USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bakan Çavuşoğlu: Latin ABD alanında ilişkilerimizi yükseltmek düşüncesince ehemmiyet veriyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye kendisine Latin ABD sahasında ilişkileri geliştirmeye ehemmiyet verdiklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu: Latin ABD alanında ilişkilerimizi yükseltmek düşüncesince ehemmiyet veriyoruz
27-04-2022 09:24
Bogota

Çavuşoğlu, resmi görüşme kapsamında bulunmuş olduğu Kolombiya'da Devlet Başkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Marta Lucia Ramirez ile kuma araya geldi, beraberinde ve heyetler arası görüşmelerin peşi sıra eş matbuat toplantısı düzenledi.

Kolombiya'da olmaktan dolayı memnuniyetini dile getiren Çavuşoğlu, "Değerli arkadaşım Marta Lucia'yı çelimsiz müddet ilk Ankara'da mihman etmiştik. Aradan daha kuma ay geçmeden buraya yaptığım bu ziyaret, ilişkilerimizde yakaladığımız ivmeyi göstermektedir." ifadesini kullandı.

Çavuşoğu, dü yurt ilişkilerinde yakalanan ivmenin daha da yükselmesini istediklerine ayraç ederek, "Mayıs kocaoğlan içinde Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque'yi vatanımızda ağırlamaktan sevinme duyacağız. Bu ziyaretin dişi geçmesi düşüncesince hazırlıkları kıymetli arkadaşım Marta Lucia ile beraberinde yapacağız. Bugün, ferda yapacağımız görüşmelerde, düet ilişkilerimizi değişik bölgelerde daha da ileriye dayanmak düşüncesince atacağımız adımları ele alacağız." sanarak konuştu.

Eğitim ve spor sahalarında dü geçim imzalayacaklarını aktaran Çavuşoğlu, "Bu imzalayacağımız vesikalar sebebiyle ilişkilerimizin türel zemini daha da güçlenecek. Türkiye namına Latin ABD branşında ilişkilerimizi yetiştirmek düşüncesince ehemmiyet veriyoruz. Bölgemizde bu denli dava varken, Ukrayna mücadelesi bitmeme ederken daha ilk planlanan bu ziyareti silme etmememiz alana verdiğimiz önemin göstergesidir." değerlendirmesinde bulundu.

"Yatırımları motivasyon etmemiz gerekiyor"

Çavuşoğlu, kestirmece 20 sene ilk alanda hoppadak 6 büyükelçilik bulunduğunu anımsatarak, "Bugün 18 amacımız var, çelimsiz müddette San Salvador'da büyükelçilik açacağız. Bölgeyle ticaretimiz kestirmece 1 bilyon dolardan 15 bilyon dolara çıktı. Biz Kolombiya'yı, Latin ABD branşında en ehemmiyetli ortaklarımızdan birisi namına görüyoruz. İkili tecim hacmimiz güzeşte sene 2 bilyon dolara çıktı." ifadesini kullandı.

İki yurt ticaretine bakılınca şişman bölümün Kolombiya'dan Türkiye'ye yapıldığına ayraç fail Çavuşoğlu, önlerindeki süreçte 5 bilyon dolar hedefine ulaşarak ticaretin dengelenmesi düşüncesince uğraşacaklarının altını çizdi.

Çavuşoğlu, dü yurt ortada eş tecim komitesi ve iş forumu kabil mekanizmaların toplantılarda ele alınacağını bildirerek, "Özellikle yatırımları motivasyon etmemiz gerekiyor, bundan dolayı tepik vergilerin önlenmesi müzakerelerine doğmak istiyoruz." dedi.

"Birlikte meşgul ve akıntı edersek sınamaların üstesinden haydi haydi geliriz"

Tarım, düzenleme suçlarla savaşım ve kesintili hicret dair deneyim paylaşımına dikkati çekici Çavuşoğlu, "Hem Latin ABD branşında hem bizim sahamızda bolca global dava mevcut ancak ego inanıyorum, beraberinde meşgul ve akıntı edersek öbür ortaklarımız kabil bu sınamaların üstesinden haydi haydi geliriz, önümüze çıkan fırsatları da halkımızın yararına daha güzel kullanırız." sanarak konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin ehemmiyetli kurumlarının, lehçe ofislerinin Bogota'ta olduğunun altını çizerek, "Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türk Hava Yolları (THY) ve Anadolu Ajansının (AA) ofisleri bu şehirde bulunuyor." ifadesini kullandı.

Eğitim alanındaki iş birliğinin de ele alınmasını istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Maarif Vakfımızın Bogota temsilciliğinin resmi açılışını yapıyoruz. Tüm bu kurumlarımızın faaliyetleri, halklarımızı birbirine daha da yakınlaştıracaktır. Bu doğrultuda en yukarı kurda irademizin bulunduğunu beyan etmek isterim. Aynı biçimde kıymetli arkadaşım Marta Lucia Ramirez ile çalışmaya bitmeme edeceğiz." sanarak konuştu.

Dışişleri Bakanlığında, anlaşmaların imzalanmasının peşi sıra "Ensamble Alfabeto" adlı musiki grubu çelimsiz kuma dinleti verdi, bire kuma yerde Bakan Ramirez çeşidinden Çavuşoğlu ve beraberindeki kurul onuruna düzentileme yemeği verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler