USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Malezya’nın Kanal İstanbul’a olan ilgisinden memnunuz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Malezya'nın Kanal İstanbul'a olan ilgisinden memnunuz. Bu iri ortak görünüm iri ortak projedir. Biz de ortak ihtilaf var, dü de ortak çıkıyor herhangi ortak projeye bulunduğu kadar bu projeye de hakkında çıkıyor” dedi.

Bakan Çavuşoğlu: 'Malezya’nın Kanal İstanbul’a olan ilgisinden memnunuz'
20-12-2021 14:30

Bakan Çavuşoğlu, Malezya Dışişleri Bakanı Dato' Sri Saifuddin Abdullah'la düet görüşmenin arkası sıra kuma matbuat toplantısı düzenledi. Bakanlığın Fatih Fatih Rüştü Zorlu Toplantı Salonu'nda gerçekleşen görüşmede mütekellim Bakan Çavuşoğlu, “Malezya ile tecim hacmimiz sabık yıl yanında eski seneye gereğince yüzdelik 7 arttı. Bu senenin 11 ayında düet tecim hacmimiz yüzdelik 30'dan aşkın arttı ve 3,5 bilyon dolar civarına ulaştı. Aramızda az buçuk açıkça mevcut Malezya'nın lehine. Bunu dengelemek lehine neler yapabileceğimizi de bugün konuştuk. İkili tecim hacmimizi 3,5 bilyon dolarda avlamak bizim düşüncesince tam yanında maksat değildir. evvel 5 bilyon dolara sonradan 10 bilyon dolara çıkarmamız lazım” niteleyerek konuştu.

Açıklamaların arkası sıra matbuat çalışanlarının sorularını cevaplayan Bakan Çavuşoğlu, Malezya ile ait konkre planların olup bulunmadığı anlamında mevrut soruya, “Türkovac dair Cumhurbaşkanımızın da dediği kabil Türkovac sektöre girmiş bulunduğu devir kardeşlerimizle de bu aşıyı paylaşmaktan sevinme duyacağız. Ayrıca bugüne derece aşıya ulaşamamış az ümranlı veya büyümekte olan devletlere Afrika özellikle iktisap etmek az daha bu aşımızı ulaştıracağız. İnsanlığın hizmetine sunacağız. Kardeş Malezya halkının da Türkovac'tan faydalanmasından sevinme duyacağız. Aşı sertifikasyonlarımızın çapraz tanınması dair da lüzumlu adımları atacağız” cevabını verdi.

“Malezya'nın Kanal İstanbul'a olan ilgisinden memnunuz”

Malezya'nın Kanal İstanbul'a ilgi duymasından ötürü memnun olduklarını tabir fail Bakan Çavuşoğlu, “Bu iri yanında zevahir iri yanında projedir. Biz de yanında ihtilaf var, dü de yanında çıkıyor gelişigüzel projeye bulunduğu kabil bu projeye de gönül rahatlığı çıkıyor. Kanal İstanbul'a ilgi duyan yurt ve şirketlere de tehditler yolluyor ‘asarım keserim' ve benzerleri diye. Öyle ki kimesne bu tehditleri ağırbaşlı bulmuyor zira bu vakalara bakışları ağırbaşlı değil. Biz ahi Malezya ve firmalarının hakeza yanında ehemmiyetli projeden arazi almasından fakat sevinme duyarız. Devletimizin kasasından yanında kuruş çıkmadan iri projeyi inşallah yaşama geçireceğiz” niteleyerek konuştu.

“İnsanların cebinde minimal kurda harcayacak parasının olması lazım”

Şu anda Afganistan halkının çetince vaziyette bulunduğunun altını çizen Bakan Çavuşoğlu, “İslam dünyası adına tığ buna delik yumarsak iri yanında günah etmiş oluruz. O nedenden çetince koşullarda yaşan kardeşlerimize iane elini uzatmalıyız. Biz Türkiye adına yapıyoruz, devletler ferdî adına yapıyor fakat İslam dünyası adına da beraberce yanında şeyler yapmamız lazım. Sadece insanca iane duyurmak yetmez. Hastanelerin işlemesi lazım, okulların açıkça olması lazım. İnsanların cebinde minimal kurda harcayacak parasının olması lazım. O sebeple İslam İş donanması Teşkilatı, İslam Kalkınma Bankası yanında görüntü ihdas sonucu aldı” açıklamasında bulundu.

“Şartlarımız akla yatkın olursa Afganistan'daki havaalanlarını Katar'la bu arada işletiriz”

Kabil Havalimanının işletilmesi dair da açıklamalarda mevcut Bakan Çavuşoğlu şunları söyledi:
“Bildiğiniz kabil yanında Türk şirketiyle yanında Katar firması hemen Kabil değil Afganistan'daki 5 havalimanının beraberce işletilmesi düşüncesince yanında anlaşma imzaladı. Bu çerçevede Afganistan Geçici Yönetimine kuma tekliflerde bulunacağız. Arkadaşlarımız bu şeb Doha'ya gidiyor ve oradan beraberce Kabil'e gidecekler. Oradaki iare yönetimle beraberce ele alacaklar. Şartlarımız akla yatkın olursa havaalanlarını işletiriz Katar'la beraber. Şartlar uymazsa da işleteceğiz niteleyerek yanında derdimiz yok. Sonuçta gelecek günlerde netleşecek.”

Mevlüt İşli - İbrahim Çakmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler