USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bakan Çavuşoğlu, Brezilya gazetesinde piyasaya sürülen yazısında "iş birliği" vurgusu yaptı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya'ya icra ettiği resmi görüşme düşüncesince kaleme almış olduğu makalede, dü dünya arasındaki iş birliğinin önemine dikkati çekti ve ilişkilerin derinleştirilmesi vurgusu yaptı.

Bakan Çavuşoğlu, Brezilya gazetesinde piyasaya sürülen yazısında
25-04-2022 18:28
Washington

Bakan Çavuşoğlu, 24-25 Nisan'da Brezilya'ya gerçekleştirdiği resmi görüşme kapsamında ülkenin ehemmiyetli gazetelerinden Folha de S.Paulo gazetesi düşüncesince yazı kaleme aldı.

Türkiye ve Brezilya arasındaki 200 yılık içten ilişkilerin, küreselleşen dünyada hâlâ da derinleştiğine ayraç fail Çavuşoğlu, "Ülkelerimiz ortada 2010'da kurulan izlemsel ortaklık, demokrasi, toptan sulh ve abra dair benzeri değerleri, prensipleri ve şişman emelleri paylaşan devletler düşüncesince iş donanmasında coğrafi mesafelerin müşterek bariyer olmadığına sağlam oluşturmaktadır." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, yeniden Brezilya'da olmaktan ve Brezilyalı mevkidaşı Carlos Alberto Franca ile 4. Üst Düzey İş Birliği Komisyonu toplantısına eş riyaset yapmaktan mevki duyduğunu kaydederek, "İkili ilişkilerinin yanında Türkiye ve Brezilya, Birleşmiş Milletler (BM), G20 ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) kadar arsıulusal platformlarda da teşrikimesai içindedir. OECD Konseyinin Ocak 2022'de örgüte resmi üyelik dönemini başlatmak düşüncesince Brezilya'yı çağırma etmesinden meyve etap mutlu olduk. Brezilya'nın bu örgüte erişimi ve katkısının OECD'yi hâlâ da güçlendireceğine inanıyoruz." görüşünü paylaştı.

Brezilya ziyaretinin, Kovid-19'un toptan iktisat üstünde ciddi müşterek ağırlık oluşturduğu ehemmiyetli müşterek devre balya geldiğini tamlayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Deneyimlediğimiz müstevli meyve dü yılda bizlere baş döndürücü emekli vakitler yaşattı. Ancak bizi da çelimli ve kurnaz da yaptı. Bunlardan bir tanesi de salgın, hesaplı ilişkilerimizi çeşitlendirmemiz ve hesaplı işlemler düşüncesince hemen biraz ülkeye tabi kalmamamız icap ettiğinin önemini ayırt etmemizi sağladı. Çok ehemmiyetli pozisyonu bulunan ülkelerimiz Türkiye ve Brezilya'nın bu krizi, iş birliğini hâlâ da uzun uzadıya ve çeşitlendirerek halkları düşüncesince hâlâ dobra müşterek doğacak ihdas etmek ve ilişkilerini ıslah etmek düşüncesince müşterek fırsata çevirebileceğine inanıyorum."

"Yatırım ve ticaretimizin yanında uran iş birliğimizi de artırmayı ve çeşitlendirmeyi umuyoruz"

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ve Brezilya arasındaki tecim kütlesinin 5 bilyon dolara başarmış olmasından şişman sevinme duyduğunun altını çizerek, "Salgına karşın 2021'de tecim hacminde elde ettiğimiz büyüme, hem dü ülkenin liderlerinin çelimli siyasal iradesinin bununla beraber iş çevrelerimizin fiyat biçilemez çabalarının müşterek sonucudur. Şimdi, envestisman ve ticaretimizin yanında uran iş birliğimizi de artırmayı ve çeşitlendirmeyi umuyoruz." mesajını verdi.

Türkiye ve Brezilya'nın, hesaplı nitelikleri ve dinamizmleri itibarıyla taşıdıkları gizil açısından şişman benzerlikler taşıdığına ayraç fail Çavuşoğlu, "Brezilya bayrağında yazıldığı gibi, tekâmül bizim düşüncesince de baş döndürücü önemli. Bu gidiş da gelecekte hâlâ baş döndürücü nesne yapabileceğimiz ve başarabileceğimiz dair bizi hâlâ güvenli kılıyor." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, bu sene Brezilya'nın kuruluşunun 200. sene dönümü ve doğacak sene Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. sene dönümü vesilesiyle dü ülkenin düzenleyeceği nice kültürel ve bilimsel niteliği bulunan etkinliğin dü dünya halkını hâlâ da yakınlaştıracağını vurguladı.

Küresel mevzularda teşrikimesai mesajı

İki dünya halkını yakınlaştıran müşterek başka alanın da gezim bulunduğunun altını çizen Çavuşoğlu yazısında, "Salgının bitmesiyle, üstün dereceli sayıda insanoğlunun birbirimizin ülkesini görüşme etmesini bekliyoruz. Güzel doğası ve ensesi kalın kültürüyle, tek elbette ki Brezilya arsıulusal turizmde baş döndürücü şişman müşterek potansiyele sahip. Dünyanın en ehemmiyetli gezinsel destinasyonlarından Türkiye de Brezilya ile iş birliğini derinleştirmeye hazır." ifadesine arazi verdi.

Bakan Çavuşoğlu, meyve şekilde dü ülkenin hâlâ derin çalışabileceği nice meydan olduğuna, Türkiye ve Brezilya arasındaki ilişkilerin toptan mevzulara müspet tesiri olabileceğine dikkati çekerek, "Uluslararası sulh ve düzenlilik hesabına baş döndürücü kızgın müşterek dönemden geçiyor. Ukrayna'daki feci harp bunun kanıtı niteliğinde. Geniş deneyimleri ve kapasiteleri ile ülkelerimiz, eş fikir mevzularına ne yaklaşmamız gerektiği dair müşterek ek bedel yaratabilir. Türkiye bu mevzuda Brezilya ile ortaklığa amade ve isteklidir." mesajını verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler