USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bakan Çavuşoğlu: Latin ABD bizim düşüncesince mühim sağ açıklık coğrafyasıdır

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Latin Amerika'nın Türkiye düşüncesince ciddi sağ açıklık coğrafyası bulunduğunu belirterek "Son 20 yılda bölgedeki büyükelçilik sayımızı 6’dan 17’ye çıkardık." dedi.

Bakan Çavuşoğlu: Latin ABD bizim düşüncesince mühim sağ açıklık coğrafyasıdır
23-04-2022 22:53
Buenos Aires

Resmi ziyaret kapsamında Uruguay'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Montevideo Büyükelçiliğinin açılışını yaptı.

Çavuşoğlu, günün deme ve önemine yer vererek "Bugün TBMM'nin 102. sene dönümünü algı ediyoruz. Bu sebeple büyükelçiliğimizin açılışını zaman yapmamız ayrı ortak deme tabir ediyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, 'Egemenlik aldırmaz koşulsuz milletindir.' demişti. Bu anlayışı Uruguay'ın ulusal kahramanı Jose Artiguas, 'Halkın iradesi kutsaldır.' biçiminde tabir etmişti. Atatürk, bugünü kâffesi evren çocuklarına bağış etti, özellikle dobra yavrularımız edinmek gibi her insanın bayramını kutlama kartı ediyorum." dedi.

Latin ABD turuna yer veren Çavuşoğlu, "6 ülkeyi havi Latin ABD turunun önce ayağı Uruguay, bölgede bizim ehemmiyet verdiğimiz ülkelerden, ehemmiyet verdiğimiz ortaklarımızdan ortak tanesidir. Son senelerde ilişkilerimizde ehemmiyetli ortak ivme kazandık ve zaman resmi açılışı yaptığımız büyükelçiliğimiz güzeşte sene mart ayında faaliyete geçmişti." niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, Uruguay'ın da Ankara'da büyükelçilik açacağını hatırlatarak "Bakan Bustillo, Ankara ziyaretinde en endamsız müddet ortamında Uruguay'ın da Ankara'da ortak büyükelçilik açacağını söylemişti. Umarım doğacak sene tahminî april ayında Uruguay'ın Ankara Büyükelçiliğinin açılışını beraberce gerçekleştirmek baht olur." ifadelerini kullandı.

İki diyar arasındaki bağlara yer veren Çavuşoğlu, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bugün yaptığımız görüşmelerde ilişkilerimizi herhangi ortak bölgede nite geliştirebileceğimizi konuştuk. Elbette konuşu ilişkilerimiz ehemmiyetli lakin ilişkilerimizin ehemmiyetli ortak ayağı da kültürel ilişkilerdir. Aramızdaki fiziksel uzaklığa rağmen, Uruguay ile kültürel yakınlığımız var. Uruguay müdahale Latin Amerika'da Türk dizilerinin baş döndürücü pop olması rast değildir."

Çavuşoğlu, dü diyar arasındaki kültürel yakınlığa dikkati çekerek "Aramızdaki ehemmiyetli ortak demet da futbol. Türkiye, Galatasaray kaptanı Muslera, Fenerbahçe'nin söylence futbolcusu Lugano, deminden aramıza dahil bulunan Diego Rossi ile bu arada Uruguay'ı elan da baş döndürücü sevdi." dedi.

"Latin ABD bizim düşüncesince mühim sağ açıklık coğrafyasıdır"

Çavuşoğlu, Latin ABD bölgesinin önemine binaen, "Latin ABD bizim düşüncesince mühim sağ açıklık coğrafyasıdır. Son 20 yılda bölgedeki büyükelçilik sayımızı 6’dan 17’ye çıkardık. Kısa ortak müddette ortamında San Salvador'a da büyükelçilik açacağız ve 17 büyükelçiliğimiz, Sao Paulo Başkonsolosluğumuz ile beraberce 18 gayemiz olacak." niteleyerek konuştu.

Bölge devletleri ile Türkiye'nin ilişkilerinin geliştiğine dikkati çekici Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Latin ABD ülkelerinin, Ankara'daki büyükelçilik sayısı da ayrımsız devirde 6’dan 16’ya çıktı. Uruguay'ın Ankara Büyükelçiliğiyle bu arada 17’ye çıkacak. Büyükelçiliklerimizin açılışıyla beraberce çapraz ticaretimiz, herhangi ortak bölgede iş birliğimiz artıyor. Türk Hava Yollarının (THY) seferlerinin destinasyon sayısı da artıyor. Bugün THY'nin Montevideo'ya tebahhur planı üzerine da düşünce alışverişinde bulunduk."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin sulh düşüncesince gösterdiği çabalara ve toptan hedeflerine ayraç ederek laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bölgemizde Ukrayna Savaşı da müdahale nice sorunla meşgulüz. Dünyadaki çatışmaların yüzdelik 60’ı bizim coğrafyamızda, sulh düşüncesince çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz, bölgemizdeki krizlerin toptan hedeflerimizden bizi alıkoymasına müsaade veremeyiz. İşte bu tatlı geleceği beraberce bina eylemek düşüncesince Latin ABD ziyaretindeyiz. Birlikte çalışırsak özellikle Uruguay edinmek gibi kâffesi Latin ABD ülkeleriyle ilişkilerimizi baş döndürücü elan sonra noktaya götürebiliriz. Bu düşüncelerle bugünkü açılışımıza katıldığınız düşüncesince herhangi ortak birinize içten teşekkürname ediyorum. Burası elden yurttaşlarımız düşüncesince açıkça olmayacak, Uruguaylı dostlarımız ve kâffesi dostlarımız düşüncesince de açıkça ortak bap olacaktır."

"Karma Ekonomik İşbirliği toplantısını temmuzda Montevideo'da düzenleyeceğiz"

Uruguay Dışişleri Bakanı Bustillo ise 2023'de dü diyar arasındaki ilişkilerin 90 yılı geride bırakacağını hatırlatarak "Sayın Çavuşoğlu ile sabahleyin yaptığımız dişi toplantılar çerçevesinde Türkiye ile Uruguay arasındaki düet ilişkilerin gelişim göstermesi açısından izleyeceğimiz çizgiyi paylaştık. Türkiye'de yaptığımız düet görüşmeler çerçevesinde ileriye çevrilmiş konkre adımlar atmaya değişmeyen verdik." dedi.

Bustillo, dü diyar arasındaki ilişkilerin gelişeceğine yer vererek "İkili ilişkilerimizi ihya çerçevesinde halihazırda mevcud bağlarımıza ekonomi, spor, yetişek ve defans alanlarını da müdahale etmeye değişmeyen verdik. Karma Ekonomik İşbirliği Toplantısı'nı orak ayı ayında Montevideo'da düzenleyeceğiz ve düet ilişkilerimizi elan da güçlendireceğiz. Uruguay ve Türkiye'deki yatırımların artışı açısından bu musahabe bizim düşüncesince baş döndürücü şişman ortak ehemmiyet bildirme ediyor." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin Montevideo Büyükelçisi Hüseyin Müftüoğlu'na çabalarından dolayı teşekkürname fail Bustillo, kendisinin de Uruguay'ın Ankara Büyükelçiliğini açarak dü diyar arasındaki ilişkileri çelimli ve berk ortak zemine oturtmayı planladığını aktardı.

Konuşmaların arkası esna Çavuşoğlu ve katılımcılar, kurdele keserek Türkiye'nin Montevideo Büyükelçiliğinin açılışını gerçekleştirdi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı zımnında açılışa dahil bulunan ufaklıklara hediyeler verildi.

Açılışa, Bustillo'nun yanı esna Uruguay Sağlık Bakanı Daniel Salinas ile baş döndürücü sayıda sefirikebir ve büyüklük görevlisi katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler