USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Bozdağ'dan 'iyi hal indirimi' açıklaması

Bakan Bozdağ, iyi hal indiriminin kravattan, elbiseden, bıyıktan, saçtan, sakaldan değil, suçun failinin esas pişmanlığı üstünden makbul birlikte ukubet indirim sebebi bulunduğunu belirterek, bu mevzunun önüne mürur dair azimli bulunduğunu söyledi.

Bakan Bozdağ'dan 'iyi hal indirimi' açıklaması
02-02-2022 14:56
Ankara

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "İyi hal indirimi, kravattan, elbiseden, bıyıktan, saçtan, sakaldan değil, suçun failinin esas pişmanlığı üstünden muteber kuma ukubet indirim nedenidir. Eğer kanun gerektiriyorsa yasayı değiştirerek, terbiye gerekiyorsa terbiye yaparak bu mevzunun önüne mürur dair kararlıyım." dedi.

Bozdağ, ATO Congresium'da planlı Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı'nda icra ettiği konuşmada, toplantının organizesinde emeği güzeşte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile öbür ilgililere teşekkürname etti.

Aile içi ve hanıma müteveccih hızlı mücadelenin, dinmeyen kuma acıyı dindirme çabası bulunduğunu anlatım fail Bozdağ, levent boylu senelerdir hükümetlerin, mevki kuruluşlarının bu mevzuda şişman gayretle çalıştıklarını belirtti.

Bozdağ, meydana getirilen çalışmalarla bu mevzuda muhtemelen kuma resmiyet alındığını fakat gelinen noktada olayların azalmasında istek edilen sonuçlara ulaşılamadığını söyledi.

"Bu iş fakat seferberlikle çözülecek kuma iştir"

Sadece cezalandırmayla eş içi ve hanıma müteveccih şiddetin üstesinden yetişme imkanının olmadığını deneyim ettiklerini vurgulayan Bozdağ, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Ceza boyutunun caydırıcılığı yanında, engelleyici hususiyet sistemini şimdi çelimli biçimde kurmak, bu suçların işlenmesini önleme dair şimdi şişman çabayı, mekanizmaları baş başa yaşama düzeltmek zorundayız. Bu iş fakat seferberlikle çözülecek kuma iştir. Medyanın, üniversitelerin, kurumların, anaların, babaların, kadınların, erkeklerin, topyekun 84 milyonun seferberliğine gerekseme vardır. Cezaları, tedbirleri artırdık fakat hadisat bitmeme ediyor. Sayı azalsa da kuma kıya kuma cinayettir, kuma şiddet kuma şiddettir. Hepsi de şişman kuma sıkıntı ve adamlık suçudur."

Bozdağ, AK Parti iktidarları döneminde, bu alandaki zihniyeti tahvil dair ağırbaşlı adımlar attıklarını anlatım etti.

Kadına, adama yaraşıksız düzenlemeleri kanunlardan taraklama dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ehemmiyetli adımlar attıklarını kail Bozdağ, hanımlarla ilgilendiren artı ayrımcılık yapmayı, Anayasanın esas ilkelerinden birisi durumuna getirdiklerini anlattı.

Türkiye'nin adli data bankası

Önlerindeki fotoğrafı göreceklerini, ona mucibince kuma etap atacaklarını anlatım fail Bozdağ, şu biçimde bitmeme etti:

"Geçmiş çağda bakanlığım eskiden başladığım kuma plan vardı. Yeni fasıl de bu projeyi canlandırmayı düşünüyoruz. Adli data bankası sanarak kuma banka. Bu esasında mukannen duruşma kararlarıyla, Türkiye'nin kuma Google sistemi kabilinden kuma mekanizma ortamında kusur haritasını ağız ağıza ortaya boşaltmak ve bunun üstünden engelleyici uygulamaları yapmak. mesela en aşırı kıya ne il, ilçe, belde, köy, mahalle, cadde, sokakta? Bir yerde derişme var, fotoğrafı görecek, ona mucibince halis muhlis kuruluşlar vaziyetten ödev çıkarıp o alanlarda ona mucibince kuma düzentileme yaparsa ihtimal engelleyici hususiyet itibarıyla aşırı şimdi ağırbaşlı kuma adımı atmış olabiliriz."

Bakan Bozdağ, polis kuvvetlerince mahkumlarla ilgilendiren iyi bilgelik tutmanın aşırı ehemmiyetli olduğunu, bu verilerin akıllıcasına değişmeyen almada şişman yardımının olacağını dile getirdi.

"15 bıçak darbesi yiyici birinin failine adli kontrol verildiğinde benim yüreğim yanıyor"

Savcılarla, güvenlik ve emniyetin kuma çalıştığını, birbirlerine araştırma görevlisi bulunduğunu tamlayan Bozdağ, şunları paylaştı:

"Yakın sürede İstanbul'da 15 yerinden bıçaklanan yahut bambaşka şiddete sunulan küsurat hanımlar mevcut fakat deliller kusursuz bulunmadığı müddeiumumi tevkif istiyor, barış ukubet hakimi kontrol veriyor. 15 yerinden bıçak incir kadının hukukunu koruyup, onu bu duruma getiren şiddet bağımlısı bu kişiyi adli kontrolle başıboş bırakmaya bizim hukukumuz cevaz verir mi? Vermez fakat bırakıyor. Bunu tutuklamayacaksın da bazısı tutuklayacaksın? Bundan şimdi şişman şiddet kabil mu? Elbette ölçüm hakkı mevcut yargının fakat ölçüm hakkı keyfilik hakkı değildir. Somut kalça mevcut ise benim ölçüm hakkım o konkre kuralın gereğini gerçekleştirmek kıl payı olur. 15 bıçak darbesi yiyen, ayaklarından coşkun silahla taranan birinin failine adli kontrol verildiğinde benim yüreğim yanıyor, 'eyvah' diyorum. Kadına gönül rahatlığı hızlı savaşım ve öbür mevzularda bizim adalete ihtiyacımız var. Bu konulardan acıma namına doğruluk neyi emrediyorsa onu gereklerini gerçekleştirmek lazım. Adaletin gerektirdiği yerde adaleti yapmazsak bambaşka haksızlıklara bap aralamış oluruz."

Adalet Bakanı Bozdağ, eş içi ve hanıma hızlı savaşım bürolarının ve asayişte fariza yapanların, tanık alma dair şimdi kırılan olmalarını da istedi.

"Kravata göre, ağırlık bükmeye mucibince indirimler..."

Aile içi şiddet ve hanıma gönül rahatlığı şiddet konusunun, Adalet Bakanlığının da kuma numara ruzname maddesi olmaya bitmeme edeceğine ayraç fail Bozdağ, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarıma yönerge verdim. Bugüne denli yapılanlar belli. Onların üstüne neleri arttırma edeceğiz, şimdi ati adımları kesinlikle atacağız, üstünde duracağız. Kravata göre, ağırlık bükmeye mucibince indirimler üstünde de durup bu mevzuda da toy etap çarpmak gerektiğine inanıyorum. İyi hal indirimi, kravattan, elbiseden, bıyıktan, saçtan, sakaldan değil, suçun failinin esas pişmanlığı üstünden muteber kuma ukubet indirim nedenidir. Eğer kanun gerektiriyorsa yasayı değiştirerek, terbiye gerekiyorsa terbiye yaparak bu mevzunun önüne mürur dair azimli bulunduğunu anlatım düzeltmek isterim. Her işin üstüne gideceğiz. Yargının üstüne ne düşüyorsa onu da sağlayacağız."

Bir mahallede hanıma şiddet konusu haberlere düştüğünde, güvenlik müdürünün o işin kuma numara sorumlusu olduğuna dikkati çekici Bozdağ, "Başsavcı ise şimdi güvenlik önüne dosyayı getirmeden vakası duyduğu andan itibaren ön alacak. İşler, deliller fire olmasın, güvenlik müdürüyle konuşacak, ilgilendiren savcıyla konuşacak, dosya ulaştığında kusursuz tekmil... 15 bıçak incir hanımefendinin acısı üstüne adli kontrol neticesinde çıkmayacak. Ne gerekiyorsa o değişmeyen çıkacak. Bunun, bizim kuma eksikliğimizin neticesinde bulunduğunu düşünüyorum. Bu eksikliğe cevaz etmeyeceğiz. Bunun üstünde duracağız. Bizzat ego de izlem ediyorum." laflarını harcama etti.

Bu mevzularda medyada çıkan halis muhlis gelişmeleri izlem ettiğini aktaran Bozdağ, "İlgili ve izinli arkadaşlarıma doğrudan o mevzuda ne yapılması icap ettiğini talimatlandırıyor ve aceleten da bilgelik alıyorum. Gerekirse ilgilendiren bölgeleri de arayacağız. Bu yargıya dahil değildir. Herkes ayrımlı değerlendirebilir. Yargının iyi işlemesi, icra vekili namına görevlerimin arasındadır. Orada arıza mevcut ise bunları çözüme sarmak bizim düşüncesince zamanı ciddiyete haizdir." sanarak konuştu.

Sosyal iletişim araçları baskısı

Bakan Bozdağ, hanıma gönül rahatlığı şiddet dair "ama"lı meslek kurmuş oldukları takdirde kaybedeceklerini, bu mevzunun üstesinden gelemeyeceklerini vurguladı.

Adalet Bakanı Bozdağ, "Sosyal medyanın, kamuoyunun, gazetenin baskısıyla değişmeyen düzlük kuma içişleri yahut sakatlık bizlere dokunca verir. Doğru neticesinde medya, içtimai medya, halkoyu ayaklanmadan vereceğiz. Onlar bizlere 'sağ olsunlar' sanarak teşekkürname edecekler. Kamuoyu baskısı ile değişmeyen alan, uygulayıcı değil, akıllıcasına bulunduğu düşüncesince değişmeyen düzlük ve onu iyi uygulayıcı hem güvenlik hem sakatlık personelleri namına tığ bu meseleye konuş edelim. O devir milletin, kalben, vicdanen istiğna olmasının önünü açacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Geciken adaletin doğruluk olmadığını, işlerin vaktinde yapılmaması biçiminde usa vurma döneminin uzayacağını tamlayan Bozdağ, "O devir maruz ukubet şişman de olsa o cezayı görmüyorlar. Adalet hemen, vaktinde, akıllıcasına sürede lazım. Adaleti çabuklaştırma dair sizlerle sakatlık çalışanlarının baş başa çalışmasına ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler