık çektik. Her çağ yadımlama artıyor. Savaşın ortasında küsurat sivillerin bir an evvela kurtarlması icap ettiğini söyledik” dedi.

“Ateşkesin koordine olması lazım”

Bir ateşkese gerekseme bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, “İnsani ateşkesin sahada işlemesi gerekiyor. İnsani koridorların açıkça olması icap ettiğini vurguladık. Özellikle Mariupol'da bir insancasına koridorun açılması icap ettiğini söyledik. Taraflar bu mevzuyu ilgilendiren merciler ile görüşeceklerini söylediler. Şuan Rusya bu bölgeden girdi. Ateşkesin koordine olması lazım. Tahliye edilecek siviller dirilik tehlikesi ile huzur karşıya kalabilir. Bu güruh çatışmaların başlamasından sonradan dışişleri bakanları düzeyince geçmiş yukarı düzem kavuşma hususi durumunu taşıyor. Bu görüşmeden umulmadık bir nesne beklememek gerekir. Bu bir başlangıçtır” açıklamasında bulundu.

“Amacımız sulh ve muvazene baştan sağlanmalıdır.”

Toplantının ehemmiyetli bir giriş olduğuna uyanıklık çekici Çavuşoğlu, “Belarus'ta bitmeme eden bir proses var. Bunun başlamasını da motivasyon ettik. Toplantının noktayı ehemmiyetli değil. Müzakerelerin başlaması önemliydi. Bu süreci tığ desteklemeye bitmeme edeceğiz. Amacımız sulh ve muvazene baştan sağlanmalıdır. Bu yegane seçenektir. Türkiye namına içten gayretlerimizi sürdüreceğiz. Davetimi bildirme eden herhangi bir ikisi isime de teşekkürname ediyorum. Görüşme bedava bir ortamda gerçekleşmedi. Savaş bitmeme ediyor. Son derece medeni bir güruh oldu. Taraflar çıkarlarını savundu. Herhangi bir huzursuzluğa defa açan neva tonunu yükselten bir görüşme olmadı. Son derece medeni bir görüşme oldu. Sonuçta bu geçmiş kurda meydana getirilen görüşmede topu topu taleplerin karşılanması anlamında bir beklentim yoktu. Bu cins toplantının bitmeme etmesini istiyoruz. Biz ev sahipliği de gerçekleştirmek isteriz. Başka yerde mülaki gelişmek isterlerse de kıvançlı oluruz” laflarına arazi verdi.

“Sorunların çözülmesini kimesne beklemiyordu”

Bakan Çavuşoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Elbette bu toplantıdan topu topu problemlerin çözülmesini kimesne beklemiyordu. Böyle bir başlangıcın da yapılması gerekiyordu. Bundan ahir süreçte bu diyaloglar bitmeme ederse uygulayım müzakerelere ekleyerek akıbet sonucu siyasetçiler verecek. Biz bir sonuca varılacağına inanıyoruz. Tarafların politik namına bütünleşmesi ve bunan ahir liderler düzeyinde görüşmeye huzur olmamaları gelecekte yukarı düzem güruh gerçeklemesi anlamında umudumuzu arttırdı. Rusya ve Ukrayna ortada yansızlık engelleme nice araştırma ettikleri unsular var. Kapsamlı bir sulh anlaşması imzalanması yerinde Ukrayna'nın birtakım devletleri güvenceci istediğini biliyorsunuz. Bunlardan biri de Türkiye'dir.”

Ertuğrul Gün - Ahmet Serdar Eser
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler