USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Biz hava sahasını açık tutuyoruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Sadece Türkiye açısından değil, müeyyide uygulayıcı devletler ve onların vatandaşları itibarıyla da bu hava piyasasının nice hâlâ faktör sayabilirim açık olmasında. Stratejik bakımdan da insancasına bakımdan da önemlidir. O nedend

Bakan Çavuşoğlu: 'Biz hava sahasını açık tutuyoruz'
04-03-2022 19:54

NATO Dışişleri Bakanları, Rusya-Ukrayna gündemi ile toplandı. Toplantıya eklenmek kıl payı Belçika'nın başkenti Brüksel'e mevrut Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düet görüşmeler gerçekleştirdi. Toplantının arkası sıra planlı matbuat toplantısında mütekellim Çavuşoğlu, “Biraz ilkin NATO Dışişleri Bakanları toplantısını tamamladık. Malum yegâne müşterek gündemle NATO Dışişleri Bakanları toplantısı gerçekleştirildi. Ukrayna'daki durum. Tabi herhangi müşterek bağlaşık öz düşüncelerini anlattı boydak umumi açıdan maruz mesajların eş bulunduğunu görüyoruz. Bir yandan müşterek an ilkin ateşkesin sağlanması, başka yandan insanca yardımların başta Ukrayna'daki kişilere ulaştırılması. Tabii ki nice insanoğlu Ukrayna‘yı ayrılma etti, siviller ayrılma etti. Ukrayna vatandaşları, kadınlar, çocuklar, yaşlılar. Komşu devletlere geldiler. Onlarla ilişik yapabileceğimiz kısaca insanca boyut. Ama müşterek an ilkin müşterek ateşkesin sağlanması insanca koridorların oluşturulması ve müşterek an ilkin de mütemadi müşterek ateşkesin kuruluş edilmesi dair kılıç de düşüncelerimizi paylaştık ve bugüne denli yaptığımız gayretler kendisince da çelimsiz bilim verdik” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, “Bugünkü toplantıya NATO üyesi sıfır boydak ortağımız bulunan devletlerde katıldı. İsveç, Finlandiya başkaca AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de bugünkü toplantıya Avrupa Birliği yerine katıldı. Bu güruh marjında da düet görüşmeler gerçekleştirdik. İngiltere Dışişleri Bakanı Lizz Truss ile görüştük ve bu ayın sonuna akıllıcasına Londra'da müşterek araya hulul dair da teyitleştik. Mümkünse 1+1 Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı toplantısından sonraları Süleyman Bey'le de bu mevzuyu değerlendireceğiz. Romanya Dışişleri Bakanı'yla da gine bu sabahleyin toplantıdan ilkin görüştük ve gine Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, gine Bulgaristan Dışişleri Bakanıyla görüştük. Letonya ve Belçika Dışişleri Bakanı'yla da ayaküzeri biraz husus vardı onları değerlendirdik. Bu bakımdan da görüşmelerimiz doğurgan geçti. İkili mevzuları da ele aldık kısaca. Önümüzdeki süreçte çelimsiz çağda atmamız müstelzim adımlar var. Ama Ukrayna'daki vaziyeti da değerlendirdik. Bugün ikilerden de gördüğümüz şu, Türkiye'nin izlediği azimli boydak ayrımsız sürede muvazeneli siyaset ve bu savaşın başlamasından ilkin harcama ettiğimiz çabalar. Ve şu anda savaşın durdurulması dair harcama ettiğimiz gayretler vurgulandı. Bir de herhangi müşterek dü tarafla diyalog kurabilen eşsiz ülkelerden müşterek tanesi olduğumuzu ve bunun da baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu da muhataplarımız bugünkü görüşmelerimizde dile getirdiler. Biz bu anlayışımızı, yaklaşımımızı bitmeme ettireceğiz. İnsani koridorların açılması naşir ki vazgeçilmez boydak bu savaşın henüz müşterek tomar sürmemesi düşüncesince de üzerimize düşeni hazırlamaya bitmeme edeceğiz” açıklamasını yaptı.

“İki ülkenin Bakanlarını Antalya'daki forumda görüştürmek isteriz"

Çavuşoğlu, “Bu mefruşat akla yatkın müşterek biçim muhtemel üste savaşın başlamasından ilkin herhangi müşterek dü Dışişleri Bakanını da Antalya'da müşterek araya getirmeyi planlıyorduk. Tabi savaştan ilkin düet mevzular mı görüşülecek, diyalekt kısaca şu andaki bunalım mi? O devir harp henüz başlamamıştı. O mevzuda ayrımlı görüşler var detaylara tahavvül buyurmak istemiyorum boydak planlamıştık. İşin filhakika demin Ukraynalılar bu harp zarfında gelebilirler mi bilmiyorum. Ama hem Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy hem de Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ve Bakan Yardımcısı Cabbarova, Antalya Diplomasi Forumuna katılımları tasdik etmiş. Rusya çeşidinden da Sergey Lavrov bu iştirakı tasdik etti. Hatta derinlemesine devir ilkin müşterek henüz kestirmece dü ay öncesinde bu mesajda Türkiye İran ve Rusya federasyonu şekilde müşterek ASTANA Dışişleri Bakanları toplantısında da planlamıştık. O da hala geçerli. Sergey Lavrov da evvel kendisiyle gine bulunan vaziyeti konuştum. Sürekli değini şeklinde oluyoruz yalnızca telefon görüşmeleri değil mesajlarda da enformasyon kuruyoruz. Antalya'ya geleceğini müşterek kez henüz tasdik etti. Umarım bu koşullarda dirimsel ve mütareke olur. Ukraynalılarla Rusya kısmını en azından bakanlar düzeyinde müşterek araya bildirmek isteriz. Antalya Diplomasi Forumu da buna punt olursa seviniriz” dedi.

"Dönmek talip herhangi müşterek vatandaşımızı boşaltma buyurmak düşüncesince dip çalışıyoruz"

Ukrayna'daki tahliyelere yer veren Çavuşoğlu, “Dün fiktif ile bizlere mukayyet 9 bin 653 boşaltma gerçekleşti. Bazılarını kılıç boşaltma ettik. Diğer yandan naşir yurttaşlarımızın öz olanakları var, araçları var aileleriyle başlamak istiyor. Tren istasyonlarında önceki devir baş döndürücü güç değildi boydak henüz sonraları bizim bu trenle tahliyeyi başarıyla gerçekleştirdiğimizi gören devletler öz vatandaşlarını da oraya yönlendirdi. Tren istasyonlarında ağırbaşlı kalabalıklar oluştu. Çocuklarıyla trene eklenmek de güç oldu. Dolayısıyla öz olanaklarıyla kısaca araçlarıyla yola çıkan vatandaşlarımızda oldu. Biz, nitelikte Ukrayna'nın batısındaki ülkelerden insanlarımızı da görevlendirdik. AFAD'ımız Kızılay'ımız da orada. Özellikle AFAD'ımızın kurduğu çadırlar var. Konteynırlar var. Gelen kişilere da iane etmekteler on paralık farklılık yapmaksızın. Sonuçta öz olanaklarıyla sınıra mevrut yurttaşlarımızın da sınırlardan kolayca, ara sınav istemeden, PCR testi veya aşılama kartı arzu edilmeden kimlikle geçmesini gerçekleştirme ediyoruz. Arabalarıyla mevrut yurttaşlarımız da oradan Türkiye'ye geliyor başka otobüslerle. Bükreş'e taşıdığımız vatandaşlarımızı da oradan uçakla getiriyoruz. Yine Polonya kısmına güzeşte yurttaşlarımız da Türk Hava Yollarıyla ülkemize geliyor. Bugün düşüncesince planlamalarımız var. Arkadaşlarım daim çalışıyor boydak sahadaki şerait ara sıra planlarımızı değiştirebiliyor. Odessa'dan da 2, 3 otobüs bekliyoruz. Birkaç devir ilkin de o bölgedeki yurttaşlarımıza da ülkeden müşterek an ilkin ayrılın çağrısında bulunduk. Her devir otobüslerimizi anık ediyoruz. Günlük 2 veya 3 otobüs vatandaşlarımızı doğrudan sınıra getiriyor, birileri Köstence‘ye geliyor. Güneyden gelenler Romanya'ya. Köstence, henüz yakın. Oradan da vatandaşlarımız, Türk Hava Yolları ile gelebiliyorlar. Şu anda bin 700 yöresinde mukayyet vatandaşımız var boydak bu nicelik değişebiliyor. Bazıları vazgeçiyor, birileri da bu süreçte taraflar sakinleşince öz araçlarıyla yola çıkabiliyorlar. Bazıları bizim konvoylara takılıyorlar. Bugün yegâne hiçbir bizlere en sonuç müracaatta bulunan boşaltma yapılmak istediğini kail vatandaşlarımızı, Ankara'daki arkadaşlarımız ve misyonlarımız yegâne hiçbir arıyorlar. Tahliye yapacağımız noktalara da hem yönlendiriyorlar hem de esas sayıyı anmak düşüncesince arkadaşlarımız sayım bilimi tutuyor. Önümüzdeki süreçte çabalarımızı sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Dün, hem Ukrayna ile görüştük hem de Ruslarla zati görüşüyorduk. Özellikle Herson bölgesindeki vatandaşlarımızı, bu insanca aralık açılırsa batıya akıllıcasına boşaltma buyurmak bedava olabilir. Rusya üstünden boşaltma edebilmek düşüncesince çalışmalarımız bitmeme ediyor” dedi.

NATO'nun Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bağlı de izahat işleyen Çavuşoğlu, “ABD ile gündemimizde düet mevzularda var. Biden ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın Roma'da muvafık kalmış olduğu bu mühim Çalışma Grubu‘nun yaşama geçilmesi gibi. Malum bildiğiniz düet mevzular da var. Ama Ukrayna'daki vaziyette elbette ki görüşülecektir. Sherman ülkemize görüşme gerçekleştirecekti ego de kendisini bildirme etmeyi planlamıştım. Ama bugün buradan dirilik Azerbaycan'a gideceğim. Yarın sabahta Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev, bizi bildirme edecekler. Azerbaycan‘la da konuşmamız müstelzim ilişik kurda diyalekt kurda mevzular var. Ben kendisini anca göründüğü gibi göremeyeceğim ancak fariza arkadaşlarımız Bakan Yardımcımız Sedat Bey olsun gine başka ilişik kurumlardan arkadaşlarımız kendisiyle görüşecekler” dedi.

"Hava sektörünün açık kalması önemli"

Çavuşoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Biz hava sahasını şu anda zati açık tutuyoruz. Montrö‘ya da baktığımız devir kuzeyden güneye hava koridorunun da açık olması lazım. Ama ayrımsız sürede realist de peyda buyurmak lazım. Dün hava sahası bağlı olsaydı AGİT'in hususi müşahede misyonunu İstanbul'a getiremezdik. Rusya'nın da şu anda hava sahası kapanmış olduğu düşüncesince Avrupa ülkelerindeki vatandaşlarının gine Türk Hava Yolları üstünden şayet Rusya'ya anca göründüğü gibi Rusya uçaklarını hususi müsaade vermeyi planlıyorlar, tayyare bildirme ederse. Aksi taktirde Türkiye üstünden bunlar gidecek. Dolayısıyla yalnızca Türkiye açısından değil, müeyyide uygulayıcı devletler ve onların vatandaşları itibarıyla da bu hava sektörünün nice henüz etken sayabilirim açık olmasında. Stratejik bakımdan da insanca bakımdan da önemlidir. O nedenden kılıç hava sahasını açık tutuyoruz” ifadelerini kullandı.

"Amacımız müşterek an ilkin savaşın sona ermesi"

İnsani ebat üzerinde nazarıitibar çekici Bakan Çavuşoğlu, “Sadece vatandaşlarımızı Ukrayna'dan boşaltmak değil, Ukrayna'da artan insanoğlu araç meşrubat derdi çekiyor. Görüyorsunuz videoları. Bizim arkadaşlarımız da gönderiyorlar. Biz öz misyonlarımıza iyi olsun İçişleri Bakanımız Süleyman Bey (Soylu) ve AFAD yetkilileri muktezi hazırlıkları yaptılar. Kendi misyonlarımıza takviyeler yapıyoruz. Sadece öz düzentileme arkadaşlarımız değil, gine araç meşrubat bulamayan yurttaşlarımıza besin desteği özgülemek düşüncesince Kiev Büyükelçiliğinde daim kulaklı kaynıyor. Gerek boşaltma düşüncesince orada biriktiriyoruz vatandaşlarımızı. Gerekse duracak tehlikesiz müşterek noktayı olmayanlar da gelip Büyükelçiliğimizde kalıyorlar. Onlara da naşir araç meşrubat ağırlama buyurmak durumundayız. Ama Ukrayna genelinde şu anda ağırbaşlı müşterek başağrısı var o nedenden insanca yardım, insanca koridorun ulaşılması önceliğimiz. Ama müşterek o denli da bu savaşın müşterek an ilkin ağız ağıza sona erdirilmesi de evleviyet olmalıdır. Çünkü derece derece kötüleşiyor durum. Her bakımdan henüz da büyümemesi gerekiyor. İnsani mevzulara evleviyet verelim boydak ötekini de boşlama etmiyoruz. O sebeple herhangi müşterek dü tarafla da görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu mevzuda çalışkan bulunan başka aktörlerle de koordinasyonumuzu bitmeme ettiriyoruz" sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler